Hoe maak je een houten snijplank schoon

Houten snijplanken zijn een prachtig hulpmiddel om in de keuken te hebben. Ze zijn zachter op snijkanten dan andere soorten snijplanken en een plezier om te gebruiken.

Met deze voordelen in het achterhoofd kan een houten snijplank een grotere uitdaging zijn om goed schoon te maken. Bij het schoonmaken moet u ervoor zorgen dat u al het voedsel en de bacteriën van het bord kunt verwijderen om de kans op verspreiding van een door voedsel overgedragen ziekte te verminderen, terwijl u ook voorkomt dat u schade aan uw snijplank veroorzaakt.

Dus vandaag delen we hoe je voor een houten snijplank moet zorgen.

Inhoudsopgave
 • Hoe maak je een houten snijplank schoon
 • Dagelijkse schoonmaak
 • Ontgeuren van het bestuur
 • Hoe vlekken van houten snijplank te verwijderen
 • Hoe een snijplank te ontsmetten
 • Tips voor het verzorgen van een houten snijplank
 • Veelgestelde vragen
 • Beste manier om houtsnijplank schoon te maken

Hoe maak je een houten schoon Snijplank

Het is altijd het beste bij het reinigen van houten snijplanken om het bord direct na gebruik schoon te maken. Dit voorkomt dat vlekken in het hout trekken en zorgt ervoor dat de plank klaar is om opnieuw te worden gebruikt om andere items in uw keuken te hakken.

Dagelijkse schoonmaak

Houten snijplanken moeten met de hand worden gewassen in plaats van in de gootsteen te worden geplaatst. Dit komt omdat de vaatwasser het bord na verloop van tijd zal beschadigen. De beste methode is om uw houten snijplank onmiddellijk te wassen nadat u deze hebt gebruikt om te hakken.

 • Tijd: 5 minuten
 • Moeilijkheid:Beginner

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Schone spons

1. Spoel houten snijplank

De eerste stap bij het reinigen van uw houten snijplank is om deze in de gootsteen te plaatsen en alle grote voedseldeeltjes eruit te spoelen. Zorg ervoor dat je beide zijden van het bord afspoelt.

2. Schrob de snijplank

Leg nu wat afwasmiddel op de snijplank en schrob de snijplank met een schone spons. Je moet beide zijden van de snijplank schrobben om ervoor te zorgen dat deze schoon is.

3. Snijplank spoelen

Wanneer je klaar bent met het schrobben van de snijplank, is het tijd om de plank onder zeer heet water af te spoelen. Verbrand jezelf niet, maar hoe heter het water, hoe beter, want het zal helpen om bacteriën op je board te doden. Stijg beide zijden van de snijplank op.

4. Droge snijplank

Plaats de snijplank rechtop in een droogrek om te drogen. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de snijplank rechtop staat, zodat deze aan beide zijden gelijkmatig droogt. Dit zal helpen om te voorkomen dat uw houten snijplank kromtrekt.

Ontgeuren van het bestuur

Als uw houten snijblok een vieze geur ontwikkelt, moet u het ontgeuren. Doe dit door 1 kopje zuiveringszout te mengen met 1 kopje azijn. Hierdoor ontstaat een oxidatiemiddel.

Gebruik een schone doek om het oxidatiemiddel op de snijplank te vegen. Laat het een paar minuten op het bord zitten, zodat het in het bord zakt voordat u het oxidatiemiddel van het snijblok spoelt. Nadat het is afgespoeld, plaats je het rechtop in een rek om te drogen.

Een andere optie is om je snijplank te ontgeuren met citroen. Snijd eerst de citroen doormidden. Schrob vervolgens het oppervlak van je snijplank met de citroen.

Laat het citroensap enkele minuten op het snijblok rusten terwijl je het de tijd geeft om in het bord te zakken. Spoel vervolgens de snijplank grondig af voordat u deze rechtop in een te drogen rek plaatst.

Hoe vlekken van houten snijplank te verwijderen

Na verloop van tijd en gebruik kunnen er vlekken ontstaan op uw houten snijplank. Als dit gebeurt, kunt u de vlekken verwijderen met zuiveringszout of zout.

Let op, als je oude snijplank schimmel of meeldauw heeft, is het waarschijnlijk tijd om afscheid te nemen. Het snijden van uw voedsel op schimmel of meeldauw is niet hygiënisch.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Zuiveringszout of koosjer/grof zout
 • Citroen
 • Schone theedoek

1. Zout of Zuiveringszout aanbrengen

Strooi veel zout of zuiveringszout over de vlek. Je wilt een mooie laag voordat je begint met schrobben.

2. Gebruik een citroen

Snijd een citroen doormidden en gebruik het deel dat je opensnijdt om het zuiveringszout of zout in de snijplank te werken. Het idee is om het citroensap te laten mengen met het zuiveringszout of zout.

Als u het zuiveringszout in de snijplank schrobt, schrobt u totdat de vlek is verwijderd en spoelt u de plank vervolgens af.

Als je echter zout in het bord schrobt, schrob dan 5 minuten. Laat het bord vervolgens 15 minuten zitten voordat je het afspoelt.

3. Spoelen en drogen

Wanneer de vlek van de snijplank is verwijderd, spoelt u beide zijden af onder heet stromend water. Droog het af met een schone handdoek en plaats de snijplank vervolgens rechtop in een droogrek om te drogen.

Hoe een snijplank te ontsmetten

Als u uw snijplank moet ontsmetten na het snijden van rauw vlees, kunt u azijn, bleekmiddel of waterstofperoxide gebruiken om het bord te ontsmetten.

Om je snijplank te desinfecteren met azijn, meng je een oplossing van 1 deel witte azijn en 4 delen water. Laat het bord 5-10 minuten weken.

Als u bleekmiddel gebruikt, maak dan een oplossing van 1 eetlepel bleekmiddel in 1 liter water. Laat je board 5 minuten weken.

Je kunt ook 1 deel waterstofperoxide gebruiken voor 4 delen water. Nogmaals, je laat je board 5-10 minuten weken.

Wanneer je klaar bent met het weken van je snijplank in de oplossing van choice, spoel de plank voordat je hem rechtop zet om te drogen.

Laat je board niet langer in de oplossing, want te lang weken van het hout kan het hout kromtrekken en beschadigen.

Tips voor het verzorgen van een houten snijplank

Er zijn verschillende tips die u kunt gebruiken om uw houten snijplank jarenlang te onderhouden.

Gebruik olie en conditioner

Breng één keer per maand een food-grade minerale olie en conditioner aan op je board. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je board schoon en droog is.

Breng vervolgens de olie aan met een zachte doek of papieren handdoek in een gelijkmatige laag. Zorg ervoor dat het hele bord bedekt is met olie. Laat het een nacht staan.

De volgende ochtend poets je je snijplank voorzichtig af met een zachte doek of papieren handdoek om overtollige olie te verwijderen. Je wilt niet dat het board vochtig of plakkerig aanvoelt.

Niet wassen in de vaatwasser

Was uw houten snijplank niet in de vaatwasser. Hierdoor zal het hout opzwellen en kromtrekken.

Behandel vlekken onmiddellijk

Behandel alle vlekken zo snel mogelijk. Ze worden moeilijker te verwijderen naarmate je langer wacht.

Laat je board niet weken

Laat je houten snijplank niet weken of laat hem nat rondslingeren. Het bord zal kromtrekken. Als het nat is, zet het dan altijd rechtop om te drogen, zodat beide zijden gelijkmatig kunnen drogen.

Gebruik alleen voedselveilige oliën

Gebruik alleen voedselveilige oliën om uw houten snijplank te behandelen, zodat u niet per ongeluk schadelijke chemicaliën binnenkrijgt.

Gesneden in verschillende gebieden

Hak niet altijd etenswaren op dezelfde plek op je snijplank. Verplaats in plaats daarvan je snijgebied zodat je het bord gelijkmatig gebruikt. Dit helpt vlekken en slijtage te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat moet je niet snijden op een houten snijplank?

Het wordt aanbevolen om een plastic of glazen snijplank te gebruiken om rauw vlees, vis en schaaldieren te hakken, omdat de plastic en glazen snijplanken in de vaatwasser kunnen worden geplaatst om te worden gereinigd en gedesinfecteerd.

Kun je een houten snijplank weken?

Nee, laat je houten snijplank niet weken, want dan gaat de plank kromtrekken.

Kunt u Clorox-doekjes gebruiken op snijplanken?

Gebruik nooit Clorox-doekjes om iets schoon te maken dat voedsel kan raken of kan worden ingenomen. De doekjes bevatten potentieel schadelijke chemicaliën die uw voedsel kunnen besmetten.

Kan ik olijfolie gebruiken op mijn houten snijplank?

Gebruik geen voedingsoliën zoals olijfolie of plantaardige olie op uw houten snijplank. Deze oliën gaan snel slecht en kunnen ervoor zorgen dat je houten snijplank vreselijk ruikt.

Hoe maak je een verwrongen houten snijplank recht?

De beste en gemakkelijkste manier om een kromgetrokken houten snijplank recht te zetten, is door deze om te draaien, zodat het deel van de snijplank dat op het aanrecht zat nu aan de lucht wordt blootgesteld.

Een andere manier om ernaar te kijken is dat een kromgetrokken snijplank meestal kopjes geeft. U wilt dat de binnenbocht naar de toonbank is gericht. Op deze manier rusten de hoeken van de snijplank op het aanrecht, terwijl het midden van de snijplank omhoog en weg van de toonbank buigt.

Hierdoor kan de snijplank aan beide zijden gelijkmatig drogen en zal de kromgetrokken snijplank geleidelijk worden rechtgetrokken.

De reden is dat de cupping gebeurt wanneer het bord ongelijkmatig droogt, waardoor het vocht aan de ene kant van het bord anders is dan aan de andere kant. Meestal droogt de bovenkant sneller dan de onderkant waardoor het board naar boven kopt. Als je het bord omdraait, laat je de onderkant, of vochtige kant, van het bord sneller drogen.

Het kan een paar dagen of een paar weken duren, maar het is de beste en zachtste manier om een kromgetrokken snijplank recht te trekken.


Beste manier om houtsnijplank schoon te maken

Uiteindelijk is de beste manier om je houten snijplank schoon te maken, deze direct na gebruik om voedsel te hakken schoon te maken met heet zeepsop. Dit zal helpen om het bord schoon te houden, vlekken te voorkomen en ook te voorkomen dat uw gezin lijdt aan een door voedsel overgedragen ziekte.

Daarnaast zul je merken dat dit je board er voor velen mooi uit laat zien. jaar en maximaliseer de levensduur.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?