Hoe maak je een Keurig koffiezetapparaat schoon

Niets is erger dan het starten van uw Keurig-koffiezetapparaat om er vervolgens achter te komen dat het u een half kopje bitter smakende koffie heeft gemaakt omdat uw machine bedekt is met koffieolieresten en verstopt is met minerale schilfering. De oplossing is om je koffiezetapparaat schoon te maken en te ontkalken.

Maak je geen zorgen, het is een eenvoudige taak. Lees dus verder om te leren hoe je een Keurig koffiezetapparaat schoonmaakt.

Hoe maak je een Keurig koffiezetapparaat schoon

Verwijder het waterfilter uit uw machine en doe een 50-50 oplossing van azijn en water in het reservoir. Voer brouwsels van heet azijnwater uit totdat de indicator voor het toevoegen van water oplicht. Laat de machine vervolgens 30 minuten staan om de azijn de tijd te geven om te werken. Leeg het reservoir en vul het met vers water. Voer 12 zetten heet water uit om de azijn uit de machine te verwijderen voordat je een verse kop koffie zet.

Lees ook:   HG Nespresso® ontkalker Nespresso ontkalken op basis van melkzuur

Inhoudsopgave
 • Schoonmaken versus ontkalken: wat is het verschil
 • Hoe maak je een Keurig koffiezetapparaat schoon met azijn
 • Hoe een Keurig koffiezetapparaat te ontkalken
 • Hoe vaak moet ik mijn Keurig schoonmaken?
 • Tips om uw Keurig Machine schoon te houden
 • Veelgestelde vragen

Schoonmaken versus ontkalken: wat is het verschil

Daar’s is een verschil tussen het schoonmaken van een koffiezetapparaat en het ontkalken van een koffiezetapparaat. Door het schoon te maken, wordt de brouwkamer schoongemaakt. Het doel is om de koffieolieresten te verwijderen die zich in de loop van de tijd ophopen.

Ontkalken verwijdert de minerale opbouw die optreedt als water door de machine wordt geleid. De meeste watervoorraden hebben enkele mineralen in het water. Hard water heeft nogal wat, dus als je in een gebied met hard water woont, is de kans groter dat de opbouw sneller optreedt. U moet uw machine periodiek ontkalken om de minerale opbouw te verwijderen.

Hoe maak je een Keurig koffiezetapparaat schoon met azijn

Na een tijdje zult u merken dat uw Keurig-koffiezetapparaat er langer over doet om koffie te zetten. Misschien heeft het een slechte smaak of een beschimmelde geur. Dit betekent dat uw machine een goede reiniging nodig heeft. Om dit te doen, moet je weten hoe je azijn kunt gebruiken om je koffiezetapparaat schoon te maken.

Wat je nodig hebt

 • Azijn
 • Afwasmiddel
 • Allesreiniger
 • Kleine tandenborstel
 • Kom
 • Maatbekers
 • Mok
 • Schone doek of papieren handdoek
 • Rechtgetrokken paperclip

1. Leeg water uit het reservoir en verwijder het waterfilter

De eerste stap is om uw machine los te koppelen en het water dat in het reservoir achterblijft te legen. Verwijder op dit moment ook het waterfilter uit uw reservoir.

2. Verwijderbare componenten wassen

Demonteer nu de verwijderbare componenten van uw Keurig koffiezetapparaat. Dit is waarschijnlijk het deksel, de lade, het reservoir, de melkstomer en de k-bekerhouder. Raadpleeg de handleiding van uw model om te controleren welke onderdelen op uw apparaat kunnen worden verwijderd.

Was deze componenten nu in een sopje, spoel ze af en laat ze op het aanrecht drogen. Laat de onderdelen aan de lucht drogen in plaats van ze te drogen met een doek, omdat de doek pluisjes kan achterlaten die in je koffie kunnen terechtkomen.

3. Schone buitenmachine

Spuit een papieren handdoek of schone doek met een allesreiniger en gebruik deze om de buitenkant van uw machine af te vegen. Als er tekenen zijn van minerale schilfering, gebruik dan een zachte tandenborstel gedoopt in azijn om op elke plek te schrobben. Veeg het gebied vervolgens schoon met uw papieren handdoek of doek.

4. Ontstop K-Cup houder en ingangsnaald

Gebruik een rechtgetrokken paperclip om de K-cuphouder te ontstoppen door deze voorzichtig in de buis te steken en voorzichtig te wiebelen. Wees alert. Dit is waar de pod-piercing exit naald is.

U gebruikt de paperclip ook om de ingangsnaald te ontstoppen. Nogmaals, wees voorzichtig. De ingangsnaald is scherp.

Steek de paperclip dus voorzichtig in de 2 gaatjes naast de ingangsnaald om de smurrie uit te graven.

5. Soak Herbruikbaar filter

Giet 1 kopje azijn in een kom. Laat het herbruikbare filter er enkele minuten in weken. Gebruik vervolgens de zachte tandenborstel om eventuele koffiekorrels die op het fijne gaas zijn geplakt voorzichtig los te maken totdat het gaas zo schoon is als je het kunt krijgen.

6. Monteer uw Keurig koffiezetapparaat opnieuw

Zet je koffiezetapparaat weer in elkaar zodat het klaar is om een kopje koffie te zetten. Je zet echter nog geen koffie.

7. Plaats de reinigingsoplossing in het reservoir

Je giet nu 3 kopjes witte azijn en 3 kopjes water in het reservoir. Plaats een mok op de lekbak om het hete azijnwater op te vangen wanneer de Keurig de oplossing in de volgende stap begint te druppelen.

8. Brouw de azijn

Sluit uw machine aan, maar vervang het filter nog niet. Brouw mok na mok azijnwater tot het reservoir leeg is. Gooi de mok heet azijnwater na elk brouwsel weg.

9. Spoel uw koffiezetapparaat

Spoel je koffiezetapparaat af door het reservoir te vullen met vers water en kopje na kopje heet water te zetten. Mogelijk moet u het reservoir 2 of 3 keer bijvullen om ervoor te zorgen dat de azijnsmaak uit de machine wordt verwijderd.

10. Vervang het filter

Productafbeelding van de Keurig waterfilter navulpatronen, vervangende waterfilterpatronen, compatibel met 2.0 K-Cup Pod koffiezetapparaten, 2 tellen

Laat je nieuwe waterfilter 5 minuten weken. Vervang nu het filter in je Keurig koffiezetapparaat en veeg de buitenkant nog een keer schoon. Je Keurig is nu schoon en klaar om heerlijke koffie voor je te zetten.

Pro-Tip

Je kunt citroensap gebruiken om je koffiezetapparaat schoon te maken. De beste manier is om een 50-50 oplossing van citroensap in water te gebruiken. Het kan nodig zijn om tot 12 citroenen om voldoende sap te krijgen om je machine schoon te maken. Anders dan de verandering in oplossing, volgt u dezelfde stappen.

Het citroensap zal veel beter ruiken omdat het je koffiezetapparaat reinigt.

Hoe een Keurig koffiezetapparaat te ontkalken

Wanneer u een Keurig-koffiezetapparaat ontkalkt, probeert u de minerale kalk of opbouw te verwijderen die in de loop van de tijd is opgetreden. Meestal moet je je koffiezetapparaat elke 3-6 maanden ontkalken. Als u echter hard water heeft, moet u uw machine vaker ontkalken.

Wat je nodig hebt

 • Witte azijn of Keurig Ontkalkingsoplossing
 • Afwasmiddel
 • Allesreiniger
 • Kleine tandenborstel
 • Kom
 • Maatbekers
 • Mok
 • Schone doek of papieren handdoek
 • Rechtgetrokken paperclip

1. Koppel de machine los en leeg water uit het reservoir

Eerst moet u ervoor zorgen dat u uw machine hebt losgekoppeld. Leeg vervolgens het water dat in het reservoir is achtergebleven.

2. Verwijder het houtskoolwaterfilter

U moet uw waterfilterpatroon verwijderen voordat u uw Keurig-koffiezetapparaat ontkalkt. Open het reservoir en trek het oude filter eruit. Gooi het weg.

3. Verwijderbare componenten wassen

Verwijder alle verwijderbare stukken. Dit kan het deksel, de lade, het reservoir, de melkstomer en de k-bekerhouder omvatten, maar raadpleeg de handleiding van uw koffiezetapparaat voor de zekerheid.

Vul je gootsteen met water en voeg een spuitje afwasmiddel toe. Je wast deze componenten in een sopje. Spoel ze nu af en laat ze op het aanrecht aan de lucht drogen. Droog niet met een doek, zodat je niet per ongeluk pluisjes op de stukken achterlaat.

4. Schone buitenmachine

Gebruik een allesreiniger om een papieren handdoek of schone doek te spuiten. Veeg nu de buitenkant van uw machine af met een doek of papieren handdoek.

Zoek naar tekenen van minerale schilfering aan de buitenkant. Als je er een paar vindt, gebruik dan een zachte tandenborstel gedoopt in azijn om op de plekken te schrobben. Gebruik vervolgens een schone papieren handdoek of doek om het gebied schoon te vegen.

5. Ontstop K-Cup houder en ingangsnaald

Ontstop de K-cuphouder door een rechtgetrokken paperclip in de buis te steken en deze te wiebelen. Wees voorzichtig zodat je de K-cup houder niet beschadigt. Let ook op scherpe naalden, want dit is waar de pod-piercing naald is.

Ontstop de ingangsnaald ook met de paperclip. Prik de paperclip in de 2 gaten naast de ingangsnaald. Graaf daar eventuele smurrie en korrels uit. Wees voorzichtig, want de ingangsnaald is scherp.

6. Soak Herbruikbaar filter

Vul een kom met 1 kopje azijn en laat het herbruikbare filter 5 minuten weken. Maak nu voorzichtig eventuele smurrie los die op het fijne gaas is geplakt met een zachte tandenborstel. Werk tot het gaas zo schoon mogelijk is.

7. Monteer uw Keurig koffiezetapparaat opnieuw

Zet je koffiezetapparaat weer in elkaar alsof je op het punt staat een kopje koffie te zetten.

8. Plaats de reinigingsoplossing in het reservoir

Giet een fles Keurig Descaling Solution in het reservoir. Vul vervolgens de lege fles met water en giet dat in het reservoir. U wilt een 50-50 mengsel van Keurig Ontkalkingsoplossing en water.

Je kunt ook een 50-50 mengsel van witte azijn en water gebruiken om je koffiezetapparaat te ontkalken. Meng 3 kopjes azijn en 3 kopjes water en vul vervolgens het reservoir met het mengsel.

Leg een grote mok op je koffiezetapparaat om de ontkalkingsoplossing te vangen terwijl deze brouwt.

9. Voer het apparaat uit

Sluit uw machine aan, maar vervang het filter nog niet. Nu is het tijd om de ontkalkingsoplossing te brouwen. Dump het resulterende brouwsel na elk brouwen in de gootsteen. Ga door totdat het apparaat Water toevoegen indicator brandt.

10. Laat de machine zitten

Laat de machine nu 30 minuten staan. Maak je geen zorgen over het proberen om het reservoir nog te legen. Het doel is om de ontkalkingsoplossing de tijd te geven om te werken.

11. Het reservoir legen

Leeg het reservoir van een resterende ontkalkingsoplossing en vul het met vers water. Zorg ervoor dat u de maximale hoeveelheid water die het reservoir zal bevatten niet overschrijdt.

12. Spoel uw koffiezetapparaat

Brouw nu minstens 12 grote mokken heet water. Het kost nogal wat spoelingen om de smaak van de azijn of ontkalkingsoplossing uit het koffiezetapparaat te verwijderen.

12. Vervang het filter

Productafbeelding van de K&J Replacement Keurig Starter Kit voor Keurig 2.0-brouwers - Inclusief zijreservoirfilterhouder en 6-pack keurig 2.0-compatibele waterfilters

Laat je nieuwe waterfilter 5 minuten weken voordat je het in je Keurig koffiezetapparaat plaatst. Veeg de buitenkant nog een keer schoon. Het is nu klaar om heerlijke koffie voor je te zetten.

Pro-Tip

Soms zorgt de Keurig Ontkalkingsoplossing ervoor dat er wat schuim uit de machine komt. Het is gewoon een reactie tussen de oplossing en de minerale opbouw. Maak je geen zorgen over het schuimen.

Uw machine kan echter zwaar geschaald zijn, waardoor uw brouwer mogelijk niet correct vult. Dus als uw machine ook slechts een kleine stroom vloeistof produceert of helemaal geen vloeistof, moet u uw machine uitschakelen en loskoppelen.

Giet de ontkalkingsoplossing uit het reservoir en spoel het reservoir af, zodat alle ontkalkingsoplossingen zijn verwijderd. Vul nu het reservoir opnieuw met vers water. Plugin uw machine en schakel het in.

Brouw een mok heet water. Het schuimen moet gestopt zijn en uw machine moet normaal werken. Zo niet, laat het dan 30 minuten zitten en probeer dan een ander brouwsel van heet water te laten lopen.

Zodra de machine weer normaal werkt, spoelt u deze af door 12 grote mokken heet water te brouwen om ervoor te zorgen dat alle ontkalkingsoplossing is verwijderd.

Hoe vaak moet ik mijn Keurig schoonmaken?

Een Keurig machine, of het nu een Keurig druppelkoffiezetapparaat, een Keurig duo of een Keurig single-serve is, moet regelmatig worden schoongemaakt. Hierdoor blijft je koffie en espresso heerlijk smaken en werkt de machine goed.

De naald moet soms ontstopt worden. Als u merkt dat het niet goed werkt, koppelt u het apparaat los. Gebruik vervolgens een paperclip om voorzichtig eventuele smurrie of vuil in de naald te verwijderen.

Sluit vervolgens uw apparaat weer aan.

Elke week

Elke week moet u uw Keurig-koffiepot schoonmaken om eventuele koffieolieresten te verwijderen die mogelijk aan de zijkanten van uw machine kleven.

Als u uw apparaat wilt reinigen, verwijdert u alle verwijderbare onderdelen. Was ze in een gootsteen met een sopje. Laat ze aan de lucht drogen, zodat er geen kans is dat pluisjes aan de onderdelen blijven plakken.

Veeg vervolgens de buitenkant schoon en vervang alles in je koffiezetapparaat. Sluit hem weer aan en je bent klaar om nog een kopje koffie te zetten.

Elke twee maanden

De patroon van het waterfilter moet om de twee maanden worden vervangen. Verontreinigende stoffen en bacteriën hopen zich op in het filter waardoor het verstopt raakt.
Om dit te doen, weekt u de nieuwe cartridge 5 minuten in zoet water en spoelt u deze vervolgens 1 minuut af.

Open het reservoir om het oude filter te verwijderen en weg te gooien. Terwijl het filter wordt verwijderd, wast u het gaas van de onderste filtermand.

Plaats nu de cartridge in het apparaat. Klik het deksel erop en breng het terug naar het reservoir.

Elke drie tot zes maanden

U moet uw koffiezetapparaat elke 3-6 maanden ontkalken. Dit komt omdat water een minerale opbouw in uw machine veroorzaakt. De minerale schaal zal uw machine verstoppen, waardoor het moeilijk wordt om een goede kop verse koffie te zetten.

Scrol omhoog om de aanwijzingen te vinden voor het ontkalken van uw koffiezetapparaat.

Tips om uw Keurig Machine schoon te houden

 • Als je een brouwsel van iets zoets zoals warme chocolademelk of soep laat draaien, voer dan een brouwsel van vers water uit om de machine te spoelen en te voorkomen dat bacteriën groeien.
 • Veeg uw machine dagelijks schoon om deze schoon te maken.
 • Blijf op de hoogte van de regelmatige schoonmaak, zodat u ’s ochtends kunt genieten van heerlijk smakende koffie.
 • Als u hard water heeft, overweeg dan om gefilterd water in uw machine te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om een Keurig koffiezetapparaat schoon te maken?

De beste manier om een Keurig koffiezetapparaat schoon te maken, is door het reservoir te legen en te vullen met een 50-50-oplossing van azijn en water. Voer vervolgens verschillende brouwcycli uit totdat het reservoir leeg is of de indicator Water toevoegen wordt ingeschakeld.

Laat de machine 30 minuten staan.

Spoel het reservoir nu grondig af voordat u het met vers water vult. Brouw 12 grote mokken heet water om de machine af te spoelen. Nu kunt u genieten van een vers kopje koffie.

Wat is de beste manier om een Keurig Mini schoon te maken?

De beste manier om een Keurig Mini schoon te maken is door je machine los te koppelen, de buitenkant af te vegen, de schone lekbak te verwijderen en in een sopje te wassen. Spoel de schone lekbak af en laat deze aan de lucht drogen. Reinig de naald met een rechtgetrokken paper clip.

Stuur vervolgens een brouwsel van ontkalkingsoplossing door de machine. Gooi de vloeistof weg en spoel het reservoir af. Voer 2-3 spoelcycli uit voordat je zelf een kopje verse koffie zet.

Kun je azijn gebruiken om een Keurig koffiezetapparaat te ontkalken?

Ja, je kunt azijn gebruiken om een Keurig koffiezetapparaat te ontkalken. Wat betreft hoeveel azijn je moet gebruiken, je wilt een oplossing van 50-50 azijn om water te geven.

Wat is de beste ontkalker?

Keurig Descaling Solution is ontworpen om een Keurig koffiezetapparaat te ontkalken en wordt aanbevolen door Keurig.

Wat kan ik gebruiken in plaats van ontkalkingsoplossing?

U kunt azijn of citroensap gebruiken in plaats van de ontkalkingsoplossing. Je moet 1 deel azijn of citroensap gebruiken voor 1 deel water. Volg vervolgens de aanwijzingen voor het ontkalken van uw machine.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?