Hoe maak je een gitaar schoon (zodat het schittert als nieuw)

Begint je gitaar er vies en vies uit te zien, alsof hij schoongemaakt moet worden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Vandaag bespreken we hoe je een gitaar thuis kunt schoonmaken en waarmee je een gitaar moet schoonmaken, zodat je hem niet beschadigt.

Binnenkort zal je gitaar als nieuw stralen en smeken om hem te bespelen.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je je gitaar schoonmaken?
 • Wat kan ik gebruiken om mijn gitaar schoon te maken?
 • Hoe maak je een gitaarfretboard schoon
 • Hoe een gitaarbody te reinigen en te polijsten
 • Hoe de hardware van een gitaar schoon te maken
 • Cleaning Acoustic Vs Elektrische Gitaren
 • Extra gitaarreinigingstips
 • Hoe een gitaar schoon te houden
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je gitaar schoonmaken?

Bij normaal gebruik moeten gitaren een of twee keer per jaar grondig worden gereinigd. Als je urenlang onder hete podiumlampen speelt, laat je zweet en olie achterr gitaar. Hierdoor zal je gitaar vaker schoongemaakt moeten worden.

Wat kan ik gebruiken om mijn gitaar schoon te maken?

De afwerking op een gitaar is delicaat en kan gemakkelijk worden beschadigd als je er de verkeerde producten op gebruikt, dus meestal gebruiken mensen gitaarreinigingsproducten zoals gitaarreinigers en poetsmiddelen om hun gitaar diep te reinigen.

Je kunt je gitaar ook afvegen met een vochtige doek. Zorg ervoor dat de doek niet drijfnat is, want te veel water zal je gitaar beschadigen.

Huishoudelijke artikelen voor gitaarreiniging

De meeste huishoudelijke artikelen worden niet aanbevolen voor gebruik wanneer u gitaren schoonmaakt. De reden is dat ze alcohol, ammoniak, een zware was, bleekmiddel, silicium of een andere sterke chemische stof bevatten die de afwerking zal beschadigen.

Witte azijn kan echter worden gebruikt om je gitaar schoon te maken. Breng de azijn niet rechtstreeks op je gitaar aan. Gebruik in plaats daarvan een schone doek om de azijn aan te brengen.

Guitar Polish alternatieven

Fretboard citroenolie moet worden gebruikt om het fretboard schoon te maken, omdat het is ontworpen om de meeste fretboards veilig schoon te maken zonder ze te beschadigen. Als je echter een esdoornfretboard hebt, gebruik dan geen fretboard citroenolie. Het kan het hout verkleuren. Vergeet ook niet dat dit anders is dan pure citroenolie, die niet mag worden gebruikt omdat het je toets kan beschadigen.

Aanstekervloeistof kan ook worden gebruikt om je gitaar schoon te maken, maar je moet ervoor zorgen dat je hem gebruikt in een geventileerde ruimte uit de buurt van vlammen. Nogmaals, plaats de aanstekervloeistof niet rechtstreeks op je gitaar. Bevochtig in plaats daarvan de doek en gebruik de doek om je gitaar schoon te maken.

Hoe maak je een gitaarfretboard schoon

Je moet weten of je een afgewerkt fretboard of een onafgewerkt fretboard hebt voordat je begint. Een onafgewerkt fretboard heeft geen lak of beschermende coating op het hout, terwijl een afgewerkt fretboard dat wel heeft.

Ook moet je weten welk type fretboard je gitaar heeft voordat je begint met het schoonmaken van je gitaar. Een esdoorn fretboard kan gemakkelijk verkleurd of beschadigd raken. Als de jouwe een onafgewerkt esdoorn-toets is, moet je ervoor zorgen dat de reiniger of olie die je gebruikt geschikt is, zodat je er geen schade aan toebrengt.

Het fretboard hoeft slechts één of twee keer per jaar gereinigd te worden om het vuil te verwijderen. Het fretboard profiteert echter van de natuurlijke oliën en vocht op je schone huid, dus je wilt niet alle oliën wegspoelen.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Onafgewerkte Fretboards

Wat je nodig hebt

 • 2-3 Microvezel doeken
 • Fretboard beschermer
 • Ultrafijne staalwol (0000 grade)
 • Oude tandenborstel (optioneel)
 • Afplaktape of schilderstape
 • Gitaarreiniger, olie of poetsmachine
 • Perslucht

1. Handen wassen

Voordat u begint met het schoonmaken van uw esdoorn fretboard, wast u uw handen. Dit zal helpen om te voorkomen dat vuil op je handen op je gitaar komt.

2. Tekenreeksen verwijderen

Het is het beste om de snaren op je gitaar te verwijderen voordat je het fretboard schoonmaakt. Dit maakt het voor u gemakkelijker om schoon te maken.

3. Maak het fretboard schoon

Gebruik een vochtige doek om het fretboard en de nek schoon te maken. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is. Werk zachtjes om alle smurrie van de gitaar te wrijven.

Als er veel smurrie op je fretboard zit, gebruik dan ultrafijn staalwol om het schoon te maken. Voordat u begint, bedekt u de pickups met afplaktape of schilderstape. Dit voorkomt dat de magneten in de pickups de staalwolkrullen aantrekken. Maak je geen zorgen, de ultrafijne staalwol zal je frets niet beschadigen.

Wrijf zachtjes met een cirkelvormige beweging tegen de smurrie totdat deze weg is. Je kunt ook een oude tandenborstel gebruiken om de smurrie te verwijderen. De staalwol heeft als bijkomend voordeel dat je de frets polijst terwijl je de toets schoonmaakt.

Als je klaar bent, blaas je de staalwol weg met perslucht. Zorg ervoor dat je het wegblaast van de pickups. Gebruik vervolgens een schone, droge microvezeldoek om het fretboard van je gitaar schoon te vegen van alle spaanders.

4. Olie het Fretboard

Gebruik een gitaarreiniger of olie om je toets te oliën. Gebruik een schone doek om een kleine hoeveelheid op je toets en nek aan te brengen. Houd er rekening mee dat te veel conditioner de nek kan kromtrekken.

Esdoorn fretboards zijn gemakkelijk verkleurd. Zorg er dus voor dat de reiniger of olie die je gebruikt geen citroenolie bevat en dat het veilig is voor een esdoorn fretboard.

5. Reinig de hals

Als de hals van je gitaar klaar is, maak hem dan schoon met een vochtige doek. Als het onaf is, olie het dan met de gitaarreiniger of olie die je in stap 4 hebt gebruikt.

You zult voor elke stap een schone microvezeldoek willen gebruiken, zodat u geen vuil van het ene deel van uw gitaar naar het andere verspreidt.

Afgewerkte fretboards

Afgewerkte fretboards mogen niet worden gereinigd met staalwol of een oude tandenborstel. Ze hebben het potentieel om de afwerking te krassen. In plaats daarvan gebruik je water om het fretboard schoon te maken.

Wat je nodig hebt

 • 3-4 Microvezel doeken
 • Fret bewaker
 • Ultrafijne staalwol (0000-klasse) – gebruikt om de fret te polijsten
 • Afplaktape (bij gebruik van staalwol)
 • Witte azijn

1. Handen wassen

Was je handen voordat je begint met het schoonmaken van je toets om te voorkomen dat er olie en vuil op je gitaar terechtkomen.

2. Tekenreeksen verwijderen

Verwijder de snaren van je gitaar. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om je toets schoon te maken, maar voorkomt ook dat je olie of reinigingsmiddelen op je snaren krijgt.

3. Maak het fretboard schoon

Gebruik een vochtige microvezeldoek om je toets voorzichtig te schrobben. Werk in cirkelvormige bewegingen.

Je kunt ook een gitaarreiniger of citroenolie gebruiken om je toets schoon te maken, op voorwaarde dat je geen esdoornfretboard hebt. De meeste esdoorn fretboards zijn afgewerkt, maar kunnen nog steeds verkleurd of beschadigd raken als u er de verkeerde reinigingsmiddelen op gebruikt. Zorg er dus altijd voor dat je een gitaarreiniger gebruikt die veilig is voor esdoorn.

Om je fretboard schoon te maken met een gitaarreiniger, bevochtig je eerst de microvezeldoek met de gitaarreiniger en gebruik je vervolgens de doek om het fretboard te schrobben.

4. Poets de Frets

Bedek uw pickups met afplaktape of schilderstape. Dit voorkomt dat staalwolkrullen worden aangetrokken door de magneten in de pickups.

Plaats vervolgens de toetsbeschermer over één fret. Gebruik de ultrafijne staalwol om de fret te polijsten zonder je toets te beschadigen. Poets elke fret door de fretboard guard naar elke fret te verplaatsen en vervolgens de staalwol te gebruiken om deze te polijsten.

Gebruik perslucht om de spaanders weg te blazen. Zorg ervoor dat je de staalwolkrullen wegblaast van de pickups. Veeg vervolgens je gitaar af met een schone en droge microvezeldoek om ervoor te zorgen dat alle spaanders weg zijn.

4. Veeg de nek af

Veeg de hals af met een schone, licht vochtige doek of de gitaarreiniger om vuil en vuil te verwijderen. Je wilt bij elke stap een nieuwe doek gebruiken om te voorkomen dat vuil van het ene deel van de gitaar naar het andere wordt overgebracht.

Hoe een gitaarbody te reinigen en te polijsten

Het reinigen en polijsten van een gitaarbody is makkelijker dan het schoonmaken van het fretboard en de hals. Je moet echter nog steeds rekening houden met het type afwerking dat de body van je gitaar heeft.

Poly-afwerkingen

De poly-afwerkingen zijn het meest voorkomende type afwerking dat gitaren hebben en geven een glanzende uitstraling aan de gitaar. Het is een eenvoudig type afwerking om schoon te maken, zodat je bijna elk type polijstmiddel of reiniger kunt gebruiken dat is gemaakt voor gitaren.

Spuit de gitaarreiniger op een schone microvezeldoek. Wrijf vervolgens de doek over de lengte van je gitaar om hem schoon te maken. Zorg ervoor dat je de voorkant, zijkanten en achterkant van je gitaar reinigt.

Spoel je doek uit terwijl je werkt of gebruik een schone doek. Dit voorkomt dat je vuil van het ene deel van de gitaar naar een ander gebied verspreidt.

Als een vlek niet loskomt, kun je diep ademhalen op de vlek. Veeg dan af met je vochtige doek.

Wanneer de gitaar schoon is, heb je de mogelijkheid om een laag gitaarwas aan te brengen die 100% carnaubawas op je gitaar is om hem te laten glanzen.

Nitrocellulose Afwerkingen

Wees voorzichtig bij het schoonmaken van een gitaar met een nitrocellulose afwerking. Het is een ouderwetse poreuze afwerking die tegenwoordig zelden wordt gebruikt. Ook ontwikkelt een nitrocellulose-afwerking een glans of patina naarmate deze ouder wordt.

Dit maakt de gitaar waardevoller, dus je moet oppassen dat je de glans of patina niet verwijdert terwijl je de body van je gitaar reinigt.

Het is het beste om geen poetsmiddelen of poetsmiddelen op je gitaar te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan een licht vochtige doek om het voorzichtig af te vegen en vingerafdrukken te verwijderen.

Matte en satijnen afwerkingen

Probeer geen vochtige doeken, reinigingsmiddelen of poetsmiddelen te gebruiken op een matte of satijn afgewerkte gitaar. Dit soort afwerkingen laten een wazige afwerking achter waardoor je praktisch het hout van de gitaar kunt aanraken.

Veeg in plaats daarvan je gitaar af met een droge microvezeldoek om hem schoon te maken.

Hoe de hardware van een gitaar schoon te maken

Naast het schoonmaken van het fretboard en de body van de gitaar, moet je ook de hardware van de gitaar schoonmaken. Deze omvatten de brug, stemsleutels en pickups.

Brug

Maak de brug schoon op dezelfde manier als je de fretboa schoonmaaktRd. Gebruik een licht vochtige doek om vuil en vuil dat je op de brug ziet af te vegen. Als er veel vuil is, kun je een oude tandenborstel of zelfs een pijpreiniger gebruiken om het voorzichtig weg te wrijven.

Toetsen afstemmen

Veeg de draaitoetsen aan de bovenkant van de gitaar schoon. Indien nodig kunt u een glasreiniger op een doek spuiten en die gebruiken om de sleutels af te vegen totdat ze glanzen.

Pickups

Pickups bevinden zich op een elektrische gitaar. U kunt een licht vochtige doek gebruiken om vuil of stof dat u erop ziet te reinigen.

Als je roest op de pickups ziet, moet je de pickups van je gitaar verwijderen. Maak ze vervolgens schoon met een roestoplosmiddel zoals wd-40. Wanneer de roest is verwijderd, breng je de pickups terug naar je gitaar.

Gebruik een droge doek om de pickups schoon te vegen.

Cleaning Acoustic Vs Elektrische Gitaren

Er is heel weinig verschil tussen het schoonmaken van een akoestische en een elektrische gitaar. Het grootste verschil is dat akoestische gitaren zelden een esdoorn fretboard hebben, dus je kunt een gitaarreiniger gebruiken om de fretboards schoon te maken. Een ander verschil is dat elektrische gitaren pickups bevatten die moeten worden schoongemaakt.

Anders gebruik je dezelfde reinigingsmethoden om zowel een akoestische als een elektrische gitaar schoon te maken.

Extra gitaarreinigingstips

 • Het is het beste om schone microvezeldoeken of veegdoeken te gebruiken. Papieren handdoeken of gewone washandjes kunnen krassen op de afwerking veroorzaken.
 • Gebruik een schone doek voor elke stap van het proces. Dit zorgt ervoor dat je geen producten mengt terwijl je reinigt en voorkomt dat je vuil verspreidt om delen van je gitaar schoon te maken.
 • Spuit je reiniger niet rechtstreeks op je gitaar. Spuit het altijd eerst op de doek en gebruik dan de doek om de reiniger op de gitaar aan te brengen.
 • Gebruik reinigers die bedoeld zijn voor het schoonmaken van gitaren. Veel gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn te sterk voor gebruik op een gitaar en zullen de afwerking beschadigen.
 • Maak je gitaar niet te vaak schoon, want de polish kan de geluidskwaliteit van je instrument dempen.
 • Gebruik alleen een licht vochtige doek op je gitaar. Te veel vloeistof kan ervoor zorgen dat het hout kromtrekt.

Hoe een gitaar schoon te houden

Was eerst je handen. Dit helpt voorkomen dat oliën, vetten en vuil die je gedurende de dag oppikt, op je gitaar terechtkomen.

Veeg je gitaar af met een schone microvezeldoek voordat je hem weglegt, zodat je kunt voorkomen dat zweet en vuil zich ophopen op je gitaar.

Reinig je snaren regelmatig met een reinigingssmeermiddel dat is ontworpen voor gitaarsnaren. Het glijmiddel helpt ook om je toets schoon te houden.

Bewaar je gitaar altijd in de behuizing om te voorkomen dat stof zich op je gitaar verzamelt.

Veelgestelde vragen

Kan ik meubelpoets op mijn gitaar gebruiken?

Nee, meubelpoets zal de afwerking van je gitaar beschadigen, omdat ze vaak ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor je gitaar. Het is het beste om polijstmiddelen te gebruiken die voor een gitaar zijn gemaakt.

Kun je een gitaar schoonmaken met babydoekjes?

Het wordt afgeraden om een gitaar schoon te maken met babydoekjes. Babydoekjes bevatten vaak alcohol die de afwerking van je gitaar kan beschadigen. Ze kunnen daarna ook een kleverig residu achterlaten.

Het is beter om je gitaar af te vegen met een licht vochtige zachte doek.

Hoe maak je een gitaar schoon zonder snaren af te doen?

Je moet een platte schone doek gebruiken die onder de snaren glijdt. Spuit de reiniger op de doek voordat u de doek meerdere keren op en neer wrijft over het toetsbord onder de snaren.

U kunt wattenstaafjes of een tandenborstel gebruiken om plaatsen schoon te maken waar de doek niet kan komen. Zorg ervoor dat je geen residu achterlaat.

Een andere optie is om perslucht te gebruiken om stof of vuil onder de snaren uit te blazen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?