Hoe maak je een Hamilton Beach koffiezetapparaat schoon

Smaakt je koffie gewoon niet meer hetzelfde? Misschien heb je gemerkt dat je machine er langer over doet om de koffie te zetten dan voorheen. Koffiezetapparaten moeten regelmatig grondig worden gereinigd en ontkalkt om de smaak fris te houden en de machine in goede staat te houden. Schimmels en bacteriën vermenigvuldigen zich en groeien in uw machine en geven uw koffie een off-smaak als deze niet regelmatig wordt schoongemaakt.

Bovendien voegen mineralen uit het water schaalvergroting toe aan uw machine. Dan word je op een dag wakker en realiseer je je dat je koffie bitter smaakt. Dus vandaag bespreken we hoe je een Hamilton Beach-koffiezetapparaat met azijn kunt schoonmaken, zodat je elke ochtend kunt genieten van heerlijk smakende koffie.

Inhoudsopgave
 • Hoe maak ik mijn Hamilton Beach Brewstation schoon met azijn?
 • Hoe maak ik mijn Hamilton Beach koffiezetapparaat schoon zonder azijn?
 • Hoe de kookplaat van mijn koffiezetapparaat schoon te maken
 • Hoe de roestvrijstalen buitenkant van mijn koffiezetapparaat schoon te maken
 • Hoe de karafzijde van uw FlexBrew-koffiezetapparaat schoon te maken
 • Hoe u de single-serve kant van uw FlexBrew kunt reinigen
 • Tips om een Hamilton Beach koffiezetapparaat te onderhouden
 • Veelgestelde Vragen over het schoonmaken van een Hamilton Beach koffiezetapparaat

Hoe maak ik mijn Hamilton Beach Brewstation schoon met azijn?

Azijn is een uitstekende manier om de minerale afzettingen in uw machine te ontkalken en tegelijkertijd alle schimmels of bacteriën die zich daar verbergen te doden.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Witte Azijn
 • Water
 • Afwasmiddel
 • Microvezeldoek

1. Filtermandje verwijderen

Verwijder de zwarte plastic filtermand uit uw machine. Je hebt het niet nodig als je je Brewstation schoonmaakt. Als u de optionele waterfilterhouder hebt, verwijdert u deze ook.

2. Voeg azijn toe aan het reservoir

Voeg 2 kopjes azijn toe aan het reservoir. De azijn reinigt en ontkalkt uw machine.

3. Start de brouwcyclus

Plaats de karaf op de hete plaat van uw machine, zodat deze de hete azijn kan vangen terwijl deze brouwt. Druk vervolgens op de KNOP AAN of BREW op uw machine om de brouwcyclus te starten.

4. Stop de brouwcyclus en wacht 30 minuten

Laat je machine kort brouwen, tussen de 30 seconden en 2 minuten. Druk nogmaals op de KNOP OFF of druk nogmaals op de BREW-knop. Dit om de brouwcyclus te stoppen. Wacht nu 30 minuten voordat u de brouwcyclus opnieuw start om de azijn de tijd te geven om te werken.

5. Start de brouwcyclus opnieuw op

Nadat 30 minuten zijn verstreken, start u de brouwcyclus opnieuw. Laat de brouwcyclus eindigen voordat u uw machine uitschakelt. Als het klaar is met brouwen, giet je alle azijn die nog in je machine zit en karaf in de afvoer.

6. Spoel uw koffiezetapparaat

Was de karaf in een warm sopje en spoel deze grondig af. Vul vervolgens het reservoir met water en zorg ervoor dat de karaf op de hete plaat ligt. Je loopt 2-3 brouwcycli van vers kraanwater door je machine om de azijn te verwijderen.

Vergeet niet om uw koffiezetapparaat de tijd te geven om af te koelen tussen elke cyclus. Omdat azijn een sterke smaak heeft, moet je er zeker van zijn dat je je koffiezetapparaat grondig hebt gespoeld en alle azijnsporen uit je machine hebt verwijderd.

7. Was verwijderbare onderdelen

Verwijder de lekbak. Handwas zowel de lekbak als de zwarte plastic filtermand met milde dish zeep. Spoel ze grondig af en leg ze op het aanrecht om te drogen.

Verwijder nu het koffiereservoir en zet het ondersteboven. Druk de doseerhendel naar beneden voordat u gedurende 30 seconden met water spoelt. Dit is om eventuele koffiedik in de tank te verwijderen.

Spoel de tank af, veeg de buitenkant droog met een schone doek en laat deze op het aanrecht drogen.

8. Zet je koffiezetapparaat weer in elkaar

Zet je koffiezetapparaat weer in elkaar. Als u het optionele waterfilter hebt verwijderd, zorg er dan voor dat u dat ook weer op zijn plaats plaatst. Zodra je je machine bij elkaar hebt, ben je klaar om een verse en heerlijke kop koffie te zetten.

Pro Tip

Als u een koffiezetapparaat met een verwijderbaar reservoir schoonmaakt, verwijdert u het reservoir nadat u uw apparaat hebt gereinigd met de azijnoplossing. Spoel het reservoir grondig af voordat u uw koffiezetapparaat afspoelt met vers water.

Hoe maak ik mijn Hamilton Beach koffiezetapparaat schoon zonder azijn?

De beste manier om een koffiezetapparaat zonder azijn schoon te maken, is door de azijn te vervangen door citroensap.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Citroensap
 • Water
 • Afwasmiddel
 • Microvezeldoek

1. Filtermandje verwijderen

Verwijder de zwarte plastic filtermand uit uw machine en plaats deze op uw aanrecht. Als u de optionele waterfilterhouder hebt, verwijder deze dan ook.

2. Voeg citroensap toe aan het reservoir

Giet 2 kopjes citroensap in het reservoir. U kunt gebotteld citroensap of vers citroensap gebruiken. Beide zullen werken.

3. Start de brouwcyclus

Plaats de karaf op de kookplaat van uw machine. Je hebt het nodig om het hete citroenwater te vangen terwijl het brouwt. Druk op de ON- of BREW-knop op uw machine om de brouwcyclus te starten.

4. Stop de brouwcyclus en wacht 30 minuten

Wacht minstens 30 seconden maar niet langer dan 2 minuten. Druk nogmaals op de KNOP OFF of BREW. Dit om het brouwproces te stoppen. Laat de machine 30 minuten staan.

5. Start de brouwcyclus opnieuw op

Start de brouwcyclus opnieuw nadat 30 minuten zijn verstreken. Voltooi de brouwcyclus en schakel uw machine uit. Als het klaar is, giet je het citroensap in de afvoer.

7. Spoel uw Hamilton Beach Brewstation

Laat uw koffiezetapparaat afkoelen voordat u 2 zetcycli vers kraanwater door uw machine laat lopen. Citroensap heeft niet de sterke smaak die azijn heeft en zou dus de smaak van je koffie niet moeten veranderen wanneer het goed wordt gespoeld.

8. Was verwijderbare onderdelen

Was de lekbak en filtermand met de hand in een sopje. Spoel grondig af en leg ze op het aanrecht om te drogen.

Verwijder het koffiereservoir en plaats het ondersteboven. Druk de doseerhendel naar beneden voordat u de tank gedurende 30 seconden met water spoelt. Het doel is om het koffiedik uit je tank te halen.

Spoel de tank af, veeg de buitenkant droog met een schone, droge doek en laat uw tank drogen op het aanrecht.

9. Zet je koffiezetapparaat weer in elkaar

De laatste stap is om uw koffiezetapparaat weer in elkaar te zetten en vergeet niet om de optionele waterfilterhouder in te brengen als u deze verwijdert. Zet nu zelf een verse pot heerlijke koffie.

Pro Tip

Een andere optie om als reinigingsmiddel te gebruiken is wodka. Volg dezelfde instructies hierboven, maar vervang het citroensap door wodka.

Hoe de kookplaat van mijn koffiezetapparaat schoon te maken

De hete plaat van een koffiezetapparaat wordt vies als de vloeistof erop wordt gemorst. Gelukkig is het gemakkelijk schoon te maken.

 • Tijd: 45 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Keukenpapier
 • Water
 • Doek

1. Laat de kookplaat afkoelen

Zorg ervoor dat de kookplaat koel is voordat u deze gaat schoonmaken. Dit is om te voorkomen dat u verbrandt of gewond raakt tijdens het schoonmaken van de hete plaat.

2. Bevochtig papieren handdoek

Bevochtig een papieren handdoek. Leg nu de handdoek over de hete plaat.

3. Laat de handdoek op de hot plate liggen

Laat het keukenpapier op de hete plaat liggen totdat de vlekken zijn verzacht. Dit kan wel 30 minuten duren.

4. Verwijder papieren handdoek en veeg schoon

Verwijder het keukenpapier en veeg de hete plaat schoon met een zachte doek. De vlekken moeten gemakkelijk wegvegen.

Pro Tip

Gebruik zuiveringszoutpasta om taaie vlekken op je hete plaat schoon te maken. Plaats eerst een tabbladlespoon van zuiveringszout op een bord. Voeg een kleine hoeveelheid water toe en meng om de pasta te vormen.

Breng het mengsel aan op je hete plaat met een tandenborstel. Schrob voorzichtig totdat de vlek weg is. Veeg schoon met een vochtige microvezeldoek.

Hoe de roestvrijstalen buitenkant van mijn koffiezetapparaat schoon te maken

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoeken
 • Afwasmiddel
 • Water

1. Veeg de buitenkant van uw koffiezetapparaat schoon

Bevochtig een microvezeldoek en veeg de buitenkant van je koffiezetapparaat in de richting van de metaalkorrel. Als u problemen ondervindt bij het schoonmaken, kunt u een druppel of twee afwasmiddel toevoegen aan de microvezeldoek en uw machine schrobben.

Als je klaar bent, gebruik je een schone vochtige doek om de zeepachtige resten te verwijderen.

2. Droog uw koffiezetapparaat

Gebruik een droge microvezeldoek om de buitenkant van je koffiezetapparaat te drogen en wrijf in de richting van de metaalkorrel.

3. Poets je koffiezetapparaat

Neem een droge zachte doek en poets je koffiezetapparaat tot het glanst.

Pro Tip

Gebruik olijfolie om een beschermende laag toe te voegen aan uw roestvrijstalen buitenkant, door een kleine hoeveelheid olijfolie op een schone microvezeldoek te gieten en deze in de buitenkant van uw koffiezetapparaat te poetsen.

Hoe de karafzijde van uw FlexBrew-koffiezetapparaat schoon te maken

Een Flexbrew koffiezetapparaat heeft de flexibiliteit van het zetten van een hele pot koffie of een enkele mok koffie. Bij het schoonmaken van uw FleBrew moet u beide zijden van uw koffiezetapparaat afzonderlijk reinigen.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Witte Azijn
 • Water
 • Maatbeker

1. Selecteer de karafzijde

Druk op de karafknop op het voorpaneel van uw machine om ervoor te zorgen dat u de karafzijde schoonmaakt.

2. Voeg azijn toe aan het reservoir.

Meet en giet 2 kopjes azijn in het reservoir. Plaats de karaf op de kookplaat van uw machine.

3. Begin met brouwen

Druk eenmaal op de BREW NOW I/O-knop om de brouwcyclus te starten. Druk na 30 seconden nogmaals op de knop om de brouwcyclus te stoppen.

4. Wacht 30 minuten en hervat de reinigingscyclus

Wacht 30 minuten om de azijnoplossing de tijd te geven om te werken. Na 30 minuten start u de brouwcyclus opnieuw. Laat de brouwcyclus doorgaan totdat deze klaar is.

5. Spoel uw FlexBrew koffiezetapparaat

Wanneer het FlexBrew koffiezetapparaat klaar is met zetten, leegt u de karaf en spoelt u deze grondig af om alle azijnoplossing te verwijderen. Vul nu het reservoir met vers water en voer een andere brouwcyclus uit. Je moet 2-3 zetcycli uitvoeren om de azijnsmaak uit je koffiezetapparaat te verwijderen.

Pro Tip

Maak de karaf schoon door zuiveringszout op de bodem te strooien. Voeg een kleine hoeveelheid water toe om een pasta te vormen en schrob de karaf ermee. De baking soda pasta zal een zachte schurende substantie creëren die de vlekken zal verwijderen. Als je klaar bent met schrobben, spoel je de karaf af.

Hoe u de single-serve kant van uw FlexBrew kunt reinigen

Nu is het tijd om de single-serve kant van uw FlexBrew koffiezetapparaat schoon te maken.

 • Tijd: 45 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Witte Azijn
 • Water
 • Maatbeker
 • 14 oz of grotere mok

1. FlexBrew instellen op Single Serve

Stel uw FlexBrew in op de single-serve-kant door op de single-serve-knop te drukken.

2. Azijn oplossing

Giet 1 kopje azijn in het single-serve reservoir. Plaats een grote mok op de hete plaat om de azijnoplossing te vangen terwijl deze brouwt.

3. Start de brouwcyclus

Druk op de BREW NOW I/O-knop om de brouwcyclus te starten. Nogmaals, je wacht ongeveer 30 seconden voordat je nogmaals op de knop drukt om de brouwcyclus te stoppen.

4. Wacht 30 minuten en start de brouwcyclus opnieuw

Wacht 30 minuten om de azijnoplossing de tijd te geven om te werken voordat u de brouwcyclus opnieuw start. Wanneer de brouwcyclus is voltooid, giet u de azijnoplossing in de gootsteen.

6. Spoel het apparaat af

Spoel uw machine af door 2-3 cycli water door de single-serve kant te laten lopen. Vergeet niet om de mok op zijn plaats te houden. Dit zal de sterke smaak van azijn uit je verwijderenuw machine zodat u ’s ochtends kunt genieten van heerlijk smakende koffie.

Pro Tip

Gebruik citroensap in plaats van azijn om je machine schoon te maken. Het is een effectieve reiniger, maar laat niet dezelfde sterke geur en smaak achter in uw machine.

Tips om een Hamilton Beach koffiezetapparaat te onderhouden

Door je koffiezetapparaat te onderhouden, kan het jarenlang meegaan en geniet je ook elke ochtend van een stevige kop koffie.

Eén keer per maand schoonmaken

Reinig en ontkalk uw Hamilton Beach koffiezetapparaat eenmaal per maand om minerale afzettingen, koffieoliën en schimmels of bacteriën die in uw machine groeien te verwijderen.

Reinig verwijderbare onderdelen eenmaal per week

Haal de verwijderbare onderdelen er een keer per week uit om ze te wassen. U moet de onderdelen 1 uur in een sopje weken voordat u de onderdelen spoelt. Laat ze op een aanrecht drogen.

Dit verwijdert eventuele koffieolieresten die zich in uw machine kunnen ophopen.

Schone karaf met ijs, zout en citroensap

Als je een vuile karaf met verbrande koffie hebt die je niet kunt schoonmaken door in een sopje te wassen, probeer dan ijs, zout en citroensap te gebruiken om het schoon te maken.

Vul de karaf halfvol met ijs. Strooi 3 eetlepels zout over het ijs. Knijp vervolgens een schijfje citroen over het ijs en laat het ook in de karaf vallen.

Laat het een nacht zitten. Spoel ’s ochtends de karaf goed af met heet water. Je zou nu een sprankelende schone koffiepot moeten hebben.

Vervang gebarsten karaf onmiddellijk

Als de karaf gebarsten raakt, vervang deze dan onmiddellijk.

Veelgestelde Vragen over het schoonmaken van een Hamilton Beach koffiezetapparaat

Hoe ontstop je Hamilton Beach Flexbrew?

Voordat u begint met het oplossen van problemen met uw apparaat, koppelt u het los en controleert u of het is gekoeld. Verwijder nu de naaldhouder door deze tegen de klok in te draaien.

Zowel de achterkant als de voorkant van de naald hebben gaten erin. Gebruik een rechtgetrokken paperclip om eventuele koffiemalingen voorzichtig uit de gaten in de naald te duwen voordat u de naald onder koud water spoelt. Breng de naaldhouder terug naar het apparaat en draai deze met de klok mee om deze op zijn plaats te vergrendelen.

Brouw ten slotte 2-3 kopjes gewoon water om het ontstoppen en spoelen van uw machine te voltooien.

Werkt Ontkalker beter dan azijn?

Descaler is ontworpen en geformuleerd om koffiezetapparaten te ontkalken en jarenlang te laten draaien. Zowel ontkalker als azijn werken echter even goed om minerale kalk uit een koffiezetapparaat te verwijderen.

Hoe vaak moet je je koffiezetapparaat schoonmaken?

U moet uw koffiezetapparaat elke maand schoonmaken om eventuele minerale ophoping en bacteriën die in uw machine groeien te verwijderen. Verwijderbare onderdelen moeten wekelijks worden gereinigd.

Is schoonmaakazijn hetzelfde als witte azijn?

Nee, schoonmaakazijn heeft een zuurgraad van 6% terwijl witte azijn 5% zuurgraad heeft. Bovendien is reinigingsazijn niet veilig om in te nemen, omdat het niet gereguleerd is voor onzuiverheden. Gebruik dus witte azijn die veilig is om te koken wanneer je je koffiezetapparaat schoonmaakt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Table of Contents

Lees ook:   hoe moet je een airfryer schoonmaken