Welke kleding kan chemisch worden gereinigd


Welke kleding kan chemisch worden gereinigd

Je hebt toch een geheim? Eentje die je waarschijnlijk verstopt in je slaapkamerkast of wasruimte. Maak je niet druk. We begrijpen het. Dry Clean Only Clothes-tags zijn tegenwoordig erger dan een skelet in de kast, vooral als het lijkt alsof de stapel alleen maar groter en groter wordt. Je bent hier waarschijnlijk omdat je wat tips wilt over het aanpakken van de hoop vuile zijden blouses en kasjmier truien. Nou, je bent op de juiste plek. Als u meer wilt weten over chemisch reinigen, evenals welke stoffen thuis kunnen worden gewassen, ongeacht die gevreesde tag, lees dan verder.

Als u meer wilt weten over droogkuis, welke kleding kan chemisch gereinigd worden, en hoe je kleding thuis kunt stomen, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Hier is een gids om u te helpen zorgen voor de materialen die het meest voorkomen in uw kast en huis:

Wat wordt er gedaan in de stomerij?

Hoewel het woord “droog” in de naam staat, is de stomerij niet volledig droog. Het enige wat ontbreekt bij de stomerij is water. Per definitie is chemisch reinigen “het proces van het reinigen van een kledingstuk met een organisch oplosmiddel, zonder water te gebruiken.” Stomerij is uitgevonden en gepatenteerd door Thomas L. Jennings in 1821. En hier is een leuk feitje voor je volgende trivia-avond: Jennings was de eerste Afro-Amerikaanse uitvinder die een patent ontving.

Destijds noemde Jennings het ‘droog schuren’. Hoewel andere methoden door de jaren heen werden geïntroduceerd, zoals het gebruik van terpentijn en op aardolie gebaseerde oplosmiddelen in Frankrijk, andere uitvinders, leidden ontvlambaarheidsproblemen uiteindelijk tot de ontdekking van tetrachloorethyleen (perchloorethyleen/PCE) voor commerciële stomerij.

stomerij

Wat is het stomerijproces? Worden mijn kleren echt schoongemaakt?

Het proces van chemisch reinigen is een beetje ingewikkelder dan kleding in een wasmachine doen. Er zijn vier verschillende secties van een stomerijmachine:

 • De vuilwatertank die het oplosmiddel bevat
 • Een circulatiepomp die oplosmiddel door de stomerijmachine transporteert
 • Filters voor het opvangen van onzuiverheden en vuil verwijderd van stoffen en het oplosmiddel
 • Een roterend wiel of cilinder waar items worden geplaatst voor reiniging

Aan het begin van de reiniging schakelt de pomp in en transporteert oplosmiddel uit de vuilwatertank. Het oplosmiddel beweegt door de filters om eventuele verontreinigingen te verwijderen. Daarna wordt het gezuiverde oplosmiddel naar de cilinder gestuurd. Daar interageert het met al het vuil of vuil dat op de stoffen zit. Het oplosmiddel wordt terug afgevoerd door de cilinder en keert terug naar de wachtkamer, waar het proces opnieuw begint.

Zodra je kleding de reinigingscyclus heeft doorlopen, is de volgende stap extractie. Deze stap verwijdert overtollig oplosmiddel dat zich mogelijk aan de stoffen hecht. De snelheid van de cilinder neemt toe en bootst de centrifugeercyclus van een wasmachine na.

Wanneer de extractie is voltooid, stopt de cilinder. De kleding wordt vervolgens gedroogd met dezelfde machine of overgebracht naar een andere droger. Overtollig oplosmiddel wordt verzameld, gezuiverd en teruggebracht naar de vuilwatertank.

Groot! Maar maakt Dry Clean echt schoon?

Het niveau van “schoon” hangt af van het materiaal en het type oplosmiddelen dat wordt gebruikt in het stomerijproces. Sommige stoffen kunnen beter met chemisch reinigen dan andere, en sommige oplosmiddelen werken anders samen met stoffen. Meestal kunt u rekenen op een stomerij om dingen zoals vlekken op oliebasis, vet en vuil te verwijderen.

Dat gezegd hebbende, stomerij verwijdert niet altijd vieze geuren, vooral die veroorzaakt door zweet. De vlekken zullen opheffen, maar de geur zal blijven, dus je zult andere alternatieven moeten vinden.

Lees ook:   Dettol Ontvetters

Wat wel en niet chemisch moet worden gereinigd

wat-kleding-kan-chemisch-gereinigd worden

Het zal je misschien verbazen dat sommige items met DRY CLEAN ONLY-tags allesbehalve zijn. Alleen kleren die chemisch worden gereinigd, kunnen soms zelfs de besten van ons voor de gek houden. Dit is een van die keren dat de tag slechts een suggestie is – een die het waard is om te negeren. Ja, we hebben het gezegd. Vergeet niet dat fabrikanten slechts één methode hoeven te vermelden voor het reinigen van kleding. Ze kiezen meestal gewoon degene die het meest wordt aanbevolen om het item schoon te maken en te onderhouden.

Niet elk textiel kan naar de stomerij worden gestuurd. Machinewasbare stoffen hoeven ook niet naar de stomerij. Dat roept natuurlijk veel vragen op zoals “Kun je rayon chemisch reinigen?” of “Is nylon machinewasbaar?”.

Hier zijn de antwoorden:

Stoffen die niet chemisch gereinigd hoeven te worden

Katoen

Als een van de meest voorkomende textielsoorten voor kleding, heeft katoen geen stomerij nodig en is het machinewasbaar. U kunt zowel koud als warm water gebruiken om kleuren te behouden. Omdat de meeste katoenen kleding voorgekrompen is, kun je ook een droger gebruiken.

Polyester en andere kunststoffen

Er zijn veel synthetische stoffen die er zijn. Kleding gemaakt van polyester, nylon, acryl, spandex en acetaat zijn allemaal machinewasbaar. Mengsels gemaakt met deze items, zoals katoen / polyester of wol / nylon, kunnen ook in de wasmachine of met de hand gewassen.

Wol

Goed nieuws – de meeste wollen kleding is met de hand wasbaar, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over een bezoek aan de stomerij. Wees echter voorzichtig met het plaatsen in de machine.

Kasjmier

Hoewel kasjmier is duur en lijkt het alsof het meer onderhoud zou vereisen, het is het tegenovergestelde.

Stomerij maakt gebruik van chemicaliën die natuurlijke vezels zoals kasjmierwol kunnen beschadigen. Aan bewaar de levensduur van uw kasjmier, was het in plaats daarvan met de hand. Gebruik kasjmiershampoo of een zacht wasmiddel en koud water.

Stoffen die chemisch gereinigd moeten worden

kleding-kan-chemisch-gereinigd worden

Linnen

Deze natuurlijke stof staat op het hek als het gaat om het al dan niet chemisch gereinigd moeten worden. Linnen kan met de hand worden gewassen met koud water, maar als u linnen onjuist wast, verliest het zijn kwaliteit en kan het ruw aanvoelen. Om de kwaliteit van uw linnen kleding te behouden, is chemisch reinigen het beste.

Zijde

Kan zijde chemisch gereinigd worden? Als je wilt dat een 100 procent zijden item je een leven lang meegaat, dan is het antwoord ja. Laat dat item absoluut chemisch reinigen. Sommige zijde is met de hand wasbaar, maar dat is niet altijd de veiligste optie. Chemisch reinigen zorgt ervoor dat de zijde geen kleur of glans verliest. Sommige zijden moeten altijd naar de stomerij worden gestuurd, zoals die met donkere of heldere kleurstoffen, voering of afdrukken.

Leer

Professionele stomerij brengt het leven terug naar het oude leer jassen en andere items. Het proces verwijdert eventuele vlekken zonder het leer te verkleinen of te kraken.

Suede

Net als leer is suède niet waterminnend. In feite zal suède gemakkelijk worden verpest in regen en sneeuw. Daarom kunt u geen water gebruiken voor het reinigen. Chemisch reinigen suède is duur, maar het is een van de weinige methoden voor het verwijderen van vuil en vuil.

Lees ook:   Siliconenkit verwijderen? De beste manier om kit te verwijderen

Rayon

Omdat rayon een semi-synthetisch materiaal is, bedriegt het veel mensen. Hoewel het is samengesteld uit cellulosevezels, is er een hoog risico op krimp en is het vatbaar voor het verliezen van zijn vorm. Kleurstoffen kunnen ook bloeden tijdens het wassen van machines en handen. Over het algemeen is het veiliger om rayon droog te laten reinigen.

Het uiteindelijke oordeel over welke items chemisch moeten worden gereinigd, moet gebaseerd zijn op twee dingen: de kwaliteit en uw gehechtheid aan die items. Ja, sommige stoffen mogen alleen chemisch worden gereinigd, maar als je op het hek staat over dingen als wol, linnen en katoenen kleding of die met pailletten of andere versieringen (bont, plooien, enz.), Is chemisch reinigen een slimme keuze. Professionele stomerij voorkomt schade aan de high-end items in uw kledingkast.

Kun je handwasartikelen chemisch reinigen?

kleding-kan-chemisch-gereinigd worden

Geen tag is meer gevreesd dan ‘alleen met de hand wassen’. Dat is wanneer het idee in je hoofd opkomt – waarom zou je het niet gewoon chemisch laten reinigen?

Meest alleen stoffen met de hand wassen worden beschouwd als delicaten. Geef niet toe aan de verleiding en stop ze in de wasmachine. Of je ze in de wasmachine kunt doen, hangt af van het type stof.

Delicates omvatten:

 • Linnen
 • Rayon
 • Kasjmier
 • Zijde
 • Kant
 • Geborduurde, kralen of pailletten kledingstukken

Misschien herkent u sommige van deze items uit de lijst “moet chemisch worden gereinigd”. Anderen werden genoemd voor het wassen van kleding thuis. Met andere woorden, u kunt sommige handwas alleen items, zoals linnen, kasjmier en zijde, chemisch reinigen. Je kunt deze stoffen in een bassin doen met koud water en een mild reinigingsmiddel, roeren met je handen en vervolgens het water uitpersen (niet wringen). Rol ze op in een handdoek om overtollig water te verwijderen voordat je ze aan de lucht laat drogen.

Rayon, kant en verfraaide kledingstukken kunnen het beste naar de stomerij worden gestuurd, omdat deze items door water kunnen worden geruïneerd.

Kun je thuis chemisch reinigen?

Als je merkt dat een van de kledingstukken die je onlangs hebt gekocht alleen stomerij is, maak je dan geen zorgen. Er zijn thuis stomerijsets beschikbaar die u kunt kopen, of u kunt proberen de kleding zelf te wassen. Met wat extra voorzorgsmaatregelen kun je kledingstukken van acetaat, fluweel, wol en zijden kleding thuis en zonder stomerij kit.

U moet de tag inspecteren op de items die u wilt wassen. Sommige die als delicaat worden beschouwd, kunnen het beste doen met handen wassen, terwijl anderen kunnen overleven in de wasmachine. Houd er rekening mee dat sommige warmtegevoelige kunststoffen, zoals rayon, het niet goed zullen doen in de wasmachine.

Machine wassen

Als u besluit om in de machine te wassen, pak dan een mesh tas voor je delicates. Mesh-zakken zijn uitstekend geschikt om uitrekken en haken te voorkomen die Dry Clean Only-kleding ruïneren. Koop ook een zacht wasmiddel of zeep, zoals een kasjmiershampoo. Als je vlekken hebt, wil je het voorbehandelen.

Voer de express of delicate cyclus op de wasmachine. Zodra de klus is geklaard, verwijdert u het kledingstuk van de mesh tas. Leg het plat op een handdoek om te drogen.

stomerij bepaalde kleding

Handen wassen

In het geval dat het materiaal van uw kleding te delicaat is om in de wasmachine te worden geplaatst, kunt u ervoor kiezen om de was met de hand te doen. Dit is ook een optie als je geen delicate of express wasinstelling.

Lees ook:   Mega Bundel - Van Alles Wat voor Woonkamer, Badkamer, Slaapkamer

Routebeschrijving:

 • Behandel eventuele vlekken voor, indien nodig.
 • Vul de gootsteen of wastafel met warm water. Over een paar pompjes zeep of mild wasmiddel.
 • Week het kledingstuk ongeveer 20 minuten. Roer elke 3-4 minuten met je handen.
 • Giet het warme water af. Vul het bassin of gootsteen zo hoog mogelijk met koud water.
 • Draai het kledingstuk.
 • Verwijder langzaam het water weer, nog steeds het kledingstuk rond het water draaien met je handen.
 • Bal omhoog en knijp zachtjes om overtollig water te verwijderen en rol dan in een handdoek, nog steeds knijpend.
 • Leg plat om te drogen om vorm te behouden.

Hoe kan ik vlekken krijgen van alleen items die alleen chemisch worden gereinigd?

Wil je niet naar de stomerij om vervelende vlekken uit je zijden shirt of wollen trui te laten verwijderen? Geen nood. Er zijn een paar thuisoplossingen om te proberen.

De eerste stap is om erachter te komen waar de vlek vandaan komt. Dat bepaalt de ingrediënten die je nodig hebt om voorzichtig vlekken uit de stof te krijgen.

Overweeg het volgende:

Vlekken op oliebasis

Dit zijn vlekken die afkomstig zijn van boter, bakolie, vet, saladedressing, lichaamsoliën, lotion en make-up. Om ze te verwijderen, heb je een ontvettende zeep of wasmiddel op basis van citrusvruchten nodig.

Voedselvlekken

Dit omvat vlekken van gemorste thee of koffie, wijn, sap, jam, ketchup, mosterd, enzovoort. Pak wat witte azijn en wat mild wasmiddel.

wat kan chemisch gereinigd worden

Eiwit vlekken

Urine, bloed, eieren, braaksel, vlees en grasvlekken tellen allemaal als een op eiwitten gebaseerde vlek. Je hebt wat peroxide, ammoniak en een kleurstofvrij wasmiddel van hoge kwaliteit nodig. Dit is een van de moeilijkere soorten vlekken om te verwijderen, dus het kan zijn dat u het item naar de stomerij moet brengen als het huismiddeltje niet succesvol is.

Inktvlekken

Dit soort vlekken kan worden verwijderd met een vlekkenverwijderaar op alcoholbasis, zoals handdesinfecterend middel.

Zweetvlekken

Gebruik een reiniger met enzymen, zoals OxiClean, om zowel de kleuring als de geur eruit te krijgen.

Bij elke vorm van vlek gebruik je een vlekkenverwijderaar om voorzichtig van het probleem af te komen. Bevochtig een zachte doek met de oplossing en wat water en dep de vlek. De vlek moet verdwijnen met wat licht deppen. Niet wrijven.

Chemisch reinigen is een proces dat oplosmiddel gebruikt om vlekken en vuil van bepaalde soorten stoffen te verwijderen. Hoewel veel kleding thuis met de hand of machine kan worden gewassen, moeten stoffen zoals rayon, zijde, leer, suède en fluweel naar een professionele stomerijservice worden gebracht. Dat gezegd hebbende, kunnen de meeste items chemisch worden gereinigd als dat nodig is.

Geïnteresseerd om meer te weten te komen over stomerij en of stomerij verwijdert geurtjes? Bekijk onze blog.

te chemisch te reinigen kleding

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.