Camel Hair Stoffen


Camel Hair Stoffen

Heb je een aantal van je favoriete ontwerpers gezien die truien, pakken, sjaals en jassen met kamelenhaar aanbieden? Vraag je je af wat er zo speciaal is aan deze stoffen en hoe kamelenhaar verschilt van kasjmier en andere soorten wol? Dan ben je zeker aan het juiste adres!

Vandaag gaan we meer informatie delen over wat kamelenhaar is, hoe kamelenhaar wordt gemaakt en enkele van de meest voorkomende toepassingen voor kamelenhaar. We zullen ook bespreken hoe het vergelijkbaar is met en verschilt van wol. Blijf dus lezen om te ontdekken of je dit aan je garderobe wilt toevoegen.

Wat is kamelenhaar?

Kamelenhaar, ook bekend als kamelenwol of kamelenkasjmier, is een stof gemaakt van haren van de Bactrische kameel. Bactrische kamelen zijn voornamelijk te vinden in Azië tussen Turkije, China en Siberië, met de grootste populaties in de Mongoolse steppes regio. Terwijl veel kamelen kort haar hebben, hebben Bactrische kamelen veel langer haar dat tot stoffen kan worden gemaakt.

Het eerste gebruik van kamelenhaar dateert uit de oude culturen van individuen die in de Mongoolse steppen woonden. Tegen het einde van het Britse Rijk was het een populaire keuze voor textiel, en onlangs is kamelenwol steeds populairder geworden voor kledingstukken omdat het wreedheidsvrij en duurzamer is dan andere stofsoorten.

Bactrische kamelen hebben zowel een ondervacht als buitenste waakhaar. Het waakhaar is ontworpen om bescherming en warmte te bieden aan een kameel tegen zeer oude winters. Dit haar is dik en hard en kan kamelen er midden in de winter vager uit laten zien. De grove en harde textuur van het waakhaar maakt het niet erg wenselijk voor het maken van stof, hoewel het soms kan worden gemengd met andere materialen zoals schapenwol om wat dikkere stoffen te maken.

Omgekeerd is de ondervacht van een Bactrische kameel extreem zacht. De taak van de ondervacht is om de kameel te isoleren en warm te houden. Deze zachte ondervacht is waar de meeste kamelenhaarstoffen, met name kledingstukken, van zijn gemaakt.

Er zijn drie soorten kamelenhaarstof: hoog, gemiddeld en laag. De fijnheid van het haar en de kleur bepalen of vezels worden gecategoriseerd als hoog-, middelmatig of laagwaardig. Hoogwaardige kamelenwol, die afkomstig is van de ondervacht, wordt gekenmerkt door zijn zeer fijne en zachte textuur. Hoogwaardige stoffen zijn lichtbruin van kleur.

De meeste kamelenhaarstoffen die worden gebruikt om kleding te maken, zijn hoogwaardig, hoewel sommige middelgrote vezels ook kunnen worden gebruikt. Medium-grade vezels komen ook uit de ondervacht, maar ze zijn langer en hebben een grovere textuur dan hoogwaardige vezels. Kledingstukken gemaakt met middelmatige vezels zullen ruwer aanvoelen dan kledingstukken die zijn gemaakt met hoogwaardige vezels.

Lees ook:   Beste hogedrukreinigers voor auto's in 2023

Laagwaardige vezels komen uit het waakhaar van de kameel. Omdat deze haren veel dikker en grover zijn, zijn ze niet geschikt voor gebruik bij het maken van kledingstukken. Ze kunnen worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals het maken van tapijten en ander textiel.

Hoe wordt kamelenwol gemaakt?

In tegenstelling tot andere dieren die moeten worden geschoren om hun wol te krijgen, werpen Bactrische kamelen van nature hun haar af in de late lente of vroege zomer. Dit betekent dat kamelenhaar meer is duurzaam geproduceerd en er is minder bezorgdheid over mishandeling van dieren tijdens het oogstproces, zoals bij andere houtsoorten. Kamelen hoeven niet in bedwang te worden gehouden, geconfronteerd met de mogelijkheid van letsel, om hun wol te laten oogsten. Fokkers kunnen gewoon wachten tot al het haar van de kamelen is afgevallen. Sommige fokkers scheren echter nog steeds hun kamelen als het haar niet allemaal is afgevallen, maar ze scheren niet het gebied dat de bulten van de kameel bedekt die hen helpen beschermen tegen ziekten.

Nadat het haar van de kameel is gevallen, moet het worden gewassen om vuil en andere onzuiverheden te verwijderen. Het haar wordt vervolgens gescheiden in individuele strengen, een proces dat kaarden wordt genoemd. Eenmaal gekaard, kan de kamelenwol worden gesponnen tot garen. Het garen wordt nog een laatste keer gewassen, daarna is het klaar om te worden gebruikt om kleding en ander textiel te maken.

Waar is Camel Hair Made

Mongolië is de grootste exporteur van kamelenhaar ter wereld. Veel Bactrische kamelenfokkers in Mongolië zijn nomadisch en stammen af van een lange lijn bactrische kamelenkwekers. Veel van deze fokkers volgen de eeuwenoude technieken van het oogsten van de kamelenwol die hun voorouders lang geleden volgden, maar sommige fokkers hebben modernere methoden aangenomen om het haar van een kameel te oogsten.

Enkele andere landen die ook kamelenhaar produceren en exporteren, zijn Rusland, China, Tibet, Iran en Afghanistan. Deze vijf landen liggen ook in Azië, niet ver van Mongolië. Enkele van dezelfde nomadische stammen uit Mongolië en de Mongoolse steppes zijn ook te vinden in deze andere landen.

Lees ook:   AEG AB61H6SW 6000 Allergy

Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika produceren ook kleinere hoeveelheden kamelenhaarvezels.

Toepassingen voor Camel Hair

Kamelenhaar is een uitstekende isolator. De thermostatische eigenschappen werken om kamelen warm te houden tijdens ijskoude en besneeuwde winters in de bergen, terwijl ze ook koel blijven in de hete woestijnzon. Stoffen gemaakt van kamelenhaar delen dezelfde eigenschappen, waardoor het een veelzijdige stof is met een breed scala aan toepassingen. In feite is het zo’n veelzijdig en waardevol materiaal dat je al in de Bijbel melding zult maken van kamelenhaarstof die wordt gebruikt om tenten, mantels en tapijten te maken.

Enkele van de meest voorkomende toepassingen voor kamelenhaar zijn sjaals, truien, pakken, jassen en zelfs onderkleding. De grovere kamelenwachtharen worden vaak gebruikt voor dikker textiel zoals tapijten of tenten.

Kamelenwol verzorging en reiniging

Kamelenhaar moet met de hand worden gewassen om de stof te beschermen en de bruikbare levensduur te verlengen. Controleer altijd eerst het verzorgingslabel van het kledingstuk, omdat sommige kamelenhaarartikelen, met name pakken, alleen gelabeld als chemisch schoon.

Als uw kamelenwol niet alleen als chemisch schoon is gelabeld, kunt u het in een wastafel wassen met koud water. Kamelenhaar is een zeer gevoelig materiaal en kan gevoelig zijn voor krimp of schade als het niet met zorg wordt behandeld. Voeg een wasmiddel dat is ontworpen voor wol en andere natuurlijke vezels toe aan het koude water in de wastafel en meng voorzichtig om het in het water te roeren.

Voeg je kamelenhaaritem toe aan het bassin, dompel het onder en roer het voorzichtig. Laat het item vervolgens maximaal 30 minuten in het zeepsop zitten. Nadat 30 minuten zijn verstreken, verwijdert u het kledingstuk, giet u het water uit de wastafel af, spoelt u overtollige zeep in het bassin weg en plaatst u het kamelenwolstuk terug in het bassin. Spoel het af met koud water en herhaal, giet het bassin af en spoel het opnieuw af totdat alle zeep is verwijderd en het water helder is.

Nadat je het kledingstuk helemaal hebt uitgespoeld, druk je het water er voorzichtig uit. Zorg ervoor dat u het niet uitwringt, omdat dit het item kan beschadigen of ervoor kan zorgen dat het zich uitstrekt. Droge kamelenwol items die plat liggen uit de buurt van directe hitte of zonlicht.

Eenmaal droog, bewaar kamelenhaar zorgvuldig om het te beschermen tegen motten. Truien, sjaals en andere opvouwbare items kunnen het beste worden opgeborgen in een lade met cederhouten chips of mottenvallen. Gebruik voor jassen, pakken en andere meer gestructureerde items mottenbestendige hangende kledingzakken en hangende mottenvallen om uw items te bewaren en te beschermen.

Lees ook:   Hoe home air kanalen te reinigen

Camel Haar vs Wol

Wanneer veel mensen wol horen, denken ze aan stof gemaakt van het vlies van schapen, maar wollen stof verwijst eigenlijk naar elke stof gemaakt van het haar van een dier. Technisch gezien is kamelenhaar dus één soort wol. Omdat het haar van elk dier echter anders is, is elke wollen stof die van een dier wordt geproduceerd ook anders.

Het vergelijken van kamelenhaar met populaire soorten wol kan u helpen de belangrijkste verschillen duidelijker te begrijpen. Een veel voorkomende vergelijking is kamelenhaar versus Kasjmier. Kasjmier is een speciale wolsoort gemaakt met behulp van het haar van kasjmiergeiten.

Zowel Kasjmier als kamelenhaar zijn ongelooflijk zacht en warm. Kasjmier kledingstukken zijn zeer licht van gewicht en hebben een hoog vochtgehalte. Hierdoor kunnen ze verschillende isolatieniveaus bieden op basis van het klimaat en de luchtvochtigheid. Kamelenwol heeft thermostatische eigenschappen om kamelen koeler te houden in hete woestijnen en warmer in de koude en besneeuwde bergen. Kleding gemaakt van kamelenhaar heeft dezelfde kenmerken.

Een belangrijk verschil tussen kamelenhaar en kasjmier ligt in de productie. Terwijl kasjmiergeiten moeten worden geschoren voor hun haar, werpen kamelen van nature hun haar af in de lente en de zomer.

Dit maakt kamelenwol duurzamer en verwijdert enkele van de meer twijfelachtige of zelfs wrede aspecten van het oogsten van wol van andere dieren.

Camel Hair Stoffen Uitgelegd

Kamelenhaar is een pluche en zachte stof die duurzaam is geproduceerd. Het biedt een verscheidenheid aan toepassingen van ondergoed, truien, jassen, tapijten en zelfs tenten. Ben je klaar om wat kamelenhaar aan je garderobe toe te voegen?

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland tot de hoogste productie Normen.