Hoe vinylplaten schoon te maken (thuis)

Luisteren naar vinylplaten is een ontspannende en meer authentieke manier om naar muziek te luisteren. Maar het is volkomen zinloos als je vinyl lp’s vies zijn en niet meer goed spelen.

Een opeenhoping van vuil en stof kan van invloed zijn op hoe een vinyl speelt, omdat de naald niet goed contact kan maken met de plaat.

We laten u zien hoe u vinylplaten op de juiste manier kunt opschonen, zodat er geen pops, klikken of overslaan meer zijn. Pure muziek, in slechts 15 minuten.

Inhoudsopgave
 • Waarom moet u vinylplaten schoonmaken?
 • Hoe vinylplaten thuis schoon te maken
 • Hoe vinylplaten diep te reinigen
 • Wat te vermijden bij het reinigen van vinylplaten
 • Hoe vinylplaten te drogen
 • Hoe oude vinylplaten schoon te maken
 • Hoe een recordnaald schoon te maken
 • Hoe te zorgen voor vinylplaten
 • Veelgestelde vragen
 • Speel het opnieuw

Waarom moet u vinylplaten schoonmaken?

De belangrijkste reden om je vinyls schoon te houden, is omdat het je helpt het beste geluid uit je favoriete albums te halen. Als je slechte geluiden, knallen, klikken en andere ongelukkige geluiden opmerkt, is dit meestal afkomstig van een opeenhoping van stof in de grooves van de plaat.

Het regelmatig schoonmaken van uw vinylplaten voorkomt ook dat de stylus beschadigd raakt, wat van invloed is op elke andere plaat die u afspeelt.

Alsof je een andere reden nodig hebt, verlengt het schoonhouden van vinylplaten ook de levensduur van je platen en de platenspeler.

Als u niet zeker weet of uw record moet worden schoongemaakt, kunt u zien dat het vies is door ernaar te kijken. Als je stof of vuil op het vinyl opmerkt, is het tijd om het goed schoon te maken. Een USB-microscoop geeft u inzicht in de boeven en groeven van het vinyl om te zien waar stof en puin zich mogelijk verbergen.

Deskundig advies

Het is handig om uw record te onderzoeken onder fel licht, zoals zonlicht of een felle lamp. Kantel het vinyl om te zien waar vuil zich verstopt. Beter nog, gebruik een directioneel LED-lampje om het record te onderzoeken. Kijk aan beide kanten van de plaat. Stof en puin kunnen erg klein en moeilijk te zien zijn, dus het gebruik van deze tips is belangrijk.

Hoe vinylplaten thuis schoon te maken

U hoeft uw geliefde records niet naar een professional te brengen. Vinylplaten thuis met de hand schoonmaken is een eenvoudige taak. Dit omvat 45 RPM-records.

Onze methode omvat een borstel en een commerciële recordreinigingsoplossing om de beste veiligheid voor uw records te garanderen.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Vinyl platenreiniger (zoals deze van Big Fudge)
 • Koolstofvezel opnameborstel (zoals Boundless Audio)
 • Fluwelen platenkwast
 • Tandenborstel
 • Pluisvrij materiaal (zoals een servet of microvezeldoek)
 • Microvezeldoeken
 • Droogrek

1. Bereid uw ruimte voor

U moet uw vinylplaat reinigen op een statisch vrij oppervlak. Als u het op de platenspeler schoonmaakt of gewoon terwijl u het vasthoudt, blijft het stof aan het dichtstbijzijnde elektromagnetische oppervlak kleven, meestal de andere kant van de vinylplaat. Dit verslaat je schoonmaakinspanningen!

Dus leg in plaats daarvan een pluisvrij stuk materiaal, zoals een linnen doek, op een tafel. Het helpt als het item dat u gebruikt een rubberen achterkant heeft. Je kunt de doek zelfs op een stuk rubber leggen, om de antistatische eigenschappen te vergroten.

2. Penseel de records

Begin met je koolstofvezel platenborstel. U moet dit doen voordat u uw record spuit. Anders creëer je gewoon een soort modder als je stof en vloeistof mengt.

Houd je record plat op tafel en breng hem naar voren zodat ongeveer een centimeter van de plaat over de rand van de tafel hangt. Begin bovenaan de plaat (12:00 punt van je af) en borstel zachtjes naar je toe en duw hem van de tafel. Herhaal dit met de klok mee en tegen de klok in. Herhaal dit aan de andere kant van de tafel.

3. Brush records met fluwelen borstel

Tijd om van borstel te wisselen. Het gebruik van een fluwelen recordreinigingsborstel na de koolstofvezel, verwijdert het stof van het oppervlak dat de koolstofvezelborstel heeft opgetild.

Borstel het recordoppervlak, ga met de klok mee en vervolgens tegen de klok in. Maak tussen de slagen door het maandverband schoon met een nieuwe, ongebruikte tandenborstel. Om dit te doen, poetst u eenvoudig het fluwelen plaatborsteloppervlak met de tandenborstel om stof te verwijderen. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent. Herhaal dit totdat de plaat stofvrij is.

4. Spuit de record

Bedek met je vinylplatenspray één kant van de plaat. Voorkom dat je schoner wordt op het etiket.

5. De record wissen

Vouw je microvezeldoekje op en veeg de plaat in één richting. Vouw de doek naar een schone kant en veeg de plaat in de tegenovergestelde richting. Til de plaat op en veeg ook de randen van de vinylplaat schoon.

Herhaal stap vier en vijf aan de andere kant van de record.

6. Droog de plaat

Speel nooit een natte plaat. Stap zes is ultrabelangrijk! Gebruik een schone, droge microvezeldoek om de plaat droog te vegen.

Plaats de plaat in een droogrek om hem volledig aan de lucht te laten drogen. Wacht een paar uur tot de plaat 100 procent droog is voordat je hem opnieuw afspeelt.

Hoe vinylplaten diep te reinigen

Hoewel de bovenstaande methode behoorlijk grondig werk levert, moet u mogelijk extra maatregelen gaan gebruiken voor een goede reiniging. Dit is vooral handig als je lp’s niet gewassen zijn in een tijdje (of ooit). We hebben drie methoden om te proberen.

Met een vinyl reinigingskit

Het kopen van een doe-het-zelf vinyl reinigingskit is een waardevolle investering als je vaak platen bezit en afspeelt. Het heeft in principe alles wat je nodig hebt uit de bovenstaande lijst, maar het is allemaal op één plek. Het bespaart je een beetje geld. Als u goedkoop wilt schoonmaken, is dit uw beste gok.

Deze worden meestal geleverd met een fluwelen platenborstel, een koolstofvezel reinigingsborstel, een stylusborstel en een recordreinigingsspray. De stylusborstel is een handige extra die je zult waarderen. Het schoonmaken van je stylus is super belangrijk.

Om een vinyl reinigingskit te gebruiken, volgt u onze bovenstaande zesstappenmethode. Volg de verpakkingsinstructies voor het reinigen van de stylus.

Met een recordstofzuiger

Als je gepassioneerd bent over je records, is investeren in een platenstofzuiger misschien een goed idee. Deze aangedreven machines zuigen het vuil, stof en vuil eruit, zelfs uit de vinylgroeven. Ze zijn zachtaardig maar zeer effectief.

Om te gebruiken, plaatst u de record meestal op de spil van de machine. Breng uw reinigingsoplossing aan volgens de instructies en verspreid deze over de record. Draai de record om en draai het apparaat om totdat het schoon is. Draai de plaat dan nog een paar keer tot hij droog is. Herhaal dit aan de andere kant.

Hoewel dit een handige machine is, duurt het bijna net zo lang als doe-het-zelf schoonmaken, dus het is naar onze mening een behoorlijk prijzige investering.

Met een recordreinigingsmachine

Een draaiende platenreinigingsmachine is een goedkoper alternatief dan een platenstofzuiger. Met dit soort machines vult u de basis met uw reinigingsoplossing en water. Steek je vinyl verticaal in de spinner. Draai de record in beide richtingen, met de klok mee en tegen de klok in. De machine helpt om de groeven te reinigen met minder inspanning van u.

Deze machines zijn handig en zeer zachtaardig. Als u bang bent dat u uw records beschadigt met behulp van onze zesstappenmethode, dan kan een draaiende recordreinigingsmachine een goede investering zijn, omdat u niet te veel druk kunt uitoefenen. De machine reinigt voor u.

Wat te vermijden bij het reinigen van vinylplaten

Het is vrij duidelijk dat er een juiste manier is om vinylplaten schoon te maken. Een specifieke vinylplaatreinigingsoplossing is een must-have. Om je op het juiste spoor te houden, is dit wat je moet vermijden bij het schoonmaken van je lp’s.

 • Geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen: Maak je vinylplaten niet schoon met huishoudelijke artikelen. Maak bijvoorbeeld niet schoon met water en zeep, of glazenwasser. Sommige mensen gebruiken Windex, of iets dergelijks, om hun platen op te schonen, maar we raden dit niet aan.
 • Geen kraanwater: Kraanwater, vooral als u in een gebied met hard water woont, kan uw records beschadigen vanwege het mineraalgehalte. Als u water nodig hebt om uw vinylplaat te spoelen, gebruik dan altijd gedestilleerd water.
 • Geen azijn: Hoewel we dol zijn op een azijnreinigingshack hier bij Oh So Spotless, gebruik dan geen azijn op je vinylplaten. Azijn is zuur, wat je administratie permanent kan beschadigen.
 • Wees voorzichtig met alcohol: Sommige professionele recordreinigers gebruiken isopropylalcohol om hun records op te schonen. Zorg ervoor dat u een lage verdunning gebruikt. Een verhouding van 1:10 van alcohol en isopropylalcohol is bijvoorbeeld een goede plek om te beginnen. Als u alcohol gebruikt voor het reinigen, doe dit dan spaarzaam. Het regelmatig gebruiken van alcohol op uw records kan ze na verloop van tijd slijten.
 • Pluisdoeken: Hoewel het duidelijk is dat je een pluisvrije doek moet gebruiken, vermijd dan het gebruik van microvezeldoeken die je met andere items door de wasmachine hebt gedaan. Wanneer u microvezel wast met andere materialen, zoals katoen, kunnen ze hun pluisvrije kwaliteit verliezen. Gebruik dus altijd nieuwe of goed gewassen microvezeldoekjes.
 • Regelmatig stofzuigen: Je zou kunnen denken dat je je gewone stofzuiger kunt gebruiken, omdat er stofzuigers zijn. Maar je gewone stofzuiger is te sterk en kan gemakkelijk krassen op het record.

Hoe vinylplaten te drogen

Het is van cruciaal belang dat u uw platen grondig droogt voordat u ze opnieuw afspeelt. Veeg ze met de klok mee en tegen de klok in met een droge microvezeldoek voordat je ze verticaal laat drogen. Gebruik een droogrek voor het beste resultaat. Laat het record een paar uur aan de lucht drogen tot het 100 procent droog is.

Hoe oude vinylplaten schoon te maken

Heb je te maken met oude, vintage lp’s?

Het goede nieuws is dat je vintage records kunt opschonen met behulp van onze zesstappenmethode. Maar alleen als de plaat gemaakt is van vinyl of modern pvc.

Soms vind je oude platen gemaakt van schellak. Shellac 78’s zijn super fragiel. Ze kunnen gemakkelijk verbrijzelen, dus je moet voorzichtig zijn. Gebruik nooit iets dat alcohol bevat.

Het is het beste om warm gedestilleerd water te gebruiken om de rec te reinigenOrd. Breng een klein beetje verdund wasmiddel aan. Een verhouding van 1:20 is geschikt. Nogmaals, zorg ervoor dat het wasmiddel geen oplosmiddelen, zuur of alcohol bevat.

Gebruik na een paar minuten een zachte borstel – zoals een tandenborstel of penseel – om het wasmiddel van de plaat te reinigen. Borstel vier keer met de klok mee. Spoel de plaat af onder warm gedestilleerd water. Droog afvegen met een microvezeldoekje.

Hoe een recordnaald schoon te maken

We kunnen je niet zonder toptips laten voor het schoonmaken van een recordnaald. Het is super belangrijk omdat een vuile en stoffige naald je vinyl kan beschadigen en de geluidskwaliteit kan verpesten.

 • Tijd: 5 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Naaldborstel
 • Magische gum

1. Record player uitschakelen

Zet je platenspeler uit en plaats je naald horizontaal.

2. Borstel Naald

Borstel de naald van de platenspeler van voor naar achter met je naaldborstel. Herhaal dit een paar keer. Borstel de naald nooit zijwaarts. Je kunt de naald op deze manier beschadigen. Het is cruciaal dat je in de richting borstelt waar de naald draait.

3. Reinig met Magic Eraser

Knip een klein stukje van een magische gum af en leg het op de platenbank. Beweeg de naald erboven en laat de naald langzaam zakken in de magische gum. De gum houdt stof en vuil vast om de naald schoon te maken. Herhaal dit een paar keer.

Hoe te zorgen voor vinylplaten

Hier zijn enkele extra verzorgingstips voor je geweldige albums.

 • Goed bewaren: Houd je vinylplaten ergens schoon en droog. Vermijd hoge temperaturen en vochtigheid. Het is belangrijk om records verticaal op te slaan, zoals u ziet in platenwinkels. Vermijd het stapelen van records, omdat dit ze kan vervormen.
 • Behandel goed: Wanneer u uw records verwerkt, houdt u ze bij de rand of het binnenste label. Uw vingerafdrukken kunnen sporen, slijtage, stof, vuil, vet en oliën achterlaten.
 • Denk aan je mouwen: Upgrade de meegeleverde binnenhoezen voor met polyethyleen beklede mouwen. Deze zijn goedkoop en verminderen statische en stof op uw records. Bovendien beschermen ze uw records beter. De hoes waarmee je plaat wordt geleverd, is erg papierachtig en laat residu en krassen achter. Misschien wilt u ook een buitenhoes met dubbele zak overwegen voor extra bescherming. Ga voor een transparante zodat je de albums nog steeds in je vinyl platenhouder kunt zien.
 • Borstel voor en na: Je kunt je koolstofvezelborstel voor en na elk spel gebruiken. Dit zal de stofophoping drastisch verminderen en uw administratie in goede staat houden. Als je het niet hebt gemerkt, kun je niet echt voor je platen zorgen zonder een penseel, dus investeer in een goede!

Veelgestelde vragen

Kun je bekraste records repareren?

Je kunt het proberen. Begin met het goed opschonen van de plaat. Je moet ook de groeven schoonmaken. Dit kun je doen met houtlijm. Wanneer u de krassen wilt repareren, moet u zo’n 1500 (of fijnere) schuurpapieren nat maken.

Leg de plaat op een tafel en wrijf het schuurpapier aan beide kanten zachtjes over de hele plaat. Ga verder en breng indien nodig wat water aan. Ga niet meer dan vijf keer over een gebied. Was je vinyl, laat het grondig drogen en test het in je platenspeler.

Kun je vinylplaten reinigen met isopropylalcohol?

U kunt van tijd tot tijd isopropylalcohol gebruiken, maar we raden aan om in plaats daarvan een vinylreiniger te gebruiken. Als u alcohol gebruikt, verdun het dan in een verhouding van 1: 10 van alcohol en gedestilleerd water.

Kun je vinylplaten schoonmaken met water?

Het is niet nodig om water te gebruiken bij het reinigen van vinylplaten. Maar als je je vinyl moet spoelen, gebruik dan altijd gedestilleerd water. Mineralen in water kunnen je administratie beschadigen en een vervelend residu achterlaten.

Kun je azijn gebruiken om vinylplaten schoon te maken?

Vermijd het schoonmaken van records met azijn. Azijn is zuur en kan je vinyl verslijten, waardoor je blijvende schade oploopt.


Speel het opnieuw

Nu je weet hoe je een plaat moet opschonen, kun je weer soulvolle, statisch-vrije muziek hebben. Gelukkig duurt het schoonmaken van een vinylplaat slechts ongeveer 15 minuten.

Vergeet niet om investeer in een goede vinylreinigingsoplossing. Hoewel u isopropylalcohol kunt gebruiken, is een vinylreiniger veel veiliger en effectiever.

Nu je platen schoon zijn, zet je ze op je platenspeler, leun achterover, ontspan en geniet van de muziek.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?