Hoe georganiseerd te zijn (& productiever)

Verliest u vervaldatums, feestdagen en afspraken uit het oog? Het kan erg frustrerend zijn om altijd te sprinten en te proberen in te halen. De kunst is om meer georganiseerd te zijn.

Gelukkig vereist georganiseerd zijn een paar eenvoudige vaardigheden en gewoonten die je kunt leren. Dus, hier zijn een paar eenvoudige tips en trucs die je kunt implementeren om je ongeorganiseerde leven in te ruilen voor nieuwe georganiseerde gewoonten.

Inhoudsopgave
  • Hoe meer georganiseerd te zijn op het werk
  • Hoe meer georganiseerd thuis te zijn
  • Hoe meer georganiseerd te zijn op school
  • Hulpmiddelen om u te helpen georganiseerd te zijn
  • Veelgestelde vragen over georganiseerd zijn

Hoe meer georganiseerd te zijn op het werk

Een gebied waar je aan kunt gaan werken, is om meer georganiseerd te zijn op het werk. Meer georganiseerd zijn zal je helpen om werkopdrachten bij te houden, zodat je niet altijd het gevoel hebt dat je sprint om in te halen. In plaats daarvan kun je werken aan, of zelfs eerder dan gepland en genieten van een aantal welverdiende pauzes door georganiseerd te zijn.

Focus op wat belangrijk is

De eerste stap om meer georganiseerd te zijn, is om je te concentreren op wat belangrijk is. Vaak raken mensen op een zijspoor door taken die urgent zijn, maar op de lange termijn niet echt belangrijk.

Er is een verschil tussen de urgentie van het bijwerken van je favoriete spel en het belang van het stellen van langetermijndoelen voor je werkcarrière.

Tip van een expert: Probeer het grootste deel van je tijd te besteden aan dingen die echt belangrijk zijn. Vermijd ook dringende maar onbelangrijke taken omdat ze tijdverspillers zijn.

Stop met multitasken

Vrouw die multitaskt en haar laptop gebruikt

Een van de grootste tijdverspillers is de poging om te multitasken. Multitasking is waar je tegelijkertijd aan twee projecten werkt. Dit verdeelt je aandacht en vertraagt het werk. Het heeft ook invloed op de kwaliteit van het werk dat je kunt doen.

De oplossing is om je op één item tegelijk te concentreren.

Tip van een expert: Schakel uw meldingen op uw computer uit. U hoeft niet te worden afgeleid door inkomende e-mail of pushmeldingen van uw favoriete websites wanneer u aan het werk bent.

Ruim uw werkruimte op

Tabel vol rommelige dossierdocumenten

Werkruimten hebben de neiging om rommel te verzamelen. Dit omvat zowel bonnetjes als notities over gedachten, vergaderingen en andere kansen en eindes. Ga eens per week door en ruim je werkplek op.

Verwijder alles wat je niet helpt om gefocust te blijven en je werk gedaan te houden. Dit betekent niet dat u alle persoonlijke items moet verwijderen, maar doe wel moeite om een werkruimte te creëren die u helpt efficiënt te werken.

Tip van een expert: Als je een notitie of ontvangstbewijs hebt waarvan je denkt dat je er later naar moet verwijzen, denk er dan aan om er een foto van te maken op je telefoon. U kunt een map maken om deze foto’s te bewaren om later naar te verwijzen.

Organiseer uw werkruimte

Georganiseerd bureau met creatieve frames aan de muur

Zodra u uw werkruimte hebt opgeruimd, moet u deze organiseren. Zorg voor een plek voor inkomende papieren, papieren die moeten worden ingediend en andere items die u nodig hebt.
Het geheim van een georganiseerde werkplek is om voor alles een plek te hebben. Dit komt omdat alles wat geen plaats heeft, verspreid zal zijn en rommel aan uw gebied zal toevoegen.

Tip van een expert: Zorg ervoor dat alle items je dagelijks gebruikt zijn dichtbij, binnen 360 graden van waar je zit. Op deze manier kunt u gemakkelijk bij de items komen zonder dat u hoeft te verplaatsen.

Organiseer uw e-mail

Samen met uw werkruimte moet u uw e-mail ordenen. Dit betekent dat u moet stoppen met het gebruik van uw e-mail als een takenlijst en herinneringssysteem. Wanneer de inbox te groot wordt, verliezen mensen e-mails en missen ze belangrijke meldingen.

Stel in plaats daarvan een doel om uw postvak IN leeg te houden, zodat u elke e-mail kunt opvangen wanneer deze binnenkomt.

Tip van een expert: Stel een doel om elke e-mail één keer af te handelen. Maak een notitie op uw takenlijst, voeg een afspraak toe aan uw agenda en bewaar deze vervolgens in uw mappen of verwijder de e-mail.

Een werkagenda maken

Close-up afbeelding van de hand van een man die op een planner schrijft

Een werkkalender is een essentieel hulpmiddel dat moet worden gebruikt wanneer u meer georganiseerd wilt zijn op het werk. Het zal u helpen bij te houden wanneer alles moet worden verwacht, wanneer u vergaderingen hebt en wat er elke week van u wordt verwacht. Neem ook elke week de tijd om te bekijken wat er die week moet gebeuren.

Tip van een expert: Neem aan het einde van de dag vijf minuten de tijd om te kijken wat je de volgende dag moet doen. Je kunt je plan ook aan het begin van de dag maken als dat beter voor je werkt.

Gebruik de Pomodoro Methode

Pomodoro techniek

Gebruik de Pomodoro-methode voor het plannen van pauzes. Het geheim is om 25 minuten te werken en dan een pauze van 5 minuten te nemen. Je wisselt werkperiodes en pauzes af gedurende twee uur voordat je een langere pauze neemt.

Dit zal helpen om je gefocust te houden tijdens je werkperiodes.

Tip van een expert: Voeg een Pomodoro Timer toe aan uw computer. Het zal je helpen gefocust te blijven en te weten wanneer je je pauzes moet nemen.

Grote projecten afbreken

Grote projecten zijn intimiderend en moeilijk om aan te beginnen. Het is veel gemakkelijker om een groot project stuk voor stuk af te handelen. Dus als je een groot project krijgt, splits het dan op in kleinere brokken en behandel die stukken afzonderlijk.

Tip van een expert: Plan de tijden in en bestel dat je aan de kleinere brokken in je planner gaat werken. Dit zal helpen om uw project op tijd af te ronden zonder u overweldigd te voelen.

Checklists gebruiken

Persoon invullen checklist formulier op mobiele telefoon

Checklists zijn je vrienden. Ze geven je een lijst met alles wat er moet gebeuren, allemaal in één ruimte. De kunst is om consequent dingen op te schrijven om elke dag te doen. Vink vervolgens dingen af terwijl je ze gedaan krijgt.

Tip van een expert: Schrijf ook je boodschappen op je checklist en neem een kijkje terwijl je je dag plant. Je kunt je boodschappen doen in het meest logische patroon in plaats van enkele uren door de stad te rennen.

Stel een routine vast

Routines helpen je om georganiseerd te zijn, omdat er veel dingen zijn die je dagelijks moet doen. Creëer dus een routine, niet alleen voor je dag, maar ook voor hoe je wilt dat je week loopt. Misschien vindt u het handig om indien mogelijk één dag aan te wijzen voor alle vergaderingen.

Zo kun je je de rest van de week focussen op andere projecten.

Tip van een expert: Kom een uur te vroeg op je werk. Het kantoor is meestal leeg, waardoor u tijd heeft om u te concentreren op belangrijke projecten voordat de dag begint.

Hoe meer georganiseerd thuis te zijn

Georganiseerd zijn gaat niet alleen over het krijgen van meer werk op je werk. Het gaat er ook om dat je thuis efficiënter bent, zodat je tijd hebt om te ontspannen en te genieten van het samenzijn met de mensen van wie je houdt.

Plan uw maaltijden van tevoren

Breng je veel tijd door met het rennen door de winkel en het nemen van last-minute beslissingen over wat je moet eten voor het avondeten? Overweeg dan om je maaltijden van tevoren te plannen. Je kunt een lijst maken van alles wat je voor de week moet kopen en één reis naar de winkel maken in plaats van vijf.

Tip van een expert: Gebruik een maaltijdplanningsservice om uw leven echt te vereenvoudigen. U ontvangt een maaltijdplan en boodschappenlijstje, zodat u geen tijd hoeft te besteden aan het maken van een maaltijdplan voor uw gezin.

Top 3-taken toewijzen

Gele papieren sticker met lege takenlijst

Ga elke dag zitten met je takenlijst en zoek uit wat de drie belangrijkste taken zijn die je moet voltooien. Deze kunnen door de winkel worden uitgevoerd, een excursieformulier ondertekenen of vliegtickets voor uw vakantie kopen. Deze taken helpen u om uw thuisverantwoordelijkheden bij te houden.

Tip van een expert: Je kunt gaan zitten om de top 3-taken voor de volgende dag aan het einde van de dag te achterhalen of een paar minuten in de ochtend gebruiken.

Schoon een kamer per dag

Vrouw die het aanrecht in de keuken schoonmaakt

In plaats van te proberen je hele huis op een dag schoon te maken, maak je in plaats daarvan één kamer schoon. Dit geeft je de tijd om je één voor één te concentreren op de slaapkamers, badkamers of keuken, in plaats van een hele dag te besteden aan het schoonmaken van alles in één keer. Je kunt ook genieten van je weekend zonder je zorgen te maken over het schoonmaken van het huis.

Tip van een expert: In plaats van één kamer per dag schoon te maken, is een andere optie om je elke dag op één soort taak te concentreren. De ene dag zal bijvoorbeeld voor het afstoffen zijn en de andere voor het vegen en wassen van vloeren.

One In &One Out

Een eenvoudige manier om te voorkomen dat rommel uw huis overneemt, is door de one-in en one-out-methode te gebruiken. Dit betekent dat als u een nieuw paar schoenen koopt, u één paar schoenen uit uw huis moet verwijderen. Je brengt altijd één item binnen en verwijdert één item.

Tip van een expert: Wijs een zak aan voor donaties. Als het vol is, kun je snel naar het lokale donatiecentrum gaan om het weg te geven.

Aangewezen plek voor sleutels en telefoon

Hoeveel tijd heb je besteed aan het zoeken naar je sleutels of je telefoon? Ik denk, net als de meesten van ons, te veel. Het geheim van het oplossen van dit probleem is om een aangewezen plek te creëren voor uw sleutels en telefoon.

Dan weet je altijd waar ze zijn en hoef je je kostbare tijd niet te besteden aan het zoeken ernaar.

Tip van een expert: Zet een klein, mooi dienblad bij de ingang van je huis. U kunt uw telefoon en sleutels daar neerzetten als u het huis binnenkomt en ze ophalen als u vertrekt.

Neem een klein notitieboekje mee

De hand van de vrouw met behulp van een potloodnotitie op kladblok

Houd te allen tijde een klein notitieboekje bij je. Het notitieboek is een snelle plek om telefoonnummers, doktersafspraken en taken te noteren terwijl ze de hele dag door opkomen. Op deze manier zul je nooit in je tas zoeken naar die afsprakenkaart, omdat je hem in je notitieblok hebt opgeschreven.

Tip van een expert: Aan het einde van de dag bladert u door uw notitieblok en leegt u het. Schrijf afspraken in uw agenda, taken op uw takenlijst en voeg telefoonnummers toe aan uw lijst met contactpersonen.

Leg kleding voor morgen neer

Stroomlijn je ochtend door je kleding voor de volgende dag op te maken. Dit houdt je ochtenden rustig, omdat je niet rondrent op zoek naar shirts, schoenen of sokken. Je kunt ook elke strijkbeurt doen die de avond ervoor moet worden gedaan in plaats van ’s ochtends te klauteren om het als eerste te doen.

Tip van een expert: Als je kinderen hebt, leer ze dan om ook hun kleding voor de volgende dag op te leggen. Het zal je ochtenden veel rustiger maken als niemand vlak voor school op zoek is naar een schoon paar sokken.

Opgeruimde portemonnee en portemonnee

Portemonnees en portemonnees pakken behoorlijk wat rommel op terwijl je je dag doorbrengt. Bonnetjes, doktersafspraakkaarten en speelgoed worden toegevoegd. Het geheim is om je portemonnee en portemonnee regelmatig op te ruimen.

Op deze manier draag je geen extra gewicht mee. Je hoeft ook niet door een stapel oude bonnetjes te zoeken om een klein notitieboekje te vinden.

Tip van een expert: Zet een dienblad op bij de ingang van je huis. Je kunt alles in je tas in het dienblad gooien en je tas gestroomlijnd houden.

Een Launchpad maken

Maak een lanceerplatform bij de ingang van uw huis. Dit geeft je een plek om rugzakken, portemonnees, aktetassen en andere items op te zetten die je nodig hebt als je het huis verlaat. Zorg ervoor dat je ook een plekje in het lanceerplatform hebt voor mail en schoolnotities.

Tip van een expert: Zorg er elke avond voor dat alles klaar is voor de ochtend. Hierdoor kan uw gezin genieten van een rustige start van elke dag.

Doe de afwas

Vrouw die afwast met spons in gootsteen

Elke avond de afwas doen of de vaatwasser inpakken. Hierdoor kunt u elke ochtend wakker worden in een schone keuken en zorgen voor een gemakkelijker begin van de dag.

Tip van een expert: Laat de vaatwasser na het avondeten elke dag draaien. Het is gevaarlijk om de vaatwasser te laten draaien terwijl je slaapt.

Maak je bed op

Schone en georganiseerde luxe slaapkamer uitgevoerd in grijs

Maak elke ochtend je bed op. Het bed opmaken betekent dat je de day met een taak op je to-do lijst al voltooid. Psychologisch betekent dit dat je de dag al hebt aangereden en voorbereid.

Een slaapkamer ziet er ook afgewerkt uit als het bed is opgemaakt.

Tip van een expert: Maak het uw kinderen gemakkelijk door een dekbedovertrek te gebruiken. De hoes is makkelijk te wassen en maakt het opmaken van een bed super makkelijk.

Hoe meer georganiseerd te zijn op school

Naast dat je thuis en op het werk meer georganiseerd bent, wil je ook meer georganiseerd zijn op school. Hierdoor kun je beter studeren, op de hoogte blijven van je opdrachten en ook genieten van wat vrije tijd.

Deze tips kunnen ook worden geïmplementeerd en aan uw kinderen worden geleerd.

Zorg voor een cursusschema

Tablet pc met kalender op het scherm met een kopje koffie op een bureau

Maak een cursusschema voor het kwartaal. Je moet weten hoe laat je lessen zijn, wat er moet gebeuren en wanneer belangrijke tests zijn gepland. Op deze manier kun je op de hoogte blijven van je lessen en geen belangrijke data missen.

Tip van een expert: Gebruik een planner zodat je alles op één plek kunt bewaren. Anders moet je de syllabus van elke klas controleren om te weten wat er aan de hand is.

Routines maken

Creëer zowel een dagelijkse als wekelijkse routine voor jezelf. De routines moeten tijd omvatten voor slaap, maaltijden, studeren en vrije tijd. Een routine stelt je in staat om op de hoogte te blijven van je lessen terwijl je nog steeds tijd kunt doorbrengen met ontspannen met je vrienden.

Tip van een expert: Schrijf de routine op voor de eerste week of twee. Het duurt een tijdje om de routine te leren en er een gewoon onderdeel van je dag van te maken.

Vroege deadlines maken

Vervaldatum geschreven en omcirkeld in kalender

In plaats van te haasten om te proberen je werk af te maken voordat het moet worden voltooid, geef je jezelf een vroege deadline met ten minste 12 uur extra tijd. Op deze manier kun je je werk vroeg afmaken, dubbelchecken en weten dat je niet tot het laatste moment wacht om je schoolwerk af te maken.

Tip van een expert: Controleer op alle openstaande opdrachten aan het begin van de week en aan het einde van elke dag. Op deze manier mis je geen last-minute wijzigingen.

Focus op één ding tegelijk

Als je je op te veel items tegelijk probeert te concentreren, vertraag je je studie en onthoud je minder. Je zult uiteindelijk meer tijd besteden aan studeren op een minder efficiënte manier. Richt je aandacht dus op één item tegelijk in plaats van te proberen te multitasken.

Tip van een expert: Wanneer u studeert, schakelt u uw mobiele telefoon en meldingen op uw computer uit. Hierdoor kun je je concentreren op je studie in plaats van te proberen te studeren terwijl je wordt afgeleid door je telefoon.

Plaknotities op de voordeur

Lege plakbriefjes op de voordeur

Wanneer je iets belangrijks aan de hand hebt en jezelf eraan moet herinneren om iets te doen, plaats dan een plakbriefje op je voordeur. Je kunt jezelf eraan herinneren om een opdracht, je computer of zelfs je lunch te pakken. Dit zal je helpen meer georganiseerd te zijn als je je plaats verlaat, zodat je niet iets belangrijks vergeet.

Tip van een expert: Kleur je plaknotities. Op deze manier weet u of de herinnering een afspraak of fysiek item is dat u moet onthouden.

Binder & Notitieboekje

Stapel ringmapboek en notitieboek geïsoleerd op witte achtergrond

Wijs één map en één notitieblok toe voor elke cursus die je volgt. Dit houdt je notities voor elke klas gescheiden en georganiseerd, zodat je niet door wiskundenotities hoeft te graven om je geschiedenispapier te vinden.

Tip van een expert: Kleur de ordner en notitieblokken in kleur, zodat u in één oogopslag kunt zien welke klasse is. Dit maakt het leven gemakkelijker wanneer u een combinatie van bindmiddel en notebook moet pakken en de deur uit moet rennen.

Dagelijkse planning

Dagelijkse planner notitieboekje met twee pennen

Ga elke ochtend zitten en neem een paar minuten de tijd om je dag te plannen. Dit geeft je een goed idee van wat je doet, wanneer je studeert en wat je verwacht te bereiken.
Een paar minuten zullen een lange weg gaan om je georganiseerd te houden.

Tip van een expert: Je kunt aan het einde van de dag ook een paar minuten besteden aan de planning. Dit geeft u de kans om de dag voor de planning van morgen te bekijken.

Clear Desk aan het einde van de dag

Schoon study tafel met lamp en phot frames aan de zijkant

Laat jezelf altijd een schoon bureau achter aan het einde van elke dag. Het is al moeilijk genoeg om jezelf te motiveren om te gaan zitten en te studeren, dus waarom zou je het erger maken door je bureau rommelig achter te laten?

Tip van een expert: Combineer het opruimen van je bureau en gaan zitten om de volgende dag te plannen. Dit geeft je een paar minuten om je voor te bereiden op morgen voordat je naar bed gaat.

Grote opdrachten opsplitsen

Splits grote opdrachten waar mogelijk op in kleinere taken. Niets is intimiderender dan het zien van één grote leesopdracht of papier om te schrijven. Verdeel de opdrachten dus in kleinere taken die makkelijker te voltooien zijn.

Tip van een expert: Probeer de kleinere taken kort genoeg te maken om in een periode van 20 minuten te passen. Dit zorgt ervoor dat u de taken gemakkelijk kunt voltooien wanneer u 30 minuten hebt om te werken.

Pauzes plannen

Studeren is hard werken. Je zult beter kunnen studeren als je regelmatig pauzes neemt tijdens je studieperiode. Plan dus regelmatig pauzes in om uw productiviteit te optimaliseren.
Sta op, loop rond, stap even naar buiten. Je zult meer gefocust zijn als je gaat zitten om te werken.

Tip van een expert: Pomodoro-timers werken goed om te studeren, omdat je 25 minuten kunt studeren en vervolgens een pauze van 5 minuten kunt nemen. Om de twee uur kun je plannen om een langere pauze te nemen.

Hulpmiddelen om u te helpen georganiseerd te zijn

Papieren Planner

Sommige mensen geven de voorkeur aan papieren planners boven digitale opties. Ze zijn een geweldig hulpmiddel om te gebruiken om uw afspraken en takenlijst bij te houden. Het is ook gemakkelijker om elke week alles te zien wat er aan de hand is.

Je kunt hier ook een snelle notitie voor jezelf noteren.

Klein notitieboekje

Houd een klein notitieboekje bij je om notities, ideeën, afspraken en taken te noteren. Je kunt een stuk papier afscheuren om een vriend je nummer of e-mailadres te geven. Een klein notitieboekje is een handig hulpmiddel om u te helpen georganiseerd te blijven.

Wandkalender

Hang een wandkalender aan je muur. Het is niet alleen handig voor het bijhouden van werkopdrachten, maar het kan ook helpen om uw gezin op de hoogte te houden van vakanties, verjaardagen en afspraken die in de toekomst komen.

Plaknotities

Plaknotities kunnen worden gebruikt om notities voor uzelf te plaatsen op een kalender, deur of papieren planner. U kunt plaknotities gebruiken in een commandocentrum of op elk moment dat u een snelle notitie moet schrijven en deze ergens voor de hand liggend moet plakken. Plaknotities zijn een waardevol hulpmiddel om jezelf georganiseerd te houden.

Bindmiddelen

Binders zijn handig voor het bijhouden van uw verschillende routines, wachtwoorden en andere informatie die u nodig heeft voor thuis, op het werk of op school. We houden graag een aparte map voor alle drie de gebieden van het leven. Dit maakt het gemakkelijk om alle informatie te vinden die nodig is voor het werk zonder de schoonmaakroutines van het huis te hoeven bekijken.

Archiveringssysteem

Je hebt een goed archiveringssysteem nodig om georganiseerd te zijn. Het leven brengt iedereen stapels papier om bij te houden. Dit kunnen geboorteakten, belastinginformatie of contracten voor werk zijn.

Een goed archiveringssysteem stelt u in staat om gemakkelijk de informatie te vinden die u nodig hebt zonder urenlang door stapels papier te hoeven zoeken.

Google Agenda

Als je van digitale planners houdt, bekijk dan Google Agenda. Het synchroniseert met veel apparaten en apps en stelt u in staat om uw schema te coördineren met andere gezinsleden. Het is een geweldig hulpmiddel om te gebruiken als u zich wilt organiseren en op de hoogte wilt blijven van de afspraken van uw gezin.

Tomighty

Tomighty is een desktoptimer die een Pomodoro-timer is. Het timet je werk voor een periode van 25 minuten en geeft je vervolgens de keuze tussen een korte pauze van 5 minuten en een lange pauze van 15 minuten.

Het houdt ook bij hoeveel Pomodoro-periodes je hebt voltooid. Wanneer je 4 bent bereikt, weet je dat je een lange pauze moet nemen voordat je aan een nieuwe reeks begint.

$ 5 Maaltijdplan

In plaats van uren te besteden aan het maken van een persoonlijk maaltijdplan voor uw gezin, kunt u deelnemen aan een maaltijdplanningsservice zoals het maaltijdplan van $ 5. Elke week ontvangt u een gezond, budgetvriendelijk maaltijdplan voor uw gezin, samen met een boodschappenlijstje. U hoeft niet langer te stressen over het plannen van gezonde maaltijden voor uw gezin.

ToDoist

ToDoist is een app waarmee je de takenlijsten kunt bijhouden die je moet maken. U kunt lijsten maken voor verschillende projecten, verschillende gezinsleden en winkelen. We houden graag lijsten bij voor thuis, werk en school.

Omdat u de app ook kunt gebruiken om herhalende herinneringen en taken te plannen, is het een grote hulp als u meer georganiseerd wilt worden.


Veelgestelde vragen over georganiseerd zijn

Wat is de beste manier om georganiseerd te zijn?

De beste manier om georganiseerd te zijn is om alles op te schrijven. Als je alleen op je geheugen probeert te vertrouwen, voegt het stress toe aan je leven en vergeet je waarschijnlijk iets als het leven druk is.

Wijs in plaats daarvan één plaats aan om alle afspraken, opdrachten, vervaldatums en uw takenlijst op te schrijven. Dan kun je beter bijhouden wat er in je leven gebeurt.

Wat gebeurt er als je niet georganiseerd bent?

Wanneer je niet georganiseerd bent, heb je de neiging om belangrijke werkdeadlines te missen of belangrijke gebeurtenissen in het leven van je familie en vrienden te missen. Dit kan een negatieve invloed hebben op uw werk en persoonlijke relaties.

Waarom kan ik niet georganiseerd blijven?

Als je moeite hebt om georganiseerd te blijven, is dit meestal te wijten aan een combinatie van een gebrek aan vaardigheden en slechte gewoonten. Het kost tijd om de gewoonten te ontwikkelen die je zullen helpen georganiseerd te blijven. Haal diep adem en blijf het proberen.

U kunt dit doen.

Kun je leren om georganiseerd te zijn?

Ja, je kunt leren georganiseerd te zijn. Organisatorische vaardigheden hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen en zijn gewoon een reeks strategieën. U kunt strategieën leren die voor u werken en de vaardigheden ontwikkelen om ze te gebruiken. Het vergt gewoon oefening.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG keukenontstopper | effectieve en natuurlijke gootsteenontstopper