Hoe haarborstels in 3 eenvoudige stappen te reinigen

Haarborstels zijn van cruciaal belang voor het behoud van de gezondheid van je haar. Ze worden echter snel grof en onhygiënisch door de opeenhoping van dode huid, vuil, los haar en productresten. De truc is om te leren hoe je je haarborstel kunt schoonmaken, ongeacht of deze rond is, een peddel heeft of van hout is gemaakt.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je je haarborstel schoonmaken?
 • Hoe haar uit borstels te reinigen
 • Hoe stof uit een haarborstel te krijgen
 • Hoe haarborstels diep te reinigen
 • Hacks voor het reinigen van haarborstels
 • Hoe kammen na luizen schoon te maken
 • Hoe vaak moet je je haarborstel vervangen?
 • Veelgestelde vragen
 • Hoe haarborstels te wassen

Hoe vaak moet je je haarborstel schoonmaken?

Haarborstels verzamelen dode huid, vuil, los haar en productresten erop. Dit betekent dat elke keer dat je je haar borstelt, deze smurrie in je haar wordt gedeponeerd, waardoor het moeilijker wordt om je haar gezond te houden. De truc is om te weten wanneer en hoe je haarborstels goed reinigt om het onhygiënische haar en de smurrie te verwijderen.

Verwijder het haar van je borstel elke keer dat je je haar borstelt of minstens om de paar dagen.

Reinig je haarborstel elke twee-drie weken grondig, tenzij je veel haarproducten op je haar gebruikt of roos hebt. Dan moet je je borstel elke week grondig reinigen.

Hoe haar uit borstels te reinigen

Het haar uit je borstel verwijderen is een gemakkelijk ding om te doen als je weet hoe.

 • Tijd: 5-10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Scherp, slank puntig voorwerp zoals het uiteinde van een rattenstaartkam, potlood of pen
 • Kam
 • Kleine schaar

1. Haar losmaken

Duw het puntige voorwerp langs de onderkant van het penseel. Dit kan het einde zijn van een rattenstaartkam, een kam met een lang puntig uiteinde. U kunt ook een potlood, rechtgetrokken paperclip of pen gebruiken.

Duw het voorwerp langs de onderkant van het penseel. Het haar zal optillen en je zult in staat zijn om het van je borstel te trekken.

Knip elk haar dat is gematteerd met een kleine schaar. Hierdoor kan het haar omhoog en uit de borstel worden getrokken.

2. Trek Kam Langs Borstelharen

Trek de kam langs de borstelharen van je borstel. De kam vangt het haar op waardoor je het haar van de kam kunt trekken. Gooi het oude haar in de vuilnisbak.

3. Vingers gebruiken

Gebruik je vingers om het haar dat achterblijft op je borstel te verwijderen.

Hoe stof uit een haarborstel te krijgen

Vul een kom met wat warm water en voeg er een paar druppels shampoo aan toe. Gebruik je vingers om het water te zwaaien en wat sop te maken. Plaats de borstelharen of de kop van je borstel in het water en draai hem rond om het vuil, de roos en de pluisjes van je borstel te verwijderen.

Spoel je borstel af onder stromend water. Laat het een nacht drogen met de borstelharen naar beneden gericht, zodat ze uitlekken.

Een borstel die niet van hout is gemaakt, niet gedempt is of geen natuurlijke borstelharen heeft, kan worden doorweekt om de smurrie van je borstel te verwijderen. Weken zal echter de houten, gedempte of natuurlijke borstel beschadigen.

Hoe haarborstels diep te reinigen

Het wassen van haarborstels is een uitstekende manier om veel haarborstels te ontsmetten. U moet de methode voor het wassen van uw borstel variëren, omdat verschillende soorten borstels een andere methode nodig hebben om ze grondig te reinigen zonder schade.

 • Tijd: 30 – 60 minuten + Overnachting te drogen
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Breedtandige kam
 • Kleine schaar
 • Tandenborstel
 • Shampoo, afwasmiddel of zuiveringszout
 • Witte azijn

1. Verwijder haar

Na verloop van tijd zal je haarborstel er haar op verzamelen. De eerste stap is om al het haar van je borstel te verwijderen. Een kam met brede tanden is de beste manier om door de borstelharen te kammen en het haar los te maken.

Trek het haar van je borstel. Als je gematteerd haar tegenkomt, gebruik dan een kleine schaar om het haar te knippen, zodat je het kunt verwijderen. Zorg ervoor dat je de borstelharen niet snijdt.

2. Wasborstel

Door te weken: Dit zal je houten, gedempte of natuurlijke borstel beschadigen, maar is uitstekend geschikt voor het wassen van alle andere soorten haarborstels.

Vul je gootsteen met heet water. Voeg een spuit shampoo of afwasmiddel toe aan het water samen met een scheutje azijn. Laat je borstels ongeveer een uur weken en schrob de borstelharen vervolgens met een schone tandenborstel om de opgebouwde resten te verwijderen.

Met Baking Soda: Als je een houten, gedempte of natuurlijke borstel hebt, gebruik dan deze methode om je haarborstel te wassen.

Los 1 theelepel zuiveringszout op in een kopje water. Dompel vervolgens de tandenborstel in de zuiveringszoutoplossing en poets de borstelharen om alle resten van je borstel te verwijderen.

3. Spoelborstel

Spoel de borstel af met schoon water en laat hem een nacht drogen. Zorg ervoor dat de borstelzijde naar beneden is. Hierdoor kan het overtollige water weglopen.

Hacks voor het reinigen van haarborstels

Als je een aantal alternatieve methoden wilt voor het reinigen van je haarborstels, bekijk dan deze hacks.

Met een vaatwasser

Hoewel niet-plastic borstels en kammen te delicaat zijn voor de vaatwasser, is de vaatwasser een uitstekende manier om plastic haarborstels en kammen te desinfecteren. Plaats je haarborstel of kam op het bovenste rek van je vaatwasser om het schoon te maken. Het hete water doodt alle bacteriën en verwijdert eventuele resten.

Met Azijn

Maak een 50-50 oplossing van azijn en water in een kom. Plaats je borstels in de kom en laat ze 10 minuten weken. Schrob vervolgens de borstels met een tandenborstel voordat u spoelt met vers water.

Laat je borstels een nacht met je gezicht naar beneden drogen.

Met drogerlakens

Leg 2 drogerlakens in een kom met warm water. Doe je borstels in de kom en laat ze een paar uur weken. Draai de borstels in het water om het vuil te verwijderen voordat je ze in zoet water spoelt.

Laat je natte borstels een nacht drogen met de borstelharen naar beneden.

Met DIY Hair Brush Cleaner

Vul een kleinere container met water. Voeg vervolgens 1/4 kopje azijn en 2 eetlepels zuiveringszout toe. Draai je borstel in de container en laat de borstel vervolgens in de container weken. Je kunt zelfs de borstelharen van een houten borstel in de oplossing weken, op voorwaarde dat je het handvat uit het water laat.

Wacht 15-30 minuten voordat u de borstel verwijdert. Gebruik een oude tandenborstel om je borstel schoon te schrobben. Spoel de borstel af onder stromend water en laat hem een nacht drogen met de borstelharen naar beneden gericht.

Hoe kammen na luizen schoon te maken

Niets is gruwelijker dan te ontdekken dat je kammen en borstels besmet zijn met luizen. Gelukkig zijn luizen gemakkelijk te verwijderen van je kammen en borstels.

 • Tijd: 24 uur
 • Moeilijkheid:Beginner

Wat je nodig hebt

 • Diepvrieszak
 • Vriezer

1. Borstels en kammen bevriezen

Doe alle borstels en kammen in een diepvrieszak. Zet de zak 24 uur in de vriezer. De temperaturen doden de luizen en eieren op je borstels en kammen.

2. Diep reinigen

Nadat u de borstels en kammen uit de vriezer hebt gehaald, reinigt u ze grondig aan de hand van de bovenstaande instructies.

Hoe vaak moet je je haarborstel vervangen?

Haarborstels moeten elke 6 maanden tot een jaar worden vervangen. Een haarborstel die meer dan de helft van de borstelharen heeft verloren of een met misvormde borstelharen moet ook worden vervangen. Vervang ook je haarborstel als deze te vies voor je is om hem schoon te maken.

Veelgestelde vragen

Kun je een houten borstel weken?

Nee, je kunt een houten borstel niet weken, omdat te veel vocht ervoor zorgt dat het hout kromtrekt.

Waarom zit er zoveel pluis in mijn haar?

Stof, pollen, pluisjes en ander puin dat in de lucht zweeft, worden aangetrokken door haar en verzamel erop. De beste manier om het vuil te verwijderen is door je haar te borstelen met een schone haarborstel en je haar regelmatig te wassen.

Wat gebruiken kappers om borstels in de salon schoon te maken?

Kappers gebruiken Barbicide om haarborstels en kammen schoon te maken. Het is een uitstekend antisepticum. Het zal echter houten, gedempte of natuurlijk borstels beschadigen.


Hoe haarborstels te wassen

Om je haarborstel te wassen, verwijder je al het haar van de borstel met een lang puntig voorwerp zoals het uiteinde van een rattenstaartkam of een potlood. Was vervolgens je haarborstel met shampoo en een oude tandenborstel om de borstel te schrobben. Spoel ten slotte je borstel af onder stromend water en laat hem een nacht drogen met de borstelharen naar beneden.

Je hebt een schone en hygiënische haarborstel om je haar ’s ochtends te borstelen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe filter zwembad schoonmaken