Hoe vintage kleding schoon te maken


Hoe vintage kleding schoon te maken

Hoe vintage kleding veilig te reinigen

Als je het geluk hebt om vintage kleding te bezitten, wil je er alles aan doen om voor je items te zorgen. Ze gaan al jaren mee en het is belangrijk om stappen te ondernemen om hun kwaliteit te behouden en ze er nog vele jaren op hun best uit te laten zien. Vintage items vereisen zeker speciale zorg, maar er is geen enkel antwoord voor het reinigen van vintage kleding, omdat de beste methode kan variëren op basis van de materialen van de kleding en andere factoren. We zullen de beste techniek voor het reinigen van verschillende soorten vintage kleding in de volgende secties uitleggen om u te helpen die speciale stukjes geschiedenis die u bezit te beschermen.

Schoonmaken Vintage kleding

Voordat we bespreken hoe je vintage kleding kunt reinigen, is het belangrijk om te beginnen met wanneer je vintage kleding moet wassen. Om de kledingstukken zoveel mogelijk te beschermen, mogen ze meestal niet na elke slijtage worden gewassen. Hoewel dit misschien indruist tegen wat je gewend bent te doen met meer actuele kledingstukken die je online of in winkels koopt, kan het te vaak wassen van kleding hun levensduur zelfs verkorten.

Nu, hoor ons uit. Elke keer dat kleding wordt gewassen, breken de vezels beetje bij beetje af. Na verschillende wasbeurten kan het waarschijnlijker worden dat er gaten ontstaan of naden zich scheiden. Als je een vintage kledingstuk draagt en het wordt niet vies, overweeg dan om het niet te wassen. In plaats van het item te wassen, hetzij in een wasmachine of met de hand, laat het luchten. Probeer het item een paar uur buiten in de frisse lucht en zon te hangen; je zult versteld staan van hoe dit een item echt kan opfrissen. Het is misschien even wennen, maar als je begint uit te spreiden hoe vaak je je items wast, zul je je realiseren dat ze prima zijn zonder na elke slijtage te worden gewassen.

Natuurlijk, zelfs met het verlengen van de tijd tussen wasbeurten, zal vintage kleding op een gegeven moment nog steeds moeten worden gewassen. Je moet vintage kleding ook snel wassen als ze vuil, bezweet of een geur beginnen te ontwikkelen; we pleiten er niet voor om een bevlekt shirt of iets waar veel zweet op zat na een buitenbijeenkomst opnieuw te dragen.

ingewikkeld victoriaans kant op de hals van een jurk

Vintage kleding wassen in een wasmachine

Over het algemeen mag vintage kleding niet in een wasmachine worden gewassen. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel.

Als het etiket van een vintage kledingstuk machinewasinstructies bevat, kunt u overwegen een wasmachine te gebruiken om het schoon te maken.

Gebruik bij het wassen van vintage kleding in een wasmachine echter altijd een delicate cyclus en zorg ervoor dat u het item afzonderlijk of met andere vergelijkbaar gekleurde materialen wast. Controleer ook of eventuele knopen zijn vastgemaakt en ritsen zijn ritsen om te voorkomen dat de kleding vast komt te zitten.

Als u een bijzonder delicaat kledingstuk wast of delicate items samen wast, kunt u overwegen het gebruik van een mesh waszak om kleding te beschermen, die nog steeds een grondige machinewas mogelijk maakt, maar ook bescherming tegen haken en ogen, trekken en draaien.

Lees ook:   Dettol - Allesreiniger - Power & Fresh Citrus - 4L

Hoewel wasmachines een modern gemak zijn waar we op zijn gaan vertrouwen, zult u merken dat de meeste vintage materialen het beter zullen doen met handen wassen. Vintage kledingstukken gemaakt van nylon, katoen, polyester, spandex of synthetische materialen kunnen het echter prima doen in de wasmachine.

  delicaat roze kant dat uit de wasmachine komt

Met de hand wassen Vintage kleding

Zoals we hierboven hebben gedeeld, is in de meeste gevallen het met de hand wassen van vintage kleding de beste keuze. De reinigingscyclus van een wasmachine kan te schurend zijn voor veel vintage stoffen en kan schade veroorzaken. De gemaksfactor is simpelweg de onherstelbare schade die kan gebeuren met uw dierbare vintage items niet waard.

Om je vintage kledingstukken met de hand te wassen, begin je met een volledig schoon bassin of bad. Als je geen wastafel hebt die groot genoeg is, kun je overwegen om je bad of gootsteen te gebruiken, maar maak deze grondig schoon voordat je begint met het wassen van je kledingstuk.

Voeg een beetje heet water toe met een zacht reinigingsmiddel. Gebruik net genoeg heet water om ervoor te zorgen dat het wasmiddel oplost en schakel vervolgens over op koud of warm water op basis van de onderhoudsinstructies op het kledingstuk.

Zodra er voldoende water in het bassin is, plaats je voorzichtig een kledingstuk erin en beweeg je het voorzichtig door het water. Zorg ervoor dat het hele kledingstuk bedekt wordt door het water om ervoor te zorgen dat het er allemaal schoon uitkomt. Laat het kledingstuk even in de kuip zitten. Je weet dat het klaar is wanneer de waterkleur verandert in geel.

Giet vervolgens het water uit het bad of de bazondig en verwijder het overtollige water uit het kledingstuk. Zorg ervoor dat u dit voorzichtig doet door erop te drukken; je moet nooit vintage kledingstukken uitwringen, omdat het ze kan beschadigen.

Haal het kledingstuk voorzichtig uit het bassin. Weersta de drang om slechts één arm of been te grijpen, omdat het het item kan strekken!. Spoel vervolgens het bad uit en vul het opnieuw met koud water. U moet de stappen herhalen van het verplaatsen van het kledingstuk door het water, het aftappen van het water en het uitdrukken van het overtollige water uit het kledingstuk totdat u zeker weet dat alle zeep is uitgespoeld. Het aantal spoelingen kan variëren, afhankelijk van het kledingstuk dat u wast, maar het duurt meestal ongeveer twee of drie spoelingen om alle zeep te verwijderen.

Als je meerdere kledingstukken hebt die met de hand moeten worden gewassen, probeer dan de verleiding te vermijden om tijd te besparen door ze samen te wassen. De kleurstoffen kunnen mogelijk bloeden, of de stoffen kunnen te veel tegen elkaar wrijven en een van uw items beschadigen. Het is gewoon niet het risico waard om de kleding te verpesten. Het wassen van slechts één item tegelijk is een best practice om je aan te houden bij het wassen van vintage kleding.

Enkele veel voorkomende vintage kledingmaterialen die het beste doen met handen wassen, zijn rayon met een effen weefsel, katoenmengsels, polyestermengsels, linnengoed, zijde en kledingstukken met borduurwerk of andere meer ingewikkelde details.

Lees ook:   Wasmachine draait niet (repareren of vervangen)

Net als bij het wassen in de machine, moet u, voordat u een kledingstuk met de hand wast, ervoor zorgen dat alle ritsen en knopen zijn opgeknapt. U moet ook een test uitvoeren om er zeker van te zijn dat het item niet krimpt wanneer het wordt gewassen. Probeer een beetje water op een verborgen naad te doen en zoek naar tekenen van puckering. Puckering aan de naad geeft aan dat het kledingstuk waarschijnlijk zal krimpen en dus niet onder water mag worden ondergedompeld.

mooie kralen die op kostbare grijze stof worden genaaid

Hang Drogende Vintage Kleding

Het goed drogen van vintage kledingstukken is net zo belangrijk als het volgen van de juiste wasprocedures! Droog ze op de verkeerde manier en je kleding kan uitgerekt of beschadigd raken. Afhankelijk van de grootte en het gewicht van het kledingstuk, kunt u het droog hangen of plat te drogen leggen.

Bij het ophangen van vintage kleding biedt een gewatteerde hanger de meeste bescherming voor het item. Plastic hangers kunnen ook worden gebruikt, maar probeer het gebruik van een metalen hanger te vermijden. Metalen hangers kunnen roesten en verkleuring veroorzaken, en ze kunnen er ook voor zorgen dat de schouder van shirts of jurken uitrekt.

Als een kledingstuk zwaar is, is plat te drogen leggen de beste keuze. Anders zou het gewicht van het item het naar beneden kunnen trekken terwijl het hangt en het uitrekken. Wanneer u items plat legt, neem dan de tijd om ze zorgvuldig opnieuw vorm te geven, af te vlakken en glad te strijken voordat ze drogen. Dit kan rimpels of uitstulpingen helpen voorkomen. Je zult blij zijn dat je de extra tijd hebt genomen om je items goed te drogen wanneer ze er spectaculair uitzien de volgende keer dat je ze aantrekt!

Wanneer een stomerij te gebruiken

Weten hoe je vintage kleding op de juiste manier kunt wassen, kan je helpen om goed voor veel van je dierbare kledingstukken te zorgen. Het is echter ook belangrijk om te weten welke van uw items beter naar een vintage stomerij kunnen worden gebracht. Sommige stoffen reageren beter op chemisch reinigen en je kunt deze items er op hun best uit laten zien wanneer je ervoor kiest om ze chemisch te reinigen.

Wol is een stof die zeker chemisch gereinigd moet worden. Het is zeer waarschijnlijk dat het krimpt als je het thuis probeert te wassen. Andere items, zoals geplooide rokken, jassen met schoudervullingen en leer, zullen het ook het beste doen wanneer ze chemisch worden gereinigd. Bovendien, als je vintage stukken hebt met opstrijkbare patches of speciale trims, wil je deze waarschijnlijk ook naar de stomerij brengen.

Er zijn echter enkele stoffen en vintage items die niet chemisch moeten worden gereinigd. Veel oudere zijde kan worden beschadigd door stomerijen en items zoals bont en leer moeten worden schoongemaakt door professionals die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van deze materialen. Als een van uw vintage items is versierd met strass-knopen of andere soortgelijke versieringen, probeer ze dan te verwijderen voordat u het item naar de stomerij brengt.

Voor meer informatie over welke kleding kan chemisch gereinigd worden, lees meer op onze blog.

Lees ook:   haring schoonmaken hoe doe je dat

een selectie van vintage knoppen

Vintage kleding persen

Niemand wil een rimpelige rok of blouse dragen, maar als je rimpels uit vintage kleding moet verwijderen, doe dat dan altijd met zorg. Controleer de onderhoudsinstructies voordat u een strijkijzer op een kledingstuk gebruikt en als u niet zeker weet of iets kan worden gestreken, begin dan met het strijken van een van de binnennaden om te zien hoe de stof reageert.

Bij het strijken van vintage kleding, keer het kledingstuk binnenstebuiten en strijk van binnenuit. Als een van uw kledingstukken kralen, pailletten, borduursels of andere versieringen heeftr verfraaiingen, ze mogen niet worden gestreken.

Het kiezen van de juiste warmte bij het strijken is ook belangrijk. De juiste warmte varieert afhankelijk van het type stof. Zijde, polyester, rayon, nylon en de meeste synthetische stoffen moeten worden gestreken met een lage warmte-instelling. Gemiddelde hitte is meestal het beste voor mengsels van zowel synthetische als natuurlijke stoffen. Lijn en puur katoen (geen katoenmengsels) kunnen worden gestreken met behulp van een hoge warmte-instelling.

Als alternatief voor strijken kun je ook overwegen om een steamer te gebruiken om je vintage items kreukvrij te houden. Een stoomboot is ook een goed hulpmiddel om in de buurt te hebben voor die items die niet veilig kunnen worden gestreken. Wanneer u een stomer gebruikt, kunt u het kledingstuk binnenstebuiten keren en de binnenkant stomen. Dit kan helpen het te beschermen en de beste resultaten te behalen.

  een prachtige witte kanten jurk

Vintage kleding beschermen tegen motten

Veel vintage kleding is gemaakt van wol, kasjmier, bont en andere stoffen van dierlijke oorsprong. Helaas zijn deze vezels degenen waar kledingmotten zich het meest toe aangetrokken voelen. Dus, naast het goed reinigen en drogen van je vintage kleding, wil je het ook goed bewaren om te voorkomen dat kledingmotten het verpesten.

Gebruik kleding mot vallen kan een effectieve oplossing zijn om motten uit de buurt van uw dierbare voorwerpen te houden. Mottenvallen zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen in je kast hangen naast je vintage kleding. Kledingmotten worden aangetrokken door de val door speciale feromonen, ze van je kleren houden.

In tegenstelling tot mottenballen, die zijn gemaakt met behulp van giftige chemicaliën, zijn kledingmottenvallen veilig te gebruiken, zelfs rond kinderen en huisdieren.

Vintage kleding – Een stukje geschiedenis

Het bezitten van vintage kleding is echt als het bezitten van je eigen kleine stukje geschiedenis. Elk item dat je bezit, heeft zijn eigen verhaal en heeft vele decennia meegemaakt. Door te leren hoe je vintage kleding goed kunt reinigen, kun je die geschiedenis bewaren en ervoor zorgen dat je items er op hun best uitzien, zodat je kunt blijven toevoegen aan hun unieke verhalen.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.