10 veel voorkomende dweilfouten om te vermijden

Dweilen lijkt misschien een gemakkelijke taak, maar als u teleurgesteld bent over de manier waarop uw vloeren eruit zien na een schoonmaaksessie, kunnen we u helpen.

We hebben 10 populaire dweilfouten ontdekt – ben je schuldig aan een van hen? Nou, vandaag kom je erachter.

Laten we eens kijken naar deze veel voorkomende dweilfouten en u de beste manieren laten zien om ze te vermijden. Binnenkort zijn uw vloeren schoner dan ooit tevoren.


Top 10 dweilfouten

Het is het moment van de waarheid – hier zul je ontdekken wat je misschien verkeerd doet. Of misschien ben je een stap voor en dweil je al op de juiste manier.

1. Niet stofzuigen voor het dweilen

Stofzuigen voor het dweilen lijkt het dubbele werk, maar het resulteert in een effectievere reiniging. Het hebben van los vuil op uw vloer kan leiden tot krassen als uw dweil het rondsleept. Je kunt ook vuil achter je laten, wat betekent dat je later meer schrobben hoeft te doen.

Het wordt aanbevolen om vegen met een bezem te vermijden. Dit komt door stofdeeltjes die in de lucht terechtkomen en zich eenvoudig door de kamer verspreiden (1).

De krachtige zuigkracht van een vacuüm vangt een effectieve hoeveelheid stof op, verwijdert vuil en komt in hoeken en gaten terecht. Als je hardhouten vloeren hebt, is het misschien het beste om een busstofzuiger te gebruiken om onnodige schade te voorkomen.

2. Uw vloeren weken

Het kan verleidelijk zijn om je dweil in je emmer te dompelen en dit vocht over te brengen naar je vloer.

Maar het probleem is dat het weken van je vloer strepen kan achterlaten. Het duurt ook eeuwen om te drogen en wordt een gevaar in een gezinswoning.

Hoewel uw hardhouten vloer misschien zegt dat deze waterdicht is, loopt het gebruik van te veel water elke keer nog steeds het risico de afdichting te penetreren. Het laatste wat je wilt is je vloer beschadigen of de afwerking dof maken.

Vochtig dweilen kan de beste manier zijn om van vlekken en vuil af te komen. Je kunt uitkijken naar een dweilemmer met een spin of wringer om het werk gemakkelijker te maken.

3. De dweilpad niet wassen na gebruik

Veel mensen worden lui en denken dat je het dweilpad niet na elke schoonmaaksessie hoeft te vervangen. Het is maar een beetje stof, toch? Welnu, de algemene regel is dat je een vuile vloer niet kunt ontsmetten met een vuil dweilkussen.

Natuurlijk moet je het dweilpad ook goed wassen om ervoor te zorgen dat het net is. Als je wegwerp dweilpads hebt, gooi ze dan na één keer gebruik in de prullenbak.

Als je herbruikbare microvezel dweilkoppen hebt, maak ze dan schoon in je wasmachine. We raden aan om ze apart van kleding te wassen, zodat je geen vuil overbrengt.

Lees ook:   Beste Automatten voor auto's van 2023

Je moet ze ook apart wassen van katoen en synthetische producten, omdat ze van nature vezels verliezen tijdens het wassen (2). Deze vezels zouden vervolgens op de microvezeldoeken worden overgebracht, waardoor ze nog vuiler worden voor de volgende reinigingssessie.

Probeer daarnaast de waslading niet te overvullen. We weten dat je wilt dat het allemaal in één keer gebeurt, maar dit kan de circulatie tijdens de cyclus beperken. Dit resulteert in een minder effectieve reiniging.

Het is het beste om de ruimte van een hand aan de bovenkant van de lading achter te laten zodra deze binnen is en klaar is om te gaan. Was je dweilkoppen na elk gebruik, zelfs als het maar een snelle reiniging is.

4. Nat dweilen met een niet-afgedichte houten vloer

Ongedichte houten vloeren en water gaan niet samen. U moet linoleum, tegels en andere afgesloten oppervlakken alleen reinigen met een natte dweil.

Water kan hout vervormen en kromtrekken. U moet zelfs voorzichtig zijn met afgedichte vloeren, omdat overtollig vocht de afdichting na verloop van tijd kan afbreken.

Bovendien stimuleert vocht schimmel en meeldauw om op hout te groeien, wat resulteert in verkleurde vlekken. Dit kan allergieën verergeren en je ziek maken (3).

Overweeg om te drogen met een microvezel dweil als je houten vloeren hebt. Nat dweilen en stoom dweilen kan de levensduur en duurzaamheid van een houten vloer verkorten.

5. Reinigingsoplossing gebruiken in een stoommop

Het bijvullen van de watertank in een stoommop met een reinigingsoplossing doet meer kwaad dan goed. Het kan zelfs je dweil en je vloer beschadigen.

Het fantastische van stoommoppen is dat ze geen chemicaliën nodig hebben om bacteriën te doden. De stoom doet dit helemaal alleen, het wegwerken van A. baumannii, VRE en MRSA (4).

Let op

Vul in plaats daarvan de watertank met gedemineraliseerd of gedestilleerd water. Dit helpt een opeenhoping van calcium te voorkomen. Hard water bevat vaak mineralen die je stoommop kunnen blokkeren en de sproeiers die de stoom afgeven.

6. Dweilen met warm water

Als je de vloeren wast met een dweil en emmer, vul dan je emmer met warm water. Maar iets om in gedachten te houden is dat warm water sneller verdampt dan kouder water (5).

Dit betekent dat u mogelijk meer zeepresten op de vloer overhoudt dan u zou willen. Dit kan je oppervlakken streperig en plakkerig maken. Dus misschien wilt u overwegen om om te beginnen koud water te gebruiken.

Het wassen van je handen op 59 graden Fahrenheit zal bacteriën doden, net als wassen in 100 graden Fahrenheit (6). Hetzelfde geldt voor vloeren.

Lees ook:   HG afzuigkapfilter ontvetter Maakt eenvoudig vetvrij en schoon

7. De emmer niet bijvullen

Schoonmaken met vuil water betekent dat u de verontreinigingen over uw vloer verspreidt. Verwissel het voor zoet water wanneer het water er troebel uit begint te zien en van kleur verandert.

Het aantal keren dat je de emmer moet bijvullen, varieert. Als je een zwaar vervuilde vloer hebt, moet je misschien een paar keer legen en bijvullen. Sommige dweilemmers hebben een drainageplug waardoor ze makkelijker te legen zijn.

8. Dweilen in Swirls

Dweilen is dweilen, toch? Eigenlijk is er een talent voor het schoonmaken van je vloeren. Het kan verleidelijk zijn om rond te zigzaggen of in wervelingen te dweilen, maar dit betekent dat je meer water in hetzelfde gebied gebruikt.

Als gevolg hiervan kunt u achterblijven met vervelende strepen. Bovendien weet je niet waar je al hebt schoongemaakt en kun je uiteindelijk het dubbele werk doen.

Begin in de verste hoek die het verst van de deur verwijderd is. Werk in rechte lijnen en zorg ervoor dat de vloer niet oververzadigd raakt met water. Werk achteruit naar de deur toe. Dit voorkomt dat je op schone plekken gaat staan en ze weer vies maakt.

9. Niet de juiste verdunningsverhoudingen volgen

Denkt u dat hoe meer reinigingsoplossing u gebruikt, hoe schoner uw vloer zal zijn? Maak je geen zorgen, veel mensen geloven deze veelgemaakte fout, maar dit is niet waar. Het kan zelfs een puinhoop van je huis maken.

Het gebruik van te veel vloerreiniger kan de vloer plakkerig, streperig en piepend onder de voeten maken. Na verloop van tijd kan het ook de natuurlijke glans van uw vloer vernietigen. Als alternatief kan het gebruik van voldoende oplossing helemaal niet effectief reinigen.

Totdat je zelfverzekerd bent, probeer te voorkomen dat je verhoudingen met het oog meet. De verhouding is normaal gesproken ongeveer twee delen water tot één deel reinigingsoplossing, hoewel dit enigszins kan variëren.

Volg altijd de instructies op het product. Misschien wilt u ook controleren of het ook geschikt is voor uw type vloer.

10. Vloeren handmatig te snel drogen

Na het schoonmaken van de vloeren worden sommige mensen ongeduldig. Hoewel je misschien in de verleiding komt om een handdoek naar beneden te gooien en ze snel te drogen, kan dit een vergissing zijn.

Studies tonen aan dat micro-organismen worden gedood wanneer ze ongeveer 10 minuten in contact zijn met een ontsmettingsmiddel (7). Hoewel het korter kan duren, wilt u het niet riskeren.

Vermijd dus de verleiding en laat je vloer vanzelf aan de lucht drogen om ervoor te zorgen dat deze effectief wordt ontsmet. Als het een eeuwigheid duurt, open dan een raam om meer luchtstroom en circulatie binnen te laten.

Lees ook:   hoe babyfles schoonmaken

Veelgestelde vragen

Kun je te veel dweilen?

Je kunt te veel dweilen, waardoor de vloer nat wordt. Hardhouten vloeren zijn gevoelig voor waterschade, dus u moet uw natte dweilwerk beperken. Zorg er ook voor dat de dweil goed is uitgewrongen om overmatige vochtpenetratie te voorkomen.

Als het water in gaten en scheuren terechtkomt, zal het de houten planken doen opzwellen en ervoor zorgen dat ze kromtrekken.

Moet je dweilen met alleen water?

Je moet dweilen met water en het door jou gekozen reinigingsmiddel als je bacteriën op je vloer wilt doden. Het gebruik van alleen water zal alleen vuil verwijderen, maar niet de bacteriën. Bovendien is overtollig water schadelijk voor laminaat- en hardhouten vloeren.

Kun je azijn gebruiken om de vloer te dweilen?

Je kunt gedestilleerde witte azijn gebruiken om de vloer te dweilen. Producten zoals deze Heinz All-Natural Distilled White Vinegar zijn een uitstekende keuze omdat het desinfecteert en reinigt. Bovendien is het 100 procent natuurlijk, dus het beschadigt uw vloer of het milieu niet.

Moet je spoelen na het dweilen?

Je moet de dweilkop na het dweilen spoelen om het vuil te verwijderen en schoon te maken voor wanneer het de volgende keer wordt gebruikt. Als je de dweil niet spoelt, droogt hij bedekt met bacteriën en stof, die je de volgende keer dat je dweept terugbrengt naar je vloer.

Waarom is mijn vloer niet schoon na het dweilen?

De belangrijkste reden dat je vloer niet schoon is na het dweilen, is dat je niet genoeg reinigingsmiddel hebt gebruikt. Als je na het schoonmaken kleverige vloeren hebt, is het omgekeerde waar en heb je te veel wasmiddel gebruikt.


Elkbody maakt fouten

Dus, hoeveel dweilfouten heb je al die tijd gemaakt? Wedden dat je blij bent dat je het nu hebt ontdekt en dat je je routine kunt veranderen!

Stofzuigen is de beste manier om het dweilproces te beginnen. Werk tijdens het schoonmaken in rechte lijnen voor effectiviteit. Volg de juiste verhoudingen tussen reinigingsoplossingen en vul uw emmer vaak bij met schoon water.

Vergeet niet om je dweilpads na elk gebruik te wassen en geef je vloer de tijd om te drogen. Het vermijden van deze wijdverspreide dweilblunders kan u helpen een ongerept huis te bereiken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?