Hoe kunstgras schoon te maken (een gemakkelijk te volgen gids)

Kunstgras vereist niet de zorg en het onderhoud dat een gewoon gazon vereist. Dat betekent echter niet dat het geen zorg of onderhoud vereist als u wilt dat uw kunstgrastapijt de volledige levensduur meegaat. In plaats daarvan moet u uw gras regelmatig schoonmaken en onderhouden om te voorkomen dat de messen matten, ongeacht of het gras op een balkon of buiten op uw gazon wordt gelegd.

Dus vandaag bespreken we hoe je kunstgras kunt reinigen, zodat je jarenlang kunt genieten van een mooi gazon.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak kunstgras te reinigen
 • Hoe stoffig kunstgras schoon te maken
 • Hoe kunstgras te reinigen van hondenurine
 • Morsen en vlekken verwijderen
 • Kunstgras onderhoud
 • Veelgestelde vragen
 • Hoe nepgras schoon te maken

Hoe vaak te clean Kunstgras

Wanneer u leert hoe u nepgras moet reinigen, moet u eerst weten hoe vaak u uw gazon moet schoonmaken. Meestal moet je het een keer per week voorzichtig naar beneden spuiten om het stof te verwijderen. Elke maand moet je de bladeren en ander vuil verwijderen, je tuin doorspoelen en ook het gras rechtop borstelen.

Dit schema kan veranderen afhankelijk van andere factoren. Als u bijvoorbeeld kinderen of huisdieren heeft, moet uw tuin waarschijnlijk vaker worden schoongemaakt. Hetzelfde als je in een stoffig gebied woont, zal je gras vaker stoffig worden en vaker moeten worden afgespoeld.

Mogelijk moet u uw tuin ook vaker grondig reinigen tijdens de herfst wanneer bladeren vallen of als u regelmatig stormen krijgt.

Dit is echter een uitstekend schema om u op weg te helpen. Vervolgens kunt u het aanpassen aan uw specifieke behoeften.

 • Wekelijkse of regelmatige schoonmaak: Als het onlangs niet heeft geregend, gebruik dan een slang om je tuin voorzichtig af te slangen en het stof te verwijderen.
 • Maandelijkse of diepe reiniging: Verwijder bladeren en ander vuil. Slang door je tuin. Borstel het gras rechtop.
 • Spot reiniging: U moet vlekken, kauwgom, urine van huisdieren en dierlijke uitwerpselen zo snel mogelijk verwijderen en opruimen zodra u het probleem ontdekt.

Hoe stoffig kunstgras schoon te maken

Eens per maand moet u uw kunstgras reinigen van stof en vuil dat zich op het gazon kan bevinden. De eerste stap is om al het vuil te verwijderen voordat u het stof van uw gras spoelt. Daarna ga je het gras rechtop borstelen.

 • Tijd: 1 uur afhankelijk van de grootte van uw tuin
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Hark of stijf borstel met synthetische borstelharen van minstens 5 centimeter lang
 • Bladblazer (optioneel)
 • Tuinslang

1. Verwijder vuil

Pak alle takken op die op je tuin zijn gevallen. Verwijder vervolgens alle gevallen bladeren en puin dat in uw tuin is geblazen. U kunt een bladblazer, hark of borstel gebruiken.

Als u een bladblazer gebruikt, kiest u een hoek van uw tuin om het puin in te blazen. Dan kun je het gemakkelijk oppakken met een hark om het te verwijderen.

Je hark of borstel moet synthetische borstelharen hebben van minstens 5 centimeter lang. Gebruik geen metalen of draadharen op uw grasmat. Dit kan de vezels beschadigen.

2. Spoel het gras af

Gebruik een tuinslang om uw gras licht te spoelen en verwijder stof dat op uw gras blijft hangen. Gebruik geen harde spray omdat dit ook de vezels kan beschadigen.

Begin aan het ene uiteinde van je tuin. Werk systematisch naar de andere kant en zorg ervoor dat u voorzichtig al het stof van uw tuin verwijdert.

3. Borstel het gras

Gebruik een hark of bezem om je gras rechtop te borstelen. Je borstelt het gras tegen zijn natuurlijke nerf.

Begin bij een hoek van de tuin. Werk recht over de tuin en zet dan een stap in je tuin en werk weer recht over je tuin. Door systematisch op deze manier te werken, kunt u uw hele tuin borstelen, zodat het gras rechtop staat.

Hoe kunstgras te reinigen van hondenurine

Een tip die u moet weten wanneer u leert hoe u kunstgras moet reinigen, is om snel vast afval te verwijderen dat uw hond heeft achtergelaten en dat gebied te slangen. Slang ook het gebied waar uw hond minstens één keer per week urineert.

Je kunt je astroturf ook reinigen met azijn, een mild ontsmettingsmiddel. Gebruik hiervoor een doe-het-zelfmengsel van 1 deel witte azijn en 1 deel water om het gebied door te slangen. Dit zal helpen om de geur van urine van huisdieren in de tuin te neutraliseren.

Overweeg ook om een grasreiniger en neutralisator zoals BioTurn BioS op te halen. Dit zal helpen bij het elimineren van eventuele huisdiergeuren die uw huisdier in het gras kan achterlaten.

Beste kunstgrasreiniger voor huisdieren

Er zijn enkele kunstgrasreinigers voor honden en huisdieren die we aanbevelen. U kunt deze reinigingsmiddelen gebruiken om de geur van hondenurine in uw tuin op te ruimen en te voorkomen.

 • BioTurn BioS
 • Eenvoudige groene buitengeurverwijderaar
 • Turf bom
 • ProVetLogic Kennel &Turf Verzorging

Hoe zich te ontdoen van hondenurinegeur

Een manier om zich te ontdoen van een vervelende geur van hondenurine is om een verdunde azijn-wateroplossing te gebruiken. Meng het in een verhouding van 1:1 en spuit het over je tuin. Het zal helpen om de geur te verwijderen en zal ook helpen om eventuele bacteriën die op uw gazon blijven hangen te verwijderen.

Probeer ook stinkende gebieden te besprenkelen met zuiveringszout, want zuiveringszout is een uitstekende ontgeurenisator. Wacht een paar minuten en gebruik dan de verdunde azijnwas om te spuiten en verwijder het zuiveringszout.

Morsen en vlekken verwijderen

Als je een mors of vlek ontdekt, gebruik dan eerst een papieren handdoek om de mors te deppen en zoveel mogelijk te verwijderen. Zorg ervoor dat u de vlek niet in het gras wrijft, omdat dit het moeilijker maakt om te verwijderen.

Spoel je gras af met een slang. Als dit snel na een lekkage wordt gedaan, moet dit de vlek of morsen verwijderen.

Lichte vlekken

Meng een theelepel water en 2 kopjes afwasmiddel in een kleine emmer om een pasta te maken. Gebruik een zachte doek of een spons om de reiniger op de vlek aan te brengen. Wrijf de reiniger in de vlek totdat deze is verwijderd.

Gebruik vervolgens een slang om de reiniger weg te spoelen. Maak je geen zorgen, de reiniger zal je gras niet beschadigen en zal veel stoffen reinigen, waaronder alcohol, koffie en ijs.

Diepere vlekken

Als u merkt dat u een diepere vlek in uw tuin heeft die het wasmiddel en water niet zullen verwijderen, kunt u proberen minerale spiritus te gebruiken om de vlek schoon te maken. Als u ervoor kiest om minerale spiritus te gebruiken, zorg er dan voor dat u handschoenen draagt om huidirritatie te voorkomen en draag een gasmasker om longirritatie te voorkomen.

Je moet eerst een kleine hoeveelheid aanbrengen in een geïsoleerde hoek van je tuin om ervoor te zorgen dat de minerale spiritus je gras niet schaadt. Week vervolgens een zachte doek in de minerale spiritus voordat je je grassprieten afveegt. Zorg ervoor dat de spiritus niet in de grasmat trekt, omdat dit de grasmat of infill kan beschadigen.

Bel indien nodig een professional om uw tuin schoon te maken. Zij weten hoe ze de vlek veilig van uw gazon kunnen verwijderen.

Kleverige stoffen

Als een kleverige substantie zoals kauwgom vast komt te zitten aan je gras, kijk dan eerst hoeveel je voorzichtig uit het gras kunt halen. Probeer dan een ijsblokje te gebruiken om de stof te koelen, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Een andere optie is om een dof voorwerp zoals een plamuurmes te gebruiken om de substantie voorzichtig van je gras weg te schrapen.

Kunstgras onderhoud

Kunstgras kan 15-25 jaar meegaan als het op de juiste manier wordt onderhouden en verzorgd. Deze tips voor het verzorgen van kunstgras helpen je gras lang mee te gaan.

 • Als uw gras niet langer weelderig is of als u verhuist naar een huis waar het gazon niet is onderhouden, huur dan een professionele service in om uw gazon te komen herstellen.
 • Vermijd het lopen op je gras in de winter. Lopen op je kunstgras kan ervoor zorgen dat de sneeuw verandert in een dun laagje ijs. Als je ijs op je gras hebt, laat het dan staan. Proberen om het ijs te verwijderen kan uw gazon beschadigen.
 • Gebruik geen zout om de sneeuw of het ijs te smelten. Dit kan de rug van uw gras beschadigen waardoor het in de toekomst niet goed draineert.
 • Blijf op de hoogte van het maandelijkse schoonmaakschema van het verwijderen van het puin van uw tuin, het spoelen van uw tuin en het borstelen van het gras tegen het graan om het rechtop te houden. Dit voorkomt dat uw tuin gematteerd raakt.
 • Verwijder vlekken zo snel mogelijk om te voorkomen dat de vlekken uitharden.
 • Wijs een specifiek deel van uw tuin toe voor huisdieren om te gebruiken wanneer ze naar de badkamer moeten. Dit maakt het opruimen van uw tuin gemakkelijker en houdt de rommel gelokaliseerd.
 • Kauw geen kauwgom op je gras. Als het op je gras valt, blijft het aan de vezels kleven en is het een uitdaging om het te verwijderen.
 • Gebruik nooit een BBQ of sigaretten op je kunstgras. De hete as of kolen kunnen onherstelbare schade toebrengen aan uw gras.
 • Plaats geen meubels met scherpe randen op uw gras, omdat dit ervoor kan zorgen dat de messen splijten of door het gras in de vulling van uw gras prikken. Zorg er dus voor dat je tuinmeubilair platte en wijde poten heeft.
 • Wees voorzichtig met zonlicht dat door uw ramen weerkaatst, vooral als u dubbele ruiten heeft. Het gereflecteerde zonlicht kan worden vergroot en gefocust, waardoor schade aan uw kunstgras ontstaat.
 • Parkeer je auto niet op het kunstgras. Kunstgras is niet gemaakt om het gewicht van een auto te weerstaan. Ook als uw auto olie druppelt, kan deze uw gras bevlekken of beschadigen.

Wat te vermijden bij het reinigen van kunstgras

Er zijn een paar dingen die u moet vermijden bij het verzorgen van uw kunstgras, omdat deze de vezels beschadigen en onherstelbare schade aan het gras, mensen of huisdieren kunnen veroorzaken.

 • Gebruik geen metalen of draadharen op uw kunstgras, omdat dit de vezels zal beschadigen.
 • Stoom niet met stoom schoon kunstgras. Het zal de geur sterker maken en de vlek in de vezels drijven.
 • Gebruik geen pesticiden op uw kunstgras omdat ze schadelijk kunnen zijn voor mensen en huisdieren.
 • Gebruik geen agressieve chemicaliën of oplosmiddelen om vlekken, morsen of kleverige stoffen uit uw gras te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Kun je kunstgras stofzuigen?

Het’s beter om kunstgras te borstelen in plaats van het te stofzuigen. Het stofzuigen van kunstgras zonder invulgras kan na verloop van tijd afgeplat, gescheurd of inzakken. Het stofzuigen van kunstgras met een infill kan een deel van de infill opzuigen waardoor de bocht veerkrachtig blijft.

Kan ik mijn kunstgras powerwashen?

Nee, de sterkte van de waterspray kan uw kunstgras beschadigen.

Kun je bleekmiddel gebruiken op kunstgras?

We raden het gebruik van bleekmiddel op kunstgras niet aan, vooral als je huisdieren hebt.

Als dieren op het gras hebben geplast, hebben ze urine achtergelaten. De urine wordt afgebroken door bacteriën en het ureum in de urine verandert in ammoniak. Giftige ammoniakzakken kunnen zich in uw kunstgras hebben gevormd.

Ammoniak in combinatie met bleekmiddel zorgt voor een giftig gas.


Hoe nepgras schoon te maken

Uiteindelijk maakt het niet uit of je een stukje indoor astroturf of een vol gazon van kunstgras buiten gebruikt. U moet uw kunstgras regelmatig schoonmaken. Doe eens per week een lichte reiniging om stof van uw gras te verwijderen.

Voer vervolgens eenmaal per maand een grondige reiniging uit om uw grasmat te onderhouden en te verzorgen, zodat deze zijn volledige levensduur zal meegaan.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?