Hoe maak je een haaienstofzuiger schoon

Verliest uw Shark stofzuiger zuigkracht? Geeft het een vieze geur af? Een van de belangrijkste redenen voor dergelijke problemen is dat we soms het schoonmaken van onze stofzuigers negeren.

Dat is niet meer nodig! U hoeft geen geld uit te geven aan reparaties of vervangingen. Het enige wat je nodig hebt is goed onderhoud.

Met onze stapsgewijze handleiding voor het reinigen van een Shark-stofzuiger, keert uw stofzuiger terug naar zijn gebruikelijke efficiënte zelf.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je een haaienstofzuiger schoonmaken?
 • Hoe maak je een haaienstofzuiger schoon
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een haaienstofzuiger schoonmaken?

Volgens de gebruikershandleiding moet u de filters om de drie maanden reinigen.

Het HEPA-filter (high-efficiency particulate air) kan twee jaar zonder problemen draaien. Maar als u merkt dat de efficiëntie afneemt, wilt u deze misschien eerder reinigen of vervangen (1).

In wezen moet je onthouden om je Shark-stofzuiger vier keer per jaar schoon te maken om zijn werk goed te doen. Aan de andere kant, zelfs met een Google-agendaherinnering, mist u mogelijk een datum of twee.

Gelukkig zijn er enkele tekenen van je Haai die zeggen dat het tijd is om de stofzuiger schoon te maken. Deze omvatten:

 • Verminderde zuigkracht.
 • Onaangename geur uit het vacuüm.
 • Het vacuüm produceert hapachtige geluiden.
 • Het vacuüm laat vuil achter tijdens het schoonmaken.

De fabrikanten gaan er prat op dat de Shark-stofzuigers nooit zuigkracht verliezen, dus als die van jou dat is, wil je misschien controleren hoe vies het is.

Hoe maak je een haaienstofzuiger schoon

Er zijn verschillende Shark-modellen op de markt en de verwijderbare componenten bevinden zich waarschijnlijk op verschillende plaatsen. U moet dus uw modelspecifieke handleiding raadplegen om te weten waar u deze onderdelen kunt vinden en hoe u ze kunt verwijderen.

Dat gezegd hebbende, het reinigingsproces is hetzelfde en zal voor de meeste modellen werken. Laten we beginnen.

 • Tijd: 1-1,5 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt:

 • Zeep
 • Water en toegang tot een gootsteen of bassin
 • Een schaar
 • Microvezeldoek
 • Zachte borstel
 • Twee kopjes azijn en drie eetlepels zuiveringszout
 • Handschoenen om je handen te beschermen

1. Loskoppelen en demonteren

Begin met het loskoppelen van je stofzuiger. Idealiter moet u de stofzuiger buiten schoonmaken omdat er vuil bij betrokken is. Plaats waar mogelijk een vel of een andere bekleding onder het vacuüm om te voorkomen dat er een rommelige hoop ontstaat.

Vergeet niet

Terwijl u verschillende onderdelen uit de grotere stofzuigcomponent verwijdert, onthoudt u hoe ze er weer in passen. Het bespaart u kostbare tijd om uit te zoeken welk deel waar naartoe gaat.

2. De stofbus legen

Verwijder vervolgens de bus uit het apparaat en gooi het vuil in een afvoerzak. Week de bus in een sopje en was hem met je microvezeldoek. Spoel het af in koud water en laat het aan de lucht drogen.

Zorg ervoor dat de bus volledig droog is voordat u deze weer in elkaar zet. Dit kan ongeveer 24 uur duren.

Let op

Het opnieuw monteren van het vacuüm terwijl een van de gewassen onderdelen nog nat is, kan schimmel veroorzaken. Dit kan op zijn beurt ademhalingsproblemen en andere allergische reacties veroorzaken. (2).

3. Reinig de filters

Nadat u de vuilbus uit de grotere stofzuigcomponent hebt verwijderd, vindt u de filters. Afhankelijk van uw Shark vacuümmodel kunnen de filters van schuim zijn rubber. Extra filters kunnen worden gemaakt van vilt.

Dompel de schuimfilters in een sopje en was ze grondig. De filters zullen er waarschijnlijk gekleurd uitzien, zelfs na een goede scrub. Het belangrijkste om te onthouden is dat ze schoon zijn.

Shark raadt het wassen van viltfilters niet aan, omdat ze gemakkelijk beschadigd kunnen raken. Tik ze dus voorzichtig om het vuil los te maken en veeg ze schoon.

Als je ervoor kiest om de jouwe te wassen, week ze dan in een sopje, net als hun schuimrubberen tegenhangers. Was ze echter licht en voorzichtig. Vergeet niet dat je dit op eigen risico doet.

Spoel de zeep van de filters af, leg ze plat en laat ze minstens 24 uur aan de lucht drogen. Als de filters versleten zijn, is dit waarschijnlijk een teken dat dit een goed moment is om ze te vervangen. Zorg ervoor dat u een filter koopt dat specifiek is voor uw model.

HEPA-filters reinigen?

Week ze gewoon in een sopje en maak ze schoon zoals andere filters. In vergelijking met de gebruikelijke filters kan het echter langer duren voordat een HEPA-filter droogt.

4. Maak de borstelkop schoon

De roterende borstel is de dupe van de reiniging en je zult er puin op plakken, zoals haar, touwtjes en ander vuil.

Om uw roterende borstel schoon te maken, begint u met het scheiden van het vloerhulpstuk van het handvat. De vloerbevestiging op de meeste modellen heeft een knop aan elk uiteinde. Druk op deze knoppen om de borstelkop los te maken voor een betere reiniging.

Gebruik je schaar om vuil te knippen dat verstrikt is geraakt in de borstel. Gebruik vervolgens je handen om voorzichtig al het puin eruit te trekken, voorzichtig om de borstelharen tijdens het proces niet te beschadigen.

Gebruik een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen of week de borstel in water en schrob deze grondig. Laat de borstel minstens 24 uur aan de lucht drogen voordat u hem opnieuw bevestigt.

5. Reinig de slang

Controleer de slang op eventuele verstoppingen die de beweging kunnen belemmeren. Maak de slang van beide uiteinden los. Inspecteer zorgvuldig de uiteinden en de volledige lengte van de slang.

Als de vacuümslang verstopt is, plaats deze dan op de warmwaterkraan en laat hem lopen. Sluit het ene uiteinde van de slang met uw hand, verwijder de slang uit de kraan en sluit het andere uiteinde. Geef de slang een goede shake.

Meng vervolgens het zuiveringszout en de azijn in een pot en giet het in de slang. Net als bij het warme water, moet je het ene uiteinde met je hand bedekken en het andere ook. Een paar minuten goed schudden.

Laat het mengsel los en laat warm water door de slang lopen, gevolgd door koud water. Het zuiveringszout- en azijnmengsel helpt de slang te ontstoppen en verwijdert slechte geuren. Bovendien helpt het hete water het vuil los te maken en te verwijderen.

Leg de slang plat en laat hem drogen. Zodra het volledig is opgedroogd, bevestigt u het opnieuw aan het apparaat.

6. Reinig de gemotoriseerde vloermondstuk

Zodra u de slang van de connector hebt losgemaakt, controleert u de opening op eventuele verstoppingen. Draai het vloermondstuk ondersteboven. Tik er zachtjes op om vuil los te maken en gebruik vervolgens een oude tandenborstel om het te verwijderen.

De onderste kanaalslang die aan de gemotoriseerde vloermondstuk is bevestigd, is een kleine slang die vaak wordt vergeten tijdens het reinigen. Maak het los en controleer het op verstoppingen. Inspecteer ook de openingen op klompen.

Reinig het op dezelfde manier als de hoofdslang en borstel de openingen naar beneden zoals hierboven voor elk weergegeven.

7. Monteer de stofzuiger opnieuw

Het reinigingsproces is bijna klaar. Monteer alle onderdelen opnieuw en zorg ervoor dat elk onderdeel volledig droog is. We kunnen dit punt niet genoeg benadrukken.

Met alles intact, geef je de hele stofzuiger een goede veegbeurt om ervoor te zorgen dat de buitenkant net zo schoon is als de binnenkant.

8. Verspreid een frisse geur

Is de hondengeur op je vloer of werken andere geuren op je zenuwen? Je kunt mild geurende lipjes vlak voor het stofzuigen in het vacuüm plaatsen en een frisse geur verspreiden. Gemalen kaneel of gemalen koffiebonen zullen hetzelfde effect bereiken.

Als je andere geuren een beetje overweldigend vindt, kun je de Fresh Wave Vacuum Deodorizer Beads proberen die je huis verlaten en Shark vacuum fris ruiken.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je een haaienvacuümfilter?

Om een Shark-stofzuiger te verwijderen, legt u de reiniger op zijn rug en plaatst u de twee filters onder de stofbus. Druk op de filterontgrendelingsknop om de filterbehuizing te verwijderen. Je zou twee filters moeten zien: een schuim en het andere vilt.

Verwijder de filters uit hun frame en reinig of vervang ze door nieuwe filters.

Hoe voorkom ik dat mijn haaienstofzuiger naar een hond ruikt?

Om te voorkomen dat je Shark-stofzuiger naar een hond ruikt, leeg je de vuilnisbak regelmatig en houd je hem schoon. Was de filters of vervang ze volgens de instructies van de fabrikant. Een andere manier om de hondengeur te verwijderen, is door er wat opfrissercapsules in te laten vallen, zoals deze Scent Capsule.

Waarom raakt mijn haaienstofzuiger steeds verstopt?

Je Shark stofzuiger raakt steeds verstopt omdat je hem waarschijnlijk niet regelmatig schoonmaakt. De filters raken vervuild en beperken de luchtstroom. Wanneer dat gebeurt, daalt de zuigkracht, wat de prestaties beïnvloedt.

Waarom blaast mijn haaienstofzuiger vuil uit?

Je Shark stofzuiger blaast vuil uit vanwege een verstopping in het systeem. Als u de stofbus maximaal laat vullen, wordt het stof ook weer uit het vacuüm gedwongen omdat het nergens anders heen kan.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Power & Fresh allesreiniger- Katoen & Citroen- Voordeelverpakking 2 x 500ml