Hoe keukenkasten schoon te maken (laat uw keuken schitteren)

Zijn je keukenkastjes plakkerig met vet en vuil? Het vuil maakt je keuken onaantrekkelijk om te koken. Je moet je keukenkastjes schoonmaken om ze te laten glanzen.

Dus vandaag praten we over de beste manier om keukenkastjes schoon te maken. Je kunt weer genieten van het koken in je keuken.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet u uw kasten schoonmaken?
 • Beste reiniger voor geverfde keukenkasten
 • Hoe keukenkasten schoon te maken zonder de afwerking te verwijderen
 • Wat te vermijden bij het schoonmaken van kasten
 • Verschillende soorten kasten reinigen
 • Hoe vlekken uit kasten te krijgen
 • Tips voor het schoonhouden van keukenkasten
 • Veelgestelde vragen
 • Keukenkastjes schoonmaken

Hoe vaak moet u uw kasten schoonmaken?

Wekelijks: Maak je kasten elke week schoon. Doe dit door te spuiten een microvezeldoek met een multifunctionele reiniger. Veeg vervolgens de kasten af.

Zorg ervoor dat je ook de hardware op je kasten desinfecteert. Een desinfecterend doekje zoals Clorox Disinfecting Wipes maakt het uiterst eenvoudig om ze te desinfecteren.

Seizoensinvloeden: U moet uw keukenkastjes 3 of 4 keer per jaar grondig reinigen. Het schoonmaken van al je keukenkastjes in één keer is een intimiderende taak, dus het is het beste om ze één kast tegelijk aan te pakken.

Verwijder eerst alle items die zijn opgeslagen in de kast die u gaat schoonmaken.

Spuit je microvezeldoekje in met je multifunctionele reiniger. Veeg de binnen- en buitenkant van uw kast af met de doek en zorg ervoor dat u de planken samen met de binnen- en buitenkant van de deur afveegt. Schrob hoeken en spleten met een oude tandenborstel.

Werk af door je kasten af te vegen met een vochtige microvezeldoek. Als het doorweekt is, krijg je je kasten blootgesteld aan te veel water, waardoor ze kunnen beschadigen. Uw doel is om alle resten van uw reiniger te verwijderen, zodat deze geen vuil aantrekt, waardoor u uw kasten vaker moet schoonmaken.

Beste reiniger voor geverfde keukenkasten

De beste reiniger voor geverfde keukenkastjes is natuurlijk om zeepsop te maken met een afwasmiddel zoals Dawn Afwasmiddel en water. Het mengen van een 1:1 verhouding van azijn en heet water is een uitstekende reiniger voor het verwijderen van vet uit uw geverfde keukenkastjes.

Een andere optie is om een commerciële reiniger te gebruiken, zoals Rejuvenate Cabinet &Furniture Cleaner.

Hoe keukenkasten schoon te maken zonder de afwerking te verwijderen

Vrouw die het oppervlak van de keukenkast schoonmaakt met doek en wasmiddelspray

U kunt uw keukenkastjes schoonmaken zonder de afwerking te verwijderen of te beschadigen. Gebruik zeepsop gemaakt door water te combineren met een spuitje afwasmiddel om je kasten te schrobben.

 • Tijd: 2 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Vacuüm met opzetstuk
 • Microvezeldoeken
 • Oude tandenborstel
 • Spuitfles
 • Afwasmiddel zoals Dawn Dish Soap
 • Azijn
 • Glasreiniger zoals Windex (optioneel)

1. Maak de kast leeg

Leeg alle items uit elke kast voordat u ze gaat schoonmaken. Zorg ervoor dat u ook eventuele gescheurde of verkleurde plankvoering verwijdert. Overweeg om de kasten te stofzuigen als je er veel kruimels of stof in ziet.

2. Maak reinigingsoplossing

De meeste kasten kunnen veilig worden schoongemaakt met Dawn of een ander type afwasmiddel en water. Dit verwijdert voedsel, stof en mild vet uit de kasten. U kunt een allesreiniger gebruiken, maar u moet deze eerst op een onopvallende plek testen om er zeker van te zijn dat deze de afwerking van uw kast niet beschadigt.

Om de reiniger te maken, doe je water in een spuitfles en voeg je vervolgens een spuitje afwasmiddel toe.

3. Waskasten

Hoewel je de reiniger direct op de kasten kunt spuiten, is het het beste om je microvezeldoek te spuiten en er vervolgens de kasten mee af te vegen. Begin bovenaan de kast en werk naar beneden, vergeet niet om de randen en zijkanten schoon te maken. Je kunt een oude tandenborstel gebruiken om hoeken en spleten te schrobben.

4. Spoel- en droogkasten

Bevochtig een tweede microvezeldoek met water om eventuele zeepachtige resten op uw kasten te verwijderen. Het zeepachtige residu zal vuil aantrekken waardoor het nodig is om uw kasten vaker schoon te maken. Droog de kasten af met een droge doek om te voorkomen dat het water verkleurt of de kast beschadigt.

5. Schoon glas of spiegels

Als je een glas of een spiegel op je kast hebt, spuit dan een glasreiniger op een microvezeldoek. Spuit het glas niet direct omdat de reiniger in het houtwerk van de kast kan sijpelen en het kan beschadigen. Veeg het glas af met je microvezeldoek om het schoon te maken.

6. Schone hardware

Vul een kom met een verhouding van 1:1 van azijn en water. Dompel je oude tandenborstel in deze oplossing. Schrob de handgrepen, knoppen en trekken van je kasten met de tandenborstel.

De azijnoplossing is veilig om hout en spleten schoon te maken als u sierlijke trim heeft. Vergeet niet om af te spoelen met een vochtige microvezeldoek voordat u uw hardware en trim droogt.

7. Schone inhoud

Neem de inhoud van je kasten door. Gooi alle verlopen items weg en maak vuile blikken en containers schoon door de afwasmiddelreiniger op een vochtige doek te spuiten voordat u de containers schoonveegt met de doek. Droog de items.

8. Droge kasten

Maken zorg ervoor dat de kasten droog zijn door de deuren 1-2 uur open te laten staan. Zodra de kasten droog zijn, vervangt u de inhoud.

Wat te vermijden bij het schoonmaken van kasten

Wanneer u keukenkastjes schoonmaakt, wilt u voorkomen dat u bleekmiddel, ammoniak, nagellak en verfverdunner gebruikt. Vermijd ook het gebruik van harde of sterke reinigingsmiddelen en zepen.

Deze reinigers kunnen de afwerking van uw keukenkastjes beschadigen.

Verschillende soorten kasten reinigen

Niet alle kasten zijn geschilderd. Hier zijn enkele instructies voor het reinigen van keukenkastjes die laminaat, hout of glas zijn.

Hoe houten kasten schoon te maken

Hardhouten keukenkasten zoals eikenhout worden geleverd met een verscheidenheid aan afdichtingen en afwerkingen. Hoewel sommigen een meer schurende behandeling aankunnen dan anderen, is het het beste om een zachte reiniger zoals Murphy’s Oil Soap te gebruiken. Hier leest u hoe u houten kasten kunt reinigen zonder de afwerking te verwijderen.

Bevochtig een doek met een reiniger zoals Murphy’s Oil Soap. Veeg je kasten af met de korrel.

Spoel nu je kasten af met een vochtige doek om alle zeepachtige resten te verwijderen. Gebruik niet te veel water, want het water zal het hout beschadigen. Gebruik de derde doek om je kasten te drogen. Wrijf het hout in met de nerf om het te polijsten en polijsten.

Hoe glazen kasten schoon te maken

U moet een glasreiniger gebruiken om het glas op uw kasten schoon te maken. De glasreiniger kan echter het hout of laminaat op uw kastdeuren beschadigen. De truc is om de reiniger op je microvezeldoek te spuiten en de doek te gebruiken om het glas schoon te maken.

Gebruik azijn of zeepsop om hout of laminaat rond het glas te reinigen in plaats van een reiniger op oliebasis, omdat het moeilijk te verwijderen residu en strepen op het glas achterlaat.

Hoe laminaatkasten schoon te maken

Laminaatkasten zijn duurzame, vergevingsgezinde kasten die gemakkelijk te onderhouden zijn. Een wekelijkse veeg is meestal genoeg om ze er mooi uit te laten zien.

Veeg je kasten af met verdunde azijn op een schone doek. Spoel de kasten af met een vochtige doek om er zeker van te zijn dat de azijnresten zijn verwijderd voordat u de kasten droogt.

Gebruik geen schuurmiddelen, pads of sponzen op de laminaatkasten. De schurendheid zal krassen en het oppervlak beschadigen.

Hoe vlekken uit kasten te krijgen

Niets is erger dan een dikke, kleverige, vetophoping op je kasten te zien. Je kunt een oranje oliereiniger gebruiken zoals Touch of Oranges Wood Cleaner en Polish. Zorg ervoor dat u de reiniger eerst op een onopvallende plek test voordat u begint om er zeker van te zijn dat deze uw afwerking niet beschadigt.

Spuit de reiniger op de vetvlek en laat deze 2-4 minuten zitten om hem in het vet te laten doordringen. Schrob vervolgens voorzichtig de vlek van je kast. Mogelijk moet u het proces herhalen.

Je kunt ook een pasta maken met zuiveringszout en water. Verdeel het zuiveringszout en water over de kleverige vlek. Gebruik een borstel met zachte borstel zoals een tandenborstel om het vet te verwijderen.

Een Magic Eraser kan ook worden gebruikt. Zorg ervoor dat u het op een verborgen gebied test voordat u het gebruikt, omdat het schurende oppervlak de afwerking van uw kast kan beschadigen.

Tips voor het schoonhouden van keukenkasten

Er zijn enkele extra tips die u kunt volgen om te voorkomen dat vuil en vlekken zich op uw kasten ontwikkelen.

 • Stof je kasten om de 2 weken af. Dit vermindert de behoefte aan diepe reinigingen.
 • Reinig morsen onmiddellijk om te voorkomen dat de vlekken de kasten zetten of beschadigen.
 • Houd apparaten die warmte produceren, zoals koffiezetapparaten en broodroosters, uit de buurt van uw kasten. De warmte en het vocht dat door de apparaten wordt geproduceerd, kan de oppervlakken van uw kast beschadigen.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je kleverige houten kasten schoon?

Reinig kleverige houten kasten door een oplossing te maken van 2 kopjes water, 1 kopje azijn en 2 eetlepels Dawn Dish Soap. Meng de oplossing en doe deze in een spuitfles. Spuit het kleverige gedeelte van je kast in, schrob het met een tandenborstel en veeg het vuil vervolgens weg met een spons of microvezeldoek.

Gebruik een schone, vochtige doek om de zeepachtige resten te verwijderen.

Is Murphy Oil Soap goed voor keukenkasten?

Ja, Murphy Oil Soap is een uitstekende keukenkastreiniger, vooral als je houten kasten hebt.

Verwijdert WD-40 vet uit keukenkasten?

WD-40 verwijdert vet uit keukenkastjes. Hoeooit is het op aardolie gebaseerd en kan het de afwerking van de kasten beschadigen, dus test het eerst in een verborgen gebied voordat je het gebruikt.

Kan ik een magic eraser gebruiken op houten kasten?

Magic Eraser kan worden gebruikt op houten kasten. De schurende eigenschappen kunnen echter de afwerking beschadigen, dus u moet het eerst op een onopvallende plek testen voordat u het gebruikt.


Keukenkastjes schoonmaken

Het schoonmaken van keukenkastjes is noodzakelijk om je keuken een schone en gezonde plek te houden om te koken. Je moet ook je keukenkastjes schoonmaken voordat je ze in een kleur schildert, vooral wit.

Zoals je kunt zien is het een zeer gemakkelijke taak. Het enige wat je nodig hebt is wat afwasmiddel en warm water.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?