Hoe u uw stoommop effectief kunt reinigen

Net als al het andere in huis, moet een stoommop regelmatig worden schoongemaakt. We raden aan om het na elk gebruik schoon te maken. Dit houdt uw vloeren onberispelijk en verlengt de levensduur van uw stoommop.

Maak je geen zorgen, het schoonmaken van je stoommop zal niet de hele dag duren. Er zijn slechts een paar eenvoudige stappen om te volgen.

Er is regelmatig onderhoud nodig om uw stoommop draaiende te houden. Of je nu een Haai of een ander merk stoommop bezit, het schoonmaken ervan is hetzelfde. Laten we eens kijken naar de beste methoden.


Hoe maak je een stoommerep schoon

We hebben alle informatie samengevat die u moet weten over het reinigen van een stoommop. Er zijn zes eenvoudige stappen – u kunt dit gebruiken als uw reinigingsgids.

  • Tijd: 25 minuten
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Koppel je Steam Mop los

Voordat u uw stoommop schoonmaakt, koppelt u deze los van het stopcontact. Het laatste wat we willen is een ongeluk. Dit is vooral nodig als je een model hebt dat automatisch stoom afgeeft wanneer het is aangesloten.

Vergeet niet dat stoom water is dat wordt verwarmd tot 300 graden Fahrenheit, zodat het je huid kan verbranden (1).

Als je hebt geschrobd met je stoommop, geef hem dan ongeveer 15 minuten om volledig af te koelen.

2. De watertank legen

Als je niet al het water in de tank hebt opgebruikt, kan het verleidelijk zijn om het daar te laten zitten. Je gaat je stoommop binnenkort toch gebruiken, toch?

Verkeerd. Dat is geen goed idee. Water dat blijft zitten, kan uw machine beschadigen. Het kan leiden tot corrosie en de levensduur van de dweil verkorten.

Er is ook een risico op schimmelvorming in de watertank. Schimmel kan groeien in warme en vochtige gebieden, waardoor sporen ontstaan die zich kunnen verspreiden (2). Er kan na een tijdje zelfs een slechte geur zijn.

Het beste is dus om de watertank te legen elke keer dat u uw stoommop gebruikt. Ja, ook al zit er maar een beetje in.

3. Reinig de watertank

Met sommige stoommoppen kunt u het waterreservoir losmaken, waardoor deze stap een stuk eenvoudiger wordt. Neem een doek en maak schoon rond de binnenkant van de tank. De dweil kan daar wat vuil en vuil van verzamelen.

Lees ook:   hoe vaak wc schoonmaken

Afhankelijk van het water dat u gebruikt voor het reinigen, kan er enige kalkaanslag op uw stoommop zijn (3). Dit kan eruit zien als een witte waas op het plastic. Een uitstekende manier om van kalkaanslag af te komen, is door azijn te gebruiken.

Azijn heeft natuurlijke antimicrobiële eigenschappen, zodat u kunt voorkomen dat u reinigingsoplossingen koopt (4). Zorg ervoor dat u verdunt met veel water, omdat azijn zuur bevat. Een 2:1 verhouding van water en azijn is geschikt.

Droog de watertank met een doek voordat u deze aan de machine bevestigt. Je hoeft het niet met water te vullen – doe dit gewoon wanneer je de volgende keer je stoommop gebruikt.

Let op

Vermijd reinigingsoplossingen in het waterreservoir. Hoewel we zeiden om azijn in de watertank te gebruiken, is dit alleen voor het ontkalken – niet voor het schoonmaken van je vloeren.

Stoom heeft het natuurlijke vermogen om een reeks ziekteverwekkers te doden. Deze omvatten E. coli, VRE, MRSA, Salmonella, Staphylococcus, Clostridium difficile en Aspergillus niger (5).

U kunt er op deze manier voor zorgen dat uw vloer veilig is voor jonge kinderen. Het gebruik van reinigingsoplossingen in het waterreservoir kan ook uw stoommop beschadigen.

4. Reinig de nozzles

Mogelijk moet u de spuitmonden op uw stoommop periodiek reinigen. Dit geldt met name als u hard water in uw watertank hebt gebruikt. Er zijn kalksteen en mineralen aanwezig in hard water uit de kraan en na verloop van tijd kunnen deze de spuitmonden blokkeren.

Een goede manier om minerale resten te vermijden, is door gedestilleerd of gedemineraliseerd water in de tank te gebruiken. Stoom kan vrij uit je stoommop stromen. Het kan de levensduur van uw machine verlengen.

Als uw stoommop plotseling stopt met het uitstoten van stoom, kan dit zijn omdat de spuitmonden verstopt zijn. Maar je hoeft je misschien niet te haasten en een andere te kopen. Het enige dat u hoeft te doen, is de basis van de dweilkop losmaken en toegang krijgen tot de spuitmonden.

Mogelijk hebt u een schroevendraaier nodig om de basisplaat eraf te krijgen. Dit is gebruikelijk op Bissell-stoommoppen, omdat de spuitmonden zich in de basis bevinden.

Als er opbouw is, kunt u het mogelijk rond de sproeiers zien. Een wattenschijfje kan voldoende zijn om ze te deblokkeren. Maar als het residu zich in de spuitmonden bevindt, hebt u mogelijk een dunne pin nodig om ze te verwijderen.

Lees ook:   Houten vloer onderhoud? Adviezen voor onderhoud houten vloer

Sommige stoommopmerken leveren je een apparaat om je te helpen met deze stap. Bijvoorbeeld, Shark stoom mops worden geleverd met een nozzle cleaner. Hiermee deblokkeer je het mondstuk door het naar voren en naar achteren te duwen.

Als je geen gereedschap bij je stoommop krijgt, kun je gewoon een paperclip gebruiken. Vervolgens bevestig je de dweilkop opnieuw en is hij allemaal schoon en weer klaar voor gebruik.

5. Verschoon of was de dweilpads

We raden aan om je dweilpad na elk gebruik te wassen. Dit kan voorkomen dat verontreinigingen en bacteriën zich ophopen. Natuurlijk, als u wegwerppads gebruikt, gooi ze dan na elk gebruik weg.

Als je dweilpads zijn gemaakt van microvezel of katoen, zijn ze over het algemeen herbruikbaar. U kunt ze met de hand of in de wasmachine wassen.

Om met de hand te wassen, gebruik je een theelepel van een mild vloeibaar wasmiddel of zuiveringszout. Meng het in een emmer heet water. Week de dweilkoppen 30 minuten voordat je ze afspoelt met schoon water.

Vermijd het gebruik van bleekmiddel of wasverzachters, die de absorptiekwaliteit van de microvezel kunnen verminderen en de stof kunnen beschadigen.

Micro-organismen worden vernietigd met heet water bij een temperatuur van ten minste 160 graden Fahrenheit gedurende 25 minuten (6). Dus, als u in de machine wast, kies dan een apparaat met deze mogelijkheid.

U kunt dweilpads mogelijk drogen op een lage stand in de wasdroger. Maar als je het niet zeker weet, droog ze dan aan de lucht.

Dit helpt voorkomen dat vocht op het materiaal blijft hangen en schimmel groeit in opslag. Het kan ook ongewenste geuren voorkomen. Laat het dweilkussen plat te drogen liggen, dan kun je het opnieuw aan de dweilkop bevestigen.

De meeste fabrikanten zullen de juiste reinigingsvereisten bij hun producten leveren, dus het is het beste om dit vóór uw missie te controleren.

6. Veeg over de stoommop

De laatste stap is om eenvoudig de buitenkant van de stoommop af te vegen. Dit omvat overal waar u vocht kunt herkennen, om schimmelgroei te voorkomen. Controleer in het bijzonder de basis waar het dweilkussen is geweest.

Lees ook:   Nilfisk Thor

Je kunt dit eenvoudig doen met een droge doek. Geef het een keer en het is klaar om op te slaan in je wasruimte.

Veelgestelde vragen

Hoe onderhoud je een stoomreiniger?

De beste manier om een stoomreiniger te onderhouden, is door anderhalf ons zuiveringszout te mengen met een liter water en het in het waterreservoir te gieten. Schakel de stoomreiniger in en wacht terwijl de reinigingsoplossing door het systeem spoelt.

Hoe vaak moet je een stoommop ontkalken?

Je moet je stoommop om de twee tot vier weken ontkalken. Als u de dweil vaker gebruikt, moet u deze mogelijk wekelijks ontkalken.

Hoe voorkom ik dat mijn stoommop ruikt?

De beste manier om te voorkomen dat je stoommop ruikt, is door witte azijn en water in het reservoir te gieten en in te schakelen. De azijnoplossing doodt bacteriën die geuren creëren en ontkalkt de binnenkant van je stoommop.

Welke reiniger kun je gebruiken in een stoommop?

Witte azijn, zoals deze Lucy’s Family-Owned Distilled Vinegar, doodt bacteriën, desinfecteert en is 100 procent natuurlijk. Het ontkalkt in je stoommop en houdt het langer werkend zoals het hoort.


In het kort

Als u uw vloer spic en span wilt, wilt u misschien beginnen met een frisse en schone stoommop. Het gaat je tijd besparen als je je stoommop na elk gebruik wast.

Zorg er altijd voor dat u het loskoppelt voordat u het schoonmaakt en begin met het waterreservoir. Het legen en schrobben zou niet lang moeten duren als je er een gewoonte van maakt om het elke keer te doen.

Mogelijk hoeft u de spuitmonden slechts periodiek schoon te maken, bijvoorbeeld wanneer de stoom niet sterk genoeg wordt uitgestoten. Vergeet niet om het dweilkussen in de prullenbak of de wasmachine te gooien terwijl je de buitenkant afveegt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?