hoe kun je rolgordijnen schoonmaken

Ben je op zoek naar een manier om je rolgordijnen schoon te maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het schoonmaken van rolgordijnen. Van het kiezen van de juiste reinigingsmethode tot het voorkomen van beschadigingen, we hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Rolgordijnen schoonmaken: waar moet je op letten?

Voordat we ingaan op de verschillende methoden om je rolgordijnen schoon te maken, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Hier zijn een paar tips:

1. Controleer het label

Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om het label van je rolgordijnen te controleren. Hier staat vaak informatie op over de beste manier om de gordijnen schoon te maken. Volg deze instructies zo nauwkeurig mogelijk op om beschadigingen te voorkomen.

2. Kies de juiste reinigingsmethode

Er zijn verschillende manieren om rolgordijnen schoon te maken, zoals:

 • Stofzuigen
 • Afwassen
 • Chemisch reinigen

Welke methode je kiest, hangt af van het type rolgordijn en het soort vuil dat je wilt verwijderen. We zullen hier later in het artikel verder op ingaan.

3. Voorkom beschadigingen

Rolgordijnen zijn vaak gemaakt van kwetsbare materialen, zoals stof en papier. Om beschadigingen te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het schoonmaken. Zorg ervoor dat je geen harde borstels of scherpe voorwerpen gebruikt en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.

Stap voor stap: rolgordijnen schoonmaken

Nu je weet waar je op moet letten, kunnen we ingaan op de verschillende methoden om rolgordijnen schoon te maken. Hieronder hebben we een stap-voor-stap handleiding opgesteld.

Lees ook:   Soorten wasmachines uitgelegd

Stofzuigen

Stofzuigen is een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om rolgordijnen schoon te maken. Dit is vooral handig als je gordijnen niet al te vuil zijn en je alleen wat stof en vuil wilt verwijderen. Zo ga je te werk:

 1. Maak het rolgordijn los van het raam en leg het plat op een schone ondergrond.
 2. Gebruik een zachte borstel om het stof van het gordijn te verwijderen. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts.
 3. Als je klaar bent, kun je het gordijn weer ophangen.

Afwassen

Afwassen is een goede manier om hardnekkige vlekken en vuil te verwijderen. Deze methode is vooral geschikt voor rolgordijnen die van synthetische materialen zijn gemaakt. Zo ga je te werk:

 1. Maak het rolgordijn los van het raam en leg het plat op een schone ondergrond.
 2. Meng wat mild afwasmiddel met lauw water.
 3. Doop een zachte doek in het sopje en wring deze uit.
 4. Wrijf voorzichtig over het gordijn om de vlekken te verwijderen.
 5. Als je klaar bent, spoel je het gordijn af met schoon water.
 6. Hang het gordijn weer op en laat het drogen.

Chemisch reinigen

Als je rolgordijnen van delicate materialen zijn gemaakt, zoals zijde of wol, kun je het beste kiezen voor chemisch reinigen. Dit is een professionele reinigingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale reinigingsmiddelen en apparatuur. Zo ga je te werk:

 1. Maak het rolgordijn los van het raam en breng het naar een professionele stomerij.
 2. Leg uit wat voor type rolgordijn je hebt en welke vlekken er verwijderd moeten worden.
 3. De stomerij zal het gordijn vervolgens reinigen met speciale reinigingsmiddelen en apparatuur.
 4. Als het gordijn schoon is, wordt het teruggebracht naar jouw huis en opnieuw opgehangen.
Lees ook:   hoe wasmachine schoonmaken

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je rolgordijnen schoonmaken?

De frequentie van het schoonmaken van rolgordijnen hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van de gordijnen en het soort vuil dat zich erop verzamelt. Over het algemeen is het aan te raden om je rolgordijnen minstens één keer per jaar grondig schoon te maken.

Kan ik mijn rolgordijnen zelf chemisch reinigen?

Het is niet aan te raden om zelf je rolgordijnen chemisch te reinigen, tenzij je ervaring hebt met deze methode. Chemisch reinigen is een delicate procedure die speciale apparatuur en reinigingsmiddelen vereist. Het is beter om je rolgordijnen naar een professionele stomerij te brengen.

Kan ik mijn rolgordijnen in de wasmachine wassen?

De meeste rolgordijnen kunnen niet in de wasmachine worden gewassen, omdat ze van delicate materialen zijn gemaakt. Als je je rolgordijnen wilt wassen, is het beter om te kiezen voor handwas of chemisch reinigen.

Kan ik mijn rolgordijnen in de zon laten drogen?

Het is niet aan te raden om je rolgordijnen in de zon te laten drogen, omdat dit kan leiden tot verkleuring en beschadiging. Hang je rolgordijnen op een droge, geventileerde plek om te drogen.

Kan ik mijn rolgordijnen strijken?

De meeste rolgordijnen kunnen niet gestreken worden, omdat ze van delicate materialen zijn gemaakt. Als je wilt voorkomen dat je rolgordijnen kreukelen, kun je ze na het wassen plat neerleggen en ze voorzichtig gladstrijken met je handen.

Conclusie

Het schoonmaken van rolgordijnen kan een lastige klus zijn, maar met de juiste methode en voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat je gordijnen er weer als nieuw uitzien. Of je nu kiest voor stofzuigen, afwassen of chemisch reinigen, zorg ervoor dat je de instructies op het label van je gordijnen nauwkeurig opvolgt en wees voorzichtig tijdens het schoonmaken. Met deze tips kun je je rolgordijnen op een veilige en effectieve manier schoonmaken.