Hoe maak je een broodroosteroven schoon

Vraagt u zich af hoe u smurrie, vuil en voedselresten uit uw broodroosteroven kunt verwijderen? Om uw broodroosteroven weer sprankelend schoon te krijgen, moet u de beste methoden kennen.

Broodroosterovens vereisen een bepaalde aanpak omdat ze niet bepaald een broodrooster zijn, noch zijn ze een oven. Ze zijn een beetje van beide.

We laten je in negen eenvoudige stappen zien hoe je een broodroosteroven schoonmaakt. Laten we schoonmaken!

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je een broodroosteroven schoonmaken?
 • Hoe maak je een broodroosteroven schoon
 • Hoe broodroosterovenglas schoon te maken
 • Hoe gebakken vet uit een broodroosteroven te krijgen
 • Hoe werkt een zelfreinigende broodroosteroven?
 • Hoe een broodroosteroven schoon te houden
 • Veelgestelde vragen
 • Eenvoudige reiniging

Hoe vaak moet je een broodroosteroven schoonmaken?

Om de rommel in je broodroosteroven de baas te blijven, bhaast het na elk gebruik. Controleer of het voedsel niet in de buurt van het verwarmingselement is gevallen.

We raden aan om de binnen- en buitenkant één keer per week schoon te maken (of ongeveer elke vijf tot zeven keer).

We raden aan om maandelijks een diepe reiniging uit te voeren , zoals het verwijderen van gebakken voedselresten en ontsmetting.

Hoe maak je een broodroosteroven schoon

Voor het wekelijks reinigen van uw broodroosteroven volgt u deze stappen. Vergeet niet om voedsel na elk gebruik uit te borstelen, zodat wekelijks schoonmaken veel gemakkelijker is.

 • Tijd: 30 minuten (plus wachttijd).
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Bassin of gootsteen.
 • Afwasmiddel.
 • Stofzuiger (optioneel).
 • Bar Keeper’s Friend of zuiveringszout.
 • Microvezeldoeken.

1. Loskoppelen en koelen

Broodroosterovens zijn elektrisch, dus we moeten veilig zijn. Zet je broodroosteroven uit, koppel hem los en laat hem afkoelen voordat je verder gaat. Je wilt jezelf niet verbranden.

2. Onderdelen verwijderen

Haal de lade, grill en kruimelschaal uit de broodroosteroven. Het is veel gemakkelijker om deze grondig schoon te maken wanneer we ze uit de broodroosteroven halen.

3. Week verwijderbare onderdelen

Bereid een gootsteen of bassin voor met heet zeepsop. Week de lade, grill en kruimelbak een nacht in de oplossing.

4. Was verwijderbare onderdelen

Was na het weken de verwijderbare delen zoals u gewoonlijk afwast. Gebruik een microvezeldoek (of je favoriete spons) om ze schoon te schrobben.

5. Ruim kruimels op

Terwijl de verwijderbare delen weken, moet u kruimels uit de broodroosteroven verwijderen. Je kunt het apparaat over je vuilnisbak schudden en de kruimels erin laten vallen. Je zou ze ook kunnen wegvegen.

Een leuke hack is om met je stofzuiger zoveel mogelijk kruimels en resten weg te zuigen.

6. Maak de broodroosteroven schoon

Om het interieur en exterieur van de broodroosteroven schoon te maken, raden we aan zuiveringszout of Bar Keeper’s Friend te gebruiken. Zuiveringszout is uitstekend als je iets natuurlijks en niet-toxisch wilt. Bar Keeper’s Friend is geweldig voor meer hardnekkige vlekken en vuil.

Bevochtig bij beide methoden een doek met gewoon water. Strooi zuiveringszout of Bar Keeper’s Friend op de doek.

Schrob voorzichtig de binnen- en buitenkant van de broodroosteroven, laat het reinigingsproduct vuil en vuil losmaken en vlekken verwijderen. Vergeet de onderkant en het plafond van het apparaat niet.

Deskundig advies

U kunt deze methode gebruiken om de glazen deur schoon te maken, maar we raden u aan dit te vermijden omdat Bar Keeper’s Friend en zuiveringszout schurend zijn. Voor de beste manier om de glazen deur schoon te maken, raadpleegt u de instructies verderop.

7. Spoelen

Zodra je je broodroosteroven grondig hebt schoongemaakt, bevochtig je een andere microvezeldoek met warm water. Veeg de buitenkant en binnenkant van de broodroosteroven schoon om de reinigingsoplossing en het vuil los te maken.

8. Droog

Tijd om de broodroosteroven en alle verwijderbare onderdelen te drogen. Gebruik een aparte doek om de binnen-, buitenkant en verwijderbare onderdelen te drogen.

9. Opnieuw in elkaar zetten

Plaats de verwijderbare onderdelen terug in de broodroosteroven en laat de deur open om verder aan de lucht te drogen. Gebruik de broodroosteroven niet opnieuw totdat deze 100 procent droog is.

Hoe broodroosterovenglas schoon te maken

Het is belangrijk dat het glas van uw broodroosteroven schoon en helder is, zodat u kunt zien wat er binnenin gebeurt. Niemand wil een verbrande panini!

 • Tijd: 10 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Water.
 • Citroensap.
 • Kom of spuitfles.
 • Microvezeldoeken of koffiefilters.

1. Maak oplossing

Combineer in een kom of spuitfles een verhouding van 1: 2 van gedestilleerde witte azijn en water met citroensap (een eetlepel).

2. Maak de glazen deur schoon

Spuit het mengsel op de glazen deur. Als je geen spuitfles hebt, dompel dan je microvezeldoek of ongebruikte koffiefilters in de oplossing. Wring het goed uit en veeg de glazen deur af.

Als u op uw mengsel hebt gespoten, veegt u de deur af met een microvezeldoek of koffiefilter. Koffiefilters helpen bij een streeploze afwerking, maar een hoogwaardige microvezeldoek zal ook de slag slaan.

3. Aan de lucht drogen

Zodra je de deur hebt schoongemaakt, laat je deze aan de lucht drogen.

Hoe gebakken vet uit een broodroosteroven te krijgen

Misschien wist je niet hoe belangrijk het is om een broodroosteroven schoon te maken. Als je de jouwe al maanden (of ooit) niet hebt schoongemaakt, heb je kan nog steeds al dat gebakken vet verwijderen. Het is misschien iets lastiger, maar het is zeker mogelijk.

 • Tijd: Een uur en 45 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk / Gemiddeld.

Wat je nodig hebt

 • Zuiveringszout.
 • Water.
 • Bassin of gootsteen.
 • Lepel.
 • Kom.
 • Doeken.
 • Spuitfles met gedistilleerde witte azijn.

1. Een pasta maken

Combineer gelijke delen zuiveringszout en water in een kom totdat je een losse pasta hebt gemaakt. Je wilt niet dat het te dik of korrelig is, dus voeg indien nodig wat extra water toe. Gebruik je lepel om het goed te mengen.

2. Verwijder verwijderbare onderdelen

Het is gemakkelijker om gebakken vet te verwijderen wanneer u de onderdelen verwijdert, inclusief de lade of grill. Bewaar ze in een gootsteen of bassin, omdat deze methode ook voor hen werkt.

3. Pas de plak toe

Gebruik een doek om de baking soda pasta aan te brengen op de binnenkant van de broodroosteroven en de verwijderbare onderdelen.

4. Zet de broodroosteroven aan

Zet de verwijderbare onderdelen terug in de oven en zet deze een uur op laag vuur. Rond de 120° Farhenheit zal goed zijn.

5. Spuit de broodroosteroven

Haal de verwijderbare onderdelen er weer uit en plaats ze in een gootsteen of bassin.

Vul een spuitfles met gedistilleerde witte azijn en spritz de binnenkant van de broodroosteroven. Spuit vervolgens de verwijderbare onderdelen. De witte azijn zal het zuiveringszout losmaken, waardoor je niet meer hard hoeft te schrobben.

6. Scrub, Scrub, Scrub

Nu het zuiveringszout en de azijn hebben samengewerkt om gebakken vet los te maken, is het tijd om te schrobben. Gebruik een doek of spons om de binnenkant af te vegen en de verwijderbare delen om losgekomen vet af te vegen.

Trek het vet naar je toe, zodat het uit de broodroosteroven komt. Gooi het weg in de prullenbak.

7. Spoelen

Gebruik een doek of spons, bevochtig het in water, wring het goed uit en veeg de broodroosteroven en verwijderbare onderdelen af.

8. Droog

Gebruik een aparte doek om de binnenkant van de oven en de verwijderbare onderdelen te drogen. Laat de deur open om het apparaat verder aan de lucht te laten drogen.

Hoe werkt een zelfreinigende broodroosteroven?

Ook al weet je hoe je een broodroosteroven van binnen en van buiten moet schoonmaken, dat betekent niet dat het leuk is. Je hebt misschien gehoord van zelfreinigende broodroosterovens.

Deze werken door hoge temperaturen of stoom te gebruiken om residu te verzachten of in as te veranderen. Dit maakt het gemakkelijker voor u om het weg te vegen en weg te gooien.

Deze cycli duren nog steeds tussen de twee en zes uur, wat veel langer is dan onze reinigingsmethoden duren. Dit betekent niet alleen dat je broodrooster een tijdje buiten gebruik is, maar het verbruikt ook veel energie. Hoewel u achterover kunt leunen en ontspannen, wordt het niet geadviseerd om het huis te verlaten of in slaap te vallen terwijl deze functie is ingeschakeld.

Het hebben van de zelfreinigende functie is fijn omdat het het schoonmaken voor u gemakkelijker maakt. Dus we raden je aan er een te kiezen met deze functie als je het geluid ervan leuk vindt. Maar naar onze mening is het niet super noodzakelijk.

Hoe een broodroosteroven schoon te houden

Het schoonmaken van een broodroosteroven is vrij eenvoudig, maar het is nog steeds tijdrovend. Je kunt je broodroosteroven schoon houden tussen gebruik met deze hacks en tips:

 • Borstel kruimels uit: Borstel na elk gebruik kruimels uit, zodat ze de volgende keer dat u het apparaat gebruikt niet in het interieur branden.
 • Regelmatig schoonmaken: Reinig de broodroosteroven elke week of om de vijf keer. Hoewel het er misschien niet super vies uitziet, blijft het bovenop rommel, dus je hebt geen verbrand vet langs de lijn.
 • Lees de gebruikershandleiding: Voordat u uw broodroosteroven gebruikt, raadpleegt u de gebruikershandleiding. Zij geven specifieke tips voor jouw merk. Veel merken raden bijvoorbeeld af om aluminiumfolie neer te leggen, ook al helpt het wel om de broodrooster schoon te houden.

Veelgestelde vragen

Kun je ovenreiniger gebruiken op een broodroosteroven?

De meeste merken raden af om ovenreiniger op je broodroosteroven te gebruiken. De agressieve chemicaliën zijn niet veilig voor een broodroosteroven en interieurmaterialen.

Kun je Easy-Off gebruiken op een broodroosteroven?

Easy-Off fabrikanten beweren dat je het op broodroosterovens kunt gebruiken zolang de broodroosteroven geen plastic onderdelen bevat. U moet echter altijd contact opnemen met uw broodroosterovenmerk voordat u Easy-Off of een andere oven-cle gebruiktaning producten. In onze ervaring is het het beste om elke ovenreiniger te vermijden – gebruik in plaats daarvan zuiveringszout of Bar Keeper’s Friend.

Kun je een broodroosteroven met stoom reinigen?

Sommige zelfreinigende broodroosterovens gebruiken stoom om het interieur schoon te maken. U moet echter geen handheld steamer naar uw broodroosteroven brengen, omdat deze onderdelen kan smelten.

Je kunt een beetje stoom gebruiken bij het schoonmaken, maar wees veilig. Om deze methode te gebruiken, kookt u een 1: 1-oplossing van gedestilleerde witte azijn en water op het fornuis. Zodra het kookt, giet je het in een kom en breng je het over naar de broodroosteroven.

Sluit de deur en laat hem een uur zitten. Veeg vervolgens de binnenkant van de broodroosteroven af. De stoom en warmte moeten vuil en vuil hebben losgemaakt, waardoor het gemakkelijk te verwijderen is.

Wat is de gemakkelijkste broodroosteroven om schoon te maken?

Alles met een antiaanbaklaag is supereenvoudig schoon te maken. Controleer altijd of de lade en grill verwijderbaar zijn, wat het reinigingsgemak verhoogt.

Sommige broodroosterovens die u misschien wilt overwegen, zijn onder meer:

 • Zwart en decker aanrecht heteluchtoven: Het is gemakkelijk schoon te maken, heeft een antiaanbaklaag en heeft een verwijderbare kruimelbak. Het heeft ook een diep gebogen ontwerp dat geschikt is voor 12-inch pizza’s (en meer)!
 • Breville Compact Smart Broodrooster Oven: Deze heeft een antiaanbaklaag en een verwijderbare kruimelbak aan de voorzijde. Het heeft acht kookfuncties, dus je kunt alles maken, van een gebraad tot toast.
 • Juni Oven Plus: Hoewel het een roestvrijstalen interieur heeft, is het nog steeds gemakkelijk schoon te maken. Er is een zelfreinigende functie die zichzelf uitdroogt. Houd er rekening mee dat het schoonmaken en verwijderen van kruimels van de glazen deur een uitdaging is. Hoewel dit duur is, is het een slimme oven die je met de app kunt bedienen. Bovendien kookt het veel sneller dan andere broodroosterovens (en doet het ook dienst als vleeskuiken).
 • Cuisinart TOB-40N Broodrooster Oven: Deze broodroosteroven is gemaakt van staal, maar het interieur is antiaanbaklaag, waardoor het gemakkelijk schoon te maken is. De rekken schuiven ook naar buiten, zodat je ze ook diep kunt reinigen. Een andere handige functie is de automatische uitschakeling om uw veiligheid te garanderen.
 • Oster Broodrooster Oven: Deze broodroosteroven heeft een gemakkelijk te reinigen binnenkant en een verwijderbare kruimelbak. Het binnenlicht laat je zien waar al het vet en vuil zich schuilhoudt. We houden ook van hoe gemakkelijk het is om deze broodroosteroven te gebruiken, dankzij het gebruiksvriendelijke bedieningspaneel.

Extra Tip

Koop anti-aanbakpannen voor je broodroosteroven. Ze voorkomen vet en vuil en ze zijn heel gemakkelijk schoon te maken met warm zeepsop.


Eenvoudige reiniging

Wanneer u weet hoe u een broodroosteroven van binnen en van buiten moet schoonmaken, gaat uw apparaat langer mee. En je eten zal beter smaken.

Borstel kruimels en vuil na elk gebruik weg. Geef elke week een diepere reiniging met zuiveringszout of Bar Keeper’s Friend. Het duurt slechts ongeveer 30 minuten, en het is lekker makkelijk.

Investeer in een broodroosteroven met antiaanbaklaag met een verwijderbare kruimelbak voor eenvoudiger schoonmaken. Dit bespaart u tijd en elleboogvet.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?