Hoe zich te ontdoen van keldergeur

Of je je kelder nu gebruikt als een speelkamer, wasruimte, opslag of een man cave – het laatste wat je nodig hebt zijn rare geuren.

In dit bericht leren we je de verschillende oorzaken van keldergeuren en verschillende methoden om er vanaf te komen. Dus als uw kelder muf, vochtig of vies ruikt, zijn wij er om u te helpen.

Inhoudsopgave
 • Oorzaken van keldergeur
 • Hoe zich te ontdoen van keldergeur
 • Moet ik in de winter een luchtontvochtiger in de kelder laten draaien?
 • Werkt DampRid in kelders?
 • Wat kan ik gebruiken om vocht in mijn kelder te absorberen?
 • Terug naar de basis

Oorzaken van keldergeur

De eerste stap om keldergeur aan te pakken, is om erachter te komen waar het is, wat het is en wat het heeft veroorzaakt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van keldergeur:

 • Schimmel en meeldauw: Het komt vrij vaak voor dat de vochtige muffe geur schimmel en meeldauw. Omdat kelders soms warm en vochtig zijn, is het een bloeiende plek voor schimmel en meeldauw. Als je allergisch bent voor schimmel en allergie-achtige symptomen ervaart, dan is de kans vrij groot dat dat de boosdoener is.
 • Lekkages en vocht: De geur kan afkomstig zijn van een lek, wat heeft geleid tot vocht. Als je in een bijzonder nat gebied woont, kan dit ook te wijten zijn aan het weer. Controleer op lekken in uw apparaten of de leidingen van uw huis om te zien of er schade is.
 • Vuile kelder: De geuren kunnen afkomstig zijn van de eenvoudige reden dat uw kelder niet schoon is. Als uw huisdieren daar beneden chillen, controleer dan op urine of uitwerpselen. Zorg ervoor dat u uw kelder regelmatig schoonmaakt.
 • Rioolwater: Rioleringsproblemen kunnen uiteindelijk de kelder uitstinken. Als u problemen heeft met het sanitair, kan dit leiden tot slechte geuren. Controleer op gebarsten of losse rioolleidingen.
 • IJzer oker: IJzer okerduikt op in natte kelders. Het verschijnt als een roestkleurige geleiachtige sijpeling. Het is een beetje slijmerig en kan op de muren of vloeren verschijnen.

Hoe zich te ontdoen van keldergeur

Nu je de boosdoener van de geur hebt gevonden, laten we de geur aanpakken. Elke methode zal beter werken voor specifieke oorzaken, dus zorg ervoor dat je eerst weet wat de geur veroorzaakt.

Bel een professional

Man reinigen schimmel met schimmelvernevelaar

Heb je schimmel, meeldauw, vocht of andere overweldigende problemen opgemerkt? Het is misschien het beste idee om contact op te nemen met een professional.

Toegegeven, u kunt deze problemen zelf oplossen. Het kan echter gemakkelijker en effectiever zijn om iemand in te huren die in deze situaties is opgeleid.

Het reinigen van schimmel en meeldauw is niet ieders sterkste punt. Neem dus contact op met een lokaal professioneel bedrijf om dit probleem voor eens en voor altijd aan te pakken.

Lekken repareren

Lekkende kelder moet waterdicht worden gemaakt

Als je vocht en vocht in je kelder hebt gevonden vanwege een duidelijk lek, is het tijd om dat meteen te repareren. Of dat nu van een raam, een pijp of een apparaat is – u moet het advies van de fabrikant volgen over hoe u het kunt repareren of vervangen.

Een voorbeeld zijn lekkende leidingen. Als uw kelder blootgestelde leidingen heeft die zichtbaar zijn bedekt met condensatie, moet u de leidingen isoleren met een schuimpijpwikkeling. Je vindt deze bij bouwmarkten en bouwmarkten. Je kunt ze gemakkelijk zelf snijden om ze over de pijpen te laten glijden. Als de leiding echter lekt, bel dan een loodgieter.

Wat betreft lekkende ramen, vul de raamputten met grind om verstoppingen en vocht te verminderen. Zorg ervoor dat u oude weerstrippen en kit vervangt, evenals lekken rond het frame opnieuw afdichten.

Voer een luchtontvochtiger uit

Luchtontvochtiger in beschimmelde kelder

Hoe meer vocht er in uw kelder zit, hoe groter de kans dat het vochtig ruikt en schimmel herbergt. Dus haal je luchtontvochtiger tevoorschijn, of koop een van onze favorieten, en laat hem in de kelder draaien.

We raden aan om de luchtvochtigheid op 60 procent te zetten. Dit zal het vochtgehalte in de kelder verlagen, zodat het minder waarschijnlijk is dat schimmel en meeldauw gedijen.

Pro Tip

Als u niet zeker weet of uw kelder baat zou hebben bij een luchtontvochtiger, koop dan een hygrometer en controleer de luchtvochtigheid van uw kelder. Als het boven de 60 is, raden we aan een luchtontvochtiger te kopen.

Schone schimmel- en meeldauwsporen

Man die schimmel uit de kelder reinigt

Het is verstandig om de oorzaak van het probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat de schimmel niet meer kan groeien. Maar je moet ook de bestaande schimmel- en meeldauwsporen aanpakken.

Verwijder alle vochtige voorwerpen, zoals kartonnen dozen, papier en decoraties.

Zorg ervoor dat u alle aangetaste kleding wast. Gebruik het heetst mogelijke water en droog in de droger als de kleding het toelaat. Spot behandel schimmel op meubels, maar houd er rekening mee dat je mogelijk zwaar aangetaste meubelstukken moet opofferen.

Gebruik bleekmiddel om schimmel van vloeren en muren te reinigen.

Neem bij twijfel contact op met een professional en zij kunnen u helpen!

Neutraliseren geuren

Azijn en zuiveringszout

Voor eenvoudige geuren, of om gewoon de kelder op te frissen na het aanpakken van een grote schimmeluitbraak, moet je werken aan het neutraliseren van de geuren. Dit is een beproefde maar echte tip. Plaats een paar kommen zuiveringszout in de kamer om de geuren te absorberen en te neutraliseren.

Je kunt ook gedistilleerde witte azijn door de kamer spuiten, wat ook geuren kan neutraliseren.

Als dit niet werkt, probeer dan een product met de naam DampRid. Dit trapt moisture, elimineert geuren en creëert schonere lucht.

Stilstaand water verwijderen

Kelder overstroming

Als je een groot lek of een overstroming hebt gehad, moet je het stilstaande water onmiddellijk verwijderen. We raden u aan uw lokale experts op het gebied van rampenherstel te bellen om te helpen met deze grote klus.

Uiteindelijk moet je het water eruit laten pompen, het huis drogen en controleren op tekenen van schimmel en rot veroorzaakt door het water.

Bel een loodgieter

Als de slechte geuren afkomstig zijn van een loodgietersprobleem, een rioolprobleem of ijzer oker, is het tijd om een loodgieter te bellen. Ze kunnen controleren en repareren op verstopte leidingen, geblokkeerde treinen en rot. Ze kunnen ook corroderende leidingen vervangen.

Zodra ze een probleem hebben gevonden en opgelost, kunt u een onmiddellijke verandering in uw keldergeuren opmerken!

Diep reinigen

Het kan zijn dat je geen schimmel-, meeldauw-, vocht-, rot- of rioleringsproblemen hebt. Misschien heeft uw kelder gewoon een diepe reiniging nodig! Als u uw kelder gebruikt voor opslag en deze is super rommelig, zal er geen goede luchtstroom zijn die tot slechte geuren kan leiden.

Ontdoe je van alles wat je niet meer nodig hebt en maak je kelder grondig schoon. Dit betekent het schoonmaken van de plafonds, muren, vloeren, kasten en alle hoeken en gaten. Stofzuig de vloeren en dweil grondig.

Reinig de ventilatieopening van de droger

Ovenfilter

Een specifieke tip, maar wel een die het verschil kan maken, vooral als je droger in de kelder staat. Begin buiten waar de ontluchting van de droger uitkomt en maak deze helemaal schoon tot aan de basis van de droger.

Er kunnen verstoppingen zijn waardoor vocht zich in uw huis kan ophopen. Je kunt ook worden blootgesteld aan knaagdieren die in de ventilatieopening rondhangen, omdat de pluisjes en warme temperatuur een geweldige plek voor hen is!

Scheuren repareren

Ten slotte heb je misschien een structureel probleem. In dat geval moet u de scheuren onmiddellijk repareren. U kunt dit zelf doen of contact opnemen met een professional. U kunt een epoxy-oplossing of polyurethaan gebruiken, maar zorg ervoor dat u de scheur in de gaten houdt, zodat u toekomstige schade opmerkt.

Controleer ondertussen de dakgoten op verstoppingen, omdat deze het water over de fundering van uw huis kunnen leiden.

Als je een scheur hebt en deze heeft geleid tot vocht, zorg er dan voor dat je ook het vocht, vocht en potentiële rot aanpakt.

Moet ik in de winter een luchtontvochtiger in de kelder laten draaien?

Dit hangt af van een paar verschillende omstandigheden. Allereerst moet u een hygrometer aanschaffen om uw luchtvochtigheid te controleren. Als het in de winter boven de 50 is, profiteert u van het gebruik van een luchtontvochtiger. We raden aan om het in te stellen op 40 procent.

Een andere factor is waar je je bevindt. Als u in een superkoud gebied woont, hoeft u in de winter misschien geen luchtontvochtiger te gebruiken. Maar als uw kelder behoorlijk warm blijft (boven 60 ° F), is de kans groot dat u uw luchtontvochtiger moet gebruiken.

Over het algemeen, als u in de winter een luchtontvochtiger gebruikt, houd dan het vochtgehalte in de gaten. Je wilt niet dat de kamer te droog of koud is, vooral als je daar beneden apparaten hebt die kunnen bevriezen.

Werkt DampRid in kelders?

Dat doet het zeker! Zoals eerder vermeld, kan DampRid vocht vasthouden, geuren elimineren en de lucht schoner maken. Als u echter een groot lek heeft gehad, raden we u nog steeds aan een professional in te huren om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Gebruik DampRid als laatste stap.

Wat kan ik gebruiken om vocht in mijn kelder te absorberen?

Om wat overtollig vocht in je kelder op te nemen, heb je veel opties:

 • Installeer een luchtontvochtiger.
 • Gebruik container droogmiddelverpakkingen. Zorg er wel voor dat je ze vervangt als ze vol zijn.
 • Doe houtskoolbriketten in een blik of doos en leg ze rond de kelder.
 • Zet kommen zuiveringszout rond de kelder. Zorg ervoor dat je ze om de paar dagen verwisselt.
 • Plaats een bak steenzout in de kelder. Vervang om de paar weken.
 • Installeer een ventilator om de lucht in de kelder te laten circuleren.

Terug naar de basis

Zodra je de oorzaak van je keldergeur hebt ontdekt en dienovereenkomstig hebt aangepakt, kun je weer een superverse kelder hebben!

Wil je daar feestjes geven, een geweldige wasroutine hebben of je kelder gebruiken voor opslag? Dan is het belangrijk om schimmel, midlew, vochtophoping en op zijn beurt slechte geuren te voorkomen.

Onze 10 methodes kunnen helpen, maar neem bij twijfel altijd contact op met een professional.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?