Hoe kookplaatdruppelpannen schoon te maken

Wist je dat je vettige kacheldruppelpannen brandgevaarlijk zijn? Dat overgebleven vet, voedseldruppels en beslag kunnen een keukenbrand veroorzaken als de pannen niet goed worden schoongemaakt. Gelukkig is het niet moeilijk om de druippannen van het fornuis schoon te maken.

Laat ons u door de stappen leiden voor het reinigen van een kacheldruppelpan. Je leert hoe je de pan kunt verwijderen en hoe je verschillende huishoudelijke producten kunt gebruiken om ze schoon te maken.

Inhoudsopgave
 • Hoe kacheldruppelpannen te verwijderen
 • Wat je nodig hebt
 • Hoe kacheldruppelpannen schoon te maken (topmethoden)
 • Wanneer is het tijd om druppelpannen te vervangen?
 • Veelgestelde vragen

Hoe kacheldruppelpannen te verwijderen

Voordat u begint met het schoonmaken van uw kookplaatdruppelpannen, moet u ervoor zorgen dat uw fornuis uit en afgekoeld is. Eerst til je de spoel van je elektrische brander op en trek je hem voorzichtig weg van het stopcontact. Trek en wieg het totdat de brander loslaat.

Zet de branderringen neer. Haal nu de druppelpan van het fornuis door de rand van de pan vast te pakken en op te tillen.

Wat je nodig hebt

Om de druippan van het fornuis schoon te maken, hebt u het volgende nodig:

 • Vuilnisbak
 • Reinigingshandschoenen
 • Plastic Gallon Zak
 • Kom
 • Schuursponsje
 • Borstel
 • Tandenborstel
 • Spons
 • Schone doek
 • Afwasmiddel
 • Zuiveringszout
 • Azijn
 • Ammoniak

Hoe kacheldruppelpannen schoon te maken (topmethoden)

Voordat u deze methoden gebruikt voor het reinigen van uw kacheldruppelpannen, moet u eerst het losse vuil en vuil uit de pannen reinigen. Houd ze boven de vuilnisbak en schud de losse kruimels in de prullenbak.

Azijn en baking soda

Om je druppelpannen schoon te maken met azijn en zuiveringszout, week je de pannen eerst 15 minuten in heet zeepsop. De eenvoudigste manier om dit te doen is om je gootsteen te vullen met heet water en een paar druppels afwasmiddel toe te voegen. Week de druppelpannen in de gootsteen.

Laat na 15 minuten je gootsteen leeglopen. Bedek nu de druppelpannen met azijn en laat ze 30 minuten weken.

Nadat de 30 minuten voorbij zijn, giet of spoel de druppelpannen niet af. Laat ze afgedekt met azijn.

Nu strooi je zuiveringszout over de pannen en de azijn. Gebruik een borstel om de pannen te schrobben met zuiveringszout.

Ja, de pannen zullen bruisen als het zuiveringszout reageert met de azijn. Dat is prima. Je wilt de reactie omdat het zal helpen de pannen schoon te maken.

Laat het mengsel nog eens 15 minuten zitten. Indien nodig kunt u moeilijke gebieden schrobben met extra zuiveringszout.

Als je klaar bent, spoel je de pannen af met kraanwater en droog je ze af met een microvezeldoek. Vervang de pannen op het fornuis.

Waterstofperoxide

Vul eerst een kom met waterstofperoxide. Voeg een theelepel zuiveringszout en een theelepel water toe aan de kom. Week nu een oude tandenborstel 30 minuten in het mengsel.

Gebruik na 30 minuten de tandenborstel om de druppelpannen te schrobben. Spoel de druippannen af en laat ze drogen. Herhaal de reeks indien nodig.

Ammoniak

Om uw druppelpannen met ammoniak schoon te maken, is de eerste stap om de druppelpannen in gallon plastic zakken te plaatsen. Elke pan heeft zijn eigen zak nodig.

Trek vervolgens reinigingshandschoenen aan om 1/4 kopje ammoniak in elke zak te gieten. Ammoniak veroorzaakt irritatie en brandwonden als het je huid raakt, dus draag handschoenen om je handen te beschermen.

Sluit de zak af en maak je geen zorgen als de pannen niet volledig bedekt zijn. Ammoniak is een sterke reiniger en de dampen zijn krachtig genoeg om de pannen schoon te maken. Wacht in ieder geval 12 uur of ’s nachts om de ammoniak voldoende tijd te geven om te werken.

Nadat er minstens 12 uur zijn verstreken, opent u de zakken op een goed geventileerde plaats en uit de buurt van uw gezicht. Je wilt geen vleugje van de dampen krijgen. Zorg ervoor dat u de zakken en ammoniak veilig verwijdert.

Nu de druppelpannen uit de ammoniak zijn verwijderd, week je de pannen een paar minuten in heet zeepsop voordat je de pannen schrobt met een spons of borstel om eventuele taaie vlekken te verwijderen.

Spoel de pannen goed af en droog ze af met een schone doek.

Vaatwasmiddel

Om de druppelpannen schoon te maken met vaatwasmiddel, plaatst u de pannen in een grote pot en bedekt u ze met water en 1/2 kopje vaatwasmiddel. Breng het water aan de kook, verlaag de temperatuur tot laag en laat de pannen 30 minuten pruttelen.

Laat de pannen afkoelen voordat je ze schrobt met afwasmiddel en een borstel. Spoel de pannen af en droog ze af met een schone doek.

Ovenreiniger

Voordat je je lekpannen schoonmaakt met ovenreiniger, laat je ze een uur of langer weken in een gootsteen vol heet zeepsop. Wees niet gierig met de afwasmiddel, je kunt een goede spuit of twee toevoegen om ervoor te zorgen dat het water echt zeepsop is.

Giet na een uur of zo het water af en spoel de pannen af. Laat de pannen in de gootsteen staan. Spuit nu een goede egale laag ovenreiniger over de druippannen. Laat ze nog een uur weken voordat je de pannen schrobt met een spons of schuursponsje.

Herhaal indien nodig het proces.

Wanneer de druppelpannen schoon zijn, spoel en droog de pannen. Breng ze terug naar de kachel.

Bleken

Als je bleekmiddel wilt gebruiken om je lekpannen schoon te maken, vul dan eerst de gootsteen met water voordat je 2-3 doppen bleekmiddel toevoegt. Week de pannen 30 minuten in bleekwater. Trek vervolgens reinigingshandschoenen aan om de gootsteen af te tappen, omdat het bleekwater uw huid kan irriteren.

Schrob nu de druppelpannen met een schrobborstel of schuursponsje. Het vuil moet gemakkelijk te verwijderen zijn.

Andere producten

Een ander product dat mensen graag gebruiken om druppelpannen schoon te maken, heet Bar Keepers Friend. Om dit product te gebruiken, spuit u eerst de druppelpannen licht met water. Strooi nu Bar Keepers Friend over de vettige pannen. Laat de pannen minstens 5 minuten zitten om de chemische stof zijn werk te laten doen. Schuur nu de pannen af met een schuursponsje.

Sommige mensen hebben WD-40 gebruikt om hun roestige druppelpannen schoon te maken. Zet een pan in de gootsteen en geef hem een goede spray met WD-40. De pan moet een goede coating hebben.

Laat de keuken minstens 20 minuten staan om de WD-40 zowel de tijd te geven om te werken als om te voorkomen dat je licht in het hoofd wordt van de dampen.

Keer terug en gebruik een schuursponsje om de pan te schrobben totdat deze schoon is. Zorg ervoor dat u alle WD-40 uit de lekpan haalt voordat u deze terugbrengt naar het fornuis.

Een Brillo pad is een ander alternatief om te gebruiken om je druppelpan schoon te maken. Een Brillo pad is staalwol doordrenkt met een zeepachtig mengsel. Het hoeft niet te worden geweekt. Het enige wat je doet is schrobben. Wees voorzichtig. De staalwol van een Brillo pad kan krassen maken op je druippannen.

Wanneer is het tijd om druppelpannen te vervangen?

Het is tijd om roestige of vuile druppelpannen te vervangen wanneer u de pannen niet meer kunt schoonmaken. Je zou in elke keukenwinkel druppelpannen moeten kunnen vinden.

Veelgestelde vragen

Hoe verdoezel je krassen op druppelpannen?

Bedek krassen op de druppelpan met minerale olie, plantaardige olie of olijfolie. Doe de olie op een doek en wrijf de doek rond de druippan in de richting van de korrel totdat deze gepolijst is.

Hoe zorg je ervoor dat kacheldruppelpannen roesten?

De beste manier om te voorkomen dat je kachelpannen roesten, is door de pannen schoon en droog te houden. Om dit te doen, veeg je de druppelpannen schoon wanneer je de keuken na het koken schoonmaakt. Gebruik een papieren handdoek of een droge doek om de pannen te drogen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HGX mierenlokdoos binnen dé ideale mieren lokdoos voor binnen