Waarom zijn honden bang voor vacuüms?

Trapt je hond een storm op of scoot hij de kamer uit wanneer je de stofzuiger start? Dit gedrag lijkt misschien raar voor ons mensen omdat we weten dat het niets is om bang voor te zijn.

Het huis kan niet rommelig blijven, maar we willen onze harige vrienden ook niet ongemakkelijk maken. We zullen u enkele van de redenen uitleggen waarom uw hond bang is voor het vacuüm en wat we eraan kunnen doen.

Elke dag is een schooldag, dus we zijn er zeker van dat je een aantal interessante feiten zult leren over waarom je hond zich gedraagt alsof het vacuüm een donderende Godzilla is die net je huis is binnengedrongen.

Inhoudsopgave
 • Hoe hard kan je hond horen?
 • Redenen waarom honden bang zijn voor vacuüms
 • Tekenen dat je hond bang is
 • Moet je je stofzuiger weggooien?
 • Omgaan met de angst van uw hond
 • Veelgestelde vragen
 • In het kort

Hoe hard kan je hond horen?

In vergelijking met mensen is het gehoor van een hond uitzonderlijk. Ze kunnen zeer hoge en lage geluiden oppikken die het menselijk oor gewoon niet kan detecteren.

Gemiddeld kan een menselijke volwassene geen geluiden detecteren die hoger zijn dan 20.000 Hertz (Hz). Aan de andere kant pikken honden hoge frequenties op van tussen de 47.000 en 65.000 Hz (1).

“Hertz” verwijst naar de meting van de geluidsfrequentie, terwijl decibels (dB) de intensiteit of luidheid van geluid meten. Deze verhoogde gehoorcapaciteit stelt uw hond bloot aan intensiteiten die u zich onmogelijk kunt voorstellen.

Dichter bij huis zijn de meeste stofzuigers voor sommige mensen extreem luid, met een geluidsniveau van ongeveer 70 dB (2). Dit geluidsniveau is vaak irritant voor ons, dus stel je voor hoe dat voelt voor de oren van je hond.

Redenen waarom honden bang zijn voor vacuüms

Het begrijpen van deze redenen kan ervoor zorgen dat je sympathieker en minder geïrriteerd bent met je hond.

1. Lawaai

Met hun verhoogde gehoorvermogen is het normaal dat honden bang zijn voor harde geluiden, waaronder het vacuüm. Het versterkte en plotselinge geluid kan leed, angst en een heleboel ongemak voor uw hond veroorzaken.

Een hond die niet gewend is aan harde geluiden kan deze angstige gevoelens associëren met het vacuüm. Daarom zal het in paniek raken elke keer dat je het naar buiten brengt.

2. Ruiken

Naast het gehoor hebben honden ook een scherp reukvermogen. Terwijl de stofzuiger vuil, bont en ander vuil van het tapijt verwijdert, schopt het ook geuren op. Dit kan leiden tot een onaangename zintuiglijke overbelasting voor uw hond.

Misschien vind je dit ook interessant
Een stofzuiger schoonmakenHoe een stofzuiger schoon te maken (stapsgewijze handleiding)

3. Uw hond is niet gesocialiseerd

Honden die niet als puppy’s aan verschillende geluiden en omgevingen werden blootgesteld, kunnen het moeilijk hebben rond stofzuigers. Gerenommeerde fokkers zullen honden blootstellen aan verschillende geluiden, texturen en omgevingen om ze goed afgerond te maken.

4. Het zit in de genen

Honden hebben individuele persoonlijkheden. Sommigen zullen verlegen en nerveus overkomen bij het zien van het vacuüm. Terwijl anderen agressief gedrag kunnen vertonen wanneer ze worden blootgesteld aan vreemde mensen of objecten.

Ze kunnen grommen, grommen, blaffen, longeren, knappen en zelfs bijten in de agressor – in dit geval de stofzuiger (3).

Tekenen dat je hond bang is

Honden vertonen verschillende tekens als ze bang zijn voor stofzuigers. Zoals hierboven vermeld, kunnen sommigen agressief en extreem territoriaal worden. Ze zien het vacuüm als een vijand en voelen dat het hun taak is om you en uw huis.

Hier zijn enkele van de typisch angstige gedragingen die uw hond vertoont.

1. Kwijlen en gapen

Honden kwijlen soms als ze gestrest zijn. Als u merkt dat uw hond overmatig geeuwt en kwijlt wanneer u begint te stofzuigen, kan dit een teken zijn van nervositeit (4).

2. Urineren

Honden plassen wanneer ze opgewonden zijn, wanneer ze territorium markeren of wanneer ze de roep van de natuur beantwoorden. Er is echter een probleem wanneer een goed getrainde hond op een ongepast moment urineert.

Onderdanig urineren treedt op wanneer de hond zich angstig voelt of een dominanter figuur erkent. Dit is meestal een teken dat de hond geen bedreiging vormt voor zijn vermeende agressor.

Het harde geluid van een lopende stofzuiger kan resulteren in dit soort urineren. Honden kunnen kleine hoeveelheden plas of een grote plas rond het huis loslaten. Als je dit tegenkomt, kan dit erop wijzen dat ze bang zijn voor het vacuüm.

3. Verbergen onder meubels

Angst roept een van de twee reacties op bij mensen en dieren – vechten of vluchten. Als je hond onder de tafel, stoel of ander meubilair rent wanneer je de stofzuiger inschakelt, is dit een sterk teken van angst. Door zich onder meubels te verstoppen, voelt de hond zich veilig.

4. Destructief kauwen

Destructief kauwen kan worden veroorzaakt door vacuümangst. Merk je dat je hond op koorden of draden kauwt? Worden er aan je fauteuils geknaagd of zijn de kussens opengescheurd?

Houd uw hond nauwlettend in de gaten om te observeren wanneer destructief kauwen optreedt. Honden die destructief gedrag vertonen rond de stofzuiger reageren op een gevoel van onbehagen. (5).

Moet je je stofzuiger weggooien?

Je voelt je nu waarschijnlijk klaar om je stofzuiger weg te gooien, nietwaar? Maar je moet het niet weggooien. Dit is waarom:

 • Uw hond moet leren: Als je de stofzuiger weghaalt, hoe zal je hond dan wennen aan harde geluiden? Geloof me, ze zullen er meerdere tegenkomen in hun leven.
 • Je hebt een schoon huis nodig: Stofzuigers zijn effectieve reinigingsmiddelen, vooral als je een verharende hond hebt. Zonder een huis heb je misschien een huis vol bont, wat je gezondheid in gevaar kan brengen.
 • Verwijder vlooieneieren en larven: Wat nog belangrijker is, tapijten, tapijten en banken zijn een toevluchtsoord voor hondenvlooien en larven. Stofzuigen is de beste manier om ze op en uit je huis te zuigen (6).

Wat moet je dan doen? Er zijn verschillende manieren om uw hond of pup te helpen zijn angst voor vacuüms te overwinnen.

Omgaan met de angst van uw hond

Socialisatie speelt een belangrijke rol in hoeveel lawaai uw hond aankan. Het beheersen van de angst van je hond begint dus met hem voor te bereiden op de geluiden die hij in het dagelijks leven kan tegenkomen. Natuurlijk kan dit moeilijker zijn voor oudere honden.

Werken met een puppy

De beste tijd om uw pup te trainen en bloot te stellen aan nieuwe en andere ervaringen is rond de leeftijd van zeven weken tot vier maanden. Als u uw pup bij een gerenommeerde fokker koopt, kan het zijn dat het proces eerder dan zeven weken is begonnen (7).

Als uw stofzuiger zuiginstellingen heeft, begint u met het instellen op de laagste stand. Zet hem een paar seconden per keer aan in het bijzijn van je pup. Let op hun reactie en prijs ze voor het kalm blijven.

Verhoog geleidelijk de tijd en verhoog de zuiginstellingen. Bied ze altijd een speciale traktatie om kalm te blijven om het goede gedrag te versterken.

Een oudere hond desensibiliseren

Een oude hond kan immers een nieuw trucje leren. Desensibilisatie houdt in dat de hond minder gevoelig wordt gemaakt voor geluiden, mensen of objecten die een overdreven emotionele reactie veroorzaken.

Begin met hen bloot te stellen aan een zwakkere versie van het ding waar ze bang voor zijn op een niet-bedreigende manier. Na verloop van tijd kan de hond wennen aan de verzwakte versie van het gevreesde geluid.

Verhoog geleidelijk de intensiteit van het vacuüm totdat u de normale geluidsblootstelling bereikt (8). Hier zijn enkele manieren om uw hond ongevoelig te maken voor stofzuigen:

1. Houd de stofzuiger in een open ruimte

Het opbergen van de stofzuiger in een afgesloten opslag houdt je ruimte netjes, maar doet niet veel voor je hond. Door het in een open gebied te houden, krijgt je hond de mogelijkheid om eromheen te snuffelen en eraan te wennen.

Evenzo, als je hond de stofzuiger wil bekijken terwijl je aan het schoonmaken bent, sta hem dan toe. Het kan de acceptatie van het apparaat bevorderen.

Als je hond niet in de buurt van het apparaat wil zijn, forceer hem dan niet. Dit zal alleen exhun angsten te botvieren. Vergeet niet dat het acceptatieproces geleidelijk verloopt.

2. Houd uw stofzuiger laag bij de grond

Wanneer het vacuüm laag bij de grond is, wordt het minder imposant voor je hond. Dit elimineert het gevoel van dominantie. Het maakt het ook gemakkelijk voor de hond om het vacuüm te onderzoeken.

Schakel bovendien de stofzuiger af en toe voor een korte tijd in als je je huis niet schoonmaakt. Dit zal de hond vertrouwd maken met het geluid en het geluid.

3. Begin klein

Zet de stofzuiger slechts een paar minuten per keer aan. Verplaats je hond naar een andere kamer. Vraag waar mogelijk een familielid of vriend om te helpen de reactie van de hond te noteren.

Als je hond het vacuüm van een afstand goed vindt, benader dan langzaam de ruimte waarin hij zich bevindt. Laat een duidelijk pad naar de deur voor het geval de hond ervoor kiest om de kamer te verlaten. Mogelijk moet u het proces een paar keer herhalen voordat uw hond eraan went.

4. Lekkere traktaties op het vacuüm plaatsen

Overweeg om traktaties op de stofzuiger te plaatsen om de perceptie van uw hond van het apparaat te veranderen. Het wordt dan minder een bedreiging en meer lonend.

Beloon je hond op dezelfde manier met een traktatie als hij kalm blijft nadat je klaar bent met het gebruik van de stofzuiger. Ze kunnen zelfs met hun staart beginnen te kwispelen wanneer ze het apparaat zien.

5. Leid je hond af

Heeft je hond een favoriet speeltje? Plaats het dicht bij de stofzuiger om uw hond comfortabeler te maken rond het apparaat. Je kunt je hond ook zijn favoriete speeltje aanbieden terwijl de stofzuiger draait.

Terwijl je aan het schoonmaken bent, kun je een familielid vragen om de hond af te leiden door met hem te spelen. Als de hond zich niet kan concentreren, dwing hem dan niet om door te spelen.

6. De “Don’ts”

Het is begrijpelijk dat je dit karwei wilt klaren, en zoals velen van ons, kun je onder tijdsdruk staan. Vergeet niet dat angst geen teken van ongehoorzaamheid is, maar eerder een gedragsprobleem. Wat je ook doet, hier zijn enkele “don’ts” om in gedachten te houden:

 • Bind de hond niet vast en sluit hem niet op in zijn bench: Ze kunnen zichzelf verwonden terwijl ze proberen weg te komen van het enge geluid. Ze kunnen het geluid uiteindelijk associëren met straf, wat niet nuttig is.
 • Dwing ze niet om het geluid te verdragen: Vergeet niet dat hun gehoor meer uitvergroot is dan het jouwe, wat hun angsten alleen maar zal vergroten.
 • Vermijd gedoe over hen: Ze kunnen de indruk krijgen dat het handelen met alle stress hen speciale aandacht en traktaties zal opleveren (9).

Veelgestelde vragen

Zijn de meeste honden bang voor vacuüms?

De meeste honden zijn bang voor stofzuigers omdat ze groot en luidruchtig zijn. Het primaire zintuig van een hond is geur, dus wanneer je je stofzuiger inschakelt, geeft het een vreemde geur af die de hond van streek kan maken.

Hebben honden een hekel aan Roombas?

Sommige honden haten Roombas omdat ze vreemd en luidruchtig zijn. Het hangt echter af van de persoonlijkheid van uw huisdier.

Doet een stofzuiger pijn aan de oren van een hond?

Je stofzuiger doet geen pijn aan de oren van de hond. De meeste stofzuigers werken op 70 decibel, terwijl uw huisdier alleen pijn boven de 140 decibel zal ervaren.

Omdat honden echter een gehoorfrequentie hebben die varieert van 47.000 tot 65.000 Hz (vergeleken met 20.000 Hz voor mensen), is het geen wonder dat ze het irritant vinden.


In het kort

Net als wij hebben honden verschillende persoonlijkheden, temperamenten en ervaringen die hun reacties vormen.

Het volgen van de bovenstaande tips kan uw hond helpen zijn angst voor het vacuüm te overwinnen. Als uw hond nog steeds angstig is, moet u mogelijk een gedragsspecialist voor honden raadplegen. De specialist kan het onderliggende probleem detecteren en mogelijke oplossingen bieden.

Over het algemeen zijn er manieren om uw hond vertrouwd te maken met de stofzuiger, zodat u zowel een gelukkige pup als een schoon huis heeft.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe kunstleer schoonmaken