Hoe leistenen vloeren schoon te maken (5 eenvoudige stappen)

Bent u bang dat u uw leistenen vloeren beschadigt tijdens het schoonmaken? Uw zorgen zijn redelijk. Hoewel leisteen een massieve steen is, is het ook poreus en gevoelig voor bepaalde reinigingsproducten.

Dit soort vloeren kunnen een aards gevoel geven aan elk huis. Maar het is belangrijk om te weten hoe u leistenen vloeren goed kunt reinigen. Dit zorgt ervoor dat je schade voorkomt en het mooie oppervlak behoudt.

We hebben alles op een rijtje gezet wat je moet weten voor het reinigen van leisteenvloeren. Nu kun je ze sprankelend schoon krijgen zonder schade aan te richten.

Inhoudsopgave
 • Wat is leisteenvloeren?
 • Hoe leisteenvloeren schoon te maken
 • Methoden voor het verwijderen van vlekken van leisteenvloeren
 • Afdichting leisteenvloeren
 • Veelgestelde vragen
 • Schone lei

Wat is leisteenvloeren?

Leisteenvloeren zijn een van de meest populaire soorten natuursteen. Het is duurzaam en gaat, met het juiste onderhoud, lang mee. Leisteen wordt vaak gebruikt in gebieden met veel verkeer van een huishouden, zoals een drukke keuken.

Huiseigenaren zijn er dol op omdat het minder onderhoud en reiniging vereist. Hardhout, tegels en laminaatvloeren moeten vaker worden gereinigd vanwege stof en vuil.

Fijne leisteen wordt ondergronds gevonden en gedolven. Een goedkopere leisteen kan dichter bij of op het oppervlak van de grond worden gevonden. Het feit dat het goedkoper is, betekent echter niet dat het niet goed is. Het is gewoon niet zo duur om te extraheren.

Een hoogwaardige leisteenvloer is vlek- en antislip. Het is ook niet-poreus voor zijn levensduur.

Van grondleisteen is bekend dat het een meer verweerde uitstraling heeft vanwege de blootstelling aan de elementen. Hoewel veel huiseigenaren de voorkeur geven aan deze look, is het poreus en moet het met zorg worden behandeld (1).Buiten leisteen tegel terras

Het kopen en installeren van leistenen vloeren in uw huis kan een aanzienlijk deel van uw bankrekening wegnemen. Het is daarom essentieel dat je er op de juiste manier voor zorgt.

Hoe leisteenvloeren schoon te maken

Leistenen vloeren vereisen niet zoveel aandacht als andere soorten vloeren. Wanneer u echter schoonmaakt, moet u dit correct doen.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Er zijn een paar dingen die u moet vermijden bij het reinigen van deze natuursteen:

 • Zure reinigingsmiddelen: Zuur kan een chemische reactie veroorzaken bij blootstelling aan leisteen. Hierdoor zal de vloer etsen en beschadigd raken. Vermijd dus zure reinigingsmiddelen, zelfs natuurlijke zoals azijn of citroen (2).
 • Schurende reinigingsmiddelen: Sterke chemicaliën kunnen de sealer op de vloer en specie verwijderen. Dit zal het poreuze oppervlak blootstellen aan vloeistoffen en vlekken.
 • Reinigingsmiddelen op oliebasis: Deze maken de vloeren glad en kunnen het getextureerde oppervlak verstoppen.

Wat je nodig hebt

 • Bezem of vacuüm (met een zachte bevestiging en harde vloerinstelling)
 • Stofmop met microvezelpad (optioneel)
 • Leisteenreiniger, mild wasmiddel of afwasmiddel
 • Warm water
 • Emmer
 • Zwabber
 • Stoommop (optioneel)
 • Teakolie of leisteenolie
 • Zachte doek

1. Vegen of vacuüm

Het is essentieel om stof, vuil en puin te verwijderen voordat je begint met dweilen. Dit maakt het werk gemakkelijker en verbetert het eindresultaat. Het verwijderen van vuil van de vloer is ook essentieel om krassen veroorzaakt door grotere bodemdeeltjes of kleine rotsen te voorkomen.

U kunt een bezem met zachte borstel gebruiken of vacuüm met een zacht opzetstuk en hard vloersetting. Let goed op de spleten tussen de tegels om een grondige reiniging te krijgen.

Vermijd krassen

Gebruik geen hulpstukken of stofzuigers voor tapijten, zoals klopperrollen. Deze zullen krassen veroorzaken en schade aan de stenen vloer veroorzaken.

Je kunt een stofmop met een schone microvezelpad gebruiken als je een grondigere reiniging wilt. Glijd het over de vloer in één richting. Dit zal verder helpen bij het verwijderen van stof en puin dat zich in de kleine spleten verbergt (3).

2. Bereid uw reiniger voor

Bij het dweilen van leistenen vloeren kunt u een leisteenreiniger, mild wasmiddel of milde afwasmiddel gebruiken. We raden u aan een commercieel product te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw vloeren worden beschermd en voor optimale resultaten. U kunt ook een pH-neutraal product gebruiken.

Gebruik warm water en meng er een kwart kopje wasmiddel of afwasmiddel door. Als u een commercieel product gebruikt, volgt u de instructies voor het mengen en gebruiken ervan.

3. Gebruik een Vochtige Dweil

Dompel de dweil in de reinigingsoplossing en wring het overtollige uit. Een spin mop is handig voor het reinigen van leisteenvloeren omdat het moeiteloos een aanzienlijke hoeveelheid water uitwringt.

Doe langzame en soepele slagen terwijl je je een weg over de vloer baant. Zodra de dweil strepen vuil begint te creëren, overweeg dan om het water te vervangen voor een nieuwe batch.

U kunt uw leisteenvloeren met stoom reinigen als u een diepere reiniging wilt. Het gebruik van een stoommop zal extra vuil oppikken en helpen om uw vloeren te desinfecteren. Stoommops zijn een goede optie voor gezinswoningen met huisdieren.

4. Veeg de vloer schoon

Wanneer u klaar bent met dweilen, droogt u de vloer grondig om te voorkomen dat stilstaand water in de poriën sijpelt. Gebruik een zachte handdoek of doek om het oppervlak af te vegen.

5. Gebruik teakolie

Het gebruik van teakolie om uw vloeren af te werken, kan de uiteindelijke look verbeteren nadat u hebt schoongemaakt. Breng slechts een kleine hoeveelheid aan met een doek – week het niet, anders zullen de poriën de olie absorberen. Je kunt een leisteenolie gebruiken, maar deze zijn meestal duurder.

Methoden voor het verwijderen van vlekken van leisteenvloeren

Wees niet ontmoedigd als je een algemene schoonmaak hebt uitgegeven, maar nog steeds vlekken opmerkt. Er zijn een paar verschillende methoden voor het verwijderen van vlekken. Hier zijn er zes om te proberen.

1. Mild wasmiddel

Als u tijdens het dweilen enkele kleine vlekken of vlekken tegenkomt, verwijder deze dan met dezelfde reinigingsoplossing. Dompel een klein borsteltje in de oplossing en schrob de vlek voorzichtig totdat deze weg is.

2. Zuiveringszout en peroxide

Je kunt een pasta maken voor zeer hardnekkige vlekken met zuiveringszout en peroxide. De combinatie van deze ingrediënten zal vuil en vet effectief optillen en oplossen. Daarom zijn deze ingrediënten ook relatief mild en veilig voor leisteenvloeren.

Combineer gelijke hoeveelheden peroxide en zuiveringszout en meng tot een pasta is gevormd. Wacht tot de bubbels zijn gestopt en breng het vervolgens aan op de vlek. Laat de pasta een paar minuten zitten en veeg vervolgens af met een doek (4).

3. Isopropyl ontsmettingsalcohol

Gewone ontsmettingsalcohol is effectief in het verwijderen van vlekken van leistenen vloeren. Combineer een half kopje isopropyl ontsmettingsalcohol met vier kopjes water. Week een spons in de oplossing en veeg de vlek af. Als het niet toegeeft, schrob dan met iets meer kracht.

4. Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een mild bleekmiddel dat heel goed werkt bij het verwijderen van vlekken zonder schade aan te richten. Combineer gelijke delen water en waterstofperoxide in een spuitfles.

Spuit de oplossing op de vlek en laat deze 10 minuten werken. Wanneer de tijd om is, schrob je de vlek met een borstel of spons. Spoel vervolgens grondig af met schoon water.

Let op

Omdat dit bleekmiddel is, gebruik het dan niet op gekleurde specie, omdat het de kleur kan verwijderen (5).

5. Scheerschuim

Als je gekleurde voeg hebt, kun je scheerschuim gebruiken om vlekken en vlekken van de vloer te verwijderen.

Breng een royale hoeveelheid scheerschuim direct aan op de vlek en laat deze 15 minuten zitten. Gebruik warm water en een doek om het af te vegen.

Doe een test

Om er zeker van te zijn dat uw gekleurde voegmiddel in orde is, raden we u aan een spottest te doen op een onopvallende plek.

Misschien vind je dit ook interessant
Tegelvoeg reinigen met tandenborstelHoe vloervoeg te reinigen (9 methoden die werken)

6. Gebruik absorberende materialen

Het zal je misschien verbazen wat een absorberend materiaal kan doen met een nieuw of een oud materiaal vlek. Er zijn verschillende soorten materialen die je kunt uitproberen, zoals kattenbakvulling, zuiveringszout en minerale spiritus.

Giet het absorberende middel om de vlek te bedekken en geef het 10 minuten om een nieuwe vlek te absorberen of een paar uur als het oud is. Stofzuig of veeg het materiaal op als het klaar is. Als u kattenbakvulling gebruikt, kies dan voor klei op basis van klei, omdat dit sneller absorbeert.

Als je zuiveringszout gebruikt, begin dan met het maken van een pasta met water. Bedek de vlek en laat de pasta volledig drogen. Schraap vervolgens de droge vlokken eraf en herhaal indien nodig.

Je kunt ook minerale spiritus op de vlek gieten en deze 30 minuten laten staan. Scrub met een borstel en week met een krant. Werk af door het gebied te wassen.

Afdichting leisteenvloeren

De beste manier om uw leistenen vloeren te beschermen, is door ze af te dichten. Als uw vloeren niet zijn afgedicht wanneer ze worden geïnstalleerd, overweeg dan om dit tijdens of direct na de installatie te doen. Of misschien ben je onlangs verhuisd naar een huis met leistenen vloeren en wil je ze een extra jas geven. Maar bepaal eerst of het nodig is.

Mogelijk moet u een chemische stripper gebruiken om de oude kit te verwijderen voordat u een nieuwe aanbrengt. Sommige sealers creëren een glanzende afwerking, terwijl andere er natuurlijk uitzien. Kies de sealer die werkt voor uw type leisteen en uw stijl.

Reinig en droog de vloeren grondig voordat u een sealer aanbrengt. Breng de sealer aan volgens de instructies. Poets de vloer met een katoenen doek om overtollig product te verwijderen als je klaar bent.

Veelgestelde vragen

Zijn leistenen vloeren moeilijk te onderhouden?

Leistenen vloeren zijn gemakkelijker te onderhouden dan andere soorten vloeren. U moet het dagelijks vegen om stof en ander vuil dat op het oppervlak zit te verwijderen.

Hoe krijg ik de leisteentegel weer te laten glanzen?

De beste manier om leisteentegels weer te laten glanzen, is door een sealer te gebruiken zoals deze Miracle Sealant Impregnator Sealant voor leisteen en natuursteen. Het werkt binnen en buiten en de formule beschermt tegen olie-, vet- en waterschade.

Waarom wordt my slate white?

Je leisteen wordt wit omdat het eerder was gecoat in sealer of color wash die nu is vervaagd. Wanneer dit gebeurt, veroorzaakt dit verneveling op het oppervlak van de leisteen.

Hoe vaak moet u leisteenvloeren afdichten?

U moet uw leisteenvloeren jaarlijks afdichten om het oppervlak te beschermen en te voorkomen dat waterpenetratie de leisteen beschadigt. U moet alle natuurstenen vloeren minstens één keer per jaar afdichten.

Kunt u WD-40 op leisteen gebruiken?

U kunt WD-40 op leisteen gebruiken om het oppervlak te polijsten om het een glans te geven. WD-40 is ook effectief in het verwijderen van vlekken. Breng het gewoon aan op een papieren handdoek en wrijf tot de vlek weg is.


Schone lei

Leisteen is een van de meest wenselijke natuurstenen vloeren – en het is gemakkelijk te zien waarom. Het heeft een prachtige verweerde, donkere uitstraling die past bij rustieke en eigentijdse huizen. Leisteen is een duurzame steen, maar het kan poreus zijn, afhankelijk van de kwaliteit.

U kunt uw leistenen vloeren er nieuw uit laten zien door elke twee of drie maanden grondig te reinigen. Blijf uit de buurt van zure reinigingsmiddelen en overweeg om uw vloeren af te dichten voor extra bescherming en gemoedsrust.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe maak je een waxwarmer schoon