Hoe een vaatwasser te verwijderen

Als je een nieuwe vaatwasser hebt en de oude moet verwijderen, kan dit een beetje ontmoedigend zijn. Maar we zijn er om te helpen!

Of het nu aan de muur is aangesloten of bedraad is, we laten u zien hoe u een vaatwasser kunt verwijderen zonder uw vloeren, kast of afvoeren te beschadigen.

Inhoudsopgave
 • Is het gemakkelijk om een vaatwasser los te koppelen?
 • Waarom kan ik mijn vaatwasser niet uittrekken?
 • Hoe een vaatwasser te verwijderen
 • Hoe verwijder je een bedrade vaatwasser
 • Hoe lang moet een vaatwasser meegaan?
 • Uit met de oude

Is het gemakkelijk om een vaatwasser los te koppelen?

Als je doe-het-zelf-ervaring hebt, is het loskoppelen van je vaatwasser vrij eenvoudig. Als je echter geen doe-het-zelf-ervaring hebt, is het nog steeds mogelijk om je vaatwasser zelf los te koppelen.

Je hebt een paar gereedschappen nodig en je moet ervoor zorgen dat je weet welke leidingen voor je vaatwasser zijn. Maar als je eenmaal bent uitgerust, moet het te doen zijn, zo niet een kleine challenge.

Waarom kan ik mijn vaatwasser niet uittrekken?

Als je moeite hebt om je vaatwasser van zijn plaats te trekken, kan het zijn dat het gewoon is omdat het zwaar is. Het is een goed idee om iemand te laten helpen, vooral voor het optillen van de bodem. Er kan een rand van de vloer zijn waar u uw vaatwasser iets overheen moet tillen. Dus als iemand de bodem iets optilt, terwijl jij trekt, kan het gemakkelijker zijn.

De andere reden kan zijn omdat de watertoevoerbuis en afvoerslang vast komen te zitten. Het is handig als iemand die door de kast voert terwijl je de vaatwasser onder het aanrecht vandaan trekt.

Controleer ook of je vaatwasser op zijn plaats is geschroefd. Zorg ervoor dat u de beugels verwijdert voordat u probeert de vaatwasser eruit te trekken.

Ten slotte, als je een kickboard hebt dat de vaatwasser blokkeert, verwijder dat dan zodat je de vaatwasser er gemakkelijk uit kunt trekken.

Hoe een vaatwasser te verwijderen

Het verwijderen van een vaatwasser is geen al te grote uitdaging, zolang je maar het juiste gereedschap hebt en deze instructies opvolgt.

Wat je nodig hebt

 • Kanaalvergrendelingstang.
 • Schroevendraaiers.
 • Handdoeken of kom.
 • Doek of krant.

Stap voor stap instructies

1. Schakel de stroom uit

Het eerste dat u moet doen, is de stroom uitschakelen. We raden aan om het uit te schakelen bij de stekker, het stopcontact los te koppelen en ook uit te schakelen bij de breekhamer. Dit zorgt ervoor dat je extra veilig bent.

Iets om op te merken

Sommige vaatwassers zijn niet aangesloten op een stopcontact. Ze zijn hard bedraad in een elektrisch circuit. Bekijk hiervoor onze instructies later. Of, beter nog, huur een elektricien in omdat de stroom moet worden uitgeschakeld bij de breekhamer en in het bedieningspaneel van de vaatwasser.

2. Zet het water uit

Zet nu je water uit. U moet dit doen vanaf de afsluitklep die de waterleiding naar de vaatwasser regelt. Dit is waarschijnlijk onder uw gootsteen, bevestigd aan een warmwaterleiding. Anders wordt het een tweeweg afsluiter die het water naar de keukenkraan en de vaatwasser regelt.

Als u dit niet kunt vinden, kan het nodig zijn om de hoofdwaterbron van uw huis uit te schakelen voordat u doorgaat met de volgende stappen.

3. De watertoevoer loskoppelen

Leg een handdoek of een kom onder de leidingen om waterdruppels op te vangen.

De watertoevoerbuis ziet er meestal uit als een kleine koperen of plastic buis bedekt met gaas. Het loopt van de vaatwasser naar de afsluitklep. Koppel met behulp van uw kanaalvergrendelingstang de voedingsbuis los van de uitlaat op de afsluitklep.

Als uw aansluiting geen afsluitklep heeft, moet u mogelijk de compressiefitting of koppelingsmoer loskoppelen die de watertoevoerbuis van de vaatwasser verbindt met uw warmwaterleiding.

4. Koppel de afvoerleiding los

Zoek de rubberen slang die uit de vaatwasser komt en volg deze tot het einde waar deze is aangesloten. Het kan naar een fitting lopen die aan de gootsteen of het aanrecht is bevestigd, of het kan naar een afvalverwijdering lopen. Leg er een handdoek onder om waterdruppels op te vangen.

Als het via een luchtspleetfitting op de gootsteen of het aanrecht is aangesloten, maakt u de clip of klem los en maakt u de slang los. Als het is aangesloten op uw afvalverwijderings- of gootsteenafvoerstaartstuk, moet u de slang bij de nippelfitting losmaken.

5. De vaatwasser loskoppelen

Open uw vaatwasser en controleer of deze is vastgezet met montagebeugels. Je merkt ze rond het frame van de vaatwasser. Gebruik je schroevendraaier om deze los te schroeven.

Zodra je dit hebt gedaan, moet je nu de vaatwasmachinepoten losdraaien. Dit kan vereisen dat je het kickboard verwijdert, als je er een hebt.

Draai de schroefdraadpoten met de klok mee om de vaatwasser te laten zakken. Ga door totdat de vaatwasser zo laag mogelijk is om voldoende ruimte te creëren tussen de bovenkant van de vaatwasser en de onderkant van je aanrecht. Dit maakt het gemakkelijker om uit te trekken.

6. Verwijder de vaatwasser

Nu is het tijd om de vaatwasser onder het aanrecht vandaan te halen. Schuif het voorzichtig naar voren en trek het uit de kast. Mogelijk hebt u hulp nodig om het over de vloerrand te tillen. Mogelijk hebt u ook hulp nodig bij het voeden van de watertoevoerbuis en de afvoerslang door het gat in de zijkant van de kast.

U moet er rekening mee houden om de vaatwasser iets op te tillen terwijl u deze verwijdert, om te voorkomen dat u uw vloeren beschadigt. Je kon altijd een doek of krant neerleggen om de vloeren nog verder te beschermen.

Nu het is verwijderd, kunt u uw nieuwe vaatwasser installeren.

Hoe verwijder je een bedrade vaatwasser

Als uw vaatwasser rechtstreeks in het circuit is aangesloten, raden we u aan een elektricien te nemen. Tenzij je natuurlijk enige ervaring hebt met dit soort apparaten. Als je het zelf wilt proberen, volg je deze instructies:

 1. Koppel de watertoevoer en de afvoerleidingen los en volg dezelfde instructies van bovenaf.
 2. Schakel de elektriciteit uit bij de breekhamer.
 3. Verwijder de voorste toegangsklep – of het kickboard – aan de onderkant van het dashboard. Mogelijk moet u dit losdraaien.
 4. Zoek de metalen aansluitdoos. Mogelijk moet u de afdekking van de aansluitdoos verwijderen door deze eraf te halen of los te draaien. Gebruik een spanningstester om ervoor te zorgen dat de stroom is uitgeschakeld.
 5. Verwijder de draadmoer die de twee zwarte draden aan elkaar vastzet en doe hetzelfde voor de twee witte draden.
 6. Schroef de kale aardingsdraad los van het lipje.
 7. Verwijder indien nodig de trekontlastingsplaat. Deze komt net boven de aansluitdoos te liggen. Schroef de twee bevestigingsmiddelen op de draad los, verwijder de plaat en trek de draden uit de aansluitdoos.
 8. Verwijder de montageschroeven op de vaatwasser en laat de voetjes zakken.
 9. Zet de vaatwasser op zijn plaats.

Hoe lang moet een vaatwasser meegaan?

Een goede vaatwasser moet ongeveer 10 jaar meegaan. Uw fabrikant heeft mogelijk een garantie om deze claim te ondersteunen. Mogelijk moet u uw apparaat registreren om in aanmerking te komen voor de garantie.


Uit met de oude

En in met het nieuwe! Nu u weet hoe u een vaatwasser moet verwijderen – of deze nu aan de muur is aangesloten of bedraad is – kunt u de oude vaatwasser verwijderen. Het is altijd spannend om een nieuw apparaat te krijgen en onze instructies helpen het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Huur bij twijfel een loodgieter of een elektricien in. Ze helpen u de oude vaatwasser te verwijderen, afhankelijk van hoe deze op uw elektriciteit is aangesloten.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?