Waarom ruikt mijn wasmachine (help! Het ruikt LIke Rotten Eggs)

Niets is erger dan een stinkende wasmachine. De geur slaat je in de neus als je het deksel van je wasmachine opent en al je kleding aantrekt. Hoewel een stinkende wasmachine een veel voorkomend probleem is, hoef je gelukkig niet met de stank te leven.

Je hoeft alleen maar de geuren uit je wasmachine te verwijderen.

Waarom ruikt mijn wasmachine?

De vreselijke geuren in uw wasmachine zijn meestal het gevolg van schimmel, meeldauw en bacteriën die zich tegoed doen aan het zeepresten, pluisjes en haar dat vastzit in uw machine. U moet uw machine schoonmaken om de geuren te verwijderen en weer fris ruikende kleding te hebben.

Lees ook:   hoe teak tuinmeubelen schoonmaken

Inhoudsopgave
 • Soorten wasmachine geuren
 • Waarom ruikt mijn wasmachine?
 • Bleekmiddel gebruiken om uw wasmachine schoon te maken
 • Azijn gebruiken om uw wasmachine schoon te maken
 • Commerciële reinigingsoplossingen gebruiken om uw wasmachine schoon te maken
 • Hoe u uw wasmachine geurvrij kunt houden
 • Wat veroorzaakt de rioolgeur in wasmachines?
 • Waarom ruikt mijn wasmachine

Soorten wasmachine geuren

Er zijn een paar vervelende wasmachinegeuren die je kunt tegenkomen. De meest voorkomende zijn de geur van rotten eieren en een rioolgeur. Beide geuren hebben verschillende oorzaken en oplossingen.

Rotte eieren geur

De geur van rotte eieren is meestal afkomstig van bacteriën die in je wasmachine groeien. Opgebouwd vuil, meeldauw, schimmel, pluis en zeep zijn de perfecte voedingsbodem voor deze bacteriën die ervoor zorgen dat je wasmachine stinkt. Ze bouwen de pakking, pluisval, rubberen afdichting en trommel in. In een wasmachine met voorlader kunnen kleine items zoals sokken vast komen te zitten in de pakking.

Een andere reden waarom je rotte eieren zou kunnen ruiken, is dat je een aardgaslek zou kunnen hebben. Gasbedrijven voegen zwavel toe aan het aardgas, zodat het kan worden gedetecteerd in geval van een lek. Als je vermoedt dat je een lek hebt, bel dan direct je gasbedrijf.

Rioolgeur

Een andere geur die je in je wasmachine kunt vinden, is een rioolgeur. Dit kan worden veroorzaakt door een uitgedroogde of onjuist geïnstalleerde P-val, een verstopte afvoerpijp van de wasmachine of een verstopte ontluchtingspijp.

Waarom ruikt mijn wasmachine?

Een van de redenen waarom je een stinkende wasmachine hebt, is dat vervuild water en sop boven de waterlijn spatten en handdoeken daar vaak borstelen. Deze opbouw wordt nooit weggespoeld. Vuil water en zeepsop blijven ook hangen in de pakkingen, rubberen afdichtingen en pluisval.

Het zeepsop, vuil water en pluis zijn de perfecte voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Helaas kun je de stank niet kwijtraken door geparfumeerde wasverzachter aan je wasmachine toe te voegen, hoewel het de geur kan verhullen. De enige manier om de geur goed te verwijderen, is door deze schoon te maken.

Als je wasmachine stinkt, moet je hem onmiddellijk schoonmaken, zodat de geur niet op je kleding overgaat.

Als u een oudere machine hebt, moet u uw pluisval controleren, omdat deze de stank kan veroorzaken. Pluisvallen worden niet meer gebruikt in de nieuwere hoogrendementswasmachines.

De pluisval vangt pluisjes op in het water en houdt het vast. Bacteriën vinden het een prachtige voedingsbodem. Als het verwijderbaar is, trek het eruit en week het gedurende 10 minuten in een sopje.

Terwijl de val doorweekt is, veegt u het gebied rond de pluisval af met een papieren handdoek om eventuele smurrie die in het gebied blijft hangen te verwijderen. Spoel de pluisval af en droog deze af met een papieren handdoek. Breng de val terug naar zijn plaats.

Als u de val niet kunt verwijderen, veegt u het gebied eenvoudig af met een papieren handdoek om de smurrie zo goed mogelijk te verwijderen.

Plan om de pluisval van je wasmachine elke 3 maanden schoon te maken.

Bleekmiddel gebruiken om uw wasmachine schoon te maken

Bleekmiddel doodt schimmels, bacteriën en meeldauw en is een uitstekend ontsmettingsmiddel. Bleekmiddel is echter geen reiniger, dus het zal het zeepresten, vuil en residu in uw machine niet verwijderen. Gebruik bleekmiddel wanneer u klaar bent om uw machine te desinfecteren en alle schimmels, bacteriën en meeldauw te doden.

Wanneer u bleekmiddel gebruikt, moet u oppassen dat het niet in contact komt met uw huid. U moet ook voorkomen dat u de schadelijke dampen inademt. Meng bleekmiddel ook niet met andere reinigingsmiddelen. Dit kan schadelijke gassen veroorzaken die iedereen in de buurt kunnen verwonden of doden.

Wat je nodig hebt

 • Bleken
 • Maatbeker
 • Microvezeldoeken
 • Afwasmiddel
 • Water

1. Bleach toevoegen

Voeg 1 kopje bleekmiddel toe aan de bleekdispenser in je wasmachine.

2. Wascyclus uitvoeren

Zorg ervoor dat je wasmachine leeg is. Voer een reinigingscyclus of een regelmatige wascyclus uit met heet water.

3. Wipe Interieur

Nadat de reinigingscyclus is voltooid, moet u de binnenkant van uw wasmachine afvegen met een microvezeldoek. Veeg de hele trommel af, vooral de gebieden boven de waterlijn.

Veeg ook alle pakkingen of rubberen afdichtingen in uw machine af.

4. Wasdispensers

Verwijder het wasmiddel, de wasverzachter en de bleekdispensers. Was ze in warm zeepsop. Droog ze met een microvezeldoek en zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze terug in je machine stopt.

Azijn gebruiken om uw wasmachine schoon te maken

Azijn is een goede reiniger om te gebruiken om je wasmachine schoon te maken. Azijn doet uitstekend werk bij het verwijderen van het zeepresten, vuil en residu dat de schimmel in uw wasmachine voedt. Het is echter niet zo effectief als bleekmiddel is in het doden van de schimmel, meeldauw en bacteriën.

Gebruik azijn wanneer u uw machine wilt reinigen en verwijder de vuile resten.

Azijn werkt voor zowel bovenladers als voorladers, maar u moet voor beide machines een andere methode gebruiken.

Wat je nodig hebt

 • Azijn
 • Maatbeker
 • Microvezeldoeken
 • Afwasmiddel
 • Water

Top Load Ringen

1. Begin met de reinigingscyclus

De eerste stap is het kiezen van de juiste reinigings- of wascyclus voor uw wasmachine. Als uw wasmachine een reinigingscyclus heeft, stelt u uw machine in op de reinigingscyclus en start u deze.

Een machine zonder reinigingscyclus moet worden ingesteld op het heetst mogelijke water, het hoogste laadvermogen en de langste wascyclus die uw machine u toestaat te gebruiken. Start de cyclus.

2. Vul uw machine en voeg azijn toe

Laat uw machine zich vullen met water en begin met roeren. Stop uw machine door deze te pauzeren of het deksel te openen. Voeg 4 kopjes azijn toe aan het water.

Sluit het deksel en laat je wasmachine weer 2-3 minuten roeren.

3. Week Drum

Open uw deksel of pauzeer uw apparaat. U moet de cyclus stoppen om uw machine 1 uur te laten staan.

4. Continue cyclus

Start na 1 uur uw wasmachine opnieuw op en laat deze de was- of reinigingscyclus door de centrifugecyclus voltooien.

5. Veeg het interieur van de wasmachine

Veeg de binnenkant van de wasmachine af met microvezeldoeken wanneer de machine klaar is. Zorg ervoor dat je boven de waterlijn en eventuele rubberen afdichtingen die je ziet afveegt.

6. Wasdispensers

Was het wasmiddel, de wasverzachter en de bleekdispensers in warm zeepwater. Droog met een schone microvezeldoek en zorg ervoor dat de dispensers volledig droog zijn voordat u ze in uw machine vervangt.

Herhaal indien nodig.

Voorladers

1. Een reinigingscyclus uitvoeren

Stel uw machine in voor een reinigingscyclus. Als u geen reinigingscyclus heeft, gebruikt u een warmwaterinstelling. Voeg minstens 3/4 van een kopje azijn toe aan de bleekdispenser. Voer de wascyclus uit.

2. Voer een extra spoelcyclus uit

Voer een extra was- of reinigingscyclus uit om uw machine te spoelen nadat de eerste wascyclus is voltooid.

3. Veeg de binnenkant van de machine schoon

Veeg de binnenkant van de machine schoon. Trek de rubberen pakking voorzichtig terug en veeg deze af met een microvezeldoek en azijn. Als u klaar bent, droogt u uw machine met een schone en droge handdoek.

4. Wasdispensers

Verwijder het wasmiddel, de wasverzachter en de bleekdispensers uit uw machine. Was ze in een warm zeepsop. Droog ze af met een schone en droge microvezeldoek. Plaats ze niet terug in uw machine totdat ze droog zijn.

Commerciële reinigingsoplossingen gebruiken om uw wasmachine schoon te maken

U kunt ook een commerciële reinigingsoplossing gebruiken om uw wasmachine schoon te maken. De tabletten reinigen uw wasmachine en verwijderen de vuile resten die in uw machine zijn achtergebleven. Mogelijk moet u nog steeds de delen van uw wasmachine afvegen waar water niet bij kan, zoals pakkingen en rubberen afdichtingen.

Azijn is zuur en zal na langdurig gebruik door uw rubberen hosing eten, ook het gebruik van azijn om uw wasmachine schoon te maken kan uw garantie ongeldig maken. Commerciële reinigingsoplossingen zijn geformuleerd voor gebruik in wasmachines. Ze zullen de rubberen slijting in uw machine niet beschadigen, uw garantie ongeldig maken, noch de sterke geur afgeven die azijn of bleekmiddel zal hebben.

Commerciële reinigingsoplossingen zijn speciaal geformuleerd zodat ze het residu verwijderen en meestal uitstekend werk leveren bij het verwijderen van de geur. Ze zullen uw wasmachine echter niet ontsmetten of desinfecteren. Hiervoor zou je bleekmiddel moeten gebruiken.

Een paar commerciële reinigers die u kunt gebruiken zijn:

 • Affresh Tabletten
 • Affresh Wasmachine Doekjes
 • Tide Wasmachine Reiniger met Oxi
 • Eco-Gals Eco Swirlz Wasmachine Reiniger
 • Lemi Shine Wasmachine Reiniger en Reinigingsdoekjes

Wat je nodig hebt

 • Commerciële reiniger
 • Commerciële reinigingsdoekjes

1. Schone cyclus

Zet de wasmachine op een schone of warme wascyclus. Plaats 1 tablet in de wasmachine. Voer de cyclus uit zonder kleding in de trommel. Zorg ervoor dat het water heet is, zodat de tablet is opgelost.

2. Veegmachine af

Wanneer de wascyclus is voltooid, veegt u de pakking, rubberen afdichtingen en dispensers af met de reinigingsdoekjes.

Hoe u uw wasmachine geurvrij kunt houden

Er zijn een paar tips die u kunt volgen om uw wasmachine geurvrij te houden.

 • Maak je wasmachine meerdere keren per maand schoon.
 • Gebruik reinigingsmiddelen voor hoogrenderende machines.
 • Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt.
 • Verbeter de luchtstroom in de kamer waar de wasmachine in voorkomt.
 • Reinig het afvoervalfilter om de paar maanden en verwijder eventuele pluisjes die zich hier hebben opgebouwd.
 • Reinig de pluisval van je wasmachine elke 3 maanden.
 • Sta niet toe dat kleding in de wasmachine zit en meeldauw of schimmel ontwikkelt.
 • Gebruik niet voor elke lading koud water. Heet water zal helpen om de bacteriën te doden die een stinkende machine veroorzaken.

Wat veroorzaakt de rioolgeur in wasmachines?

Als je een rioolgeur in je wasmachine hebt, zijn er drie mogelijke oorzaken: het riool, de afvoerpijp van de wasmachine of een verstopte ontluchtingspijp.

Riool

Om het riool te controleren, trekt u de wasmachine eruit, verwijdert u de afvoerslang en ruikt u eraan. Als u rioolwater ruikt, controleer dan op een uitgedroogde of onjuist geïnstalleerde P-val.

Probeer er een liter water in te gieten. Als het probleem een uitgedroogde P-val was, zal dit de geur oplossen. Zo niet, dan moet u een loodgieter bellen om de installatie van de P-trap te controleren.

Afvoerpijp

De afvoerpijp van de wasmachine raakt soms verstopt door een opeenhoping van pluis, haar, zeep en vuil. De bacterie groeit en begint te stinken. De oplossing is om een rioolmachine te gebruiken die gevaarlijk kan zijn als u niet weet hoe u er een moet gebruiken.

Het wordt aanbevolen dat u een loodgieter belt om de aansluitingen van uw wasmachine te controleren.

Verstopte ontluchtingspijp

Een ontluchtingspijp laat lucht in het systeem komen, zodat het water soepel zal stromen. Het laat ook rioolgassen ontsnappen. Ontluchtingspijpen gaan meestal naar het dak en kunnen verstopt zijn met een vogelnest of puin.

Als u het dak veilig kunt bereiken, ziet u mogelijk de verstopping en kunt u deze gemakkelijk verwijderen. Anders moet u een loodgieter bellen.

Wanneer moet u uw loodgieter bellen?

Als u nog steeds niet kunt achterhalen waarom u problemen hebt met een rioolgeur, de ontluchtingspijp niet kunt verwijderen, een rioolmachine moet gebruiken of de p-val niet kunt repareren, moet u een loodgieter bellen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen.


Waarom ruikt mijn wasmachine

De meest voorkomende reden waarom een wasmachine ruikt, is dat bacteriën zich voortplanten in de pluisjes en suds die overblijven van elke wascyclus. De oplossing is om je wasmachine schoon te maken met bleekmiddel, azijn of een commerciële wasmachine tablet. Dit zal de stank verwijderen, zodat u weer kunt genieten van fris ruikende kleding.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?