Hoe zich te ontdoen van motten in vogelzaad


Hoe zich te ontdoen van motten in vogelzaad

Hebben vervelende motten uw vogelzaad geïnfiltreerd? Vogelzaadmotten, beter bekend als Grain Moths of Pantry Moths, zijn plagen die vaak worden aangetroffen in vogelzaad en andere droge goederen. Hoewel je misschien een paar dode motten of hun larven in je vogelzaad vindt, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat je de hele partij moet weggooien. In feite consumeren de meeste vogels motten en andere insecten als onderdeel van hun uitgebalanceerde dieet. U kunt dus gerust alle besmette vogelzaad aan uw volièrevrienden voeren. Als u echter een grote plaag heeft, moet u mogelijk uw vogelzaad weggooien en voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het zich niet heeft verspreid naar andere voedingsmiddelen of opgeslagen items.

De aanwezigheid van motten in uw droge goederen is nooit een goede zaak. Hoewel vogels mottenlarven een smakelijke traktatie kunnen vinden, zullen mensen minder snel willen snoepen van deze kleine insecten of hun larven. Als zodanig is het het beste om onmiddellijk actie te ondernemen om te voorkomen dat een mottenplaag zich verspreidt. Laten we het nu hebben over hoe we van vogelzaadmotten af kunnen komen.

Het identificeren van een vogelzaadmottenplaag

  een afbeelding van een volwassen Pantry Moth, Pantry Moth Larva en een Pantry Moth Pupa in granen

Ten eerste moet je de plaag identificeren. Vogelzaadmotten hebben eigenlijk een wetenschappelijke naam, Plodia Interpunctella (Indianmeal Moth). Je kunt zien of je met deze motten te maken hebt door naar hun kleur en locatie te kijken. Als je kleine motten of kleine bruinachtige wormachtige larven in vogelzaad ziet, is dit een teken dat je een plaag hebt.

Volwassen motten leggen microscopisch kleine eieren in vogelzaad of andere granen. De eieren komen uit in hongerige larven die ongeveer een kwart centimeter lang worden. Deze larven zijn buisvormig met bruingekleurde lichamen met bruine koppen. Pantry Moth Larvae houden ervan om te smullen van granen zoals vogelzaad. Ze genieten ook van een scala aan andere diervoeders en dierenvoeding.

Lees ook:   hoe vaak moet je je dakgoot schoonmaken

Wanneer ze volgroeid zijn, zullen de larven webachtige cocons spinnen en het popstadium betreden. Van daaruit metamorfoseren ze tot volwassen motten en de cyclus herhaalt zich. Als je volwassen nachtvlinders ziet rondfladderen, larven en/of coconpoppen in je vogelzaad, kun je er zeker van zijn dat er een vogelzaadplaag aanwezig is.

Vogelzaad/graanmotten kunnen besmetten:

  • Vogelzaad
  • Droge maïs en gerst
  • Haver
  • Kattenvoer of hondenvoer
  • Diervoeder
  • Meel
  • Graan

… en een scala aan andere droge goederen.

een close-up van Pantry Moth Eggs gelegd in zonnebloempitten

Hoe kom ik van vogelzaadmotten af?

Dus hoe kom je van vogelzaadmotten af? Het elimineren van een milde plaag van motten in vogelzaad is meestal een eenvoudig proces. Als de plaag slecht is, ga je gang en gooi je vogelzaad weg. Behandel vervolgens de kamer waar het zaad is opgeslagen.

Als je een zak vogelzaad hebt met slechts een paar motten of larven, of als je je vogelzaad echt niet in de prullenbak wilt gooien, kun je het 72 uur invriezen. Het is het beste om de vogelzaadzak of container op de een of andere manier te verzegelen voordat u deze in huis haalt en invriest. Mogelijk moet u het vogelzaad in kleinere Ziplock-zakken verdelen om het gemakkelijker te maken. Daarna kunt u het vogelzaad naar behoefte aan eventuele vogels geven.

Controleer na het verwijderen van het besmette zaad uw voorraadkast (of opslagloods) en zorg ervoor dat de plaag zich niet heeft verspreid. Als dit het geval is, moet u ook alle andere besmette items invriezen of weggooien.

Ook is het slim om preventieve maatregelen te nemen na het elimineren van de bron van een besmetting. Mottenvallen kunnen in uw voorraadkast of schuur worden opgehangen om volwassen mannelijke motten te vangen en te voorkomen dat de vrouwtjes eieren leggen. Misschien wilt u ook zakjes ophangen die rozemarijn, tijm, kruidnagel of ceder bevatten. Ceder is een geweldig natuurlijk mottenwerend middel! Als u uw vogelzaad in een schuur of schuur bewaart, overweeg dan om cederhouten chips in de buurt te houden.

Lees ook:   Hoe verkleurde vinylvloeren te reinigen

Waarom zijn motten in vogelzaad & Wat trekt motten aan voor opgeslagen droge goederen?

Motten zullen droge goederen zoeken om eieren in te leggen in zowat overal. Motten gedijen op donkere en rustige plaatsen. Als je droogvoer hebt opgeslagen in een gebied dat relatief rustig is en vrij van activiteit tijdens de avonduren, zullen motten waarschijnlijk op een gegeven moment hun weg naar binnen vinden. Zaad- en graanetende motten zijn aanwezig in elke staat in Amerika en op de meeste plaatsen in Canada en Europa.

Hoe graanmotten uit vogelzaad te houden?

een vrouw die een voorraadpot met meel op een plank met verzegelde containers plaatst

Het beste is om uw droge goederen op te slaan in verzegelde, luchtdichte containers. Dit geldt voor kattenvoer, hondenvoer, vogelzaad, meel, gedroogde groenten en fruit, graan, etc. Zolang de container die u opslaat food in heeft een luchtdichte afdichting, motten kunnen er niet in. Mottenvallen, mottenafstotende kruidenzakjes en cederkorrels of chips kunnen helpen om uw ruimte minder aantrekkelijk te maken voor deze gevleugelde plagen.

Waar vind je vallen voor vogelzaadmotten?

Vogelzaad Moth Traps kunnen worden gekocht bij de meeste boerderij- en tuinwinkels, online of op de meeste plaatsen waar insecten- / ongediertebestrijdingsbenodigdheden worden verkocht.

Kun je motten krijgen van vogelzaad?

Ja, het is mogelijk om een plaag van de tuinwinkel naar uw voorraadkast te brengen. Als een zak zaad besmet is met motten wanneer je het koopt en mee naar huis neemt, kunnen deze motten volwassen worden. De volwassenen paren en leggen eieren in gebieden rond je huis. In het bijzonder kunnen ze uw voorraadkast of plaatsen waar u voedsel opslaat, besmetten. Als je ooit levende Mottenlarven in vogelzaad ziet kruipen, koop het dan niet.

Lees ook:   hoe babyflessen schoonmaken

een close-up van vogelvoer bestaande uit verschillende zaden en granen

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.