Travertijnvloeren reinigen

Bij het reinigen van Travertijn vloeren, is het gebruikelijk om te denken dat u elke oude reiniger kunt gebruiken omdat de vloer zo duurzaam is. Maar je moet voorzichtig zijn.

Als u zich afvraagt hoe u travertijnvloeren kunt reinigen, hoeft u niet verder te zoeken. Of u dit type vloer nu onlangs thuis hebt geïnstalleerd of overweegt, het is essentieel om dit klassieke materiaal schoon te houden.

Wij leiden u door de beste reinigingsmethoden, zodat u voor uw mooie vloer kunt zorgen. Behoud dat geweldige gevoel dat je in de bergen bent.

Inhoudsopgave
 • Wat is travertijn?
 • Voordelen van Travertijn vloeren
 • Travertijnvloeren reinigen
 • Travertijnvloeren onderhouden
 • Travertijnvloeren afdichten
 • Veelgestelde vragen
 • Onderhoud is de sleutel

Wat is travertijn?

Travertijn is een natuursteen binnen dezelfde categorie als marmer, onyx en graniet. Daar houden de overeenkomsten echter op. Travertijn wordt gevormd in kalksteengrotten of warmwaterbronnen door de condensatie van calciumcarbonaat. Wanneer het uithardt, creëert het een duurzame steen.

Andere natuurlijke stenen zoals marmer en graniet gaan door een proces dat metamorfose wordt genoemd. Vandaar dat deze ook wel metamorfe gesteenten worden genoemd. Dit betekent dat de steen druk en hitte ondergaat en glanzend wordt als marmer of sprankelend als graniet.

Travertijn daarentegen is volkomen natuurlijk. Het belangrijkste kenmerk is de kleine poriën veroorzaakt door koolstofdioxidebellen die aanwezig zijn in het materiaal terwijl het ondergaat. Deze poriën zijn echter ook wat het vloertype gevoelig maakt voor specifieke reinigingsmethoden (1).

Omdat travertijn al eeuwenlang wordt gebruikt, kunt u het vinden in enkele van de meest iconische architectonische gebouwen. Het Colosseum in Rome, Italië, en La Basilique du Sacre-Coeur in Parijs, Frankrijk, zijn slechts enkele van de verbazingwekkende creaties van travertijn.

Travertijn wordt verkocht in tegelvorm voor eenvoudige installatie. Het is verkrijgbaar in meerdere aardse kleuren zoals beige, roest, bruin en bruin. Hoewel travertijn een harde steen is, is het niet de juiste keuze voor elke kamer van het huis.

Voordelen van Travertijn vloeren

Travertijnvloeren maken een comeback. Mensen beginnen deze steen boven anderen te verkiezen. Hier zijn een paar redenen waarom u travertijn zou moeten kiezen:

1. Duurzaam

Travertijn is een hard oppervlak dat tegen een flinke stootje kan zonder tekenen van schade te vertonen. Krassen, spaanders of scheuren zullen waarschijnlijk niet gebeuren als de tegel natuurlijk is.

Een verweringseffect kan in de loop van de tijd optreden en veel experts waarderen dit zeer. Het geeft elk stuk een eigen karakter dat ons doet denken aan oude architectuur.

U kunt kiezen tussen natuurlijke tegels en gepolijste of geslepen tegels. Afgewerkte tegels zijn over het algemeen minder bestand tegen beschadiging, maar meer glanzend of glanzend.

2. Prestigieus

Wanneer u travertijntegels in uw huis installeert, voegt u een gevoel van prestige toe aan de sfeer. De aardetinten en natuurlijke patronen komen samen om een unieke look te creëren in uw hal, woonkamer of keuken.

Omdat travertijn van nature voorkomt, is geen enkele tegel hetzelfde als zijn buurman. Veel mensen zien travertijntegels als het kunstwerk van de natuur, en we kunnen het daar niet mee oneens zijn.

3. Subtiel

We gaan hier misschien tegen het bovenstaande punt in, maar hoor ons uit. Travertijn is misschien prestigieus, maar het is ook subtiel. Wanneer je de deur opent en een huis binnenloopt met deze verdiepinging, je neemt het langzaam in je op.

De zachte beige, bruine en bruine kleurenpaletten zorgen voor een rustig gevoel in een kamer. Je wordt niet overweldigd door felle kleuren of spiegelende glans. In plaats daarvan kalmeert de dominantie van de aardse kleuren je bij elke stap.

4. Eenvoudig te repareren

Duurzaam betekent niet onbreekbaar, en helaas kan er schade optreden. Het mooie van travertijnvloeren is echter dat het gemakkelijk te repareren is.

Omdat het in tegelvormen wordt geleverd, kunt u eenvoudig een gebroken tegel verwijderen en vervangen zonder secties te hoeven verwijderen. Dankzij de aardse kleuren zijn krassen ook niet erg merkbaar.

5. Langdurig

Met regelmatig onderhoud en verzorging kunnen travertijnvloeren tientallen jaren meegaan. Zoals we hierboven vermeldden, zal er in de loop der jaren een verweringseffect optreden – dat velen zeer aantrekkelijk vinden. Maar als u wilt, kunt u dit voorkomen door periodiek een stenen sealer aan te brengen.

Misschien vind je dit ook interessant
Man reinigen porseleinen tegelvloerenHoe porseleinen tegelvloeren schoon te maken (op de juiste manier)

Travertijnvloeren reinigen

Het reinigen van travertijnvloeren is niet moeilijk als u een geschikte reiniger en gereedschap gebruikt. Het onderhouden van uw vloeren is ook eenvoudig als u voorkomt dat morsen en vlekken zich op het oppervlak nestelen.

Do’s en Don’ts

Travertijn is misschien een sterke steen, maar het is ook vrij gevoelig vanwege de microscopische poriën. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden voordat u uw vloeren schoonmaakt:

 • Kies een geschikt product: Wanneer u natuursteen reinigt, wees dan voorzichtig met chemicaliën. Travertijntegels kunnen chemicaliën en vloeistoffen absorberen, die vervolgens de tegel verkleuren, dof of beschadigen. Kies dus een product dat specifiek is geformuleerd voor travertijn, zoals Black Diamond Granite Cleaner.
 • pH-neutraal: Alle natuursteen kan het beste gereinigd worden met een pH-neutrale reiniger. Dit betekent dat het product niet zuur of alkalisch is en daarom niet zo hard of schurend. Het is ook veiliger om mee om te gaan.
 • Gebruik af en toe afwasmiddel: Afwasmiddel is niet zo hard als andere chemische reinigingsmiddelen, maar je moet het nog steeds vermijden. U kunt het echter gebruiken om uw vloeren drie of vier keer per jaar schoon te maken als u dat wilt.
 • Test altijd uw oplossing: Voordat u begint, voert u een kleine spottest uit in een onopvallende ruimte om ervoor te zorgen dat het product veilig is.
 • Gebruik geen geweekte dweil: Wring de dweil zoveel mogelijk uit totdat hij vochtig is. Een doorweekte dweil kan waterinfiltratie veroorzaken, wat tot schade kan leiden.
 • Vermijd azijn of citrusvruchten: Je mag nooit azijn gebruiken op travertijnvloeren, en citrusvruchten zoals citroenen ook niet. Het zuur zal het oppervlak dof maken (2).
 • Gebruik geen agressieve chemicaliën: Chemicaliën zoals bleekmiddel en ammoniak moeten ver weg van travertijnvloeren worden gehouden. Deze kunnen snel schade en saaiheid veroorzaken en kunnen zelfs de vloeren verouderen.

Travertijnvloeren reinigen

Met al die waarschuwingen in je hoofd, vraag je je waarschijnlijk af: hoe maak je deze vloeren dan schoon? Het duurt slechts zes eenvoudige stappen en uw vloeren zijn vrij van vuil en vlekken.

 • Tijd: 40 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Stof en vuil verwijderen

Verwijder voor het dweilen stof en vuil. Dit maakt de vloeren gemakkelijker schoon te maken en de resultaten zullen beter zijn.

Je kunt een uitlopende bezem gebruiken om snel puin en fijnstof te verzamelen – verzamel in een stoffer en gooi het weg. Ons favoriete hulpmiddel om te gebruiken is echter een stofmop. Stofmoppen hebben een microvezelkop of pad die moeiteloos over de vloer glijdt.

De microvezels trekken fijnstof, vuil en haar aan dat op de vloer aanwezig kan zijn. Als je klaar bent, gooi je het maandverband in de wasmachine, zodat het schoon is voor de volgende keer.

2. Bereid de oplossing voor

Warm water reinigt travertijnvloeren effectief, omdat het door de meeste grond en vet snijdt. Vul je emmer met warm water en voeg de door jou gekozen reiniger toe. Lees de aanwijzingen om er zeker van te zijn dat u het product correct gebruikt.

Als u afwasmiddel gebruikt, voeg dan slechts een kleine spuit toe aan het warme water.

3. Wring de dweil grondig

Dompel de dweil in de emmer met warm water en wring het teveel grondig uit. We gebruiken graag een spin mop omdat deze het meeste water effectief uitwringt zonder dat je handen verwrongen aanvoelen.

Een ander handig hulpmiddel voor travertijnvloeren is een spuitmop. Het lijkt op een stofmop maar heeft een sproeikop eennd trigger bevestigd. Voeg uw oplossing toe aan de container en spritz terwijl u bezig bent.

4. Begin met dweilen

Begin bij het verste deel van de kamer en werk in secties naar de in- of uitgang toe. Blijf je dweil onderdompelen en wring het overtollige regelmatig uit. Dit voorkomt strepen als de vloer droogt.

Snelle tip

Als je een grote kamer hebt om te bedekken, gebruik dan één emmer voor elke helft van het gebied. Zodra u klaar bent met de helft, verandert u het water en de oplossing in een verse batch.

5. Spoel de vloer af

Als je klaar bent met dweilen, vul je een emmer met schoon, koud water. Begin zoals je eerder deed en dweil de vloer opnieuw met behulp van het zoetwater – je moet de dweil nog steeds vochtig houden. Zodra het water er vies uitziet, dump je het en vul je het met vers water.

6. Droog met een doek

Het drogen van uw travertijnvloeren is essentieel als u ze wilt behouden en de resultaten van uw arbeid wilt verbeteren. Gebruik een zachte doek of handdoek om de vloer te drogen. Dit voorkomt dat strepen zich vormen en elimineert elke kans op stilstaand water.

Travertijnvloeren desinfecteren

Als u kinderen of huisdieren heeft die vaak rondlopen, wilt u misschien uw vloeren om de zoveel tijd desinfecteren. Dit gebeurt meestal met een chemische stof zoals bleekmiddel of een natuurproduct zoals azijn. Dit zijn echter twee enorme no-nos voor natuursteen zoals travertijn.

Om travertijnvloeren effectief te desinfecteren, kunt u milde, niet-zure afwasmiddel gebruiken. Voeg slechts ongeveer een eetlepel toe aan een liter warm water en dweil de vloer volgens de bovenstaande stappen.

Er is echter waarschijnlijk een residu of film omdat u zeep gebruikt. Spoel de vloer grondig af met schoon water om dit te voorkomen. Als je klaar bent, droog je de vloer, zoals gewoonlijk, met een handdoek of doek.

Hoe voeglijnen te reinigen

De voeglijnen in travertijnvloeren zorgen ervoor dat de afzonderlijke tegels kunnen uitzetten of krimpen naarmate het seizoen en de temperatuur veranderen. Het voorkomt effectief dat de tegels tegen elkaar schuren en barsten. De voeg is echter ook gevoelig voor waterschade, verkleuring, vlekken en zelfs schimmel.

Je kunt travertijnvoeglijnen reinigen met gelijke delen water en zuiveringszout om een pasta te vormen. Schrob het in de lijnen met een kleine borstel of gespecialiseerde voegborstel. Probeer de pasta en borstel op de voeg en uit de buurt van de tegel te houden om schade te voorkomen.

Houd er rekening mee

Commerciële voegreinigers kunnen bleekmiddel bevatten. Deze mogen niet worden gebruikt op travertijntegels of voegen, omdat bleekmiddel de natuursteen kan etsen.

Als uw voeglijnen niet meer te repareren zijn, kunt u regrouten. Verwijder de voeg tussen de lijnen volledig en vervang deze door nieuwe, verse voeg. Dit lijkt misschien een zware taak. Het is echter veel gemakkelijker en goedkoper dan het vervangen van de tegels vanwege schade.

Travertijnvloeren onderhouden

Travertijntegels trekken geen vuil en stof zoals tapijten en hardhout aan of houden ze vast. Ze zijn daarom gemakkelijk te onderhouden en schoon te houden. Hulp nodig bij de jouwe? Dit zijn onze beste tips:

1. Veeg regelmatig

Stof en vuil kunnen ervoor zorgen dat travertijntegels er dof uitzien. Het is echter gemakkelijk om ze er schoon uit te laten zien door regelmatig te vegen.

Gebruik een zachte bezem of een stofmop om kleine stenen of vuildeeltjes te verwijderen. Als ze achterblijven, kunnen deze een paar subtiele krassen veroorzaken wanneer ze met de voeten worden rondgesleept. Het is dus essentieel om ze te verwijderen.

Een paar keer per week vegen zou moeten volstaan. Als je echter een druk huis hebt, kun je merken dat je minstens om de dag schoonmaakt.

Als u in plaats daarvan een stofzuiger wilt gebruiken, doe dit dan met de nodige voorzichtigheid. Gebruik een stofzuiger met een harde vloerinstelling en een zachte bevestiging om krassen of beschadigingen te voorkomen.

Vermijd schuurmiddelen

Blijf uit de buurt van het gebruik van klopperrollen of stijve borstelharen tijdens het stofzuigen. Dit zal de vloer beschadigen en diepere krassen veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn.

2. Mop Wekelijks

Door de vloeren wekelijks te dweilen, herstel je het oppervlak en elimineer je eventuele ophopingen of vlekken. Vergeet niet om een milde reiniger en vochtige dweil te gebruiken voor het beste resultaat. Dit zal uw travertijnvloeren helpen sierlijk te verouderen en hun natuurlijke schoonheid jarenlang te behouden.

3. Schoon morsen als ze gebeuren

Om de schoonheid van uw travertijnvloeren te behouden, ruimt u morsen onmiddellijk op. Zure morsen zoals frisdrank, wijn of sinaasappelsap kunnen de tegels beschadigen en vlekken veroorzaken.

Als de vlek is bezinkt, gebruik dan een kompres om het te verwijderen. Een kompres is een pasta bestaande uit een chemische stof en een absorberend middel. Je kunt kant-en-klare kompressen kopen of je eigen maken.

Wat voor soort kompres je nodig hebt, hangt af van de vlek, dus zorg ervoor dat je je inspecteert het voordat je je pasta koopt of maakt. En zorg er altijd voor dat het veilig is voor travertijnvloeren.

Kompressen zijn gemakkelijk te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de pasta gelijkmatig en royaal op de vlek aan te brengen. Dek het af met plastic en laat het 24 tot 48 uur staan.

Soms heeft het kompres meerdere dagen nodig om te werken. Blijf het proces gewoon herhalen totdat je tevreden bent met de resultaten (3).

Het kompres kan soms niet succesvol zijn in het volledig verwijderen van een vlek. Als dit het geval is, moet u mogelijk uw toevlucht nemen tot andere opties, zoals het vervangen van de tegel.

Houd er rekening mee

Als u niet bekend bent met het gebruik van kompressen of hoe chemicaliën kunnen reageren, raadpleeg dan een professional. Meng nooit chemicaliën, omdat dit schadelijke dampen kan veroorzaken of de vloer permanent kan beschadigen.

4. Gebruik vloerkleden en vloertapijten

Om uw vloeren te beschermen tegen krassen en slijtage, kunt u een paar tapijten of tapijten neerleggen. Plaats ze in gebieden waar meestal veel activiteit is.

We raden u ten zeerste aan om goed gebruik te maken van deurmatten. Deze zullen ook werken als een zachte herinnering dat mensen hun schoenen moeten uittrekken voordat ze naar binnen gaan.

Travertijnvloeren afdichten

De microscopische poriën in de travertijnsteen absorberen alle vloeistof die op de vloer achterblijft. Dit kan leiden tot schade zoals verkleuring, vlekken, materiaaldegradatie en schimmel. Om dit te voorkomen, raden experts aan om uw vloeren tijdens de installatie af te dichten.

Er zijn meestal twee soorten sealers die worden gebruikt om travertijnvloeren te beschermen. Een daarvan is een penetrerende sealer die diep in de steen sijpelt en eenvoudig de poriën verstopt. Dit maakt het bijna onmogelijk voor vloeistoffen of vocht om binnen te dringen.

De volgende sealer die wordt gebruikt is een oppervlaktebarrière. Hierdoor ontstaat een heldere coating op de bovenkant van de tegels die vlekken en vloeistoffen op afstand houdt.

Oppervlaktebarrièreafdichters worden over het algemeen om de paar jaar opnieuw aangebracht om de beschermende laag te behouden. Sommige verbeterende oppervlakteafdichters hebben de neiging om de natuurlijke kleur van de travertijntegels donkerder te maken en ze een glanzende afwerking te geven. Sommige huiseigenaren geven hier de voorkeur aan, terwijl anderen de voorkeur geven aan de verweerde, natuurlijke uitstraling.

Als u de voorkeur geeft aan een glanzende afwerking, moet u de sealer vaker opnieuw aanbrengen. Als u echter de voorkeur geeft aan de verweerde look, beperk de sealer dan tot een minimum of gebruik een natuurlijke sealer. Travertijnexperts en fabrikanten raden aan om een sealer om de drie tot vijf jaar opnieuw aan te brengen (4).

Veelgestelde vragen

Is het ok om travertijnvloeren te stomen?

Het is ok om Travertijn vloeren met stoom schoon te maken. Het is een van de beste manieren om uw vloer grondig te reinigen, waarbij stoom kleine poriën op het vloeroppervlak binnendringt en het vuil opheft.

Hoe vaak moet u travertijnvloeren afdichten?

U moet uw Travertijnvloer om de drie tot vier jaar afdichten. Er zijn echter twee soorten sealers: penetreren en oppervlakteafdichting. Als u een hoogglans afwerking wilt, overweeg dan om de vloer elk jaar of twee af te dichten.

Waarom wordt mijn travertijn zwart?

Uw Travertijn vloer wordt zwart omdat deze heeft gereageerd met de sealer. Lees de richtlijnen op de fles voordat u deze op de travertijn aanbrengt. Black Diamond maakt een reeks sealers die travertijn binnendringen en beschermen, evenals graniet en marmer.

Kunt u waterstofperoxide op travertijn gebruiken?

U kunt waterstofperoxide gebruiken om travertijnvloeren te reinigen, maar alleen als u ze spaarzaam gebruikt. Waterstofperoxide werkt als bleekmiddel en kan donkere tegels verkleuren als ze royaal worden aangebracht.

Waar vul je gaten in travertijn mee?

Je vult gaten in Travertijn met een specialistische epoxy, zoals MagicEzy Stone Repair. Het komt in verschillende kleuren, droogt keihard en kan worden geboord. Het werkt ook op Corian, marmer, graniet en andere oppervlakken.


Onderhoud is de sleutel

Travertijnvloeren zijn ongerept en kunnen aanzienlijke waarde toevoegen aan uw huis – of u nu de voorkeur geeft aan uw vloeren glanzend of verweerd. Onderhoud is echter de sleutel om uw vloeren er goddelijk uit te laten zien. Door regelmatig te vegen en te dweilen, kunt u de natuurlijke schoonheid van travertijnsteen helpen doorschijnen.

Vermijd zure reinigingsmiddelen zoals azijn, bleekmiddel en ammoniak, omdat deze het oppervlak kunnen etsen en aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor een milde, pH-neutrale reiniger gemengd met warm water om je vloeren te laten glanzen. Vergeet ten slotte niet om uw vloeren te hersluiten om ze te beschermen tegen vloeistoffen en vlekken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor je feedTerug!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe moet je een fidget spinner schoonmaken