Hoe kasjmier te wassen


Hoe kasjmier te wassen

Het valt niet te ontkennen dat als je eenmaal kasjmier begint te dragen en de luxe van de stof voelt, er geen vervangers kunnen zijn! Helaas betekent dit dat er uiteindelijk ongelukken kunnen gebeuren. Eenvoudige ongelukken zoals het morsen van wat wijn, koffie of een druppel foundation op je kostbare kasjmier op een gegeven moment. Dus onvermijdelijk ga je verwoed zoeken naar hoe je kasjmier moet wassen om van die vervelende vlekken af te komen.

Gelukkig is kasjmier niet zo vreselijk moeilijk te wassen als sommige mensen je misschien hebben laten geloven. Ja, je moet je kasjmier breisels met extra liefde en zorg behandelen, maar dat betekent niet dat je kasjmier thuis niet kunt wassen (en het is eigenlijk heel gemakkelijk om te doen)!

Wat is Kasjmier?

Je kunt kasjmier de koning van de natuurlijke wol noemen. Weinig stoffen zijn zo licht, warm en zacht als kasjmier. De vezels worden verkregen uit Kasjmier en Pashmina geiten en ze hebben niet die karakteristieke jeuk van schapenwol.

een gevouwen stapel luxe kasjmier

Hoe was je kasjmier?

Omdat kasjmier is gemaakt van volledig natuurlijke vezels en niets synthetisch, zijn er extra stappen toegevoegd aan de verzorging en opslag. Zoals bij elk kledingstuk, moet u altijd het onderhoudsetiket controleren voordat u begint met wassen. Alle informatie die je ooit nodig zou kunnen hebben om je kasjmier truien en accessoires mooi te houden, vind je daar, inclusief de beste temperatuur voor het water en of je het item in een droger kunt steken.

Kasjmier wasinstructies spoiler: Kasjmier en drogers zijn onverenigbaar.

Ook gewoon omdat de tag zegt “chemisch reinigen“, dat betekent niet dat het item altijd chemisch gereinigd moet worden. Als iets zegt dat je het niet moet wassen, mag de stof niet worden blootgesteld aan water of chemische reinigingsmiddelen.

Test vervolgens een klein pleistertje op je kasjmier kleding of item voordat je het helemaal schoonmaakt. Het item kan kleurstoffen bevatten die slecht reageren op wasmiddel, dus gebruik een onopvallende plek om dit te controleren. Als het breien niet gemaakt lijkt voor wasmachines, moet je het misschien met de hand wassen. Bij twijfel moet een professional je kunnen vertellen hoe delicaat iets is.

Het laatste ding om in gedachten te houden is dat je altijd conservatief moet zijn als het gaat om het wassen van iets delicaats, zoals kasjmier, kant of zijde. Gebruik minder wasmiddel en zet de wasmachine op de laagste stand en koudste temperatuur.

Kan kasjmier met de hand worden gewassen?

Als je je kasjmier niet wilt meenemen om chemisch gereinigd te worden, vraag je je waarschijnlijk af hoe je kasjmier thuis moet wassen. Dus, zoals je misschien al geraden hebt, kan kasjmier in de machine worden gewassen, maar dat betekent niet dat je dat moet doen.

Het wordt aanbevolen om kasjmier met de hand te wassen en het is de aanbevolen methode om twee redenen. Ten eerste heb je veel meer controle over de was dan met een geautomatiseerde machine. Ten tweede zal je kasjmier langer standhouden en des te hemelser aanvoelen.

Lees ook:   hoe vaak moet je de keuken schoonmaken

Hoe cashmere met de hand te wassen

Om te beginnen heb je een wasmiddel nodig dat speciaal is ontworpen voor kasjmier of een milde babyshampoo en een grote wastafel.

handen wassen in een bassin

Volg vervolgens deze stappen:

 1. Vul de wastafel met koud water en ongeveer een eetlepel (ongeveer 15 ml) kasjmiervriendelijk wasmiddel.
 2. Dompel je kasjmier kledingstuk volledig onder in het water en werk voorzichtig de plaatsen die vlekken hebben of gewassen moeten worden, zoals de oksels. Was slechts één of twee kledingstukken tegelijk, afhankelijk van hun maat en kleurcompatibiliteit.
 3. Laat je item ongeveer 30 minuten weken. Giet het water uit.
 4. Vul het bassin opnieuw met koud water en draai het rond het kasjmieren breisel. Herhaal dit totdat de stof geen zeep meer bevat. Nogmaals, dump het water.
 5. Nooit kasjmier uitwringen. Druk in plaats daarvan het kledingstuk tegen de zijkanten van het bassin om water te verwijderen.
 6. Leg je kasjmier breisel op een droge handdoek om het te drogen. Dikker kasjmier zal veel langer nodig hebben om te drogen. Wacht tussen de 24-48 uur voordat je je kasjmier kledingstuk opbergt om te drogen. In het midden van het droogproces wilt u misschien de handdoek vervangen, omdat de eerste vochtig wordt. Houd er rekening mee dat je nooit een kasjmier breisel moet ophangen, omdat dat de stof zal uitrekken en de vorm zal ruïneren.

Kun je Cashmere machine wassen?

Hoewel we er vast van overtuigd zijn dat kasjmier met de hand gewassen moet (en verdient!) worden, kan er een scenario zijn waarin je weinig tijd hebt, maar er onmiddellijk een vlek uit moet halen. Dan kun je (met tegenzin) je wasmachine inschakelen voor hulp. U moet echter in een paar stappen toevoegen.

We raden ten zeerste af om kasjmier in de machine te wassen, omdat dit onherstelbare schade kan toebrengen aan uw prachtig zachte kasjmier. Overweeg altijd om de handen te wassen met een gespecialiseerd wasmiddel voordat u naar de wasmachine gaat.

Hoe kasjmier in de machine te wassen

Pak een handige waszak en je kasjmier wasvloeistoffen of milde babyshampoo. Ga vervolgens als volgt te werk:

 1. Doe een kasjmier kledingstuk in de gaaszak. Elke keer dat u van plan bent om meerdere kasjmier items tegelijk te wassen, hebben ze allemaal een aparte zak nodig. Was slechts twee of drie kasjmier truien samen in één lading of vijf kleinere items, zoals kasjmier handschoenen, sokken of sjaals. Was kasjmier nooit met andere stoffen.
 2. Plaats je kasjmier in de wasmachine. Voeg een kleine hoeveelheid gespecialiseerde kasjmier wasvloeistoffen toe. Stel de machine in op de laagste roercyclus en de laagste temperatuur. Wacht tot het wassen, spoelen en spinnen is voltooid.
 3. Wanneer het tijd is om uw kasjmier items uit de machine te halen, steek ze dan niet meteen in de droger. Zet ze daar nooit neer. Warmte vervormt natuurlijke vezels zoals kasjmier. Leg in plaats daarvan de kasjmier items op handdoeken om te drogen. Dikte bepaalt hoe lang het duurt voordat kasjmier aan de lucht droogt, maar de meeste items zijn meestal binnen 24-48 uur klaar. Je kunt het drogen versnellen door het kasjmier om te draaien en de handdoeken te verschonen. Hang nooit nat kasjmier.
Lees ook:   The Pink Stuff Mega Set voor Woonkamer en Badkamer

een man die de wasmachine op de laagste cyclusinstelling zet

Vlekken op kasjmier verwijderen

Het vinden van een vlek op kasjmier is een hartverscheurend moment. Je hoort de kleine violen zeker. Maar dat betekent niet dat je kledingstuk permanent verkleurd moet blijven. Hoe eerder je de vlek opmerkt, hoe beter. Behandel de vlek met wat koud water en een delicate stoffen vlekverwijderaar. Een pH-neutrale formule is het beste.

Na het behandelen van de vlek, was je het kasjmier met de hand en laat je het wat langer weken in een sopje. Wrijf nooit tegen de vlek, want dat kan gaten in de stof veroorzaken. Als een vlek te hardnekkig is of als je denkt dat je hem niet zelf kunt verwijderen, is een professionele reiniger het beste.

Tips voor het verzorgen en wassen van kasjmier thuis

Zoals we eerder hebben vermeld, hoe eerder u uw bevlekte of vuile kasjmier kunt reinigen, hoe beter. Hier zijn enkele extra tips om het wassen van kasjmier moeiteloos te maken:

 • Gebruik niet dezelfde wasmiddelen en zepen die je op gewone was zou gebruiken. Kasjmier is een hogere kwaliteit materiaal dat broos wordt als het wordt gewassen met schurende bleekmiddelen en wasmiddelen. Het is het beste om een milde zeep te gebruiken die speciaal voor kasjmier is gemaakt, zoals Wool &Cashmere Shampoo van de laundress of een high-end babyshampoo (kasjmier is tenslotte bont).
 • Wanneer je je kasjmieren kledingstukken met de hand wast, trek ze dan niet uit het water terwijl ze nog geweekt zijn. Het water zal de stof verzwaren, uitrekken en ervoor zorgen dat het zijn vorm verliest. Knijp het water voorzichtig uit het kasjmier.
 • Investeer in mesh zakken voor je kasjmier accessoires en kleding zodat de stof niet vast komt te zitten in de wasmachine.

Veelgestelde vragen over het wassen van kasjmier

kasjmier rolhals decoratief geplaatst op een wit vel

Hier zijn enkele vragen bovenaan de lijst van iedereen die kasjmier bezit en draagt:

Kun je kasjmier wassen in een wasmachine?

Ja, u kunt kasjmier in de machine wassen. Stel de machine zorgvuldig in op de laagste stand en de koelste temperatuur en gebruik mesh-zakken om de stof te beschermen tegen beschadiging. Doe je in de machine gewassen kasjmier nooit in de droger.

Wat gebeurt er als je kasjmier in de wasmachine doet?

Op de laagste stand (delicaat) zal het effect hetzelfde zijn dat je krijgt van het handen wassen van kasjmier. U zult koud water willen gebruiken, omdat warmte kasjmier zal beschadigen. Zonder een gaaszak kan kasjmier beschadigd raken in een wasmachine, dus het wordt ten zeerste aanbevolen om je kasjmier met de hand te wassen.

Krimpt kasjmier in de was?

Ja. Kasjmier is zeer gevoelig voor krimp wanneer het wordt blootgesteld aan hitte – elke vorm van warmte. Zelfs warm water en warmte uit de droger zullen krimp veroorzaken. De enige manier om kasjmier te wassen zonder het te beschadigen, is door koud water te gebruiken. Dit geldt voor zowel machine- als handwas.

Lees ook:   HG koffiemachine reinigingstabletten Verwijdert koffievet e.a. aanslag

Hoe vaak moet je kasjmier wassen?

Zolang je je kasjmier niet hebt laten bevlekken, kun je een kasjmierkledingstuk twee of drie keer dragen voordat het moet worden gewassen. Als u echter een kasjmieren sjaal of sjaal draagt of iets dat niet vaak in contact komt met de menselijke huid en zweet, hoeft u het item mogelijk slechts één of twee keer per seizoen te wassen.

Kortom, je hoeft kasjmier niet zo vaak te wassen als synthetische stoffen.

Hoe kan ik mijn kasjmier beschermen?

vrouw in een kasjmier trui die bloemen ruikt

Kasjmier wordt beschouwd als een delicate stof, wat betekent dat je heel voorzichtig moet zijn bij het hanteren ervan. Zelfs een kleine fout met hoe je voor je kasjmier zorgt, kan het verpesten. Een manier om kasjmier te beschermen tegen schade is om te voorkomen dat het te veel wordt gewassen; wanneer u het kledingstuk wast, selecteert u alleen de zachtste routes.

Wanneer je kasjmier draagt, zorg er dan voor dat je het niet combineert met ruwe stoffen zoals canvas rugzakken of metalen accessoires (kettingen, armbanden, bungelende oorbellen) die zullen wrijven, vastlopen of pilling veroorzaken. Bovendien is kasjmier op zichzelf al een prachtig statement piece!

Moet ik wasverzachter op kasjmier gebruiken?

Het is nooit een groot idee om wasverzachter op kasjmier te gebruiken. In plaats van de stof te verzachten, bedekt wasverzachter het kasjmier in chemicaliën, waardoor het stijver aanvoelt.

Als je je kasjmierkleding zachter wilt maken, zijn de enige twee dingen die je nodig hebt slijtage en de juiste verzorging. Hoe langer je een kasjmier kledingstuk bezit en hoe beter je het verzorgt, zoals het op de juiste manier bewaren, hoe zachter het wordt. Als je echter kasjmier wilt verzachten, probeer dan tijdens een wasbeurt een klein beetje witte azijn aan het water toe te voegen.

Extra zorg voor kasjmier

Zoals u ongetwijfeld weet, kasjmier is zo’n luxe stof. Om het zacht en licht te houden, moet je het de grootste zorg geven bij het wassen. Door de methoden toe te passen die we hebben vermeld voor het reinigen van kasjmier, kunt u uw kasjmiertruien, dekens en accessoires er veel langer fantastisch uitzien en aanvoelen. Of je nu kiest voor handen wassen of machine wassen, je weet nu hoe je kasjmier een leven lang mee kunt laten gaan.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.