Hoe plinten schoon te maken en te voorkomen dat ze vies worden

.

Plinten voegen een mooie afwerking toe aan een kamer, maar ze kunnen een bron van walging zijn als je ze niet schoonmaakt. Ze worden erg stoffig, modderig en bevlekt – nog meer als je huisdieren hebt!

Als je je afvraagt hoe je plinten en trim kunt schoonmaken, ben je hier aan het juiste adres. We hebben een beproefde methode met meerdere stappen samengesteld voor het reinigen van zowel gelakte als houten plinten.

We zullen je ook voorzien van een aantal indrukwekkende hacks die dit behoorlijk vervelende karwei dat beetje gemakkelijker maken!

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moeten plinten worden schoongemaakt?
 • Hoe geverfde plinten schoon te maken
 • Hoe houten plinten schoon te maken
 • Reinigen plinten Hacks
 • Hoe plinten met een slechte rug schoon te maken
 • Hoe plinten schoon te houden

Hoe vaak moeten plinten Schoongemaakt worden?

Het hangt af van je huishouden en hoe vies de plinten en trim worden. Het onderdeel maken van je wekelijkse schoonmaakroutine is een geweldig idee als je huisdieren en kinderen hebt – omdat ze meer vuil binnenbrengen.

Als je alleen woont of merkt dat je plinten niet zo smerig worden, is het voldoende om ze maandelijks schoon te maken.

Let er bij het schoonmaken op dat u geen van de oplossingen op uw muren krijgt, omdat dit de verf kan beschadigen.

Hoe geverfde plinten schoon te maken

Bij het reinigen van gelakte plinten heb je geen fancy schoonmaakmiddelen nodig. We laten je de beste manier zien om plinten schoon te maken met afwasmiddel en water zonder verf te verwijderen.

 • Tijd: 30 minuten (per kamer)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Water
 • Kom
 • Lepel
 • Microvezeldoeken of vodden
 • Duster of vacuüm

1. Vacuüm of stof

Het eerste dat u moet doen, is de plinten stofzuigen of afstoffen. Als je deze stap overslaat, wordt je doek gewoon erg stoffig en smerig, waardoor de reinigingsmethode veel lastiger wordt.

Dus haal je vertrouwde duster tevoorschijn en veeg de boven- en voorkant van de plinten af. U kunt de stofborstelbevestiging op uw stofzuiger gebruiken voor maximale reinigingskracht als u dat wilt.

2. Maak reinigingsoplossing

Meng warm water met een paar spuiten – ongeveer een eetlepel – afwasmiddel in een kom. Gebruik een lepel om te combineren tot het water een sopje heeft.

3. Schone plinten

Dompel een doek of doek in de reinigingsoplossing en wring deze goed uit. Je wilt geen soppende natte doek. Anders worden je vloeren nat en kun je de verf op de plinten verpesten.

Laat de doek eerst langs de bovenkant van de plinten lopen. Van boven naar beneden werken zorgt ervoor dat je eventueel gevallen vuil aan het einde oppakt. Beweeg vervolgens in horizontale lijnen langs de rest van de plinten. Volg met verticale lijnen, zodat je geen plekje mist.

Werk in kleine secties om het u gemakkelijker te maken.

Spoel de doek uit en week deze indien nodig opnieuw. Als het echt vies wordt, schakel dan over op een nieuw doek. Het heeft geen zin om je plinten schoon te maken met een vuile doek!

4. Droge plinten

Veeg het met een aparte droge doek of doek over de plinten om het te drogen. Laat de plinten niet nat, want dit kan de verf en het hout eronder beschadigen.

Voorzichtigheid

Er is een kans dat de afwasmiddel de verf kan beschadigen, dus controleer altijd op een onopvallende plek voordat je begint. We raden aan om bij twijfel een zachte afwasmiddel te gebruiken.

Hoe houten plinten schoon te maken

Het reinigen van houten plinten is iets anders dan geverfde plinten omdat je het hout niet wilt uitdrogen. We zullen afwasmiddel, water en olie gebruiken om wat vocht terug te voegen aan het hout voor deze methode. Houd er rekening mee dat dit voor gevernist hout is in plaats van onafgewerkt.

Als u van plan bent om uw houten plinten te schilderen, zorg er dan voor dat u deze methode volgt voordat u gaat schilderen. Als je schildert zonder je plinten schoon te maken, zul je al het stof en puin onder de verf opmerken en het zal er smerig uitzien.

 • Tijd: 35 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Vacuüm of duster
 • Microvezeldoeken
 • 1/4 kopje afwasmiddel
 • Een eetlepel plantaardige olie
 • Grote kom
 • Lepel
 • Water

1. Vacuüm- of stofplinten

Het is belangrijk om dit eerst te doen om stof en puin op het oppervlak te verwijderen. Gebruik de stofborstelbevestiging van je stofzuiger of een duster om deze stap uit te voeren.

2. Plinten vegen

Veeg met een droge microvezeldoek de plinten af. Dit is een extra stap om gemist stof en puin te verwijderen. Dit zodat er niets achterblijft op de houten plinten. Anders zou je krassen kunnen krijgen. We raden hiervoor microvezeldoeken aan omdat ze superzacht zijn en je hout niet beschadigen.

3. Maak reinigingsoplossing

Meng warm water, 1/4 kopje afwasmiddel en een eetlepel plantaardige olie in een kom. Gebruik een lepel om de ingrediënten te combineren.

Facultatief

Als u niet wilt dat deze reinigingsoplossing op uw vloerdelen terechtkomt, leg dan wat handdoeken neer voordat u doorgaat naar de volgende stap.

4. Schone plinten

Dompel een schone microvezeldoek in de reinigingsoplossing, wring deze goed uit en begin met het reinigen van de plinten. Begin bovenaan en werk je een weg naar beneden, zodat je eventuele druppels en puin onderweg schoonmaakt. Move-in horizontaal veegt, dan verticaal, zodat you mist geen plekje.

Vervang de doek indien nodig wanneer u vindt dat deze te vies is of vuil rond uw plinten verspreidt. Misschien moet je een beetje extra elleboogvet aanbrengen waar je vlekken hebt.

5. Droge plinten

Deze stap is super belangrijk bij houten plinten, omdat je ze niet wilt oververzadigen en een vochtprobleem wilt veroorzaken. Neem een schone, droge microvezeldoek en veeg de plinten droog.

Reinigen plinten Hacks

Je weet nu wat de beste manier is om plinten schoon te maken, maar als je net zoveel van tips en hacks houdt als wij, bekijk deze dan.

Met een stofzuiger

Een stofzuiger is een uitstekend hulpmiddel voor het reinigen van plinten, vooral als u er wekelijks een gebeurtenis van moet maken! Een afstoffenborstel zal het meeste vuil en puin opzuigen, waardoor je plinten zichtbaar schoon blijven. U moet de plinten nog steeds maandelijks grondig reinigen met een vochtige doek en reinigingsoplossing.

Met een Bezem

Net zoals je je plinten zou stofzuigen, kun je ze ook vegen met een bezem. Dit is handig als u uw stofzuiger niet uit de opslag wilt halen of als deze wordt opgeladen. Veeg gewoon een bezem over je plinten. Vergeet niet dat het stof en puin op de vloer kunnen neerslaan, dus het is een goed idee om dit te doen voordat je je vloeren veegt!

Met Azijn

Als u een volledig natuurlijke plintreiniger wilt, kunt u een 5: 1-verhouding van water en gedestilleerde witte azijn in een kom of emmer mengen. Volg dezelfde stappen als hierboven, verwissel gewoon de afwasmiddeloplossing voor deze reiniger.

Dit is veilig voor zowel geschilderde als houten plinten. Maar als u houten plinten schoonmaakt met deze hack, onthoud dan dat u uw hout nog steeds vaak moet hydrateren, omdat de azijn en het water het kunnen uitdrogen. Je kunt altijd een beetje olie aan de azijnoplossing toevoegen als je dat wilt!

Met een Magic Eraser

Deze Magic Erasers zijn, nou ja, magie! Om te gebruiken, demp je Magic Eraser, knijp je hem uit en reinig je je plinten van boven naar beneden, van links naar rechts. Werk in kleine secties om dit gemakkelijker voor u te maken.

Dit is een geweldige hack voor slijtageplekken en stof. Breng voor vlekken een beetje elleboogvet en wat geduld aan, en je plinten zijn in een mum van tijd superschoon.

Met babydoekjes

Als je in een augurk zit en babydoekjes bij de hand hebt, kun je ze gebruiken voor het schoonmaken van je plinten. Veeg ze gewoon langs de plinten en werk van boven naar beneden, van links naar rechts. Ruil ze in voor een nieuwe wanneer het er vies en stoffig uitziet.

Met drogerlakens

U kunt verse drogervellen of gebruikte drogervellen gebruiken. Het is heel vindingrijk! Veeg plinten van boven naar beneden, van links naar rechts. De drogerplaten kunnen ook helpen bij het creëren van een dunne laag die stof afstoot.

Met een sok

Als je niet over alle benodigde schoonmaakmiddelen beschikt, zoals een microvezeldoekje, kun je in plaats daarvan een sok gebruiken. Het is geweldig in het verzamelen van stof en puin. U kunt de doeken en vodden in onze bovenstaande methoden vervangen door de sok.

Een andere manier om de sok te gebruiken, is door hem aan het uiteinde van iets langs te plakken – zoals een meetlat – en je plinten af te vegen terwijl je rechtop staat. Dit is een geweldige hack als je wilt schoonmaken zonder te knielen.

Hoe plinten met een slechte rug schoon te maken

We snappen het. Plinten zijn niet de gemakkelijkste om schoon te maken als je al een slechte rug hebt. We kunnen u laten zien hoe u uw plinten kunt reinigen zonder te knielen om u wat pijn te besparen.

Het belangrijkste is dat welke tools je ook gebruikt, je wilt dat ze een lang handvat hebben. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je stofzuiger een lang handvat heeft, zodat je niet hoeft voorover te buigen. Als u een duster gebruikt, zorg er dan voor dat u er een gebruikt met een uitschuifbaar handvat.

De Buysenton Store Duster is een uitstekende optie omdat het een bereik van 100 inch heeft! U kunt de dusterkop gebruiken om stof en vuil op oppervlakteniveau te verwijderen. Dan kun je de Microfiber chenille duster kop gebruiken om hem rond te zwenken in je reinigingsoplossing en de plinten op die manier schoon te maken.


Hoe plinten schoon te houden

Nu weet je wat de beste manier is om plinten schoon te maken, maar hoe houd je ze schoon? We delen enkele laatste tips om uw plinten te beschermen en te voorkomen dat ze sneller vies worden. Maar houd er rekening mee dat je ze nog steeds minstens maandelijks moet schoonmaken.

 • Droger lakens: We noemden dit al, maar het afwerken van je schoonmaakroutine met een drogervel kan een fijne laag creëren die je plinten beschermt. Dit voorkomt dat stof en vuil aan de plint blijven plakken, waardoor het de volgende keer gemakkelijker schoon te maken is.
 • Retoucheer plinten vaak: Als uw plint licht getextureerd is van gedehydrateerd hout of afbrokkelende verf, het stof en vuil zullen zich verzamelen in deze kleine scheuren, hobbels en spleten. Zorg er dus voor dat je je plinten bijwerkt wanneer dat nodig is.
 • Geen schoenen binnen: Het is vuil en stof dat zich verzamelt op onze plinten. Een van de gemakkelijkste manieren om vuil naar binnen te brengen, is van je schoenen. Trek je schoenen uit bij de deur en je zult snel merken dat het veel langer duurt voordat je plinten vies worden.
 • Verzorg uw huisdieren: Een andere grote boosdoener voor vuile plinten zijn onze huisdieren. Ze werpen haar af en het verzamelt zich op de minst geschikte plaatsen. Verzorg uw huisdieren vaak om te voorkomen dat haar in uw huis rondzweeft.
Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?