Hoe een vacuümborstel schoon te maken

Wist je dat je vacuümborstel vuil kon herbergen? Wil je weten hoe je het goed kunt schoonmaken?

Vacuümborstels hebben stijve, lange haren voor het schrobben en losmaken van vuil, haar en hardnekkig vuil, zodat het kan worden weggezogen (1). Omdat het wordt gebruikt voor het schoonmaken, heeft de borstel de neiging om vuil te herbergen.

Het is tijd om te leren hoe je een vacuümborstel schoonmaakt, zodat je geen ziektekiemen en vuil door je huis verspreidt.

Inhoudsopgave
  • Waarom zou je je stofzuigerborstel schoonmaken?
  • Hoe een vacuümborstel schoon te maken
  • Veelgestelde vragen
  • Tot slot

Waarom zou je je stofzuigerborstel schoonmaken?

Hoewel we allemaal graag denken dat onze huizen schoon zijn, is dit niet altijd het geval. Er zijn veel voorkomende huishoudelijke ziektekiemen en microben die je niet kunt zien.

Dit omvat methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), E. coli 0157, norovirus en Clostridium difficile (2).

Dit betekent dat het belangrijk is om de huishoudelijke taken bij te houden en regelmatig schoon te maken.

Natuurlijk is een van de meest voorkomende hulpmiddelen die u in huis zult gebruiken, de stofzuiger. Helaas, als u uw stofzuiger niet regelmatig schoonmaakt, kunt u vuil en bacteriën van de meubels in uw huis overbrengen naar uw borstel.

Borstels hebben meestal paardenhaar of synthetische borstelharen die stijf zijn om te schrobben (3). Maar dit betekent wel dat er puin in blijft hangen. Regelmatige reiniging van de vacuümhulpstukken is dus een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat ze kiem- en vuilvrij zijn.

Hoe een vacuümborstel schoon te maken

Volg onze stappen om uw stofzuigerborstel schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat het hygiënisch is voor gebruik op bekleding en andere oppervlakken.

  • Tijd: 30 minuten
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Maak uw vacuümborstel los

First things first – maak de borstel los van je stofzuiger. De meeste ontwerpen zullen loskoppelen door ze te draaien en van de slangverlenging te trekken. In sommige gevallen kan er een knop zijn om op te drukken. Maar uiteindelijk moet het niet te veel kracht vergen.

2. Was de borstelharen en plastic

Vul je gootsteen met warm water. Om de binnenkant van de vacuümborstel en de borstelharen te reinigen, voegt u een mild reinigingsmiddel toe aan het water.

Dit kan helpen om vuil los te maken dat zich koppig vastklampt aan het plastic of de borstelharen. Als je de stofzuigerborstel nog niet eerder hebt schoongemaakt, zul je misschien verbaasd zijn hoeveel vuil er afkomt.

Het is het beste om de borstel onder te dompelen in het water. U kunt ook profiteren van de waterdruk van de kraan voor het reinigen van het bevestigingsgereedschap.

3. Scrub met een borstel

Soms is water niet genoeg om ingeslepen en droog vuil op de vacuümborstel te verwijderen. Deze kunnen zich snel ophopen op moeilijk bereikbare plekken aan de basis van de borstelharen. Dus deze stap is waar u misschien wat meer moeite voor moet doen.

Als je een oude borstel of afwasborstel hebt, komt dit goed van pas. Gebruik het om tegen de borstelharen te schrobben om het vuil los te maken en taai vuil te verwijderen.

4. Afvegen met verdunde azijn

Voor een extra reiniging kunt u overwegen om verdunde azijn te gebruiken om de vacuümborstel te ontsmetten.

Azijn bevat azijnzuur, dat bekend staat als een mycobactericide ontsmettingsmiddel. Het kan huishoudelijke ziektekiemen doden die op de borstelharen blijven hangen. Onderzoek toont aan dat het zelfs Mycobacterium tuberculosis kan doden (4).

Zorg er wel voor dat je je azijn verdunt met water, zodat het de borstelharen niet beschadigt. Probeer daarnaast je best to vermijd langdurig contact met rubberen onderdelen op uw vacuümborstel. Ze kunnen na verloop van tijd afbreken.

5. Droog het af

Zodra alle reiniging is voltooid, is het tijd om de vacuümborstel te laten drogen. Een uitstekende manier om overtollig water te verwijderen, is door een doek te gebruiken. Microvezel is een bijzonder goed materiaal voor het absorberen van water.

Dit synthetische materiaal kan tot zeven keer zijn gewicht in water vasthouden (5). Het kan dus beter zijn om de vacuümborstelharen af te drogen dan katoenen vodden of papieren handdoeken.

Microvezel is ook geschikt voor het opvangen van oliën, vetten, ziektekiemen en vuildeeltjes die nog aanwezig kunnen zijn (6).

Laat eerst de microvezeldoek door de borstelharen lopen om overtollig water te verwijderen. Als je azijn hebt gebruikt, is dit een goed idee, omdat je niet wilt dat het oppervlakken beschadigt.

Je kunt de borstel ook op een oppervlak laten liggen om er zeker van te zijn dat deze droog is voordat je hem weer aansluit op je stofzuiger. Laat het ongeveer één tot twee uur volledig drogen om er zeker van te zijn dat het klaar is om opnieuw te worden gebruikt. Nadat je de microvezeldoek op de borstelharen hebt gebruikt, vergeet dan niet om het te wassen, zodat het klaar is voor de volgende keer.

Zich herinneren

Was de microvezeldoek apart. Het apart wassen van microvezel van ander wasgoed zal de kwaliteit ervan behouden en de levensduur verlengen (7).

Vermijd bovendien het gebruik van bleekmiddel, omdat dit de vezels kan beschadigen. Je wilt ook geen wasverzachter gebruiken, omdat dit olie bevat die het materiaal kan verstoppen (8).

6. Kam door de borstelharen

Een goede manier om al het vuil dat nog aan je vacuümborstel vastzit te verwijderen, is het gebruik van een oude kam. Haar en puin kunnen vastzitten, zelfs na alle reinigingsstappen – het gebruik van een kam kan ze ontwarren. Laat de kam door de borstelharen lopen om deze stap te voltooien.

Veelgestelde vragen

Slijten vacuümborstels?

Vacuümborstels slijten wel. Ze draaien bij 6.500 RPM, dus onvermijdelijk beginnen de borstels te slijten. Wanneer dat gebeurt, beïnvloedt dit de prestaties van de stofzuiger.

Hoe vaak moet je je stofzuigerborstel schoonmaken?

U moet uw vacuümborstel om de drie maanden reinigen. Als u echter kinderen of huisdieren heeft, moet u mogelijk uw vacuümborstels elke maand grondig reinigen.

Hoe haal je een vacuümborstel uit elkaar?

De beste manier om een vacuümborstel uit elkaar te halen, is door de machine uit te schakelen en de boven- en onderdeksels te verwijderen die de borstel beschermen. Maak de riem los van het tandwiel en til de borstel op. Mogelijk hebt u een schroevendraaier nodig omdat sommige borstels door schroeven worden vastgehouden.

Hoe smeer je een rol vacuümborstel in?

De beste manier om een vacuümborstel te smeren is door een paar druppels olie of vet aan de borstelharen toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het mechanisme soepel werkt.


Tot slot

Een vacuümborstel is een waardevol reinigingsgereedschap voor bekleding, vensterbanken en oppervlakken. Maar net als al het andere kan het vuil en bacteriën vasthouden. Regelmatig schoonmaken is een manier om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

Zodra je het uit het vacuüm hebt losgemaakt, kun je de borstelharen wassen en schrobben met een andere borstel. Veeg ze vervolgens af met verdunde azijn om eventuele ziekteverwekkers te doden. Droog het af en kam er doorheen om er zeker van te zijn dat al het vuil nu weg is.

30 minuten werken voor een veel schoner huis. Klinkt ons goed in de oren!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG natuursteen beschermer Dé natuursteen beschermer