Hoe een vloerkleed schoon te maken (8 tips van experts)

Een vloerkleed kan een mooi vleugje kleur, patroon en textuur toevoegen aan elke kamer. Maar het kan snel stof, vuil en puin verzamelen van voedselproducten, huisdieren en voetverkeer.

Het bezitten van zo’n huisartikel brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Elke eigenaar van een vloerkleed moet weten dat hij een vloerkleed moet schoonmaken.

Helaas worden deze tapijten niet altijd geleverd met diepgaande instructies. Daar komen wij om de hoek kijken. We hebben een fantastische gids samengesteld om uw vloerkleed er net zo mooi uit te laten zien als op de dag dat u het kocht.

Inhoudsopgave
  • Een vloerkleed stofzuigen
  • Dieptereiniging van een vloerkleed
  • Hoe een tapijtreiniger te gebruiken
  • Veelgestelde vragen
  • Het onderhouden van een vloerkleed

Het stofzuigen van je vloerkleed kan helpen om stof en vuil op afstand te houden, maar je moet dieper gaan voor vlekken.

Hoe vaak u uw vloerkleed moet schoonmaken, hangt af van waar het zich bevindt. Tapijten in gebieden met veel verkeer moeten meer worden schoongemaakt. Een goede vuistregel is om de diepe reiniging te laten staan totdat het vloerkleed zichtbaar vies is.

Een vloerkleed stofzuigen

U moet ernaar streven om uw vloerkleed regelmatig te stofzuigen, minstens één keer per week, om vuil en stof tot een minimum te beperken. Stofzuig vaker als je kinderen en huisdieren hebt.

  • Tijd: 10-30 minuten
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Begin bovenaan

Stel indien van toepassing uw stofzuiger in op de tapijtinstelling. Wees extra voorzichtig als je vloerkleed extra lange vezels bevat. Vacuüm klopperstangen of rollen kunnen ze in de knoop raken of van het tapijt scheuren (1).

Duw de stofzuiger heen en weer over het vloerkleed. Als je een groot gebied moet bedekken, probeer dan in secties te werken, zodat je zeker weet dat je elk onderdeel bedekt.

Om je vloerkleed te ontgeuren, kun je ongeveer om de drie maanden baking soda gebruiken. Strooi een royale hoeveelheid over alle delen van het vloerkleed en laat het een paar minuten zitten.

Het zuiveringszout absorbeert snel elke geur die zou kunnen blijven hangen. Stofzuig vervolgens het hele tapijt grondig om van het poeder af te komen (2).

Oosterse, antieke, Perzische en zelfgemaakte tapijten zijn gevoeliger en je moet voorzichtig zijn bij het stofzuigen. Gebruik een lage zuigkracht zonder hulpstukken of bedek het tapijt met een nylon scherm. Dit houdt de vezels beschermd terwijl ze nog steeds fijnstof en vuil kunnen verwijderen.

2. Draai je vloerkleed om

Veel mensen denken niet veel na over de onderkant van een vloerkleed. Maar dit is een vergissing. Een aanzienlijke hoeveelheid stof en vuil kan zich snel onder uw tapijt verzamelen.

Nadat je het hebt omgedraaid, stofzuig je de onderkant met lange slagen heen en weer. Draai het kleed terug als je klaar bent.

Als u dit doet, helpt u allergenen op afstand te houden. Het kan essentieel zijn in een huishouden waar een of meer familieleden te maken hebben met allergieën. Huisstofmijt verschuilt zich graag in dikke vezels, en zelfs nadat ze zijn gestorven, kunnen hun skeletten achterblijven en problemen veroorzaken als ze worden ingeademd (3).

3. Neem kleine tapijten mee naar buiten

Als je kleinere vloerkleden hebt, kun je ze naar buiten brengen en ze een goede shake geven. Dit zal helpen om puin, vuil en stof los te maken die de vezels vasthouden. Hang het kleed indien mogelijk aan een muur of lijn en gebruik een bezem of tapijtklopper om het laatste vuil eruit te krijgen.

Let op

Als je een duur of oud vloerkleed hebt, kan het slaan of schudden ervan schade veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan veiligere methoden zoals een zachte handborstel om het voorzichtig te vegen.

4. Verwijder haar

Het hebben van huisdieren kan een genot zijn, maar het kan ook vervelend zijn als ze veel verharen. Haar zal snel aan een tapijt kleven, waardoor het moeilijk te verwijderen is. Sommige stofzuigers zijn niet in staat om ingebed haar van huisdieren te verwijderen.

Hiervoor moet je een kleine, stijve borstel gebruiken. Borstel met herhaalde slagen om het haar eruit te persen. Reinig de borstel tussendoor om te voorkomen dat het haar meer wordt verspreid.

Rubberen borstels, zoals deze van Carrand, kunnen ook van pas komen, omdat het gemakkelijker schoon te maken is dan borstelharen. Het maakt gebruik van statische elektriciteit om snel haar en vacht aan te trekken.

Vermijd metaal

Sommige borstels zijn voorzien van metalen borstelharen. Helaas kunnen deze echter de vezels in een vloerkleed verpesten.

Dieptereiniging van een vloerkleed

Wanneer je vloerkleed echt vies is en een regelmatige stofzuigsessie niet helpt, is het tijd voor een diepe reiniging.

  • Tijd: 3 uur (plus droogtijd)
  • Moeilijkheid: Tussenliggend

1. Vind een geschikte tapijtshampoo

Er is een breed scala aan keuzes beschikbaar voor tapijt- en tapijtshampoos – maar u moet verstandig kiezen. U moet een product gebruiken dat is ontworpen voor het materiaal in uw tapijt. Als je niet zeker bent over het materiaal, controleer dan het etiket onder het tapijt.

Controleer het etiket

Sommige tapijten reageren slecht op bepaalde chemicaliën of overmatige blootstelling aan water. Controleer het etiket en het materiaal nogmaals voordat u water gebruikt om schoon te maken.

Doe een kleine spottest in een onopvallende ruimte om ervoor te zorgen dat de shampoo veilig is voor het materiaal. Breng ongeveer een halve centimeter shampoo aan en laat het één tot twee uur staan. Inspecteer vervolgens het gebied zodra de tijd om is en zoek naar tekenen van verkleuring.

Als u verkleuring opmerkt, gebruik dat product dan niet. In de meeste winkels en fabrikanten kunt u het product retourneren. Koop een andere en voer een andere test uit.

2. Verzadig het vloerkleed

Indien mogelijk is een van de beste manieren om een vloerkleed met een groter gebied schoon te maken, het naar buiten te brengen. Gebruik een tuinslang om het tapijt te verzadigen voordat u de shampoo aanbrengt. Als je geen slang hebt, kun je meerdere emmers op het tapijt dumpen totdat het verzadigd is.

Niet iedereen zal zijn kleed mee naar buiten kunnen nemen. In dit geval kunt u uw badkamer gebruiken. Plaats het vloerkleed in het midden van de badkamer en gebruik de douchekop om het te verzadigen. Als het tapijt groot is, kunt u het rollen en in secties wassen.

Als dit geen opties zijn, kunt u uw tapijt ook naar een wasstraat brengen en snel de schoonmaak laten uitvoeren.

3. Breng de Shampoo aan

Volg de aanwijzingen en breng de shampoo aan volgens de instructies. Gebruik een borstel om het hele tapijt grondig te schrobben – blijf wrijven totdat het bedekt is met bubbels of schuim. Let goed op bevlekte of extra vuile gebieden.

4. Spoel het vloerkleed af

Nadat u het tapijt grondig hebt ingezeept, gebruikt u de slang of douchekop om het schoon te spoelen. Blijf spoelen totdat de vezels vrij zijn van schuim of bubbels.

Gebruik een wisser om overtollig water af te schrapen. Dit zal helpen om het tapijt snel te drogen en helpt om overgebleven shampoo kwijt te raken.

Voorzichtigheid

Schraap nooit tegen de natuurlijke richting van de vezels. Dit zou het tapijt kunnen ontsieren.

5. Droog het vloerkleed

Om het tapijt effectief te drogen, bewaar je het in een goed geventileerde ruimte of buiten. Werk met een staande ventilator of plafondventilator om het proces te helpen.

Gebruik schone handdoeken om overtollig water op te nemen. Leg ze op het kleed en loop of spring erop om water eruit te halen.

Afhankelijk van de dikte kan het tot twee dagen duren voordat het vloerkleed goed droog is. Zodra de bovenkant is gedroogd, draait u het tapijt om en laat u de onderkant ook drogen.

Als je een plek hebt om het tapijt op te hangen, kunnen de zon en frisse lucht het effectief drogen. Dit vermindert ook de kans dat er een geur ontstaat.

Hoe een tapijtreiniger te gebruiken

Het schoonmaken van een vloerkleed is geen klus van vijf minuten; het kan even duren, dus zorg ervoor dat je wat tijd vrijmaakt. U kunt het werk echter een beetje gemakkelijker maken door een tapijtreiniger te gebruiken.

Deze zijn er in verschillende maten en de meeste lijken op en werken op dezelfde manier als stofzuigers. Een machine die de voorkeur geniet van veel huiseigenaren is de Hoover PowerDash.

Je begint met het vullen van de tank met warm of koud water (zie de instructies). Voeg een reiniger toe, zoals een tapijtshampoo – zorg ervoor dat deze veilig is voor de machine die u gebruikt. De meeste merken zoals Bissell, Hoover en de Rug Doctor hebben gespecialiseerde producten beschikbaar voor het apparaat.

Sommige tapijtreinigers hebben meerdere instellingen die bij uw taak passen, dus kies de juiste instelling.

Sluit het apparaat aan op een stopcontact en schakel het in. Plaats de machine op het kleed en druk op de handgreeptrekker. Beweeg de tapijtreiniger heen en weer terwijl u op de trekker drukt om water en oplossing aan te brengen.

Wanneer het gebied nat is, maak dan een droge pkont door de trekker los te laten. Glijd de vloerkop heen en weer totdat er geen water meer op het tapijt ligt (4).

Een tapijtreiniger is een snelle en eenvoudige manier om uw vloerkleed grondig te reinigen. Het is echter niet de goedkoopste optie. De meeste machines beginnen bij ongeveer $ 100 en kunnen bijna $ 500 bereiken, afhankelijk van instellingen en bijlagen.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een zelfgemaakte tapijtreiniger?

De beste manier om zelfgemaakt tapijt schoner te maken, is door water en azijn in een spuitfles te mengen met lavendelolie en zout, zodat het zout is opgelost. Spuit vervolgens de oplossing royaal op uw tapijt en laat het drogen.

Stofzuig ten slotte het tapijt om het stof, de bacteriën en de resten van het reinigingsmiddel te verwijderen.

Kun je een vloerkleed stomen?

Je kunt een vloerkleed op dezelfde manier stomen als met een tapijt. Gebruik azijn en water om het tapijt te desinfecteren, bacteriën te doden en stofzuig het vuil vervolgens wanneer het tapijt is opgedroogd.

Kun je een vloerkleed schoonmaken met een slang?

U kunt een vloerkleed schoonmaken met een slang. Spoel het buiten af met water en zeep en leg het plat om aan de lucht te drogen.

Hoe maak je een groot shag vloerkleed schoon?

De beste manier om een groot shag-vloerkleed schoon te maken, is door het naar buiten te slepen en het een pak slaag te geven om het stof af te werpen. Neem het terug naar binnen en stofzuig de vezels, beweeg in lange parallelle lijnen, draai het dan om en maak de achterkant van het tapijt schoon.


Het onderhouden van een vloerkleed

Het schoonhouden van uw vloerkleed is essentieel om problemen zoals allergieën veroorzaakt door stof en huisstofmijt te voorkomen. Deze kun je eenvoudig voorkomen door minimaal één keer per week aan beide kanten van het vloerkleed te stofzuigen.

Beschadig je vloerkleed niet en maak het alleen grondig schoon als dat nodig is. Kies altijd een shampoo die veilig is voor het materiaal. Droog het tapijt grondig door gebruik te maken van ventilatoren, of neem het mee naar buiten en laat de zon zijn magie werken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Power & Fresh antibacteriële oppervlaktespray Citroen 500ml