Hoe lichaamsgeuren uit kleding te verwijderen

Klampen je kleren zich vast aan lichaamsgeuren? Zelfs nadat je ze hebt gewassen? We zijn er allemaal geweest.

Na jaren van wassen, hebben we zeven methoden onder de knie om lichaamsgeuren uit kleding te verwijderen.

Inhoudsopgave
 • Hoe lichaamsgeuren uit kleding te verwijderen
 • Hoe lichaamsgeur uit kleding te verwijderen zonder te wassen
 • Wat zijn de oorzaken lichaamsgeuren?
 • Waarom ruiken mijn kleren naar BO na het wassen?
 • Hoe lichaamsgeuren te voorkomen
 • Chase Versheid

Hoe lichaamsgeuren uit kleding te verwijderen

We delen zeven methoden die je helpen je kleding terug te brengen naar ultieme frisheid.

Gedistilleerde witte azijn

Witte azijn op het houten tafelblad

Dit is een krachtige geurverwijderaar. We gebruiken dit bij bijna elke lading wasgoed in ons huis. Het doet gewoon uitzonderlijk werk bij het verwijderen van allerlei slechte geuren.

 1. Lucht je stinkende kleding na het dragen ervan en voor het wassen. Als je ze in een zak of wasmand laat zitten, geef je ze alleen maar een nieuwe kans om nog erger te ruiken.
 2. Presoak de kleding in een 1:4 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water gedurende een half uur.
 3. Wassen zoals normaal.
 4. Droog in de droger indien mogelijk.
 5. Als de kleding nog steeds stinkt, herhaal dit proces dan.

Top Tip

Voor sokken is het geweldig om ze vooraf te weken in deze azijnoplossing. Zelfs als je geen grote training hebt gedaan, worden sokken bezweet en stinkend. Geef ze extra TLC door ze voor het wassen in azijn te weken.

Aspirine en crème van tandsteen

We weten dat dit klinkt als een rare combinatie. Maar geloof ons, het werkt. Crème van tandsteen, ook bekend als kaliumbitartraat, is een zure chemische stof die geuren kan neutraliseren (1). Aspirine bevat salicylzuur dat zweetvlekken en lichaamsgeuren kan verwijderen (2).

 1. Meng drie witte niet-gecoate aspirinepillen in een kopje warm water.
 2. Voeg een eetlepel crème van tandsteen toe.
 3. Gebruik een oude tandenborstel om de oplossing op het bevlekte of zweterige gebied te schrobben.
 4. Laat 20-30 minuten staan.
 5. Wassen en drogen zoals normaal.
 6. Herhaal indien nodig.

Speel met watertemperaturen

Heet water is geweldig voor het verwijderen van geuren, maar het kan vlekken veroorzaken. Dus als je vlekken wilt verwijderen en geuren wilt doden, probeer dan deze methode. Opmerking: het werkt geweldig voor braakvlekken, plasvlekken en poepvlekken.

 1. Schraap eerst de reststof eraf en gooi deze weg. Draag hierbij beschermende handschoenen en kleding om je gezondheid te beschermen maar ook de kleding die je op dit moment draagt.
 2. Was de items eerst in koud water om ze van het residu af te spoelen. Als je vlekken opmerkt, doe dan een korte wasbeurt met een beetje vlekverwijdering in koud water.
 3. Zodra de vlekken zijn verdwenen, laat u de kledingstukken door het heetste water lopen dat het verzorgingslabel toestaat. Dit zal je helpen om van slechte geuren af te komen.
 4. Als het onderhoudsetiket het toelaat, droogt u het machinaal.

Probeer dit

Gebruik voor braaksel, plas en poepafval een wasmiddel op basis van enzymen. Dit kan eiwitten afbreken om goed van de vlekken en geuren af te komen.

Citroensap

Gesneden citroen om koelkastgeur te verwijderen

Dit is een goedkope, vrolijke en milieuvriendelijke manier om lichaamsgeuren in kleding kwijt te raken. Citroenen neutraliseren van nature slechte geuren, dus je maskeert de geur niet – je raakt het echt kwijt (3).

 1. Sap verschillende citroenen.
 2. Meng het sap met twee liter warm water en laat het afkoelen.
 3. Week de kleding in de oplossing gedurende 30 minuten tot een uur.
 4. Spoel de kleding af in koud water.
 5. Wassen zoals normaal.
 6. Hang buiten te drogen.

Houd er rekening mee

Citroensap kan kleding bleken, dus vermijd het gebruik op donkergekleurde items (4).

Zuiveringszout

Zuiveringszout is een nietje in ons huis. We hebben altijd een emmer van vijf kilo onder de gootsteen. Het wordt goed gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder wassen.

 1. Vul een grote gootsteen of emmer met warm water.
 2. Voeg een kopje zuiveringszout toe en los op.
 3. Voeg de kledingstukken toe, dompel ze onder water en laat ze een nacht weken.
 4. Doe ’s ochtends de kledingstukken in de wasmachine met een zwaar maar ongeparfumeerd wasmiddel. Als je een geparfumeerd wasmiddel gebruikt, kan het de geuren maskeren en weet je niet of het echt weg is.
 5. Controleer na de cyclus het kledingstuk op geuren. Als het nog steeds stinkt, herhaal dan de bovenstaande stappen.
 6. Wanneer de geur weg is, droog het volgens het onderhoudsetiket.

Bonustip

Je kunt ook zuiveringszout en water mengen om een pasta te maken. Breng dit ’s nachts aan op de getroffen gebieden en het zal geuren absorberen en neutraliseren. Daarna wassen zoals normaal.

Zout

Zout is nuttig voor meer dan alleen het op smaak brengen van je eten. Het kan zelfs bacteriën doden die slechte geuren op je kleding kunnen veroorzaken (5).

 1. Giet 1/2 kopje zout in een grote kom halfvol met warm water.
 2. Roer om het zout op te lossen.
 3. Voeg je stinkende kleding toe en laat ze een paar uur in de oplossing weken.
 4. Was de kleding zoals normaal.

Wassoda

Het wassen van soda is een beetje zoals zuiveringszout – maar dan sterker. Het werkt door geuren te neutraliseren, in plaats van ze te maskeren. Dit is perfect voor zweterige gymkleding wanneer je de stank niet lijkt te kunnen verzachten.

Voordat je sta krijgtrted, merk op dat het wassen van frisdrank wordt geclassificeerd als een irriterend middel. We raden aan om rubberen handschoenen te dragen wanneer je ermee werkt (6).

 1. Strooi wassoda over de stinkende delen van de kleding. U kunt ongeveer 1/4 kopje wassoda gebruiken voor elk gebied, maar u hoeft misschien niet zoveel te gebruiken.
 2. Besprenkel het gebied met water en schrob het in met je rubberen handschoenen. Hierdoor ontstaat een pasta.
 3. Laat het 30 minuten zitten.
 4. Was het kledingstuk zoals normaal.

Hoe lichaamsgeur uit kleding te verwijderen zonder te wassen

Als je geen tijd hebt om je kleding door een hele wascyclus te laten lopen, maar je wilt toch slechte geuren neutraliseren, is er iets dat je kunt proberen.

 1. Meng een verhouding van 1:1 van gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles.
 2. Voeg een paar druppels etherische oliën toe. Hiervoor raden we kaneel, kruidnagel, piment, tijm, oregano of rozemarijn aan, omdat ze antibacteriële eigenschappen hebben (7). Dit zijn echter niet ieders favoriete geuren, dus probeer er een te mengen met geuren die je lekker vindt, zoals citroen of sinaasappel.
 3. Schud de spuitfles om de ingrediënten te combineren.
 4. Hang je stinkende kledingstukken ergens op waar ze kunnen luchten.
 5. Spuit ze royaal in met de azijnspray, met de nadruk op de stinkende gebieden.
 6. Laat het aan de lucht drogen.

Afhankelijk van de ernst van de geur, kan dit voldoende zijn om de geuren te doden totdat u het kledingstuk goed kunt wassen.

Wat zijn de oorzaken lichaamsgeuren?

Om erachter te komen waarom je kleding ruikt, moet je eerst overwegen wat lichaamsgeuren veroorzaakt. Het meest voorkomende antwoord is zweet.

Bacteriën breken ons zweet af en dit is gekoppeld aan de apocriene klieren die de meeste lichaamsgeuren afscheiden (8). Je vindt deze klieren in borsten, genitale gebieden, oogleden, oksels en zelfs oren. Deze klieren hebben meestal een geur.

Een andere veel voorkomende lichaamsgeur is voetgeur. Je ruikt dit meestal niet als je sokken en schoenen draagt, maar dit is een deel van het probleem. Sokken en schoenen maken het moeilijker voor het zweet om te verdampen. Hierdoor krijgen de bacteriën meer zweet om af te breken tot nare geurtjes. In het ergste geval kunnen schimmels ontstaan wat leidt tot behoorlijk vieze geuren.

Er zijn andere veel voorkomende geuren die zich aan je kleding kunnen vastklampen, zoals kookgeuren, braaksel, een vuile wasmachine, parfum, resten van het vullen van je auto met gas en andere dingen.

Waarom ruiken mijn kleren naar BO na het wassen?

Normaal gesproken is het goed wassen van je kleding voldoende om lichaamsgeuren kwijt te raken. Maar wat als je kleding uit de wasmachine haalt en ze nog stinken? Waarom is dat?

Dit kan te wijten zijn aan een paar redenen.

Ten eerste gebruikt u mogelijk geen effectief wasmiddel. Goedkope of lichte wasmiddelen zijn misschien niet genoeg om lichaamsgeuren uit uw kleding te verwijderen.

Ten tweede is talg – een andere lichaamsvloeistof die tot geuren kan leiden – moeilijk te verwijderen omdat het zich diep in de vezels van onze kleding insluit (9). Talg is echt plakkerig waardoor het moeilijk te verwijderen is, maar ook gemakkelijk over te brengen op andere kledingstukken.

Een andere reden kan zijn dat je de stinkende kleding niet snel genoeg hebt gewassen. Hoe langer je deze zweterige kleding in de mand laat zitten, hoe sneller de bacteriën en geuren kunnen groeien. We raden dus aan om echt vuile kleding zo snel mogelijk aan te pakken.

Last but not least kan het zijn dat je wasmachine eigenlijk vies is waardoor je kleding niet goed schoongemaakt kan worden.

Hoe lichaamsgeuren te voorkomen

Een van de gemakkelijkste manieren om lichaamsgeuren op kleding te voorkomen, is door lichaamsgeuren op jezelf te voorkomen. Het is natuurlijk om lichaamsgeuren te produceren, dus schaam je niet als het gebeurt, maar er zijn eenvoudige manieren om ze aan te pakken. Hier zijn onze beste tips:

 • Draag deodorant: Het dagelijks gebruik van deodorant of anti-transpirant kan lichaamsgeuren bestrijden. Trek dit elke dag na het douchen aan. De meeste zijn ontworpen voor oksels, maar spray deodorants of anti-transpiranten kunnen vaak worden gebruikt in andere gebieden die lichaamsgeuren produceren.
 • Douche regelmatig: Je moet minstens één keer per dag douchen om lichaamsgeuren te bestrijden. Concentreer je op het grondig wassen van je oksels, liezen en voeten.
 • Verander je dieet: Als niets anders werkt, kan het te maken hebben met een dieetprobleem. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen lichaamsgeuren veroorzaken, zoals koolhydraatrijk voedsel of een hoge vleesconsumptie (10). Probeer meer groenten en fruit in je dieet op te nemen.
 • Draag loszittende kleding: Losse kleding geeft je lichaam meer ruimte om te ademen en te ventileren. Dit kan limhet lichaam ruikt, omdat het zweet niet vast komt te zitten.
 • Wax of scheer je oksels: Als je wilt, kun je je oksels waxen of scheren. Het is bewezen dat dit de okselgeur minimaliseert (11).

Chase Versheid

We zijn allemaal bekend met lichaamsgeur die zich vastklampt aan onze kleding. Hoewel het niet prettig is, is het niet te lastig om te verwijderen als je weet wat je moet doen. Onze zeven verschillende methoden kunnen helpen. Als de ene niet werkt, probeer dan een andere.

We raden vooral gedestilleerde witte azijn of zuiveringszout aan. Dat is een enorme hit in ons huis, en het werkt elke keer!

Naast de reinigingsmethoden, moet u ervoor zorgen dat u op de hoogte blijft van uw persoonlijke hygiëne en uw wasroutine om lichaamsgeuren te minimaliseren.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?