Tips en trucs voor het reinigen van een Dyson-stofzuiger

Is je Dyson stofzuiger funky gaan ruiken? Is er een plotseling verlies van zuigkracht? Wanneer heb je voor het laatst je stofzuiger schoongemaakt?

Voordat u zich haast en een vervanging koopt, heeft uw Dyson misschien gewoon een goede reiniging nodig.

Maak je niet druk; we zijn allemaal schuldig aan het laten glippen van dit huishoudelijke karwei. Maar het is belangrijk om te weten hoe u een Dyson-stofzuiger kunt reinigen om deze dure investering te behouden.

Het regelmatig reinigen van uw Dyson is essentieel voor maximale bedrijfsefficiëntie. Het kan ook de levensduur van uw stofzuiger verlengen.

Inhoudsopgave
 • Hoe een Dyson-stofzuiger te reinigen
 • Veelgestelde vragen
 • Schoon stofzuigen, schoon huis

Hoe een Dyson-stofzuiger te reinigen

Hoe een Dyson-stofzuiger te reinigen

Het reinigen van uw Dyson stofzuiger is een eenvoudige taak als u weet wat u doet. U kunt onze stapsgewijze handleiding om de één of twee maanden volgen – misschien meer als u regelmatig stofzuigt.

 • Tijd: 45 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoeken
 • Perslucht (optioneel)
 • Gootsteen of bassin
 • Schaar
 • Schroevendraaier
 • Gedistilleerde witte azijn (optioneel)

1. Koppel uw Dyson los

Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat u de Dyson hebt losgekoppeld van het stopcontact. Dit maakt je werk een stuk veiliger, waardoor het risico op een elektrische schok afneemt.

2. Leeg en schrob de stofbus

Begin met de stofbus, omdat alle Dyson stofzuigers zakloos zijn. De stofbus bevindt zich meestal onder de cyclonen. Op veel modellen, zoals de Dyson V6, is er een rode “bin release” -knop naast de basis.

Druk hierop om de stofbus uit het hoofdvacuüm los te maken. Afhankelijk van het model kan het op een andere plaats zijn, maar het mag niet ver weg zijn. Raadpleeg uw handleiding als u niet zeker weet waar deze zich bevindt.

Druk op de knop op de stofbus om de basis vrij te maken en vuil in de prullenbak te legen. Zorg ervoor dat je het schudt om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.

Reinig de binnenkant van de stofbus met een vochtige doek. Microvezel is een goed materiaal omdat het positief geladen is. Dit betekent dat het gemakkelijk stof en vuildeeltjes kan opvangen en ze stevig kan vasthouden, zodat ze niet terugsmeren op de stofbus (1).

Dyson raadt aan om geen wasmiddel te gebruiken om de stofbus uit te wassen – chemicaliën kunnen het materiaal plakkerig maken. In sommige gebruikershandleidingen staat ook vermeld dat je geen enkel deel van de cyclonen van de Dyson met water mag wassen.

Dus als er vuil vastzit in de cyclonen, wilt u misschien een persluchtapparaat proberen. Hiermee kunt u vuil wegblazen voor maximale zuigkracht.

Als u de stofbus wast, zorg er dan altijd voor dat u deze grondig droogt. Als je overtollig vocht en vocht erin laat, kan er schimmels in groeien (2).

3. Verwijder en was de filters

Het filter van uw Dyson stofzuiger heeft een cruciale rol te spelen bij het schoonhouden van uw huis. Het vangt stof, pollen, bacteriën en vuildeeltjes uit de lucht.

Dit betekent dat het noodzakelijk is om de filters na verloop van tijd schoon te maken. Veel Dyson-filters zijn paars en bevinden zich in de buurt van de cycloon.

Sommige Dyson rechtopstaande stofzuigers hebben meer dan één filter. Dit kan een andere in de “bal” of achterkant van de machine omvatten. Til filters eruit en verwijder ze voor reiniging.

Laat het filter onder het koude leidingwater lopen om stof en vuil te verwijderen. Het is het beste om geen afschrikking te gebruikennt of chemicaliën.

Je kunt het water er voorzichtig uit persen en dit proces blijven herhalen totdat het water helder is. Je weet wanneer het schoon is door er gewoon naar te kijken.

Voordat u het filter terug in het vacuüm plaatst, is het noodzakelijk om het grondig te laten drogen. Het kan worden beschadigd in een wasdroger. U kunt het dus gewoon ongeveer 24 uur in een warm deel van uw huis laten staan.

Sommige Dyson-handleidingen zeggen dat u het filter om de drie maanden moet wassen. Als u uw stofzuiger echter veel gebruikt en op zwaar vervuilde vloeren, moet deze mogelijk vaker worden gereinigd.

Met ons Dyson filter verwijderen we eenvoudig het filter en controleren we hoe stoffig en vuil het is. Als het smerig is, maken we het daar en dan schoon.

4. De borstelbalk ontwarren

De borstelbar verzamelt al het haar, puin en vuil van uw vloeren en tapijt. Na een tijdje bouwt dit zich op en raakt het in de knoop, waardoor de reinigingsefficiëntie afneemt. Pak dus een schaar en een platte schroevendraaier voor deze stap.

U moet de zoolplaat op sommige Dyson-stofzuigers verwijderen om de borstelbalk schoon te maken. Verschillende modellen vereisen een platte schroevendraaier om de schroeven te verwijderen.

Er zullen andere modellen zijn waar je gewoon een munt kunt gebruiken om hem los te schroeven. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de Dyson DC39 Animal vacuum. Dan trek je gewoon de borstel eruit.

U kunt ook handmatig grote resten van de borstel verwijderen. Gebruik vervolgens de schaar om het haar uit te knippen en al het andere eromheen te draaien.

U kunt een vochtige microvezeldoek gebruiken voor het schoonmaken van het borstelbalkcompartiment. Zorg ervoor dat het helemaal droog is voordat je de borstel er weer in steekt en weer op de zoolplaat bevestigt.

5. Ontstop de slang

Na verloop van tijd kan uw slang verstopt raken en dit kan de zuigkracht beïnvloeden. Terwijl u uw Dyson schoonmaakt, koppelt u de slang los. Er is soms een knop om het los te maken van de toverstaf.

Controleer visueel in de slang om puin te spotten. Je kunt ook een dweilhandvat gebruiken en deze erdoorheen duwen om de slang vrij te maken.

Het is het beste om geen agressieve chemicaliën op de vacuümslang te gebruiken. Dit kan onherstelbare schade veroorzaken. In plaats daarvan kunt u uw eigen huishouden schoner maken met gedestilleerde witte azijn om ziektekiemen en bacteriën te doden die op de loer liggen.

Vul je gootsteen met warm water en een kopje azijn. Dompel uw slang onder in het mengsel. Spoel na 10 minuten de slang door met warm kraanwater. Het kan gemakkelijker zijn om dit te doen door uw slang in een U-vorm te houden.

Laat het drogen voordat u het opnieuw aansluit op uw stofzuiger. Dit kan ongeveer 24 uur duren – u wilt geen risico’s nemen.

6. Veeg het vacuüm af

Vergeet niet om de buitenste delen van je Dyson vacuüm af te vegen. Nogmaals, een vochtige microvezeldoek is alles wat je nodig hebt voor deze – vermijd oververzadiging van je machine.

U kunt overwegen om de zoolplaat en wielen van uw stofzuiger te ontsmetten. Achterblijven over vuile vloeren en tapijten kan betekenen dat ze ook vuil herbergen.

Een mengsel van verdunde azijn werkt ook voor deze taak. Vergeet niet om je stofzuiger goed te laten drogen voordat je hem opnieuw gebruikt.

Veelgestelde vragen

Waar gaat het stof naartoe in een Dyson-vacuüm?

Het stof in uw Dyson-stofzuiger gaat de slang op en komt met centrifugale kracht in de afvalbak terecht. Dit zorgt ervoor dat de lucht en het stof roteren, waardoor de zwaardere deeltjes naar de basis van de bak vallen. De kleinere stofdeeltjes worden opgevangen in het filter.

Hoe haal je een Dyson-stofzuiger uit elkaar om hem schoon te maken?

Begin met het loskoppelen van de stofzuiger. Laat de clip los waarin de afvalbak zit en verwijder deze. Dit onthult het filter, dat u kunt ruilen voor een nieuw filter. De slang maakt in secties los om het gemakkelijker te maken om het schoon te maken.

Hoe krijg ik mijn Dyson om te stoppen met ruiken naar hond?

Je Dyson ruikt naar hond omdat deze niet goed wordt onderhouden. Het filter is vies en moet worden vervangen en u moet de afvalbak regelmatig legen.


Schoon stofzuigen, schoon huis

Het reinigen van uw Dyson is een belangrijke taak die u minstens één keer per maand moet voltooien. Dit kan uw reinigingssessies verbeteren en ervoor zorgen dat uw stofzuiger langer meegaat.

Zorg er altijd voor dat uw stofzuiger is losgekoppeld voordat u begint. Begin met de stofbus en een vochtige microvezeldoek voordat u naar de filters gaat.

Dan kun je de borstelbalk aanpakken en ervoor zorgen dat deze klittenvrij is. Vergeet ook niet om de slang schoon te maken. Zorg er ten slotte voor dat alles droog is voordat u uw stofzuiger opnieuw gebruikt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe neus baby schoonmaken