Hoe kleding te drogen (de ultieme gids)

Het maakt niet uit welke kleding je droogt, waar je woont of wat voor weer het is – we hebben de ultieme gids over het drogen van kleding. Weten hoe je kleding goed kunt drogen, kan je tijd, stress, energie en zelfs geld besparen.

Als je je hebt afgevraagd of er een betere manier is om je kleding te drogen, ben je hier aan het juiste adres. Misschien delen we zelfs wat nieuwe klompje informatie met je!

Inhoudsopgave
 • Hoe kleding in de droger te drogen
 • Hoe kleding te drogen zonder een wasdroger
 • Hoe kleding aan de lucht te drogen
 • Hoe kan ik mijn kleding sneller laten drogen?
 • Hoe kan ik een natte jeans snel drogen?
 • Hoe handgewassen kleding te drogen
 • Is het slecht om kleding in je slaapkamer te drogen?
 • Wat is de beste manier om kleding binnenshuis te drogen?
 • Hoe kan ik mijn kleding binnenshuis drogen zonder vochtig te ruiken?
 • Droog als een bot

Hoe kleding in de droger te drogen

Als je nieuw bent in de wereld van droogtrommeldrogen, of gewoon wilt controleren of je het goed doet, volg dan deze handige tips. Een wasdroger is een bijzonder goede machine om te hebben tijdens de wintermaanden wanneer het te koud is om je kleding goed aan de lucht te drogen.

Voorzichtigheid

Voordat u begint, reinigt u altijd het pluisfilter. Als u dat niet doet, kan dit de droger oververhitten en een huisbrand veroorzaken. Als je een waterbak hebt, leeg die dan ook van tevoren.

1. Sorteer je kleding

Voordat je dingen in de droger gooit, zoek je je kleding uit. Verschillende kleding vereist een andere drooginstelling, dus zorg ervoor dat je ze scheidt.

Droog bijvoorbeeld samen kleding die een hogere hitte aankan en droog samen kleding die een lage warmte nodig heeft. Je kunt dit doen voordat je je kleding wast voor een meer naadloze wasroutine.

2. Bereid de kleding voor

Zodra de kleding is gewassen, controleert u of alle vlekken of vuil is verwijderd. Het plaatsen van bevlekte kleding in de hete droger kan vlekken veroorzaken.

Nadat je op vlekken hebt gecontroleerd, schud je de kleding uit voordat je ze in de droger doet. Dit onthult verborgen items, zoals sokken en ondergoed, en krijgt ook rimpels eruit.

3. Niet overbelasten

Overbelasting van de droger kan uw droogtijd vertragen. Er is niet genoeg ruimte voor de kleding om te bewegen en gelijkmatig te drogen. We raden aan om je droger ongeveer halverwege, of maximaal 75 procent, te vullen.

Je wasdroger heeft ook een maximaal nat gewicht. Overschrijd dit gewicht niet, anders droogt je kleding niet goed.

Droger Tip

Rits ritsen dicht zodat ze niet vastlopen. Keer kledingstukken binnenstebuiten om vervaging te voorkomen en het materiaal te beschermen. Dit is vooral belangrijk bij jeans.

4. Voeg de extra’s toe

Als je iets in je wasdroger stopt, is dit het moment. Dit kan een drogervel, woldrogerballen, een tennisbal of aluminiumfolie zijn. Al deze items helpen kleding om er zacht en kreukvrij uit te komen.

5. Kies de juiste instelling

Afhankelijk van het type kleding dat je droogt, kies je de juiste drooginstelling. Het onderhoudsetiket op de kledingstukken zal u hier begeleiden. Sommige stoffen hebben een lage warmte nodig, terwijl andere een hogere hitte aankunnen.

Over het algemeen werkt hoge hitte goed voor katoen en linnen. Medium warmte is goed voor synthetische stoffen. De zachte of lage warmtecyclus is ideaal voor delicate items zoals lingerie en badmode.

Sommige wasmachines hebben een luchtdroogcyclus die handig is voor het pluizen van kledingstukken of verfrissende kleding.

6. Trek de kleding uit

Haal de kleding direct uit de wasdroger om meer rimpels te voorkomen. De kleding zal worden ingesteld terwijl ze afkoelen, dus als ze te lang in een verfrommelde positie worden achtergelaten, zullen ze met rimpels erin gaan zitten.

Nadat je ze hebt verwijderd, vouw je ze op, hang je ze op of maak je ze klaar om te strijken.

Is het goed om natte kleding in de droger te doen?

Een droger is bedoeld om natte kleding te verwarmen tot ze droog zijn, dus ja, je kunt natte kleding in de droger doen. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kleding niet soppend nat is. Als dat zo is, zet ze dan eerst op een centrifuge in de wasmachine om zoveel mogelijk overtollig water te verwijderen.

Op welke warmte moet ik mijn kleding drogen?

Dit is afhankelijk van de instructies op het onderhoudsetiket. Over het algemeen hebben drogers drie hoofdwarmte-instellingen: hoog, gemiddeld en laag.

Gebruik voor katoen en linnen hoge temperaturen. Dit verschijnt als drie stippen in het drogersymbool op het onderhoudsetiket. Gebruik middelhoog vuur voor synthetische voorwerpen. Dit verschijnt als twee stippen op het zorgetiket.

Tot slot, voor delicate items, gebruik laag. Dit verschijnt als één stip op het zorgetiket.

Droogt op kleding met een lage krimpkous?

Het is onwaarschijnlijk dat kleding op lage temperatuur zal krimpen. Controleer echter altijd het onderhoudsetiket, omdat sommige kledingstukken alleen aan de lucht mogen worden gedroogd. Dit komt meestal omdat elk type warmte kan krimpen of de kleding kan beschadigen.

Wat gebeurt er als je kleding droogt op hoog vuur?

Als het onderhoudslabel een hoge hittecyclus goedkeurt, moet het kledingstuk dit weerstaan. Je kledingstuk moet er aan de andere kant zo goed als nieuw uitzien! Hoge hitte kan er echter voor zorgen dat sommige kledingstukken krimpen, vervagen of – als er lijm of synthetische materialen zijn – smelten.

Bonustip

Als u weet dat een item katoen of linnen is, controleer dan nog steeds het onderhoudsetiket. Sommige katoenen kledingstukken moeten mogelijk aan de lucht worden gedroogd of een lagere warmte worden gebruikt.

Doodt de droger bacteriën?

Kleding in de droger doen op een uurhoge warmte-instelling gedurende 28 minuten kan bacteriën, ziektekiemen en virussen doden (1). Een handheld kledingstomer is ook een geweldige manier om bacteriën te doden. Dit werkt, vooral op kleding die een drogecyclus met hoge hitte niet aankan.

Waarom ruiken mijn kleren niet fris na het drogen?

Als je kleding na het drogen nog steeds vies of vies ruikt, zijn hier een paar redenen waarom:

 • Je hebt ze te lang in de wasmachine laten liggen voordat ze drogen. Als je kleding langer dan een uur laat staan, kunnen ze zich vastklampen aan hun vochtige geur. Om het probleem op te lossen, moet u de kleding opnieuw wassen.
 • Je hebt te veel of te weinig wasmiddel gebruikt. Als je te veel wasmiddel gebruikt, kan de machine het niet allemaal wegwassen. Nadat je kleding droog is, merk je misschien een vreemde geur op. Te weinig wasmiddel kan het moeilijk maken om al het vuil uit je kleding te krijgen, en daarom zullen ze nog steeds ruiken.
 • De droger is niet schoon. U moet uw wasmachine en droger eenmaal per maand schoonmaken.
 • De machine was overbelast. Dit zal je kleding niet volledig uitdrogen en daarom kunnen ze een vochtige muffe geur hebben.
 • Het duurt te lang om de kleding te drogen. Als uw machine verstopt is, te vol is of gewoon niet goed werkt, moet u de kleding misschien een paar keer drogen om ze volledig droog te krijgen. Hoe langer de kleding nodig heeft om te drogen, hoe groter de kans dat ze stinken, zelfs als ze volledig droog zijn.

Hoe kleding te drogen zonder een wasdroger

Als u geen wasdroger heeft of gewoon wat geld en energie wilt besparen, hebben we veel methoden die u kunt proberen.

Handdoeken gebruiken

 1. Haal de kleren uit de machine en leg ze, één kledingstuk per keer, op een schone witte handdoek. We zeggen wit, zodat je niet het risico loopt dat de kleur van de handdoek op de kleding wordt overgedragen.
 2. Rol vervolgens de handdoek en het kledingstuk strak tegen elkaar en druk zachtjes terwijl je gaat. Dit helpt de handdoek om overtollig water op te nemen.
 3. Als het kledingstuk plat moet worden gedroogd (wat het geval is voor zware truien en delicate items), leg ze dan op een andere droge witte handdoek. Deze handdoek absorbeert het overtollige vocht terwijl de kledinglucht droogt.

Hoge spin

 1. Bewaar de kleding in de machine nadat de cyclus is voltooid.
 2. Schakel de instelling hoge spin in. Dit verwijdert overtollig vocht, zodat ze sneller aan de lucht drogen.

Dit is een snelle, handige en energie-effectieve manier om kleding voor te bereiden op luchtdrogen.

Droogt een spincyclus kleding?

Nee. De kleding zal nog steeds vochtig zijn, maar ze zullen niet zoveel vocht vasthouden als voor de hoge spincyclus. De kleding droogt sneller aan de lucht en ruikt minder snel vochtig.

Een haardroger gebruiken

 1. Hang het kledingstuk op.
 2. Zet de föhn op een middelhoog vuur.
 3. Beweeg de haardroger over het kledingstuk en houd het ongeveer zes centimeter van het kledingstuk af. Laat het niet te lang over één sectie, want aanhoudende hitte die zo hoog is, kan de stof beschadigen.
 4. Keer het kledingstuk binnenstebuiten om elke centimeter van het kledingstuk te drogen.
 5. Ga door totdat het kledingstuk droog is.

Voorzichtigheid

Doe dit nooit terwijl je de kleding draagt, omdat dit brandwonden kan riskeren.

Een strijkijzer gebruiken

Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat het kledingstuk kan worden gestreken. Controleer het onderhoudsetiket voor deze informatie.

 1. Leg het kledingstuk plat op een strijkplank of strijkdeken.
 2. Zet het strijkijzer op een lage temperatuur.
 3. Strijk langzaam over het vochtige kledingstuk.
 4. Draai het kledingstuk om en binnenstebuiten om het hele kledingstuk te strijken.
 5. Leg een schone witte handdoek over het kledingstuk en zet het vuur hoog op.
 6. Strijk opnieuw over het kledingstuk om het resterende vocht eruit te zappen.

Luchtdrogen

Luchtdrogen is de meest gebruikelijke manier om kleding te drogen zonder wasdroger. Je kunt kleding binnen of buiten aan de lucht drogen.

Buiten is onze voorkeursmethode omdat het sneller is. De wind- en luchtcirculatie drogen de kleding snel. Het kan echter zijn dat u geen buitenruimte heeft, of misschien is het weer besneeuwd, regenachtig of vochtig. In deze gevallen is het luchtdrogen van kleding binnenin prima.

 1. Schud de kleren uit nadat je ze uit de was hebt gehaald. Hoe gladder het kledingstuk, hoe gemakkelijker het zal zijn om te drogen.
 2. Draai lichte of donkere kleding binnenstebuiten om vervaging te voorkomen, vooral als je de kleding buiten in de zon hangt.
 3. Als je buiten hangt, gebruik dan een waslijn en wasknijpers om de kledingstukken op te hangen. Zorg voor een goede luchtstroom en hang de kleding op de juiste manier op, afhankelijk van het kledingstuk.
 4. Als je kleding binnen hangt, gebruik dan een droogrek en bewaar de kleding in een goed geventileerde ruimte met warme lucht. Als de kamer te koud is, zal de kleding te eenzaam zijng te drogen. Plaats de kleding uit elkaar om de droogtijden te versnellen en zorg er altijd voor dat je de kleding op de juiste manier ophangt, afhankelijk van het kledingtype.
 5. Als de kleding droog is, vouw of hang je ze op. IJzer desnoods.

Is het goed om kleding aan de lucht te drogen?

Ja! Het drogen van kleding aan de lucht bespaart u geld, energie en het is beter voor het milieu. Luchtdrogen kan ook uw kleding beschermen, omdat de hitte en agitatie van de droger de stoffen kunnen slijten.

Hoe kleding aan de lucht te drogen

We zullen enkele do’s en don’ts delen als het gaat om het drogen van kleding aan de lucht. Het volgen van deze tips geeft u de beste resultaten bij het drogen aan de lucht.

Kleding goed ophangen

We noemden het belang van het goed ophangen van kleding, maar de techniek verschilt per kledingstuk.

 • Lakens: Vouw lakens over een waslijn en speld de uiteinden vast.
 • Handdoeken: Vouw de bovenste paar centimeter over de bovenkant van de waslijn en speld de uiteinden vast.
 • Shirts en t-shirts: Hang ze aan de onderzoom om uitrekken te voorkomen.
 • Broeken en jeans: Hang ze aan de onderzoom. Scheid de poten en speld ze apart vast.
 • Sokken: Hang ze aan de tenen.
 • Ondergoed: Hang ze op de juiste manier omhoog en pin de hoeken vast.

Het gebruik van deze methoden versnelt de droogtijd en beschermt uw kleding.

Hang zware kledingstukken op

Hang je zware kledingstukken of dikke truien niet op. Dit kan de stof oprekken. Leg deze kledingstukken altijd plat tot droog. Leg ze bovenop een schone witte handdoek of een plat droogrek.

Hang Whites in de zon

Als je witte kleding hebt, hang ze dan op in de felle zon. Dit kan helpen de kleding te bleken en de helderheid en witheid te herstellen zonder agressieve chemicaliën.

Hang kleding op de radiator

Het is verleidelijk, we weten het. Maar je moet geen kleren drogen op de radiator. Dit kan de stof ruïneren, de kleuren vervagen en zelfs de kans op schimmel in huis vergroten (2).

Hang de kleding op maat

Wanneer je kleding ophangt om te drogen, leg je eerst de grote items aan de waslijn. Als je binnen droogt, plaats dan de grote items bovenaan. Dit helpt u de ruimte zo goed mogelijk te benutten, omdat kleinere items tussen grotere kunnen passen.

Wat betreft het drogen binnenshuis, zorgt het plaatsen van de grotere items erop ervoor dat ze een maximale luchtstroom krijgen, omdat ze langer nodig hebben om te drogen.

Vergeet het weer te controleren

Voordat je je kleding buiten te drogen hangt, check je het weer. Als het gaat regenen, sneeuwen, superkoud of vochtig zijn, heeft het geen zin om de kleding buiten te hangen om te drogen. Evenzo, als er op die dag een hoog aantal pollen is, zullen allergenen op de kleding terechtkomen. Dit zal irritant zijn als iemand in de familie allergieën heeft.

Maak de lijn schoon

Of je nu een waslijn of droogrek gebruikt, houd het schoon. Anders zou je weer terug bij af kunnen zijn met vuile kleren.

Hang heldere en donkere kleuren in direct zonlicht

Direct zonlicht kan kleding bleken, dus we raden aan om je heldere en donkere kleuren in de schaduw te houden. Verberg ze achter andere kledingstukken, of heb een aparte waslijn achter een boom, of in de schaduw, voor deze specifieke kledingstukken.

Hoe kan ik mijn kleding sneller laten drogen?

Niemand houdt ervan om te wachten tot de was is opgedroogd. Om het proces te versnellen, volgen hier onze beste tips:

 • Doe een extra hoge spincyclus voordat je je kleding aan de lucht droogt of in de droger droogt.
 • Voeg een droge handdoek toe aan de eerste 30 minuten van je droogcyclus in de droger. Dit absorbeert overtollig water en versnelt de droogtijd.
 • Gooi een tennisbal in de droogcyclus. Dit stimuleert de kleding om meer rond te stuiteren, wat de droogtijd verlengt.
 • Overdrijf de droger niet. Kleding heeft de ruimte nodig om te bewegen en te drogen, en als je overstuurt, hebben ze deze kans niet.
 • Gebruik een kledingwringener. Deze handige apparaten persen al het overtollige water uit je kleding, zodat je ze sneller aan de lucht kunt drogen.
 • Rol ze op in een handdoek voordat ze aan de lucht drogen om overtollig vocht te verwijderen.

Hoe kan ik een natte jeans snel drogen?

De haardrogertip is een goede voor het drogen van jeans! Als je niet veel tijd hebt, bereid ze dan voor op luchtdrogen door de haardrogertip een paar minuten te doen. Hang ze dan buiten op een warme winderige dag.

We raden ook de hoge spincyclus aan voordat de jeans aan de lucht wordt gedroogd.

Je kunt ze ook 15 minuten in de wasdroger gooien op de lage warmte-instelling. Dit zou een deel van het overtollige vocht moeten weg zappen, wat de droogtijd van de lucht zal verkorten.

Hoe handgewassen kleding te drogen

Met de hand wassen van kleding is een geweldige manier om energie te besparen. De kleding zal echter vaak meer nat zijn dan wanneer ze net uit de wasmachine zijn gekomen. Als ze het aankunnen, zet ze dan op de hoge spincyclus om overtollig vocht af te voeren voordat ze aan de lucht drogen.

Gebruik anders een schone witte handdoek om overtollig water eruit te persen. Als het kledingstuk niet te delicaat is, gebruik dan een handwring om overtollig water zo effectief mogelijk uit te persen.

Draai nooit wringende kledingstukken, omdat dit de stof kan oprekken. Je kunt het kledingstuk zeker tegen de zijkant van een bad drukken om overtollig vocht af te voeren.

Is het slecht om kleding in je slaapkamer te drogen?

We raden aan om je kleding te drogen in een goed geventileerde ruimte, maar om slaapkamers en woonruimtes te vermijden. Het aan de lucht drogen van kleding binnenshuis kan het vochtgehalte tot 30 procent verhogen (3).

Dit kan de kans op schimmelgroei binnenshuis vergroten. Als u astma of allergieën heeft, kan dit een reactie uitlokken.

Kleding buiten drogen is altijd de veiligste optie.

Wat is de beste manier om kleding binnenshuis te drogen?

Hoewel het aan de lucht drogen van kleding buitenshuis de beste manier is, is het niet altijd mogelijk, vooral in de winter.

Hier zijn onze beste tips voor het binnenshuis drogen van kleding:

 • Hang de kleding op in een goed geventileerde ruimte. Het openen van ramen en het inschakelen van ventilatoren kan helpen.
 • Hang de grotere items aan de bovenkant van een droogrek en de kleinere aan de onderkant.
 • Hang geen kleding aan de radiator, omdat dit de kleding kan beschadigen en de kans op schimmel kan vergroten.
 • Vermijd het ophangen van de kleding in je slaapkamer of woonkamer.
 • Was kleding ’s nachts of ’s ochtends zodat ze de hele dag aan de lucht moeten drogen.
 • Gebruik kleerhangers om je kleding te drogen. Dit houdt kleding in een goede conditie en zorgt ook voor een optimale luchtstroom door de stof.
 • Investeer in een luchtontvochtiger die hoge vochtniveaus aankan en ook de droogtijd versnelt.

Hoe kan ik mijn kleding binnenshuis drogen zonder vochtig te ruiken?

De vochtige geur is normaal in de eerste paar uur terwijl de kleding aan het drogen is. Maar als de geur aanhoudt, komt dat doordat de kleding niet snel genoeg droogt. Het opvolgen van al onze adviezen, tips en begeleiding kan de onaangename vochtige geur worden aangepakt. Maar als extra maatregel zijn hier de beste tips herhaald:

 • Hang de kleding te drogen zodra de wascyclus is afgelopen. Ze ruiken nog steeds fris uit de cyclus. Als je ze te lang laat hangen voordat je ze laat hangen, ruiken ze vochtig van binnen.
 • Houd de ramen open en de ventilatoren aan om de luchtstroom te verhogen.
 • Spuit wat geurende witte azijn op de kleding terwijl ze drogen om slechte geuren weg te zappen.
 • Overlap de kleding niet als ze aan het drogen zijn. Dit vertraagt de droogtijd.

Droog als een bot

Om er zeker van te zijn dat je kleding kurkdroog is, volg je onze beste tips. Of je nu aan het drogen of in de droger bent, deze begeleiding helpt je om je kleding te beschermen en ervoor te zorgen dat ze superdroog zijn.

Onze tips verminderen ook uw kans op schimmel binnenshuis en vochtig ruikende kleding. Nu, ongeacht het weer of de tijd van het jaar, kunt u frisse, schone en droge kleding hebben!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?