Hoe krijt uit kleding te krijgen

Krijt op je kleding? Als iemand buiten de lijntjes heeft gekleurd, zijn we hier om je te leren hoe je krijt uit kleding kunt halen. Voordat we ingaan op de nitty-gritty, zorg ervoor dat je de kleding niet als eerste redmiddel in de was gooit. Kleurpotloden worden gemaakt met was, dus deze kledingstukken moeten worden behandeld voordat ze in de wasmachine gaan.

Dat gezegd hebbende, zullen we u helpen gesmolten en gedroogd krijt, krijtvlekken te verwijderen. We zullen ook specifieke richtlijnen geven voor het verwijderen van het materiaal uit bepaalde soorten materiaal.

Inhoudsopgave
 • Waar zijn kleurpotloden van gemaakt?
 • Wat zal krijt oplossen?
 • Hoe gesmolten krijt uit kleding te krijgen
 • Hoe gedroogde krijtwas uit kleding te krijgen
 • Hoe krijtvlekken uit kleding te krijgen
 • Hoe krijg je krijt uit de droger?
 • Hoe krijt van leer te krijgen
 • Verwijdert Goo Gone krijt?
 • Hoe krijt uit kleding te krijgen met zuiveringszout
 • Trek je eigen conclusie

Waar zijn kleurpotloden van gemaakt?

De belangrijkste ingrediënten van kleurpotloden zijn paraffine en kleurpigment (1). De was wordt gesmolten en gemengd met de kleurpigmenten om een enorme verscheidenheid aan tinten te produceren. De was wordt in vormmachines gegoten waar het afkoelt in een krijtvorm.

Wat zal krijt oplossen?

Om was te verwijderen, is een optie om het volledig op te lossen, waardoor het gemakkelijk te verwijderen is. Terpentijn, minerale spiritus zoals verfverdunner, nafta en WD-40 kunnen allemaal was oplossen.

Hoe gesmolten krijt uit kleding te krijgen

Als je gesmolten krijt op je kleding hebt, of dat nu van een warme dag is of een draai in de droger, kunnen we je helpen.

 • Bevriezen: Leg het kledingstuk een uur in de vriezer om de was uit te harden.
 • Schrapen: Gebruik de achterkant van een mes om zoveel mogelijk van de geharde was af te schrapen.
 • Ijzer: Leg een beetje papieren handdoek op het getroffen gebied van het kledingstuk. Controleer het onderhoudsetiket op uw kledingstuk en zet uw strijkijzer op de juiste temperatuur. Druk het strijkijzer een paar seconden stevig op het papier. Het krijt moet van de kleding naar het papier worden overgebracht.
 • Herhalen: Herhaal dit indien nodig en zorg ervoor dat je de krijtvlekken niet op een schoon deel van het kledingstuk strijkt.
 • Vlek verwijderen: Nu het grootste deel van de was weg is, is het tijd om de vlekken aan te pakken. Breng een vlekverwijderaar aan op de was en gebruik een zachte borstel om eventuele krijtresten op te tillen.
 • Weken: Week het kledingstuk een uur in warm water. Meng af en toe om ervoor te zorgen dat de getroffen gebieden bedekt zijn met water.
 • Wassen: Als de vlekken weg zijn, of bijna verdwenen, kunt u de kleding wassen volgens het onderhoudslabel. Als het heet water toelaat, gebruik dat dan omdat het overgebleven was kan losmaken en verwijderen. Gebruik bij twijfel gewoon warm water.
 • Droog: Als de vlekken volledig verdwenen zijn, kunt u zoals gewoonlijk drogen met warmte. Als dit niet het geval is, herhaalt u de bovenstaande stappen.

Oppassen

Controleer de ingrediënten van de kleurpotloden en de vlekkenverwijderaar die je gebruikt. Als er brandbare ingrediënten zijn, doe de kleding dan niet in de droger.

Hoe gedroogde krijtwas uit kleding te krijgen

Als het krijt is opgedroogd en hard is geworden, is het eigenlijk gemakkelijker om mee te werken. Als het ergens tussen hard en zacht is, begin dan met het kledingstuk een uur in de vriezer te steken om de was volledig uit te harden.

 • Schrapen: Gebruik de achterkant van een mes om zoveel mogelijk van de was af te schrapen.
 • Ijzer: Leg een beetje papieren handdoek op het getroffen gebied van het kledingstuk. Controleer het onderhoudsetiket op uw kledingstuk en zet uw strijkijzer op de juiste temperatuur. Druk het strijkijzer een paar seconden stevig op het papier en het krijt moet van de kleding naar het papier worden overgebracht.
 • Afwasmiddel: Werk een klein beetje vloeibare afwasmiddel in de vlek. Laat het een paar minuten staan en wrijf er dan een klein beetje warm water overheen om de vlek te verwijderen.
 • Stel het apparaat in: Leg het kledingstuk in de machine en zet het op een zware grondstand met warm water, volgens de instructies van het onderhoudsetiket.
 • Voeg wasmiddel toe: We raden aan om OxiClean aan de cyclus toe te voegen in plaats van uw gewone wasmiddel. Dit zal helpen om taaie vlekken te verwijderen en de kleur van het kledingstuk te behouden.
 • Aan de lucht drogen: Droog het kledingstuk aan de lucht om ervoor te zorgen dat de vlekken 100 procent verdwenen zijn, omdat warmte ze kan instellen.

Hoe krijtvlekken uit kleding te krijgen

Als het gaat om het verwijderen van de krijtvlekken die vaak achterblijven, zijn er een paar opties! We delen onze topfavorieten.

Vlekkenverwijderaar

Een goede vlekkenverwijderaar kan zeker goed werken om krijtvlekken te verwijderen. Wrijf de vlekkenverwijderaar op het kledingstuk en verdeel deze gelijkmatig over de vlek. Volg het advies van de fabrikant over hoe lang de vlekkenverwijderaar op de kleding moet blijven. Spoel het vervolgens af met warm water en was het zoals normaal.

Zuiveringszout

Zuiveringszout is schurend, dus het verwijdert krijtvlekken door de rest van de was en het pigment fysiek te breken. Doe het kledingstuk in de machine met gewoon wasmiddel en een kopje zuiveringszout. Voer een normale cyclus uit.

Warm water

We raden meestal geen warm water aan voor het verwijderen van vlekken, omdat warmte vlekken permanent kan zetten. Het is echter een ander balspel met kleurpotloden. Heet water kan overgebleven stukjes krijt volledig verwijderen.

Was de kledingstukken gewoon zoals normaal met het heetst mogelijke water, volgens de instructies van het onderhoudsetiket. Warm water kan worden gebruikt in combinatie met een van onze andere tips.

Wd-40

Voor hardnekkige vlekken, probeer WD-40. Leg handdoeken onder de kleding om je oppervlak te beschermen. Spuit de achterkant van de vlek met WD-40. Draai het kledingstuk rond en spuit de andere kant in. Laat het 10 minuten zitten en spoel het vervolgens grondig uit.

Waarschuwing

Draag rubberen handschoenen wanneer u met WD-40 werkt voor het geval het uw huid irriteert. Controleer ook een onopvallend deel van het kledingstuk om ervoor te zorgen dat de WD-40 geen schade veroorzaakt.

Hoe krijgt WD-40 krijt uit kleding?

WD-40 is een oplosmiddel, dus het lost krijtvlekken op en maakt oliemoleculen los. Hierdoor zijn de vlekken makkelijker uit te wassen.

Hoe krijg je krijt uit de droger?

Krijt heeft de binnenkant van je droger aangevallen? Geen probleem!

 • Zet de droger aan: Zet de droger gedurende 30 minuten op de heetste stand. Hierdoor smelt het krijt.
 • Schrobben: Schrob met behulp van een drogerlaken de krijtvlekken van de binnenkant van de droger. U kunt dit doen op elk aspect van de droger, inclusief de pluislade. Als je geen drogere lakens hebt, bevochtig dan een witte doek met gedestilleerde witte azijn en scrub.
 • Wassen: Doe een oude natte witte handdoek in de droger en zet deze op hoog vuur. Als de handdoek er schoon uitkomt, wordt al het krijt verwijderd. Zo niet, herhaal dit proces dan.

Hoe krijt van leer te krijgen

Het verwijderen van vlekken uit leer kan behoorlijk stressvol zijn. Als je kind over je leren bank of schoenen heeft getekend, vrees dan niet.

 • Schrapen: Gebruik een dof mes of je vingernagel om overtollige krijtwas af te schrapen.
 • Maak een pasta: Meng een klein beetje Fuller’s Earth Clay en water om een pasta te maken. Dit is een olie-absorberende klei, dus het zal helpen de was te verwijderen. Zorg ervoor dat de pasta dik is, want te veel vloeistof kan het leer beschadigen.
 • Plakken aanbrengen: Breng de pasta aan op de vlek en laat deze volledig drogen.
 • Borstel: Schraap met een tandenborstel voorzichtig de pasta eraf. Herhaal indien nodig.
 • Conditie: Breng lederconditioner aan op het gebied om vocht terug te brengen.

Voorzichtigheid

Breng geen water aan op leer, omdat dit het materiaal kan beschadigen.

Verwijdert Goo Gone krijt?

Goo Gone werkt voor het verwijderen van krijtvlekken en vlekken. Gebruik Goo Gone echter nooit op leer, zijde, suède, rubber, onafgewerkt hout, niet-afgedichte steen, ongeverfde muren of nep-roestvrij staal.

Hoe krijt uit kleding te krijgen met zuiveringszout

Voeg gewoon een kopje zuiveringszout toe aan uw normale wascyclus, met uw normale wasmiddel. Dit zou de krijtvlekken moeten doen verdwijnen! Voor meer informatie, bekijk onze methode hierboven.


Trek je eigen conclusie

Als het gaat om het verwijderen van krijt uit kleding, zijn er een paar opties waaruit u kunt kiezen. Dit omvat zuiveringszout, WD-40, heet water en algemene vlekkenverwijderaar. Natuurlijk, als het krijt is uitgehard of gesmolten, moet je ons andere advies opvolgen.

Aan het einde van de dag, ongeacht hoe het krijt uw kleding heeft beïnvloed, kunnen onze tips helpen om de situatie op te lossen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?