Hoe inkt van leer te verwijderen

Leer is geen goedkoop materiaal. Dus als je er iets op morst , kan het echt pijn doen. Vooral omdat te veel water het kan beschadigen, kan het verwijderen van vlekken op leer moeilijk zijn.

Wanneer u inkt op leer morst, kan uw eerste reactie in paniek zijn. Maar hoe sneller u ermee omgaat, hoe effectiever het vlekverwijderingsproces zal zijn.

We leren je hoe je inkt uit leer kunt verwijderen met behulp van verschillende methoden en reinigingsproducten. De volgende keer dat je een inktvlek opmerkt, weet je precies wat je moet doen.

Inhoudsopgave
 • Naakt schoonmaken vs Afgewerkt Leer
 • Hoe inkt van leer te verwijderen
 • Hoe inktvlekken op leer te voorkomen
 • Lederen liefhebbers

Naakt schoonmaken vs Afgewerkt Leer

Leer is naakt of afgewerkt. Naakt leer is absorberender en daardoor veel moeilijker schoon te maken. We raden aan contact op te nemen met een professioneel schoonmaakbedrijf, omdat bepaalde schoonmaakmiddelen en water schade kunnen veroorzaken.

Afgewerkt leer daarentegen is minder absorberend en gemakkelijker thuis schoon te maken.

Hoe kun je het verschil zien? Doe slechts één druppel water op het leer, bij voorkeur op een onopvallende plek. Als het water in het materiaal opneemt, is het naakt. Als het parelt, is het leer klaar en daarom kunt u het thuis blijven schoonmaken.

Pro Tip

Wanneer u het lederen item koopt, doe dan meteen deze test om te bepalen welk type leer het is. Dat betekent dat elke keer dat u een vlek opmerkt, u weet welke route u moet nemen bij het schoonmaken.

Hoe inkt van leer te verwijderen

We hebben een verscheidenheid aan geweldige tips voor het verwijderen van inkt uit leer, zodat uw luxe item er zo goed als nieuw uit kan zien.

Zeep

Het eerste wat je kunt proberen is zeep. Je kunt een reiniger op basis van zeep gebruiken, zoals Ivory, of je kunt zadelzeep proberen. Beide zijn zacht en effectief op leer. Ga als volgt te werk om te gebruiken:

 1. Bevochtig een doek en wring deze uit zodat het helemaal niet soppend nat is.
 2. Wrijf de vochtige doek over je zeep.
 3. Wrijf het voorzichtig over de inktvlek.
 4. Herhaal indien nodig.
 5. Dep droog.

Vanwege het water in deze methode is dit het beste voor afgewerkt leer. Als de inkt echter al een tijdje zit, zal zeep niet effectief zijn.

Pro Tip

Je kunt zadelzeep gebruiken om het uiterlijk van leer te behouden. Gebruik het vaak als een preventieve behandeling, in plaats van een reactieve behandeling. Het houdt je leer in goede staat.

Inktstick

Een inktstick is een goede optie voor het verwijderen van inktvlekken op leer. Zorg er wel voor dat de inktstick is ontworpen voor lederen materialen.

De Amodex Ink Stain Remover is een effectief voorbeeld. Dit product is geliefd bij professionele schoonmakers. U kunt de richtlijnen van de fabrikant raadplegen om te zien of dit werkt op naakt leer, maar het is zeker veilig voor afgewerkt leer.

Hier is hoe het te gebruiken:

 1. Test op een onopvallende plek.
 2. Leg een handdoek onder het leer om overdracht te voorkomen.
 3. Schud de pen.
 4. Breng de pen aan op het getroffen gebied.
 5. Wrijf het voorzichtig in met je vingernagel of een zachte borstel.
 6. Daarna afspoelen. Vergeet niet dat er minimaal water moet worden gebruikt.

Commerciële lederreiniger

Je kunt altijd een commerciële leerreiniger proberen. Deze reinigen en verzorgen vaak leer, waardoor het er beter uitziet dan voorheen.

Velen beweren echter niet dat ze specifiek werken aan inktvlekken. U moet dus op internet surfen om er een te vinden die voor u werkt. Houd er echter rekening mee dat het feit dat het niet elke vlek specificeert waarop het werkt, niet betekent dat het niet op inkt zal werken.

Om dit soort reiniger te gebruiken, volgt u altijd de instructies van de fabrikant, omdat dit van product tot product zal verschillen.

Waar te gebruiken

U kunt meestal commerciële leerreinigers gebruiken op alle soorten leer en producten. Denk aan banken, jassen, schoenen, portemonnees en meer.

Alcohol

Alcohol, met name isopropyl (ontsmettings)alcohol, is een haat-liefde methode voor het verwijderen van inkt uit leer. Het kan effectief zijn, maar het kan ook schade veroorzaken, dus zorg er altijd voor dat je op een onopvallende plek test. Als u besluit het te gebruiken, volgt u deze stappen:

 1. Breng een klein beetje van de alcohol aan op een wattenstaafje of wattenstaafje.
 2. Dep de inktvlek voorzichtig. Het wattenstaafje of de bal begint de inkt te absorberen.
 3. Zodra de vlek is opgeheven, droogt u het getroffen gebied snel. U kunt hiervoor een haardroger gebruiken.
 4. Gebruik daarna een lederconditioner, omdat de alcohol het leer kan uitdrogen.

Haarspray

Haarspray bevat vaak alcohol die kan werken om de inktvlek te elimineren. Je kunt dezelfde methode volgen als hierboven, maar spray de haarlak in plaats daarvan op een wattenstaafje of bal.

Zorg ervoor dat u een haardroger en lederconditioner gebruikt om het uiterlijk en de schoonheid van uw leer te behouden.

Wist je dat

Haarlak is een goed item om te gebruiken op inktvlekken op veel verschillende stoffen. We gebruiken het veel op onze microvezel items. Spuit het gewoon in, wrijf het in met een doek, herhaal het indien nodig en merk dat de inkt vervaagt.

Magic Eraser

Wij vinden dat iedereen een paar Magic Erasers op stand-by moet hebben staan. Je weet nooit wanneer het van pas komt! Volg deze stappen om inktvlekken aan te pakken:

 1. Demp de punt van een magische gum. Zorg ervoor dat het niet druipnat is.
 2. Wrijf het voorzichtig over de inktvlek.
 3. Droog het gebied.
 4. Volg op met een leather conditioner.

Top Tip

Test altijd in een onopvallende ruimte. Zorg ervoor dat u controleert of de fabrikant van de magische gum gebruik op leer toestaat.

Stomerij

Breng bij twijfel het item naar de stomerij. Dit is het beste voor kleinere items zoals jassen, tassen en schoenen. Als u een inktvlek op een lederen meubelstuk heeft, kunt u een professionele meubelreiniger inschakelen om de klus te klaren.

Hoe inktvlekken op leer te voorkomen

Het voorkomen van vlekken is veel gemakkelijker dan ermee om te gaan. Als een vlek eenmaal is aangekomen, is het niet altijd mogelijk om deze te verwijderen. Hier zijn onze beste methoden om inktvlekken op leer te voorkomen:

 • Gebruik een leren beschermer: Deze producten vormen een barrière die uw lederen item beschermt, zodat vlekken niet kunnen binnendringen. Het maakt het schoonmaken gemakkelijker, zodat uw lederen items veel langer mee kunnen gaan.
 • Gebruik een lederen conditioner: Net als leren beschermers bieden deze enige bescherming tegen vlekken. Ze minimaliseren scheuren en afbladderen, zodat het materiaal minder doordringbaar is.
 • Vermijd het gebruik van inktproducten in de buurt van leer: Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar gebruik geen items op basis van inkt terwijl je leer draagt of op leren meubels zit. Als je in een notitieboekje schrijft of een verjaardagskaart invult, ga dan niet op de leren bank zitten terwijl je het doet. Bewaar ook geen pennen in je leren jaszak.
 • Laat kinderen niet in de buurt van de leren bank terwijl ze kleuren of tekenen: Ze zullen de bank ongetwijfeld gebruiken als canvas voor hun kunst, wat een paar jaar later misschien een grappig verhaal is, maar op dat moment is het een reden voor een paniekmoment.
 • Vacuüm lederen items regelmatig, vooral meubels: Dit elimineert andere soorten vuil die in uw lederen item kunnen worden verpletterd, waardoor toekomstige vlekken verergeren.

Lederen liefhebbers

Als je een liefhebber bent van leer, ben je niet de enige. Geen wonder dat inktvlekken je gek maken! Maar gelukkig kunnen ze worden aangepakt, vooral als het leer is afgewerkt in plaats van naakt.

Zorg ervoor dat u een aantal van onze methoden test om de inktvlek te verwijderen. Het eerste wat je probeert is misschien niet altijd de magische oplossing. Voordat u iets probeert, moet u echter altijd op een onopvallende plek testen, zodat u geen verdere schade aanricht.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?