Hoe een zwembadfilterpatroon te reinigen (in 10 eenvoudige stappen)

Als u een zwembad heeft, wilt u dat uw zwembadwater schoon, helder en gezond is, zodat uw gezin kan genieten van zwemmen. De zwembadfilterpatroon is een belangrijk onderdeel van het schoonhouden van het water van uw zwembad. De cilindrische, met een ventilator gevouwen polyester cartridge laat water door de stof stromen en houdt vuil of algen vast die mogelijk in uw zwembad zijn verschenen.

Helaas gaat het niet eeuwig mee en moet het regelmatig worden schoongemaakt. Dus hier leest u hoe u een zwembadfilter kunt reinigen, zodat u de hele zomer een schoon en gezond zwembad kunt behouden.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet ik mijn zwembadfilterpatroon reinigen?
 • Hoe een zwembadfilterpatroon schoon te maken
 • Hoe een poolpatroonfilter diep te reinigen
 • Hoe reinig je algen uit een zwembadfilterpatroon?
 • Hoe lang gaat een zwembadfilterpatroon mee?
 • Onderhoudstips voor zwembadfilters
 • Reiniging van zwembadfilterpatronen

Hoe vaak moet ik mijn zwembadfilterpatroon reinigen?

Een zwembadfilterpatroon moet elke 3-6 maanden worden gereinigd om al het vuil en vuil dat is opgevangen te verwijderen. Een andere manier om te zien of uw zwembadfilter moet worden gereinigd, is wanneer de PSI-meter 8-10 PSI hoger is dan wat het was na de laatste reiniging.

Hoe een zwembadfilterpatroon schoon te maken

Het reinigen van een zwembadfilterpatroon verwijdert het puin en vuil dat het de afgelopen maanden heeft opgevangen. U begint met het verwijderen van de zwembadpatroon en vervolgens spuit u deze met een slang om het vuil te verwijderen. Als het extreem vuil is, moet u het grondig reinigen voordat u het in de filtertank vervangt.

 • Tijd: 30 minuten – overnachting
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Tuinslang
 • Sproeikop
 • Gebruikershandleiding
 • Grote emmer of prullenbak
 • Azijn, vaatwasmiddel of zoutzuur
 • Maatbeker
 • Beschermingsmiddelen bij gebruik van zoutzuur
 • Smeermiddel dat niet op aardoliebasis is

1. Zet de pomp uit

U moet de pomp uitschakelen bij de breekhamer en vervolgens alle inlaat- en uitlaatkleppen van de pomp sluiten. Open de luchtontlastklep aan de bovenkant van de tank door deze in de open positie te draaien. Dit voorkomt dat u per ongeluk de tank opent terwijl deze onder druk staat, wat u of de tank kan schaden.

2. Open de filtertank

U opent eerst de behuizing van de tank. Verwijder de klem die de tank tegen elkaar houdt. De meeste tanks gebruiken tegenwoordig een O-ring, maar deze kan ook bij elkaar worden gehouden door een bout. Druk op het ontgrendelingstabblad en draai tegen de klok in om de behuizing te openen.

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor specifieke aanwijzingen voor uw tank als u niet zeker weet hoe u deze moet openen.

Zodra de behuizing open is, verwijdert u de bovenkant van het filter.

3. Filterpatronen verwijderen

Verwijder alle patronen die u in de tank ziet, omdat deze tussen de 1 en 4 van de filterpatronen kunnen bevatten. Als de filterpatronen er niet gemakkelijk uitkomen, hebt u mogelijk een schommelbeweging nodig om de patronen voldoende los te maken om ze te verwijderen. Controleer echter eerst de gebruikershandleiding om te controleren of er bijlagen zijn die ze op hun plaats houden.

4. Inspecteer de cartridges

Controleer de cartridges voordat u verder gaat. Kijk of een patroon papperig, gescheurd, gebarsten of andere tekenen van schade is. Als u tekenen van schade ziet, moet de cartridge worden vervangen door een nieuwe cartridge.

Plaats de autotridges op het gras nadat je ze hebt geïnspecteerd. Op deze manier gaat het vuil rechtstreeks in het gazon, waardoor het gemakkelijker te reinigen is nadat u klaar bent met het reinigen van de cartridges.

5. Spray met een slang

Een tuinslang en sproeikop zijn een eenvoudig reinigingsmiddel om de patronen af te spoelen. Doe je best om een hoek van 45 graden aan te houden om beschadiging van de cartridges te voorkomen en werk van boven naar beneden. Je doel is om al het puin tussen de plooien te verwijderen.

Gebruik geen hogedrukreiniger om de patronen schoon te maken, omdat de druk de stof van het filter zal beschadigen. U kunt de plooien eraf borstelen om kleine deeltjes te verwijderen die weigeren los te komen met de sproeier.

6. Spoel en reinig de filterbehuizing

Spoel en reinig de filterbehuizing terwijl de patronen in de oplossing van uw keuze weken.

7. Vervangen in behuizing

Nadat u de patronen hebt gespoeld, brengt u ze terug naar de filterbehuizing. Bevestig ze vervolgens op hun plaats en plaats de bovenkant van de behuizing terug op de filtertank. Controleer of alles op zijn plaats is bevestigd.

8. Controleer O-Ring

Nu moet je de o-ring controleren om er zeker van te zijn dat deze in goede staat is. Als dat zo is, smeer het dan. Zo niet, dan moet u het vervangen.

9. Systeem inschakelen

Schakel het systeem weer in en zorg ervoor dat de luchtontlastklep open is. Laat het open totdat er een gestage stroom water uit spuit. Sluit vervolgens de klep en controleer de manometer om er zeker van te zijn dat deze weer op het normale bereik is.

Als de manometer niet is teruggekeerd naar het normale bereik, raadpleegt u de gebruikershandleiding om het probleem op te lossen en op te lossen.

10. De luchtdruk van het testfilter

Noteer de druk op de meter. U moet de startdruk kennen, zodat u kunt zien wanneer uw filterpatronen opnieuw moeten worden gereinigd.

Hoe een poolpatroonfilter diep te reinigen

Diepe reiniging van het zwembadpatroonfilter is wanneer u de zwembadcartridge gedurende 3+ uur of ’s nachts in een van de bovenstaande oplossingen laat weken. U moet de cartridges weken wanneer de zwembadcartridges niet worden gereinigd door ze naar beneden te spuiten. Na het voltooien van stap 5 hierboven, waarin de cartridges worden gespoeld, kan het zijn dat de cartridges niet schoon genoeg zijn. Als dit het geval is, moet u de cartridges weken of grondig reinigen.

Nu moeten de cartridges grondig worden gereinigd om de laatste vlekken, vuil en oliën erop te verwijderen. Om dit te doen, weekt u de cartridges in een van de volgende oplossingen.

Wanneer het weken is voltooid, moet u terugkeren naar stap 6 hierboven en de filterbehuizing spoelen.

Met Azijn

De zuurgraad in azijn doet geweldig werk bij het verwijderen van calcium- of mineraalophopingen in de filters. Azijn is dus een geweldige doe-het-zelf-oplossing om te gebruiken bij het diep reinigen van uw zwembadfilters.

1. Meng azijn en water

Meng een 1:1 concentratie witte azijn en water in een grote emmer. Je hebt minstens 1/2 liter azijn en 1/2 liter water nodig om genoeg van het mengsel te hebben om de zwembadfilters volledig te bedekken.

2. Weken

Laat de zwembadfilters minstens 3 uur of zelfs een nacht weken voordat u ze uit het azijn- en watermengsel verwijdert.

3. Spoel de zwembadfilters af.

Spoel de zwembadfilters grondig af voordat u de filterbehuizing afspoelt.

Met vaatwasmiddel

U kunt een zelfgemaakte reiniger maken om uw zwembadfilters schoon te maken met behulp van vaatwasmiddel of afwasmiddel. Het is het beste om een wasmiddel of zeep te kiezen die niet veel sop creëert.

1. Mixoplossing in emmer

U voegt 1 kopje vaatwasmiddel toe voor elke 5 liter water die u gebruikt. Meng de oplossing grondig in een grote emmer of prullenbak.

2. Weken

Voeg de filters toe aan de oplossing en laat 10 uur weken.

3. Spoelen

Verwijder na 10 uur de filters en zorg ervoor dat u de filters heel goed afspoelt om alle zeep te verwijderen.

Met zoutzuur

Zoutzuur kan ook worden gebruikt om uw zwembadfilters te reinigen, vooral als ze bedekt zijn met algen. De zure wassing zal helpen om de algen te doden.

Opmerking over de veiligheid

Voeg altijd het zuur toe aan het water en voeg nooit water toe aan het zuur. Het mengen van water en zuur zal hydroniumionen creëren die zullen spugen en spatten wanneer ze geconcentreerd zijn. Dit kan chemische brandwonden veroorzaken als een van de zuren op uw huid terechtkomt.

1. Maak de zure oplossing

Maak de zoutzuuroplossing door 1 deel zoutzuur toe te voegen aan 20 delen water. Voeg de juiste hoeveelheid water toe aan een grote emmer of prullenbak. Voeg vervolgens het zoutzuur toe aan het water.

2. Plaats filters in het zuur

Plaats de filters in het zuur. Wanneer het borrelen stopt, trek je de filters eruit met de juiste beschermingsmiddelen.

3. Spoelen

Spoel de filters af.

Pro Tip

Bleekmiddel wordt niet aanbevolen voor het reinigen van patroonfilters, omdat het bleekmiddel de vezels van de patroon kan beschadigen. Dit verkort de levensduur van uw zwembadcartridges.

Hoe reinig je algen uit een zwembadfilterpatroon?

De beste manier om algen uit het zwembadfilter te verwijderen, is door een zoutzuuroplossing te gebruiken of zelfs de filters een nacht te weken in TSP. TSP is trinatriumfosfaat. Er zijn verschillende merken, maar Savogran Trinatriumfosfaat verkoopt een doos trinatriumfosfaat die ook wordt geleverd met Centaurus AZ-resistente handschoenen om uw handen te beschermen.

Als het zoutzuur niet werkte om de algen te verwijderen of als u liever TSP gebruikt, kunt u 1 kopje TSP toevoegen aan 5 liter water. Laat de filters een nacht weken. Spoel ze dan ’s ochtends grondig af.

Om te voorkomen dat er algen in uw zwembadfilterpatroon groeien, is het belangrijk om uw zwembad schoon te houden. Bladeren en puin voegen fosfaten toe aan uw zwembad die de algen voeden. Verwijder het vuil en gebruik een fosfaatverwijderaar zoals Clorox’s Pool &Spa Phosphate Remover.

Voeg ook een algencide toe zoals Super Algae Guard Swimming Pool Algaecide Cleanser. Het zal alle algensporen doden voordat ze kunnen bloeien.

Hoe lang gaat een zwembadfilterpatroon mee?

De meeste zwembadfilterpatronen gaan bij normaal gebruik 3-4 jaar mee. U moet ze echter vervangen wanneer ze op enigerlei wijze zijn gescheurd, gebarsten, papperig of beschadigd.

Onderhoudstips voor zwembadfilters

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw zwembadfilter langer te onderhouden.

 • Voeg een tennisbal toe aan je zwembad. Het absorbeert oliën die het filter verstoppen.
 • Verwijder en scheer regelmatig vuil uit uw zwembad. Dit zal helpen om het vuil uit uw filter te houden.
 • Controleer de chemische niveaus van uw zwembad regelmatig om ze op de juiste niveaus te houden. De juiste waterbalans is belangrijk voor het onderhoud van uw zwembadfilters.
 • Stofzuig uw zwembad regelmatig om vuil en algen uit het water van uw zwembad te houden.
 • Schrob de muren. Dit zal helpen om algen uit uw zwembad en filters te houden.

Reiniging van zwembadfilterpatronen

Zwembadfilterreiniging moet regelmatig gebeuren, omdat dit zal helpen om uw zwembad gezond te houden. Niets is immers erger dan zwemmen in troebel en ongezond water wanneer een paar uur regelmatig onderhoud je water helder en gezond houdt. Dan kunnen u en uw gezin de hele zomer genieten van zwemmen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Schoonmaakdoekjes Bio afbreekbaar Cleanser - 50 stuks x4