Hoe een kaarsenpot schoon te maken en overgebleven was te verwijderen

Wanneer je kaars tot op de bodem is gebrand, kan het zonde lijken om de hele pot weg te gooien. Misschien wilt u het hergebruiken voor een ander project of gewoon opruimen zodat u het kunt recyclen.

Ik heb drie jaar een kaarsenbedrijf gehad, dus ik ben een expert in alles wat met wax te maken heeft! We hebben stappen samengesteld voor de beste manier om een kaarsenpot schoon te maken, zodat je lege potten kunt hergebruiken.

Blijf lezen om te leren hoe je een kaarsenpot kunt schoonmaken met behulp van een paar verschillende maar zeer eenvoudige methoden!

Hoe maak je een kaarsenpot schoon met afwasmiddel

Giet kokend water in de kaarsenpot en laat het een nacht staan. Dit brengt alle overgebleven was en olie naar boven. Gooi het weg. Was de pot uit met warm zeepsop en schrob met een schurende spons. Droog goed af met een theedoek.

Hoe wax uit een kaarspot te halen

Voordat u goed begint met het schoonmaken van een kaarsenpot, moet u alle was verwijderen. Het is normaal dat er wat overgebleven was is die niet kan worden verbranded. Deze was is wat de lont vasthoudt.

We zullen negen handige methoden delen om was uit je kaarsenpot te verwijderen.

In de vriezer

Wanneer was koud is, krimpt het. De vriezer kan u dus helpen deze uit de glazen pot of blik te verwijderen.

Zet de kaars een nacht in de vriezer. Zodra je het verwijdert, gebruik je een botermes om de was uit de pot te wrikken. Doe de was in de vuilnisbak – smelt het nooit en giet het in de gootsteen – of bewaar het als je de was wilt hergebruiken.

Til de lont en tab van de bodem met je botermes. Als de bodem van de pot nog steeds plakkerig is, maak je geen zorgen. Dat ruimen we later wel op.

Met kokend water

In tegenstelling tot de vriesmethode gebruikt dit warmte om de resterende was te smelten.

Kook wat water en giet het vervolgens in de kaarsenpot. De was zal licht smelten voordat hij naar de oppervlakte stijgt. Geef het een paar minuten totdat het allemaal aan de oppervlakte van het water is. Gebruik een lepel om de gesmolten was te verwijderen die in het water drijft. Doe het in de vuilnisbak.

Giet het kokende water uit. Herhaal indien nodig. Zodra je alle was hebt verwijderd, veeg je de binnenkant van de kaarsenpot af met een papieren handdoek om de gesmolten wasresten te verwijderen.

In de oven

Als je de oven al aan hebt, waarom zou je de was er dan niet in smelten?

Zet de oven op 200 graden Fahrenheit. Bekleed een bakplaat met blikfolie en leg de kaarsen ondersteboven erop.

Laat de potten 20 minuten in de oven staan. Controleer of de was goed uit de potten is uitgelekt. Gebruik een botermes om de resterende was te verwijderen. Gebruik dan een papieren handdoek om extra residu te verwijderen.

Veiligheidswaarschuwing

Zorg ervoor dat je ovenhandschoenen draagt, want de kaarsenpotten zullen heet zijn!

In een dubbele ketel

Als je de kaarsen zelf hebt gemaakt, heb je waarschijnlijk een dubbele ketel. Je kunt de was ook uit de potten legen met je dubbele ketel.

Houd er rekening mee dat dit wat langer kan duren met bijenwas en palmwas.

Om deze methode te doen, vult u een pan met water en brengt u deze aan een sudder op uw kookplaat. Doe de kaarsenpotten in het sudderende water en laat het opwarmen. Zodra de was is gesmolten, dumpt u deze in het afval of een andere container als u van plan bent de was opnieuw te gebruiken.

Lees ook:   Hoe curryvlekken te verwijderen

Gebruik een botermes om de lont en het lipje van de bodem van de pot te verwijderen.

Er kunnen wat resten in de pot achterblijven, maar we zullen het later opruimen.

Let op

Als ik kaarsen maakte, gebruikte ik mijn dubbele ketel om kaarsvet te verwijderen. Het werkt een traktatie!

Met haardroger

Je kunt een haardroger gebruiken om de was in je pot te smelten. Richt het mondstuk een paar minuten op de pot en kijk hoe de was begint te smelten. Blaas hete lucht niet rechtstreeks in de kaarsenpot, omdat dit kan resulteren in hete was die op je terugspatten.

Gebruik een botermes om de losgemaakte was te verwijderen. Veeg de binnenkant van de pot af met een papieren handdoek.

Verwijder met het botermes de lont en het lipje van de bodem van de pot.

Nogmaals, wees voorzichtig, want de pot kan erg heet worden bij het gebruik van een haardroger!

In de magnetron

Voordat je dit probeert, moet je er absoluut 100 procent zeker van zijn dat er geen metalen lontlip in de kaars zit. De enige manier waarop je hier zeker van kunt zijn, is als je de kaars zelf hebt gemaakt of als je dubbelcheckt bij de leverancier. Je moet er ook voor zorgen dat de potten niet van aluminium zijn gemaakt. Metaal en magnetrons mengen niet.

Aan de andere kant kan de magnetron de was smelten, maar het verdeelt de warmte niet gelijkmatig. Het kan dus zijn dat de was niet gelijkmatig smelt. Bovendien kan de ene kant van de pot koel aanvoelen terwijl de andere kant gloeiend heet is.

We hebben echter een veilige methode als u een magnetron wilt gebruiken om uw kaarsvet te smelten.

Plaats de kaars in een magnetronbak zoals een keramische kom. Verwarm gedurende één minuut per keer. Stop wanneer de was volledig is gesmolten, maar laat het niet heter worden dan 170 graden Fahrenheit. U moet een thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren.

Zodra het gesmolten is, of ongeveer 170 graden, haal je de kaars uit de magnetron. Giet het snel in de vuilnisbak of een aparte container als u van plan bent het opnieuw te gebruiken.

Met een Heat Gun

Hoe kaarsvet uit een pot te verwijderen met behulp van een hittepistool, vraag je?

Je kunt kaarsvet smelten met een hittepistool zoals je zou doen met een haardroger. Richt het hittepistool op de bodem van de kaarsenpot om de was te smelten. Zodra het is gesmolten, verwijder je het met een botermes. Gooi de was weg of bewaar hem voor later. Vergeet niet om de lont en het lipje te verwijderen.

Met een lepel

Als je geen warmte wilt gebruiken om de was te smelten, kun je gewoon een lepel gebruiken. Houd er rekening mee dat dit een stuk langer gaat duren. Kortom, neem je lepel en krijg naar de stad om de overgebleven was eruit te schrapen! Dit is een goede methode als je kinderen erbij wilt betrekken, omdat het erg veilig is.

Met Nagellak Remover

Nagellakremover op basis van aceton kan kaarsvet oplossen. Maar dit kan een langdurige methode zijn. Het is echter de moeite waard om het eens te proberen! Giet wat nagellakremover in de pot en bedek een dun laagje over de resterende was. Laat het 5-10 minuten staan om te zien of de was begint op te lossen. Gebruik een lepel om de losgemaakte en opgeloste was te verwijderen. Ga door totdat je alle was uit de pot hebt verwijderd.

Lees ook:   Hoe vaak het luchtfilter in een auto te vervangen

Hoe een hele kaars uit een pot te verwijderen

Wist je dat je de diepvriesmethode kunt gebruiken om een hele kaars uit een glazen pot of blik te verwijderen? Bovendien kan het het intact laten als je het voorzichtig doet.

Houd er rekening mee dat dit het beste werkt als je kaarsenpot geen ribbels heeft. Anders kun je het niet uit de pot trekken zonder de was te breken. Dit werkt bijvoorbeeld mogelijk niet met Yankee-kaarsen omdat hun potten rondingen en richels hebben.

 1. Zet de kaars een nacht in de vriezer.
 2. Haal de kaars uit de vriezer en plaats hem ondersteboven.
 3. De wax kan er zomaar uitspringen met een beetje schudden.
 4. Als het er niet uitspringt, gebruik dan een botermes om het voorzichtig uit de pot te maken. Oefen niet te veel druk uit. Anders zou je de was kunnen kraken.

Je kunt het kaarsvet gebruiken voor een ander project of het in een andere pot doen als je wilt.

Hoe maak je een kaarsenpot schoon

Zodra je overtollige was uit een pot hebt verwijderd, moet je het opruimen. Je kunt kaarsenpotten gebruiken voor een ander project, het maken van nieuwe kaarsen of voor opslag. Deze methode maakt gebruik van afwasmiddel, dus je hebt geen mooie reinigingsoplossingen nodig. Hier is de beste manier om een kaarsenpot schoon te maken en oude labels te verwijderen.

 • Tijd: Laat een nacht weken, maak 20 minuten schoon
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Kokend water
 • Afwasmiddel
 • Schurende spons of borstel
 • Theedoek
 • Zuiveringszout
 • Water
 • Kom
 • Lepel

1. Kaarsvet verwijderen

Als u een van de bovenstaande methoden kiest, verwijdert u het kaarsvet uit de pot. Hoe meer u hergebruikt, hoe gemakkelijker de reinigingsstappen zullen zijn.

2. Baking Soda Pasta maken

Gebruik in een kleine kom een lepel om een verhouding van 1: 1 zuiveringszout en water te mengen. Mix om een pasta te maken. Breng de pasta aan op het oude label.

Laat 20 minuten intrekken en veeg af met een schurende spons of borstel. Het oude label zal super gemakkelijk opstijgen! Afspoelen met water.

3. Giet kokend water in de pot

Zodra je zoveel mogelijk was hebt verwijderd, giet je kokend water in de pot. Dit verwijdert was- en olieresten uit de pot. Hoe langer je de pot laat staan, hoe effectiever dit zal zijn. We raden aan om het ’s nachts te laten staan als je de tijd hebt, maar je moet het minstens een paar uur laten staan.

4. Was de pot met zeepsop

Was de pot nu uit met warm zeepsop zoals je normaal gesproken je afwas doet. Super makkelijk! We raden aan om een schurende spons of borstel te gebruiken om meer was- en olieresten los te maken.

5. Droog goed

Gebruik je theedoek om de pot grondig te drogen. Het zou er nu 100 procent schoon uit moeten zien.

Top manieren om kaarspotten te hergebruiken

Nu de kaarsenpot er brandschoon uitziet, hoe kun je hem dan hergebruiken? Hier zijn enkele fantastische ideeën voor het upcyclen van je kaarsenpot.

 • Meer kaarsen: Waarom zou je de pot niet gebruiken om meer kaarsen te maken? Het is een milieuvriendelijke manier om de kaarsen in je huis brandend te houden. Hergebruik gewoon dezelfde pot elke keer dat je een nieuwe kaars wilt. Een ander idee is om een theelichtje in de pot te laten vallen en deze aan te steken.
 • Vetplanten: Gebruikte kaarsenpotten zijn een geweldige plek voor het planten van vetplanten. Vul het met aarde, plant je kleine maatje en geniet van dit unieke idee.
 • Bewaar je huidverzorging: Je kunt je huidverzorging bewaren in je oude kaarsenpotten of zelfs doe-het-zelf huidverzorging maken. Een DIY bodyscrub is gemakkelijk te maken en deze schone potten zijn een schattige opslagoplossing.
 • Keuken opslag: Waarom bewaar je je thee, koffie, rijst of andere keukeningrediënten niet in deze schone potten? Ze zien er schattig uit in uw huis.
 • Kantoor opslag: Schone kaarsenpotten zorgen voor geweldige potloodhouders. Zet hem op uw bureau en geniet van een nieuwe opbergoplossing!
 • Winkel kaars lucifers: Weg met de saaie kartonnen doos waar je lucifers in komen. Bewaar ze in jour oude kaarsenpot in plaats daarvan.
 • Rommel opbergruimte: Je kunt een gebruikte kaarsenpot in elke kamer plaatsen om willekeurige stukjes en bobs op te slaan. Gebruik het in de badkamer voor haarbanden, bobby-pinnen en q-tips. Gebruik het in de garage voor moeren, bouten en schroeven.
Lees ook:   Miele Triflex HX2 Racer Lotuswit

Hoe kaarsvet te hergebruiken

Misschien wilt u niet al het kaarsvet verspillen dat u van de bodem van uw potten bewaart. Als u het in een aparte container bewaart, kunt u het een tijdje laten opbouwen. Binnenkort heb je genoeg om een hele nieuwe kaars te maken. Houd er rekening mee dat het een vreemde geur kan hebben, vooral als je een paar verschillende kaarsen met elkaar mengt.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Container voor het bewaren van was van oude kaarsen (Tupperware is prima)
 • Pit
 • Wick tabblad
 • Wasknijper
 • Kaarsencontainer (pot of blik)
 • Heet lijmpistool
 • Dubbele boiler
 • Schaar

1. Bewaar Oude Was

Gebruik een van de bovenstaande methoden voor het smelten van was en bewaar al uw oude was in een container. Een oude Tupperware kuip is geschikt.

2. Bereid je potten voor

Breng met behulp van een kaarspot of blik hete lijm aan om het lontlipje aan de onderkant van de pot te bevestigen. Als u een stoffen lont gebruikt, kunt u deze met een wasknijper op zijn plaats klikken.

3. Smelt oude was

Stel je dubbele ketel in. Als je er geen hebt, kun je er zelf een maken met een oude pan. Plaats het in een grotere pan die halverwege met water is gevuld. Breng het water aan de kook.

Gebruik een botermes om de oude was uit je bakje te wrikken. Plaats het in je dubbele boiler of oude pan. Blijf erbij tot het gesmolten is. Laat de wax niet onbeheerd achter.

4. Giet in pot

Zodra de was is gesmolten, giet je deze in de schone kaarscontainer. Zorg ervoor dat de lont niet in de was valt. Daar komt de wasknijper goed van pas!

5. Laat wax uitharden

Laat de wax een nacht volledig uitharden. Knip ’s ochtends de lont bij, zodat deze ongeveer twee centimeter boven de was ligt. Steek je kaars aan en geniet!

Een kaarsenpot schoonmaken

Nu je weet hoe je was uit een kaarsenpot kunt halen, kun je allerlei toffe dingen doen met de lege potjes. Zorg ervoor dat je ze grondig reinigt met warm zeepsop en droog de potten grondig.

Dan kun je ze gebruiken voor verschillende leuke projecten, zoals het verpotten van vetplanten of zelfs het maken van nieuwe kaarsen.

Met jarenlange kaarsenervaring zijn onze tips en methoden te vertrouwen.