Hoe home air kanalen te reinigen

Het reinigen van de luchtkanalen van uw huis is een belangrijke taak. Veel dingen kunnen zich verbergen in de ventilatieopeningen, zoals stof, vuil, spinnenwebben en schimmel. Elke verontreiniging in uw luchtkanalen, zoals schimmel of stof, kan een negatieve invloed hebben op u en andere familieleden.

Als deeltjes en verontreinigingen zich in de kanalen verbergen, verspreiden ze zich door uw hele huis wanneer u de HVAC inschakelt. Wanneer u stof, schimmel, haar, huidschilfers van huisdieren en andere verontreinigende stoffen inademt, zal dit verschillende effecten veroorzaken.

Helaas kan het laten reinigen van uw luchtkanalen door een professional een klein fortuin kosten. Maar kun je het zelf?

Dat kan zeker, en het is niet zo moeilijk als het lijkt. Weten hoe u luchtkanalen in huis kunt reinigen, zal helpen om uw verwarmings- en koelsystemen te verbeteren. Het kan u ook helpen wat geld te besparen op uw energierekening.

Inhoudsopgave
 • Moeten mijn luchtkanalen worden gereinigd?
 • Hoeveel kost het om luchtkanalen te reinigen?
 • Hoe u zelf kanalen kunt reinigen
 • Hoe luchtkanaalverontreiniging te voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • Een schoner huis creëren

Moeten mijn luchtkanalen worden gereinigd?

Allergische reacties, zoals niezen, een loopneus en oogirritatie, zijn de meest voorkomende effecten van vervuilde luchtkanalen in huis. Ernstigere effecten zoals astma-aanvallen, hoofdpijn en misselijkheid kunnen echter ook worden veroorzaakt door allergenen(1).

Dus als jij of andere familieleden zich thuis aangedaan voelen, maar prima als je weg bent, kan er iets op de loer liggen. U kunt proberen uw luchtkanalen te inspecteren door ze te openen en met een zaklamp te kijken.

Als u geen grote stof- of schimmelafzettingen ziet, is het mogelijk onnodig om de kanalen schoon te maken. Het is normaal dat de retourregisters stoffig worden als er met stof beladen lucht doorheen wordt getrokken. U kunt het rooster reinigen met een handstofzuiger, of u kunt het verwijderen en met de hand reinigen (2).

Hier zijn een paar andere redenen om uw luchtkanalen te reinigen:

 • Schimmel: Als u vaak een muffe of vochtige geur uit de ventilatieopeningen opmerkt, is de kans op schimmel groot. In dit geval is het reinigen van schimmel op luchtkanalen cruciaal voor uw gezondheid en die van uw gezin. Als uw kanalen geïsoleerd zijn en nat worden, zal er waarschijnlijk schimmel groeien. Het is het beste om de isolatie te vervangen, omdat u deze niet effectief kunt reinigen. U moet bronnen van lekken repareren om te voorkomen dat de schimmel terugkeert.
 • Ongedierte: Ja, knaagdieren en insecten kunnen een luchtkanaal besmetten, en in dit geval is schoonmaken een must. Misschien wilt u dit echter aan de professionals overlaten om ervoor te zorgen dat het probleem wordt verwijderd en opgelost. Als u knaagdieren heeft, moet u ze verwijderen voordat u uw kanalen schoonmaakt.
 • Kanalen zijn verstopt: Wanneer stof of puin zich ophoopt in de kanalen, zult u waarschijnlijk merken dat er deeltjes vrijkomen met de lucht. Dit is een teken dat het tijd is om de ventilatieopeningen schoon te maken.

Hoeveel kost het om luchtkanalen te reinigen?

Uw luchtkanalen professioneel laten reinigen is niet goedkoop. Het wordt echter alleen aanbevolen om dit om de vijf tot zeven jaar of als dat nodig is te doen.

Prijzen verschillen afhankelijk van waar u woont, maar de gemiddelde prijs is $ 366. Het kan overal tussen $ 268 en $ 489 zijn. Houd ook rekening met de grootte van uw huis en het aantal kanalen; dit kan de prijs opdrijven tot $ 700 (3).

Een professionele kanaalreiniger vinden

De EPA benadrukt hoe belangrijk het is om een goede luchtkanaalreiniger te kiezen. Er kunnen verschillende dingen misgaan als het proces niet correct wordt uitgevoerd. Als de serviceprovider niet de juiste apparatuur gebruikt, zoals een ontoereikend vacuümsysteem, kan dit meer schade aanrichten dan gaanOd.

Het gebruik van onvoldoende reinigingsapparatuur kan ervoor zorgen dat uw kanalen meer stof en verontreinigingen vullen. Een serviceprovider die onvoorzichtig is of niet correct is opgeleid, kan uw kanalen of HVAC-systeem beschadigen. Dit kan resulteren in dure reparaties of vervangingen.

Hier zijn een paar andere dingen om op te letten:

 • Heroverweeg claims: Veel serviceproviders zullen veelbelovende claims maken over de gezondheidsvoordelen van het regelmatig reinigen van uw kanalen. Deze beweringen worden echter niet ondersteund door experts. U moet ook op uw hoede zijn voor bedrijven die beweren EPA-gecertificeerd te zijn, omdat de EPA dergelijke bedrijven niet certificeert, goedkeurt of onderschrijft (4).
 • Vermijd chemische behandelingen: Sommige bedrijven zullen u vertellen dat chemische behandeling noodzakelijk is om schimmels of bacteriën in uw kanalen te doden. Doe echter uw onderzoek voordat u hiermee instemt om ervoor te zorgen dat het noodzakelijk is.
 • Controleer referenties en staatslicenties: Zorg ervoor dat andere klanten tevreden zijn met het werk van het bedrijf. U moet ook controleren of het bedrijf relevante staatslicenties heeft. Verschillende staten vereisen dat luchtkanaalreinigingsbedrijven specifieke licenties hebben.

Een professionele luchtkanaalreiniger gebruiken

Als u een professional inhuurt om uw luchtkanalen schoon te maken, zijn er een paar dingen die ze moeten doen. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Open registers en toegangspoorten: Uw hele systeem moet worden geïnspecteerd. Als u ervoor kiest om uw kanalen zelf schoon te maken, moet u hetzelfde doen voordat u schoonmaakt. U hebt een speciaal opgeleide aannemer nodig als er asbestmaterialen zijn, zoals isolatie of registerlaarzen.
 • Heavy-duty stofzuigers: De serviceprovider moet een zware stofzuiger gebruiken die puin buiten uw huis afvoert. Als het in huis uitput, zorg er dan voor dat het een HEPA-stofzuiger is.
 • Bescherm meubels: Meubels zoals banken, stoelen en tapijten moeten tijdens het schoonmaken worden afgedekt.
 • Volg de normen: De luchtkanaalreiniger moet voldoen aan de normen voor luchtkanaalreiniging van de NADCA (5). Ze moeten ook de aanbevolen praktijk van NAIMA volgen als er glasvezel voering of kanaalplaat is (6).

Soms moet een luchtkanaalreiniger toegangsgaten maken om bepaalde delen van het kanaal goed te inspecteren. Dit is normaal, maar u moet ervoor zorgen dat ze eventuele geopende of gemaakte gaten opnieuw isoleren. Het luchtkanaal moet luchtdicht zijn om de effectiviteit ervan te waarborgen; eventuele aanwezige gaten kunnen energie verspillen.

Hoe u zelf kanalen kunt reinigen

Voordat u een professional inhuurt, kunt u zelf proberen kanalen schoon te maken.

 • Tijd: 25 minuten per kanaal.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk / Gemiddeld.

Wat je nodig hebt

 • Een sterke stofzuiger (bij voorkeur met een HEPA filter) met een borstelbevestiging.
 • Schroevendraaier.
 • Emmer of gootsteen.
 • Water.
 • Afwasmiddel.
 • Boor met een reinigingsborstel.
 • Bezem.

1. Schakel de stroom uit

Schakel altijd de stroom uit naar de aangesloten airconditioning en verwarming. Dit voorkomt mogelijke elektrocuties of ongelukken.

2. Deksels of roosters verwijderen

Gebruik uw schroevendraaier om de luchtkanaalroosters of -deksels los te schroeven. Maak ze na verwijdering grondig schoon in een container met heet zeepsop. Laat ze vervolgens goed drogen.

3. Bereid de boor voor

Een eenvoudige manier om vuil, stof, spinnenwebben en mogelijk schimmel los te maken, is door een boormachine met een borstel te gebruiken. Zoek het register en open het – deze bevinden zich soms op de vloer of de muur.

Nadat u het register hebt geopend, duwt u uw boorborstel in het kanaal. Zorg ervoor dat het goed is bevestigd; je wilt geen losse borstel in de kanalen.

Zet de boor aan en klop de borstel rond in de kanalen. Terwijl de boor draait, trek je hem langzaam terug. Dit reinigt ook de wanden van het kanaal. Schakel de boor uit wanneer de borstel zich ongeveer twee voet van de opening bevindt om te voorkomen dat stof overal naartoe vliegt.

4. Vacuüm

Zodra de boorborstel uit het kanaal is, moeten we al het losse vuil verwijderen. Steek je stofzuiger met de borstelbevestiging in het kanaal en zuig alle losse smurrie op die je hebt losgemaakt.

Als u geen zware stofzuiger heeft, moet u er mogelijk een huren. Voor het beste resultaat raden we aan om een HEPA-gefilterd vacuüm te gebruiken. Dit voorkomt dat stof opnieuw in de kanalen komt terwijl u aan het schoonmaken bent.

De slang moet lang genoeg zijn om ver in de kanalen te reiken. Schimmel, meeldauw, stof, puin of spinnenwebben kunnen zich diep van binnen verbergen, dus dit is de enige manier om hen te bereiken.

5. Herhalen

Herhaal het proces met de anderen als u meer dan één kanaal hebt. U kunt ook van deze gelegenheid gebruik maken om eventuele luchtfilters die u heeft te controleren. Deze kunnen meestal worden gestofzuigd, maar als ze vuil zijn, overweeg dan om ze te vervangen.

6. Sluiting

Als je klaar bent, zet je het register weer op zijn plaats en beveilig je het. Als je de grill hebt gewassen, zorg er dan voor dat deze droog is voordat je hem terugbrengt. Schakel de stroom weer in en controleer de ventilatieopeningen. Er kan los stof uit komen, maar het moet snel stoppen.

Hoe luchtkanaalverontreiniging te voorkomen

Een goed onderhouden HVAC-systeem hoeft niet zo vaak te worden gereinigd. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat er geen verontreiniging in uw systeem is:

 • Gebruik een hoogrendementsluchtfilter: De fabrikant van het verwarmings- en koelsysteem moet aanbevelen welke filters u kunt gebruiken. Selecteer het meest efficiënte aanbevolen luchtfilter om een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen.
 • Filters vervangen: Wanneer u voelt dat uw binnenlucht wordt aangetast, is het misschien tijd om het filter te vervangen. Als u allergieën heeft, kunt u zich meer getroffen voelen wanneer de filters vuil zijn.
 • Isoleer het luchtkanaal: Zorg ervoor dat geen lucht de filters kan omzeilen door er omheen te isoleren. U moet er ook voor zorgen dat er geen filters ontbreken.
 • Controleer andere onderdelen: Als u een professional heeft die uw luchtkanalen schoonmaakt, vraag hen dan om de koelspiralen en afvoerpannen te reinigen.
 • Regelmatig schoonmaken: Door uw huis regelmatig te stofzuigen en stof tot een minimum te beperken, kunt u vervuiling in de kanalen voorkomen. Gebruik een HEPA-vacuüm voor de beste resultaten, omdat deze kleine deeltjes opvangen (7).

Veelgestelde vragen

Voorkomt het reinigen van luchtkanalen gezondheidsproblemen?

Als de luchtkanalen ernstig besmet zijn met dingen zoals schimmel of ongedierte, voel je waarschijnlijk de effecten.

In dit geval zal het reinigen van het kanaal helpen om uw gezondheid te verbeteren. Als uw luchtkanalen echter schoon en vrij van verontreinigingen zijn, zal het reinigen ervan niets veranderen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het volkomen normaal is om wat huishoudelijk stof in de kanalen te hebben. Het kan zelfs direct zichtbaar zijn na het inschakelen van het HVAC-systeem, maar het moet snel stoppen.

Experts zeggen dat kanaalreiniging geen jaarlijkse taak is en alleen moet worden gedaan wanneer dat nodig is (8).

Moet ik een chemische behandeling toepassen?

Sommige luchtkanaalreinigers zullen suggereren dat u de binnenkant van de kanalen met chemicaliën behandelt. Dit om schimmelgroei of andere biologische groei te voorkomen. Maar niet alle chemische behandelingen zijn veilig.

De EPA waarschuwt voor bedrijven die ozon gebruiken om bepaalde verontreinigingen te doden. Ozon is een schadelijk gas dat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals pijn op de borst en luchtwegontsteking (9). Door dit gas in uw luchtsysteem te introduceren, wordt het uiteindelijk in uw woonruimte geïntroduceerd.

Dus als het bedrijf dat u hebt ingehuurd voorstelt dat ze uw luchtkanalen met chemicaliën behandelen, zorg er dan voor dat het EPA-goedgekeurd is. Vraag ook, voordat u akkoord gaat met een chemische behandeling, om zichtbare microbiële groei te zien. U kunt ook vragen om een laboratoriumtest te krijgen om er zeker van te zijn dat het schimmel is (10).

Misschien vind je dit ook interessant
luchttesten voor schimmelsBeste schimmeltestkits van 2023

Waarom is mijn huis zo stoffig?

De belangrijkste reden dat je huis zo stoffig is, is dat je luchtkanalen vies zijn. Het inschakelen van uw airco- of HVAC-systeem duwt slapende stofdeeltjes in de atmosfeer en verontreinigt uw huis.

Wat zijn de voordelen van luchtkanaalreiniging?

De voordelen van luchtkanaalreiniging zijn dat u een efficiënter systeem krijgt, minder stof in uw huis en filters langer meegaan. Je krijgt schonere lucht om in te ademen, plus mensen met allergieën zijn comfortabeler.

Kunt u luchtkanalen reinigen met een winkelvacuüm?

U kunt luchtkanalen reinigen met een winkelvacuüm. Wij raden de Vacmaster Wet/Dry Industrial Stofzuiger aan. Het heeft een piekvermogen van vijf pk, een capaciteit van vier gallon en natte en droge functies.

Hoe krijg je de muffe geur uit kanalen?

Er zijn verschillende manieren om de muffe geur uit kanalen te krijgen. Controleer of de filters niet zijn geblokkeerd. Vervang ze als ze vies zijn. Controleer ook of de afvoerleiding niet verstopt is met stilstaand water, want dat kan een muffe geur.

Mogelijk moet u de spoelen en de aftappan reinigen en een luchtontvochtiger gebruiken om de geur te verwijderen.


Een schoner huis creëren

Professionals kunnen uw luchtkanalen reinigen, of u kunt het zelf doen. Het is een relatief snelle taak, maar je moet het wel goed doen. U moet een HEPA-vacuüm gebruiken om te voorkomen dat er meer stof in uw kanalen terechtkomt.

Hoewel experts zeggen dat het reinigen van uw luchtkanalen gezondheidsproblemen niet zal voorkomen, is het nog steeds iets dat u moet doen.

Schimmels en bacteriën kunnen in de kanalen groeien en deze worden in uw leefruimte geïntroduceerd als ze niet worden verwijderd. Hoe dan ook, het reinigen van de luchtkanalen is geen jaarlijkse taak en moet alleen worden gedaan wanneer dat nodig is.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Miele Scout RX3 Home Vision