Hoe koplampen thuis te reinigen (laat ze helder schijnen)

Rijden met mistige koplampen is gevaarlijk. Uw zicht is verminderd, waardoor het moeilijker wordt om potentiële gevaren op de weg te zien. Dit gebeurt wanneer uw plastic lenzen na verloop van tijd dof, bekrast en vergeeld worden.

Vandaag bespreken we hoe je mistige koplampen kunt reinigen, zodat je ’s nachts vol vertrouwen veilig kunt rijden.

Inhoudsopgave
 • Wat zorgt ervoor dat autokoplampen mistig worden?
 • Beste manieren om koplampen schoon te maken
 • Hoe koplampen schoon te maken
 • Hoe koplampen te herstellen
 • Hoe bescherm ik mijn koplamplenzen?
 • Veelgestelde vragen

Wat zorgt ervoor dat autokoplampen mistig worden?

Koplampen worden na verloop van tijd mistig door de combinatie van wegafval en UV-stralen van de zon. De twee factoren slijten weg bij de beschermende coating op de koplampen. Om uw koplampen te repareren, moet u de beschadigde coating verwijderen en een nieuwe laag toevoegen.

Beste manieren om koplampen schoon te maken

Mannelijke hand die de koplampen afveegt met microvezeldoek

Hier leest u hoe u koplampen thuis kunt ontdooien met tandpasta, azijn of een citroen.

Tandpasta

Gewone witte tandpasta kan worden gebruikt om uw koplampen te herstellen. Geltandpasta wordt niet aanbevolen omdat het niet zo goed werkt.

Maak eerst je koplampen schoon met een sopje en spoel ze daarna af. Voeg een vingertop tandpasta toe aan de koplamp en gebruik een zachte doek om het licht te schrobben. Een lichte laag zuiveringszout kan aan de tandpasta worden toegevoegd om de tandpasta beter te laten werken.

Terwijl je schrobt, houd je de koplamp nat en voeg je indien nodig meer tandpasta toe. Zodra de beschermende coating is verwijderd, kunt u een kit op uw koplampen aanbrengen.

Zuiveringszout en azijn

Terwijl we bespreken hoe we koplampen thuis kunnen reinigen, kunnen we het schoonmaken van koplampen met zuiveringszout en azijn niet overslaan.

Verwijder eerst het stof met een microvezeldoek. Was vervolgens de koplampen met een sopje om de lens schoon te maken voordat u de lens met vers water spoelt.

Meng 1-2 eetlepels zuiveringszout met azijn om een dikke pasta te maken. Gebruik een microvezeldoek om de koplamp te polijsten met de pasta. Spoel de pasta van de lens af. Herhaal dit totdat de lens van uw koplamp schoon en helder is.

Coca-Cola

Het reinigen van koplampen met Coca-cola werkt omdat het voldoende zuurgraad heeft om de oxidatie op te lossen en de opbouw op verschillende oppervlakken, waaronder uw koplampen, weg te vreten. Het zal echter langzamer werken dan tandpasta of azijn.

Om te beginnen wast u uw koplampen met een sopje voordat u het blikje Coca-Cola opent. Je kunt de Coca-Cola in een spuitfles doen om op de koplampen te spuiten of een spons in de cola weken. Breng de Coca-cola aan op je koplampen.

Laat het 10 minuten zitten voordat je het wegveegt. Was je koplamp. Als het nog steeds mistig is, kunt u de behandeling indien nodig herhalen.

Wd-40

WD-40 is een andere reiniger die u kunt gebruiken om uw koplampen schoon te maken. Veeg om te beginnen uw koplampen schoon met een vochtige doek voordat u uw koplampen met WD-40 besproeit. Zorg ervoor dat je er een royale laag op spuit.

Laat de WD-40 5-10 minuten op de koplampen zitten, zodat de oplossing onder de opbouw en modder kan komen.

Gebruik vervolgens een zachte, schone spons om je koplampen voorzichtig te schrobben. Veeg ze schoon met een schone doek. De WD-40 voegt ook een beschermende coating toe aan uw koplampen om de glans langer mee te laten gaan.

Koplamp restauratie kits

Een van uw beste opties is om een restauratiekit te gebruiken om de waas van uw koplampen te verwijderen. We raden aan om de 3M Ultra Headlight Restoration Kit te gebruiken.

Zorg ervoor dat u de instructies op de koplamprestauratiekit volgt en overhaast het proces niet. U zult waarschijnlijk 15-20 minuten per koplamp besteden om ze schoon te maken. Als je klaar bent, zorg er dan voor dat je voldoende tijd hebt om de kit te laten drogen, zodat je geen bugs en vuil aan je koplampen krijgt.

Insectenspray

Insectenspray kan worden gebruikt omdat de chemicaliën in de spray helpen om vuil en het UV-beschadigde plastic te verwijderen.

Reinig eerst het overtollige vuil van uw koplampen voordat u een doek met de insectenspray spuit. Wrijf de insectenspray op de oude troebele lichten. Zorg ervoor dat je geen insectenspray op de auto krijgt.

Laat het daar een paar minuten staan voordat je het voorzichtig van je koplampen veegt.

Voorzichtigheid

Dit is niet de beste methode om uw koplampen schoon te maken, omdat de insectenspray uw plastic koplamp kan smelten.

Windex

Als u Windex wilt gebruiken om uw koplampen schoon te maken, moet u het gebied rond de koplampafdekkingen voorbereiden om te voorkomen dat de Windex uw verf beschadigt. Spuit het oppervlak van je koplamp royaal in met de glasreiniger en laat het 10 minuten weken.

Verwijder de Windex met een schone doek.

Hoe koplampen schoon te maken

Het reinigen van koplampen zal u helpen een deel van hun oorspronkelijke glans en helderheid te herstellen, zodat u ’s nachts beter zicht hebt.

 • Tijd: 10-20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Kleine emmer
 • Afwasmiddel
 • Slang
 • Cleanser naar keuze
 • Microvezeldoeken
 • Spons

1. Wash Koplampen

Vul je kleine emmer met warm water en voeg 1-2 eetlepels afwasmiddel toe aan het water. Meng het water zodat je eindigt met een oplossing van zeepsop.

Was de koplampen met een sopje voordat u de koplampen met een slang besproeit om ze af te spoelen.

2. Band

Plak het gebied rond uw koplamp zorgvuldig vast om te voorkomen dat de reinigingsmachine van uw keuze de lak van uw auto beschadigt.

Voorzichtigheid

De tape kan de lak van een oudere auto afpellen.

3. Cleanser aanbrengen

Breng de cleanser van uw keuze aan op de koplampen en laat deze indien nodig een paar minuten weken.

4. Spoel koplampen

Veeg de cleanser van je keuze weg met een microvezeldoekje. De meeste reinigingsmiddelen gebruiken een soppende natte doek om de reiniger te verwijderen, maar WD-40 gebruikt een droge doek.

Hoe koplampen te herstellen

Om uw koplampen volledig te herstellen, kunt u het beste schuurpapier of een koplamprestauratiekit gebruiken. Hier zijn de instructies voor het gebruik van schuurpapier om uw koplampen te herstellen.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Emmer
 • Afwasmiddel
 • Flanellen poetsdoek
 • Latex handschoenen
 • Afplaktape
 • Nat/droog schuurpapier van korrel 1000 tot 2500
 • Kunststof polijstmiddel

1. Koplampen wassen en spoelen

Vul een kleine emmer met warm water en 1-2 eetlepels afwasmiddel. Meng het tot de afwasmiddel gelijkmatig verdeeld is. Gebruik een schone microvezeldoek om je koplampen te wassen voordat je je lampen met een slang spoelt.

Als je klaar bent met het wassen van de koplampen, leeg en spoel je de emmer en vul je deze met vers water. Plaats het schuurpapier in de emmer om het minstens 15 minuten te laten weken voordat je ermee aan de slag gaat.

2. Tape gebied

Plak het gebied rond uw lenzen vast met afplaktape, zodat u de verf niet bekrast wanneer u de lenzen schuurt.

Let op

Tape kan de verf van oudere auto’s afbladderen.

3. Zand Koplamp

Kijk naar je koplamp voordat je begint. Als de koplamp geen krassen heeft, maar dof of vergeeld is, begin dan met het korrelpapier van 1500 en werk tot het 2500 gritpapier. Voor lichte krassen moet je echter beginnen met het korrelpapier van 1000.

Kies het juiste schuurpapier. Duw het schuurpapier horizontaal heen en weer over de koplamp. Als je klaar bent, spoel je je koplamp af.

Ga naar de volgende hogere papierkorrel. Schuur nu je koplamp verticaal. Spoel de koplamp af als je klaar bent.

Elke keer dat u naar een hoger niveau van gruis gaat, verandert u de richting waarin u schuurt en zorgt u ervoor dat u de koplamp tussen de papieren spoelt. Blijf werken totdat je het schuurpapier van korrel 2500 hebt bereikt en schuurde je koplamp ermee.

4. Buff Koplamp

Was je koplamp met koel en helder water en geef je koplamp voldoende tijd om te drogen.

Steek vervolgens een hoek van je flanellen doek in de polijstverbinding om wat glans op de doek te doen. Gebruik stevige druk en poets je koplamp in een cirkelvormig patroon totdat de lens glad en helder is. Laat de nagellak drogen.

Gebruik nu het schone uiteinde van de doek om het residu van de nagellak af te poetsen.

Herhaal het proces van het polijsten van uw koplamp nog een keer.

Als er enkele kleine delen van de koplamp zijn die nog steeds mistig of vergeeld lijken te zijn, probeer deze gebieden dan nog een keer opnieuw te polijsten met de polijstverbinding. Poets het gebied en inspecteer uw koplampen.

Het moet schoon en duidelijk zijn.

Hoe bescherm ik mijn koplamplenzen?

Er zijn een paar manieren waarop u uw koplamplenzen kunt beschermen.

 • Breng wax aan op uw koplampen om ze te beschermen tegen wegafval en UV-stralen. Zorg ervoor dat de wax specifiek is geformuleerd voor plastic koplampen.
 • Bedek je koplampen met een vinylfolie.
 • Was je koplampen vaak met een mild reinigingsmiddel om ze schoon te houden.

Veelgestelde vragen

Wat verwijdert oxidatie van koplampen?

De beste manier om oxidatie uit koplampen te verwijderen, is door een schuurmiddel te gebruiken dat het beschadigde plastic wegslijpt en in zijn oorspronkelijke staat herstelt.

Zal Magic Eraser koplampen reinigen?

Ja, je kunt koplampen schoonmaken met een Magic gum.

Reinigt ontsmettingsalcohol koplampen?

Ontsmettingsalcohol reinigt de koplampen. Veeg na het wassen en spoelen van de koplamp de ontsmettingsalcohol enkele minuten over de koplamp. Wacht vervolgens 10-20 minuten totdat de alcohol is verdampt.

Je koplampen moeten duidelijk zijn.

Helpt wax bij het reinigen van koplampen?

Ja, een wax die is geformuleerd voor plastic koplampen kan helpen om ze schoon te maken.

Kan citroensap koplampen reinigen?

Koplampen kunnen worden gereinigd met citroensap. Snijd een citroen doormidden en voeg een laag zuiveringszout toe aan het vlezige oppervlak. Schrob je koplampen met het vlezige oppervlak.

Wacht 5 minuten en spoel daarna af met water. Herhaal dit indien nodig totdat uw koplampen schoon zijn.

Kan staalwol koplampen reinigen?

U kunt 0000 superfijne staalwol gebruiken om uw koplampen schoon te maken. Zorg ervoor dat je oppast dat je de lak van je auto niet bekrast met de staalwol.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste papieren handdoekhouders van 2023