Hoe keramische pannen schoon te maken

Heb je een set keramisch kookgerei zoals koekenpannen, koekenpannen en pannen? Keramisch kookgerei omvat dure pannen die zijn afgewerkt met een keramische coating. Als je een set hebt, moet je weten hoe je goed voor je pannen moet zorgen.

Anders kunt u uw pannen na slechts een paar maanden gebruik vervangen omdat het antiaanbakoppervlak wegslet. Dus lees verder om te leren hoe je keramisch kookgerei kunt schoonmaken, zodat je pannen jarenlang meegaan.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak keramische pannen schoon te maken
 • Hoe maak je een keramische pan schoon
 • Do’s bij het reinigen van keramische pannen
 • Don’ts bij het reinigen van keramische pannen
 • Veelgestelde vragen
 • Verzorging van keramische pannen

Hoe vaak keramische pannen schoon te maken

Keramische pannen moeten na elk gebruik worden gekoeld en met de hand worden gewassen. Anders kook je gestolde voedsel en verbrand je het op je koekenpan. Verbrand en gestolde voedsel is moeilijk af te wassen van je pannen.

Niet alleen zal het verschroeide voedsel het antiaanbakoppervlak van je pannen beschadigen, maar het is ook onhygiënisch.

U moet ook uw keramische pannen eens per maand of zo controleren om ervoor te zorgen dat ze niet gekleurd of verkleurd raken. Dit kan worden gedaan terwijl u de pan wast of u kunt een notitie op uw agenda maken om uw pannen te controleren.

Hoe maak je een keramische pan schoon

 • Tijd: 20 – 45 minuten afhankelijk van hoe vies de pan is.
 • Vaardigheid: Beginner

1. Wat je nodig hebt

 • Gootsteen of plastic kuip
 • Vaatdoek of spons
 • Zachte theedoek
 • Rubberen handschoenen
 • Afwasmiddel
 • Zuiveringszout
 • Waterstofperoxide
 • Witte Azijn

2. Laat de keramische pan afkoelen

De eerste stap naar het reinigen van een keramische pan is om deze te laten afkoelen. Een reden is dat je jezelf niet wilt verbranden door met een hete pan te werken. Wat nog belangrijker is, het verplaatsen van een keramische pan van de ene extreme temperatuur naar de andere zal ervoor zorgen dat de antiaanbaklaag beschadigd raakt.

Dit betekent dat je je pan niet van het fornuis naar koud water wilt verplaatsen. Je wilt je pan ook niet van de koelkast naar een heet fornuis verplaatsen. Dit zal ook je keramische pan beschadigen.

Laat je pan afkoelen voordat je hem wast.

Rode keramische pot bovenop het fornuis

3. Vul een gootsteen met water en afwasmiddel

Vervolgens vult u uw gootsteen of plastic bad met heet water en voegt u een flinke spuit afwasmiddel toe aan het water. Het helpt om rubberen handschoenen te dragen, omdat je hierdoor heter water kunt gebruiken dan wanneer je de pan met je blote handen wast.

Hoe heter het water, hoe makkelijker je keramische pan wordt schoongemaakt. Dus als je de pan wast zonder rubberen handschoenen te dragen, wil je water gebruiken dat zo heet is als je kunt staan en toch niet heet genoeg is om je handen te verbranden.

Gootsteen en afwasrek op aanrecht

4. Reinig met een spons

Gebruik nu een vaatspons of vaatdoek om de pan te wassen en wrijf alle voedseldeeltjes die op de pan zijn achtergebleven weg.

Gebruik geen schuurspons. Schurende sponzen zullen je pan krassen en het antiaanbakoppervlak beschadigen. Een zachte spons of een zachte doek werkt prima om je keramische pan schoon te maken.

Terwijl je je pan schoonmaakt, vergeet dan niet om ook de buitenkant van de pan schoon te maken. Het kan vettig worden en zal vuil aantrekken.

Bijgesneden afbeelding van handen washing koekenpan met spons en zeep

5. Spoel de pan af

Als je klaar bent met het wassen van de pan met de zachte spons of vaatdoek, spoel je de pan af met warm water. De eenvoudigste manier om de pan af te spoelen is door warm water uit je kraan aan te zetten en de pan onder het stromende water te houden.

Draai de pan om om er zeker van te zijn dat je alle zeep hebt verwijderd voordat je hem in het droogrek plaatst om droog te druppelen.

6. Inspecteer op gemiste voedseldeeltjes

Controleer nu de pan op gemiste voedseldeeltjes. Het is niet ongebruikelijk dat voedseldeeltjes zich onder de zeep verbergen. Als je er een paar hebt gemist, doe je de pan gewoon terug in je gootsteen met zeepsop.

Veeg de keramische pan voorzichtig opnieuw af met de spons om alle voedseldeeltjes te verwijderen. Als je klaar bent, spoel je de pan af. Kijk goed naar je pan om er zeker van te zijn dat alle voedseldeeltjes zijn verwijderd.

Het kan zijn dat er verharde voedseldeeltjes of vlekken zijn die niet van je pan komen. Als dit het geval is, ga dan verder met stap 7 om het verharde en verbrande voedsel dat op je pan is geplakt, aan te pakken.

7. Verwijder gehard en verbrand voedsel met zuiveringszout

Laat het afkoelen

Nogmaals voordat je met je pan werkt, moet je hem laten afkoelen. Je wilt jezelf niet verbranden of de antiaanbaklaag van je pan beschadigen.

Geniet van warm zeepwater

Vul je gootsteen met een warm zeepsop en laat je pan minstens 30 minuten weken in het zeepsop. Dit zal helpen om gehard en verbrand voedsel los te maken dat op de pan is geplakt.

Nadat de 30 minuten voorbij zijn, dompel je je spons in zuiveringszout en veeg je het zuiveringszout op je pan. Je zult een pasta willen maken met zuiveringszout en water. Dit zachte schuurmiddel zal het verharde en verbrande voedsel wegwrijven.

Controleer nu je pan, is het geharde en verbrande voedsel verwijderd of is je pan bevlekt? Als het voedsel niet is verwijderd of als uw pan gekleurd is, gaat u verder met de volgende stap.

Anders, als je pan schoon is, kun je hem drogen en je pan wegzetten. Zorg ervoor dat je een zachte doek, pad of papieren handdoek tussen de pannen legt als je ze in de kast stapelt.

Bestrooi met zuiveringszout

Voor deze stap bestrooi je je pan met zuiveringszout. Wees niet gierig. Je wilt een goede bedekking van zuiveringszout op je pan voordat je begint met schrobben.

Schrobben

Maak een zuiveringszoutpasta om je pan schoon te maken door wat water met je zuiveringszout te mengen. Schrob nu je pan met het zuiveringszout met je spons.

Nogmaals, het doel is om alle verbrande en geharde voedseldeeltjes te verwijderen die aan je pan vastzitten.

Wanneer u klaar bent met schrobben, spoelt u de pan af met warm stromend water. Controleer of u alle voedseldeeltjes hebt verwijderd.

Zo niet, voeg dan nog een laag zuiveringszout toe en schrob opnieuw.

8. Verwijder verkleuring en vlekken

De volgende stap is het verwijderen van verkleuringen en vlekken uit je keramische pan. Je kunt dit op twee manieren doen, met waterstofperoxide of witte azijn.

Waterstofperoxide gebruiken

Giet waterstofperoxide in je pan. Je moet voldoende waterstofperoxide toevoegen om de bodem van je pan en eventuele vlekken te bedekken. Als de vlekken hoog aan de zijkant van de pan zitten, moet u mogelijk behoorlijk wat waterstofperoxide toevoegen om de vlek te bedekken.

Nadat je de waterstofperoxide in je pan hebt gegoten, controleer je of de waterstofperoxide bruist. Het bruisen betekent dat de lichte bleekwerking van waterstofperoxide werkt. Als het niet bruist, heb je misschien een oudere fles waterstofperoxide.

Je moet een nieuwe fles waterstofperoxide krijgen.

Laat je pan 30 minuten weken. Nadat de 30 minuten voorbij zijn, spoel je de pan af en droog je hem af met een zachte theedoek.

De waterstofperoxide had je pan moeten bleken en weer glanzend moeten maken.

Witte azijn gebruiken

Witte azijn wordt gebruikt in een verhouding van 1:4 met water.

Gebruik geen hogere verhouding van azijn tot water in een poging om je pan schoon te maken. Azijn heeft een zuurgraad die het antiaanbakoppervlak van je pan zal beschadigen. De 1:4 verhouding verdunt de azijn echter voldoende dat dit geen probleem is en je pan veilig wordt schoongemaakt.

Meng 1 kopje azijn en 4 kopjes water in een kom. Giet vervolgens het mengsel in je pan en zorg ervoor dat de donkere vlek die je wilt verwijderen bedekt is. Als de vlek niet bedekt is, maak dan meer van het azijn- en watermengsel. Voeg het toe aan de pan totdat de vlek bedekt is.

De eerste optie is om je pan een nacht te laten zitten. Giet de volgende ochtend het mengsel uit de pan. Spoel de pan af met warm water en droog het met een schone theedoek. De vlek moet worden verwijderd en je pan moet weer glanzend zijn.

De tweede optie is om de pan op het fornuis te zetten en het mengsel gedurende 15 minuten te koken. Nadat de 15 minuten voorbij zijn, laat je de pan zitten totdat hij is afgekoeld. Giet vervolgens het mengsel uit de pan.

Spoel de pan af met warm water en droog hem af met een zachte theedoek. De vlek moet worden verwijderd en je pan moet weer glanzend zijn.

9. Droog de pan aan de lucht

Als je geen theedoek hebt om je pan te drogen, kun je hem altijd aan de lucht drogen door hem een tijdje in een droogrek te laten staan. Als de pan droog is, leg je hem weg.

Do’s bij het reinigen van keramische pannen

Om te voorkomen dat het oppervlak van uw keramische pan wordt beschadigd, zijn er een paar do’s die u moet volgen tijdens het schoonmaken van de pannen.

Altijd handwas

Vaatwasmiddelen bevatten chemicaliën zoals bleekmiddel en citroenzuren. Deze chemicaliën beschadigen de antiaanbaklaag van je pan. Zet je keramische pan dus nooit in de vaatwasser. Was de pan altijd met de hand.

Laat altijd afkoelen voordat u gaat schoonmaken

De abrupte temperatuurverschuiving van heet naar warm of erger, van heet naar koel kan barsten, kromtrekken of uw keramische pan beschadigen. Hierdoor verliest je pan zijn antiaanbakoppervlak.

Neem je keramische pan ook niet rechtstreeks van koud water naar het fornuis. Deze extreme temperatuurverandering zal ook de pan beschadigen.

Zorg er dus voor dat je je pan voldoende tijd geeft om af te koelen voordat je hem in de gootsteen legt om hem schoon te maken.

Stapel altijd met een pad ertussen

Het antiaanbakoppervlak van een keramische pan is gemakkelijk bekrast en beschadigd. Je moet dus een pad over je pan plaatsen om het antiaanbakoppervlak te beschermen. Dit zorgt ervoor dat het niet beschadigd raakt terwijl je de pannen op elkaar stapelt.

Een zachte doek of een papieren handdoek werkt ook als je geen maandverband hebt.

Don’ts bij het reinigen van keramische pannen

Om te voorkomen dat je je keramische pannen beschadigt tijdens het schoonmaken, zijn er een paar don’ts die je zorgvuldig moet volgen.

Gebruik geen schurende sponzen

Schurende sponzen zullen krassen maken op uw keramische pannen en beschadigen de afwerking. Dit beschadigt het antiaanbakoppervlak waardoor voedsel aan de pan blijft plakken. Het zal veel moeilijker worden om schoon te maken.

Je kunt een pan blijven gebruiken die is bekrast, maar als de antiaanbaklaag begint af te pellen, moet je de pan vervangen.

Schraap geen voedsel met metalen keukengerei

Het is verleidelijk om een metalen spatel of keukengerei te gebruiken tijdens het koken of bij het schoonmaken van je pan. Niet doen! Dit zal schade veroorzaken door het oppervlak van de pan te krassen of te ontsieren. Je antiaanbaklaag begint af te pellen. Zodra de coating begint af te pellen, moet u de pan vervangen.

In plaats van metalen gebruiksvoorwerpen te gebruiken, gebruik je plastic, hout en siliconen keukengerei bij het koken op je pan. Deze zullen het oppervlak niet krassen of beschadigen.

Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen

Agressieve reinigingsmiddelen zoals vaatwasmiddelen bevatten chemicaliën en zuren die het oppervlak van uw keramische pan kunnen etsen of krassen. Gebruik in plaats daarvan afwasmiddel en zuiveringszout om je pan schoon te maken.

Gebruik geen zure oplossingen bij het reinigen van pannen met versleten keramische coating

Wanneer het oppervlak van je pan versleten raakt, vermijd dan het gebruik van zure oplossingen zoals het azijnmengsel of citroensap op je pan. Het zuur zal eroderen wat er nog over is van de antiaanbaklaag op je pan.

Week uw keramische pannen niet

Het weken van uw keramische pannen voor lange tijd kan ervoor zorgen dat het antiaanbakoppervlak uiteindelijk eroderen. Ook dit kan het antiaanbakoppervlak beschadigen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om een keramische pan schoon te maken?

De beste manier om een keramische pan schoon te maken is door de pan met de hand te wassen. De chemicaliën in vaatwasmiddel kunnen de antiaanbaklaag van een keramische pan beschadigen. Dit zorgt ervoor dat voedsel aan je pan blijft plakken, waardoor het moeilijker wordt om schoon te maken.

Hoe herstel je een keramische antiaanbakpan?

Een manier om een keramische antiaanbakpan te herstellen, is door 1 kopje water, 2 eetlepels zuiveringszout en 1/2 kopje azijn te mengen en in de pan te gieten. Zet je pan op het vuur en kook het mengsel 10 minuten.

Laat de pan afkoelen zodat je de coating niet beschadigt voordat je het residu van je pan wast.

Droog nu je pan. De laatste stap is om plantaardige olie op de pan te wrijven terwijl deze lauw of op kamertemperatuur is. Dit zal breng de pan opnieuw op smaak en herstel het antiaanbakoppervlak.

Hoe lang gaan keramische pannen mee?

Keramische pannen moeten om de 2-5 jaar worden vervangen. U moet uw pannen regelmatig inspecteren en letten op kromtrekken, verkleuring, vlekken en krassen. Dit is een teken dat uw pannen binnenkort vervangen moeten worden.


Verzorging van keramische pannen

Keramische pannen kunnen jaren meegaan als ze goed worden verzorgd. Zorg ervoor dat je je pannen voldoende tijd hebt gegeven om af te koelen voordat je ze in de gootsteen zet om te wassen. Was de pannen met de hand in plaats van een vaatwasser te gebruiken, zodat het vaatwasmiddel de antiaanbaklaag niet beschadigt.

Wees voorzichtig met het keukengerei dat je op de pannen gebruikt. Metalen spatels en schurende sponzen beschadigen de antiaanbaklaag, net als het opslaan van je pannen in een stapel zonder een pad tussen elke pan. Door deze eenvoudige instructies te volgen, blijven uw pannen mooi en gaan ze jaren mee voordat ze moeten worden vervangen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe tegelvloeren schoon te maken (5 methoden die werken)