Hoe vloervoeg te reinigen (9 methoden die werken)

Veel huiseigenaren realiseren zich niet hoe vies hun voegmiddel is totdat ze het grondig schoonmaken. Sommigen zijn zelfs verrast om te horen dat ze al die tijd witte specie hadden.

Als u uw vloervoeg wilt reinigen en schimmel wilt verwijderen, laten we u zien hoe. Er zijn veel manieren om voegmiddel schoon te maken, maar dit hangt af van een paar factoren, zoals kleur en kit.

We hebben negen methoden om met u te delen. Dit zorgt ervoor dat u er een vindt die echt werkt voor uw voegmiddel.

Inhoudsopgave
 • Waarom het reinigen van voegmiddel belangrijk is
 • Gekleurde vs. witte voeg
 • Verzegeld versus niet-verzegeld voegmiddel
 • Beste tools om voegmiddel schoon te maken
 • Hoe vloervoeg te reinigen
 • Zelfgemaakte voegreinigers
 • Laatste tips
 • Veelgestelde vragen

Waarom het reinigen van voegmiddel belangrijk is

Omdat de componenten waarvan voegmiddel is gemaakt, is het zeer poreus en absorbeert het vuil en morsen. Dit zal uiteindelijk je lijnen bevlekken, waardoor ze er verkleurd en ronduit smerig uitzien.

Voegmiddel in gebieden met veel vocht, zoals badkamervloeren, kan een bloeiende plek voor schimmel worden. Donkere gebieden rond het toilet, achter een wastafel, onder de douche of krappe hoeken, zijn perfect voor schimmel om te bezinken (1).

Helaas is het wegwerken van deze potentiële gezondheidsrisico’s geen gemakkelijke taak. Regelmatige reiniging en voldoende ventilatie kunnen het verschil maken.

Misschien vind je dit ook interessant
Beschimmelde geur op kledingHoe zich te ontdoen van schimmelgeur

Gekleurde vs. witte voeg

Voegmiddel is er in alle verschillende kleuren. Afhankelijk van de kleur van uw voegmiddel kan uw reinigingsaanpak variëren. Laten we alles doornemen wat u moet weten over gekleurde versus witte voeg.

1. Gekleurde voeg

Vermijd het gebruik van bleekmiddel bij het reinigen van gekleurde specie. Bleekmiddel zal de voeg verkleuren en de tegel beschadigen, afhankelijk van het type (natuursteen, bijvoorbeeld).

Sommige huismiddeltjes suggereren het gebruik van waterstofperoxide. Dit kan een milder bleekmiddel zijn, maar het kan nog steeds wat schade veroorzaken en de kleur van de specie dof maken.

Je kunt gekleurde voegreinigers vinden bij elke bouwmarkt en ze zijn relatief veilig om te gebruiken. U moet echter nog steeds het etiket lezen om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor uw behoeften.

U kunt ook speciale producten gebruiken als uw gekleurde voeg onherstelbaar is gekleurd. Probeer een voegpen in een geschikte kleur – deze zullen het uiterlijk van uw voeg herstellen.

Doe een test

Test een nieuw product of reiniger altijd op een onopvallende plek voor gebruik. Als u verkleuring of schade opmerkt, vermijd dan het gebruik van dat product en zoek een ander product.

2. Witte voeg

Witte specie kan heel snel gekleurd en smerig worden. Bij goed onderhoud kan witte specie echter ook een luxe uitstraling aan een kamer geven.

Het reinigen van witte specie kan wat schrobben vereisen, afhankelijk van hoe vies het is. Hiervoor kunt u waterstofperoxide gebruiken om het proces te stimuleren. Een half en half mengsel van witte azijn en water is ook een zeer effectieve – en natuurlijke – manier om witte specie schoon te maken.

Verzegeld versus niet-verzegeld voegmiddel

Omdat de meest gebruikte specie op poreuze cementbasis is, moet u deze afdichten. Er zijn echter gevallen waarin het misschien beter is om het niet verzegeld te laten.

1. Verzegeld

Een sealer werkt door de specie te penetreren en de “poriën” te blokkeren. Dit maakt het onmogelijk voor vloeistoffen om later binnen te dringen.

Het reinigen van verzegelde tegels is redelijk eenvoudig. Omdat het verzegeld is, is de grout zal niet zo vies zijn als niet-verzegeld. Als je je tegels grondig reinigt, kan het net genoeg zijn om de voeg schoon te maken.

Er is discussie over de vraag of je azijn kunt gebruiken om verzegelde specie schoon te maken.

Het maken van een verdunde mix van azijn en water in een spuitfles en het licht aanbrengen ervan zou echter prima moeten zijn. Laat de azijn niet langer op de specie zitten en herhaal het proces indien nodig.

Als je natuurstenen tegels hebt, vermijd dan het gebruik van azijn, omdat dit het oppervlak zal etsen.

2. Niet verzegeld

Het ongezegeld laten van uw voegmiddel is afhankelijk van het type. De gemeenschappelijke cementgebonden specie is poreus en moet worden verzegeld. Andere soorten specie hebben echter geen kit nodig.

Epoxymortel bevat geen Portlandcement en heeft geen water nodig in het mengproces.

Omdat er geen cement of zand is, hoeft epoxy niet te worden afgedicht. Het kan echter bevlekt raken. Een uitstekende manier om vuil en vlekken uit epoxymortel te verwijderen, is door bleekmiddel en water of azijn en water te gebruiken (2).

Als u epoxymortel hebt aangepast, moet u bleekmiddel vermijden, omdat dit schade kan veroorzaken. Gebruik azijn met de nodige voorzichtigheid zoals je zou doen met cementgebonden specie.

Beste tools om voegmiddel schoon te maken

U kunt voeglijnen effectief reinigen met een speciale voegborstel. Deze borstels zijn meestal nylon en klein genoeg om in de voeglijnen te passen. Sommige zijn handheld, terwijl anderen worden geleverd met een toverstok om het gemakkelijker te maken op de rug.

Hier zijn enkele andere uitstekende hulpmiddelen die u kunt gebruiken om voeglijnen schoon te maken:

 • Een tandenborstel: Het gebruik van een oude tandenborstel is uitstekend geschikt voor voegen. Het kleine formaat en de zachte borstelharen creëren het perfecte schrobgereedschap om smurrie te verwijderen. Als je een oude elektrische tandenborstel hebt, nog beter – minder schrobben voor jou.
 • Een beiteltool: Het gebruik van een beitel is een effectieve manier om vastzittend vuil weg te schrapen. Het kan ook hardnekkige schimmel verwijderen.
 • Stoom: Voegmiddel reinigen met een stoomreiniger is de gemakkelijkste manier om de specie op te fleuren. De meeste stoomreinigers of dweilen worden geleverd met een speciaal opzetstuk voor voegmiddel. Als je worstelt met schimmel, doodt en verwijdert het gebruik van een stoomreiniger het effectief.

Hoe vloervoeg te reinigen

Het reinigen van specie kan gepaard gaan met aanzienlijk schrobben, maar veel methoden en producten kunnen het proces vergemakkelijken. Hier zijn negen geweldige voegreinigingsmethoden.

Waterstofperoxide, baking soda en afwasmiddel

Begin met het maken van een pasta met een kwart kopje waterstofperoxide en driekwart zuiveringszout. Meng het in een kom of container en voeg een eetlepel afwasmiddel toe.

Het mengen van waterstofperoxide met zuiveringszout creëert zuurstofionen – deze werken als mild bleekmiddel dat vlekken efficiënt verwijdert (3). De baking soda is van nature schurend en is effectief in het schrobben van specie (4). Bovendien zal afwasmiddel vet, vuil en smurrie die vastzitten in de specie oplossen en losmaken.

Als je gekleurde voeg hebt, test dan eerst een onopvallend gebied. Hoewel waterstofperoxide een mild bleekmiddel is, kan het de voeg verkleuren, afhankelijk van de kwaliteit.

Nadat je hebt gecontroleerd of het veilig is, breng je het aan op de voeg met een nylon borstel. De pasta zal waarschijnlijk beginnen te borrelen als de componenten op elkaar reageren. Dit is normaal, dus geen paniek!

Laat de pasta maximaal 15 minuten op de specie zitten voordat je hem een laatste schrobbeurt geeft en spoelt met heet water om resten en vuil te verwijderen. Maak het af door het hele gebied af te vegen met een schone doek of doek.

Sla uw rug op

Leg een handdoek op de grond en gebruik je voeten om deze over het gebied te vegen. U kunt de handdoek ook om een vloerwisser wikkelen om te voorkomen dat u moet buigen.

Zuurstofrijk bleekmiddel

Als uw witte of lichtgekleurde voeg er smerig uitziet, is deze volgende methode iets voor u. Zuurstofrijk bleekmiddel is een milieuvriendelijk alternatief voor gewoon huishoudelijk bleekmiddel.

Zuurstofbleekmiddel wordt vaak aangetroffen in detergentia, ook bekend als natriumpercarbonaat. Het wordt gevormd uit sodakristallen en waterstofperoxide en komt meestal in zijn vaste, poedervorm.

Wanneer u het moet gebruiken, verdun het dan met water volgens het etiket. Zoals je misschien al geraden hebt door de naam, creëert zuurstofbleekmiddel zuurstofionen wanneer het in contact komt met water. De bubbels maken het zo effectief bij het verwijderen van vlekken – het lift en lost vlekken op en kan slechte geuren afbreken (5).

Los voor deze methode twee eetlepels zuurstofbleekmiddel op in twee kopjes warm water. Doe dit in een spuitfles voor uw gemak. Vermijd het mengen van de oplossing lang voordat u van plan bent deze aan te brengen, omdat de kracht van het bleekmiddel na een tijdje kan slijten.

Als je gekleurde voeg hebt, vergeet dan niet om de sol te testenution voordat u het op een groot gebied aanbrengt.

Giet of spuit de vloeibare oplossing op de specie. Schrob de specie met een nylon borstel.

Laat de oplossing na het schrobben een paar minuten werken. Schrob nog een keer heen en weer.

Als u donkere vlekken of hardnekkige vlekken opmerkt, dompel de natte borstel dan direct in het zuurstofbleekmiddel en schrob. Dit zal een krachtigere oplossing creëren.

Werk af door water op het gebied te gieten en te dweilen om overtollige oplossing af te spoelen en te verwijderen.

Chloorbleekmiddel

Chloorbleekmiddel is een meer traditionele en effectieve manier om specie te reinigen en schimmels te doden (6). Wees echter voorzichtig omdat chloorbleekmiddel bijtend is voor de huid en dampen kan veroorzaken die giftig kunnen zijn. Draag dus altijd veiligheidsuitrusting zoals rubberen handschoenen, brillen en oude kleding om schade te voorkomen (7).

Als u een afgesloten ruimte zoals de badkamer schoonmaakt, houd deze dan goed geventileerd door een ventilator te laten draaien of een raam of deur te openen.

Dompel een borstel in het onverdunde bleekmiddel en schrob de specie krachtig. Spoel het gebied grondig af met schoon water en veeg af met een schone doek om overtollig bleekmiddel en vocht te absorberen. Werk af door het gebied af te drogen met een handdoek.

Als je natuurstenen tegels hebt, laat het bleekmiddel dan niet lang op de voeg of tegel zitten. Probeer het alleen op de voeg te houden om schade te voorkomen.

Alkalische reiniger

Alkalische reinigingsmiddelen zijn effectief in het verwijderen van vlekken uit voegen. Om de voeg snel schoon te maken, kunt u commerciële producten kopen, zoals wassoda.

Meng het product zoals aangegeven op het etiket. Vermijd het overschrijden van de aanbevolen hoeveelheid, omdat dit de oplossing niet krachtiger maakt.

Gebruik een spons om de aanbevolen oplossing op de specie aan te brengen en laat deze een paar minuten staan. Schrob krachtig totdat de vlekken verdwenen zijn en maak het af door het gebied grondig af te spoelen met schoon water. Gebruik een schone spons om overtollig water en oplossing te verwijderen en droog het gebied vervolgens af met een schone handdoek of doek.

Vergelijkbare artikelen
Keukentegelvloer dweilen met reinigingsoplossing7 Beste oplossingen voor tegelvloerreiniger (2022 beoordelingen)

Stoomreiniger

Voegmiddel reinigen met een stoomreiniger is een eenvoudige en effectieve manier om uw voeglijnen te herstellen. Als u rugproblemen heeft of moeite heeft met buigen om te schrobben, is een stoomreiniger de beste optie.

De hete temperatuur zal ook bacteriën en schimmels doden tijdens het blazen van vuil en vuil zonder chemicaliën (8).

Begin met het bevestigen van een kleine nylon borstel aan de toverstaf. Vul het reservoir met de aanbevolen hoeveelheid water, sluit de stomer aan op een stopcontact en laat deze verwarmen. Een stoommop kan in minder dan een minuut klaar zijn, terwijl grotere stoomreinigers acht of meer minuten nodig hebben om volledig te verwarmen.

Druk op de trekker om stoom in de voeg te pompen. Schrob vervolgens krachtig met de borstel. Herhaal dit totdat vuil, vuil of schimmel los zit.

Gebruik een schone doek, doek of spons om de losgekomen smurrie weg te vegen. Als het extra vies is, gebruik dan een dweil en schoon water om de klus te klaren.

Stoomreinigingsvoeg mag de kit niet verwijderen, tenzij deze op waterbasis is. De stoom zal ook geen tegels losmaken of beschadigen. Als u natuursteen reinigt, houd het proces dan zo droog mogelijk door elk gedeelte af te vegen terwijl u klaar bent.

Ammoniak

Ammoniak desinfecteert effectief uw tegels en voegen en verwijdert hardnekkig vuil en vlekken. U moet echter altijd beginnen met het openen van ramen of deuren of het inschakelen van een ventilator. Draag ook rubberen handschoenen en een veiligheidsbril (9).

Meng gelijke hoeveelheden ammoniak en water in een emmer of container. Dompel een nylon borstel of spons in het mengsel en breng deze aan op de specie. Schrob vervolgens krachtig totdat de oorspronkelijke kleur van de voeg is hersteld en vlekken zijn verdwenen.

Spoel het hele gebied af met schoon water en een spons. Werk af door de vloer te drogen met een schone handdoek.

Gevaar

Meng nooit bleekmiddel en ammoniak. De combinatie zal zeer giftige dampen creëren, die de ogen, neus en keel kunnen irriteren, waardoor hoesten, pijn op de borst en andere ernstige bijwerkingen ontstaan (10).

Warm water en een stijve borstel

Een eenvoudige en gemakkelijke manier om licht vuile voeg te reinigen is door warm water en een stijve borstel te gebruiken. De warme temperatuur van het water helpt om vuil los te maken, zodat u het gemakkelijk kunt wegschrobben.

Giet het warme water direct op de specie en begin het onmiddellijk te schrobben terwijl het nog warm is. Veeg overtollig vuil en water weg met een schone doek of spons. Werk af door het gebied af te drogen met een handdoek.

Homemade Voegreinigers

Zuiveringszout en azijn

De combinatie van schurende baking soda en zure azijn zorgt voor een uitstekende voegreiniger en ontgeurder. Het is ook natuurlijk, wat goed is voor degenen die chemicaliën willen vermijden.

Combineer drie delen zuiveringszout met een deel azijn in een kom. Meng tot het een dikke pasta vormt.

Oppassen

Vermijd het gebruik van deze methode als je natuursteen tegels hebt. Azijn zal het oppervlak etsen en saaiheid veroorzaken (11).

Breng de pasta direct aan op de voeg met je vinger of een droge spons. Misschien wilt u hiervoor rubberen handschoenen dragen als u een gevoelige huid heeft.

Meng gelijke delen azijn en water in een spuitfles en breng het aan op de pasta. Er zal een borrelende reactie zijn als de azijn contact maakt met de pasta.

Zodra de oplossing stopt met borrelen, gebruikt u een voeg- of nylonborstel om de lijnen te schrobben.

Voltooi het proces door te dweilen met schoon water om het gebied af te spoelen. Spoel je dweil tijdens de laatste stap om te voorkomen dat je een residu verspreidt.

Hoewel deze methode zeer effectief is, moet u ook voorzichtig zijn. Als u cementgebonden specie hebt geïnstalleerd, kan het zuur in de azijn het cement oplossen.

Let op

De Tile Council of America raadt het gebruik van azijn op niet-verzegelde cementhoudende specie af (12).

Citroensap

Citroen is een effectieve natuurlijke reiniger die vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Het zuur snijdt door vet, vuil en vuil terwijl het gebied ook enigszins wordt gebleekt, waardoor de voegkleur wordt hersteld.

Begin met het verzadigen van de specie met citroensap en laat het maximaal 15 minuten zitten. Schrob vervolgens de voeg met een klein borsteltje. Spoel ten slotte af met schoon water en veeg af met een handdoek om te drogen.

Laatste tips

Het schoonhouden van je voegmiddel lijkt misschien een immense klus. Je kunt het echter vlekvrij houden door het af en toe diep schoon te maken. Volg deze laatste paar tips om je voegmiddel te onderhouden:

 • Reinig morsen onmiddellijk: Zelfs als u voegmiddel hebt verzegeld, is het nog steeds essentieel om morsen schoon te maken als ze zich voordoen. Dit voorkomt dat vloeistoffen in de specie trekken en een vlek achterlaten.
 • Test nieuwe reinigingsmiddelen: Als u een nieuwe reiniger gebruikt, of deze nu commercieel of zelfgemaakt is, test deze dan altijd eerst in een onopvallende ruimte. Let op eventuele verkleuringen of tekenen van schade.
 • Denk aan uw tegels: Natuursteen is gevoelig voor zure producten. U moet daarom het gebruik van azijn of citroensap vermijden bij het reinigen van de specie, omdat dit het oppervlak kan beschadigen. Kies in plaats daarvan voor een pH-neutrale reiniger.
 • Gebruik een toverstokje: Helaas gaat het schoonmaken van voegen gepaard met veel schrobben en moet je vaak een aanzienlijke hoeveelheid tijd op je knieën doorbrengen. Als je dit moeilijk vindt, kies dan een tool met een toverstok. Veel voegborstels worden geleverd met een uitschuifbare toverstaf om het proces gemakkelijker te maken.
 • Vermijd hard gereedschap: Gebruik geen staalwol of draadborstels, omdat deze de voeg kunnen beschadigen of breken.
 • Sluit de specie af: De Tile Council of America raadt aan om uw voegmiddel af te dichten met een hoogwaardige kit wanneer deze droog is. Er zijn drie toepassingsstijlen beschikbaar voor voegkitten. Deze omvatten borstel-on, rollers en sprays.
 • Gebruik een voegpen: Wanneer alle andere methoden niet werken, of als uw voegmiddel niet meer te repareren is, probeer dan een voegpen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren passend bij uw voegmiddel. Als je witte specie hebt, probeer dan de Clorox Bleach Pen om de heldere voeg te herstellen.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of voegmiddel verzegeld is?

De eenvoudigste manier om te zien of uw specie is verzegeld, is door een paar druppels water op de specie aan te brengen en te zien of ze intrekken. Als ze dat doen, wordt de voeg losgemaakt. Als de druppels op het oppervlak zitten, wordt de specie afgedicht.

Hoe vaak moet u voegmiddel afdichten?

U moet voegmiddel minstens één keer per jaar afdichten. Na verloop van tijd slijt het afdichtmiddel op sommige plaatsen dun en veroorzaakt het waterabsorptie. Wanneer dat gebeurt, grijpt schimmel aan, wat een uitdaging is om te verwijderen.

Reinigt Magic Eraser voegmiddel?

Magic Erasers, zoals dit Mr. Clean Variety Pack, zijn uitstekend in het verwijderen van vuil en vuil uit tegelvoeg. Ze reinigen ook schimmel en meeldauw en werken zelfs op betegelde oppervlakken.

Reinigt tandpasta voegmiddel?

Tandpasta reinigt wel voegmiddel als je de niet-gelvariant gebruikt. Dep het op een doek of gebruik een oude tandenborstel, schrob bij de voeg en spoel het af met warm zeepsop.


Feedback: Was dit artikel Helpful?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   wanneer moet je nestkastjes schoonmaken