Hoe koper te reinigen (herstel slecht aangetast koper op natuurlijke wijze)

Koper is een prachtig metaal dat wordt gebruikt voor sieraden, potten, pannen en pijpen. Koper bezoedelt echter gemakkelijk. Soms is dit patina (de aangetaste coating) mooi, maar soms wil je de mooie glans van koperen sieraden behouden.

Dus vandaag bespreken we de beste manier om koper schoon te maken, zodat u een slecht aangetast antiek in zijn oorspronkelijke glans kunt herstellen.

Inhoudsopgave
 • Voordat u koper reinigt
 • Hoe koper te reinigen
 • Hoe koper met olie te verzegelen
 • Hoe gelakt koper te reinigen
 • Tips om koper schoon te houden
 • Veelgestelde vragen
 • Hoe koper te polijsten

Voordat u koper reinigt

Voordat u begint met het reinigen van uw koperen items, moet u weten of deze gelakt, verzegeld of koperverguld zijn.

Koperen voorwerpen zijn soms gelakt of verzegeld om te voorkomen dat ze bezoedelen. Deze items moeten worden gereinigd op een manier die er niet toe leidt dat de lak of afdichting van uw koperen item afkomt. Hieronder vindt u aanwijzingen over het reinigen van gelakte of verzegelde koperen items.

Om erachter te komen of het item dat u schoonmaakt verzegeld of gelakt is, dompelt u de hoek van een doek in azijn en dompelt u het vervolgens in zuiveringszout. Zoek een verborgen plek op het koper en wrijf het in met de doek. Als u de aanslag ziet loskomen, weet u dat uw koperen item niet is gelakt of verzegeld en kunt u de natuurlijke reinigingsmiddelen gebruiken om uw koper schoon te schrobben.

Koperen items mogen ook niet met deze methoden worden gereinigd, omdat de koperbeplating kan worden bekrast. Om te ontdekken of uw item koperen verguld is, gebruikt u een magneet. Als de magneet aan het item kleeft, is het koperen verguld. Als de magneet dat niet doet, dan is het dat niet.

Reinig uw koperen items met water en afwasmiddel. Droog af met een droge doek. Poets het dan met een koperpoets zoals Howard Pine-Ola Copper en Brass Polish.

Hoe koper te reinigen

Koperen potten in traditioneel huis

Hoewel koper niet roest, ontwikkelt het wel een groene film die patina wordt genoemd. Dit is het gevolg van het oxideren van het koper. Hier leest u hoe u geoxideerd koper op natuurlijke wijze kunt reinigen met behulp van producten die u in huis hebt.

Deze methoden zijn uitstekend als uw koper niet is gelakt, verzegeld of verguld.

Met citroensap

Snijd een citroen doormidden en lentezout aan de vlezige kanten van de gesneden citroen. Wrijf het koperen stuk voorzichtig in met de citroen totdat de aanslag is verwijderd. Was je stuk met afwasmiddel en poets het vervolgens droog met een zachte doek.

Met Baking Soda

Zuiveringszout is uitstekend voor het verwijderen van vlekken uit uw koperen stukken.

Begin met het mengen van 2 theelepels zuiveringszout met 2 theelepels water op een bord om een pasta te maken. Dompel een microvezeldoek in de pasta en bedek het koper met de pasta.

Wacht ongeveer een minuut.

Schrob je stuk voorzichtig met de doek. Spoel het grondig af voordat u een schone en droge microvezeldoek gebruikt om uw koper voorzichtig droog te poetsen.

Met Ketchup

Ketchup wordt gemaakt met behulp van twee zure ingrediënten: azijn en tomaten. Het kan dus worden gebruikt om aanslag en vuil uit oude koperen stukken te verwijderen.

Giet wat ketchup in een kom. Dompel vervolgens een microvezeldoek in de ketchup en verdeel deze over je koperen stuk. Wacht 10-20 minuten voordat je je koperen stuk voorzichtig schrobt met de ketchup totdat de aanslag is verwijderd.

Spoel het grondig af en poets het droog met een schone en droge microvezeldoek.

Met zout en azijn

Los 1 eetlepel zout op in 1 kopje azijn. Gebruik een zachte doek om je koperen stuk met de oplossing te wrijven. Spoel en droog het koper vervolgens af met een droge doek.

Als dat niet lijkt te werken, kun je de 1 eetlepel zout combineren met azijn. Nogmaals, je hebt 1 kopje azijn nodig. Voeg het zout en de azijn samen met 3-4 kopjes water toe aan een grote pot. Breng het mengsel aan de kook voordat je je koperen stuk in de pot laat vallen. Laat het koken tot de aanslag en het vuil van je stuk komen.

Laat het afkoelen en inspecteer je stuk. Het kan nog steeds wat schrobben nodig hebben wanneer het uit de pot wordt verwijderd. Was daarna je stuk met afwasmiddel en water voordat je het droogt met een zachte doek.

Met cola

Coca-cola kan ook worden gebruikt om uw koperen stukken schoon te maken. Giet een blikje cola in een kom. Dompel je stuk onder in de coke en laat het een uur weken.

Nadat het uur voorbij is, hoeft u het koper niet meer te schrobben. Spoel en veeg je stuk gewoon droog met een schone en droge microvezeldoek.

Met Bar Keepers Friend

Bar Keepers Friend is een uitstekend product om te gebruiken om uw koperen stukken schoon te maken. Strooi Bar Keepers Friend over het koper. Gebruik vervolgens een vochtige spons of doek om je koper schoon te schrobben van het vuil, vuil en aanslag.

Met bloempasta

Een andere optie is om een bloempasta te maken om je koperen stukjes schoon te maken. Meng 1/2 kopje witte azijn en 1 eetlepel zout in een kom. Voeg vervolgens voldoende bloem toe om een dunne pasta te maken.

Gebruik een zachte doek of schrobspons om de pasta op je koperen stuk aan te brengen. Wrijf tot het koper schoon is voordat u het stuk onder stromend water spoelt.

Buff droog met een droge microvezeldoek tot het glimt.

Hoe koper met olie te verzegelen

Doe wat babyolie op een schone microvezeldoek. Veeg vervolgens je koperen stuk helemaal af met de doek totdat je stuk bedekt is met een dunne beschermende coating. Poets vervolgens de olie in je koper met behulp van de doek.

Je kunt ook een wax zoals Renaissance Wax op je koper aanbrengen. Leg een kleine hoeveelheid op een schone microvezeldoek, wrijf het op je stuk en poets het vervolgens.

De olie of was beschermt uw koper tegen blootstelling aan zuurstof waardoor uw stuk zal bezoedelen.

Hoe gelakt koper te reinigen

Gelakt koper moet voorzichtig worden gereinigd, zodat u de beschermende coating niet verwijdert of beschadigt.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Milde afwasmiddel
 • Water
 • Kom
 • Trechter
 • Spuitfles
 • 2 microvezeldoeken

1. Maak een oplossing

Meng 2 kopjes warm water met 2 eetlepels afwasmiddel in een kom. Gebruik vervolgens de trechter om het mengsel in de spuitfles te gieten.

2. Spuit het koper

Spuit het koper helemaal in met een sopje. Als het koper bedekt is met vuil en vuil, laat het dan een paar minuten zitten voordat je doorgaat naar de volgende stap.

3. Voorzichtig schrobben

Gebruik een microvezeldoek om je koperen stuk voorzichtig te schrobben om het vuil te verwijderen.

4. Spoelen

Wanneer je al het vuil van je stuk hebt verwijderd, spoel je het af onder stromend water.

5. Droog

Werk af door je koperen stuk te drogen met een schone en droge microvezeldoek.

Tips om koper schoon te houden

Het goed onderhouden en verzorgen van uw koperen pannen en sieraden is de beste manier om uw koper schoon te houden. Dus hier zijn enkele tips over hoe je je koperen stukken kunt bewaren en ook wat je moet vermijden, zodat je koper jarenlang glanzend blijft.

Doen:

 • Reinig je koperen stukken om de 6 maanden.
 • Breng een dunne beschermende olie- of wascoating aan om aanslag te voorkomen.
 • Droog je koperen potten en pannen altijd en laat ze niet aan de lucht drogen.
 • Bewaar kleine koperen stukjes in een plastic zak met een silicagelverpakking.
 • Bewaar grote koperen stukken in doorzichtige plastic containers met zuurvrij papier.

Niet doen:

 • Zet geen koperen potten en pannen in de vaatwasser.
 • Gebruik geen agressieve chemicaliën, polijstmiddelen of bleekmiddel om de koperen stukken schoon te maken.
 • Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen, staalwol of agressieve schrobkussens op uw koper.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een doe-het-zelf koperreiniger?

Je kunt een zelfgemaakte koperreiniger maken door 1/4 kopje bloem te mengen met 1/4 kopje zout. Voeg vervolgens voldoende witte azijn toe om een pasta te maken. Wrijf dit mengsel op je koperen stukken om de aanslag en het vuil te verwijderen dat is opgebouwd totdat je koper glanst.

Spoel het koper schoon en droog af met een microvezeldoek.

Reinigt WD-40 koper?

WD-40 wordt niet gebruikt om koper te reinigen, maar het is uitstekend geschikt voor het aanbrengen van een beschermende laag op uw koperen stukken. Spuit de WD-40 op een doek en breng de WD-40 aan op uw stuk voordat u het polijst.

Kun je tandpasta gebruiken om koper schoon te maken?

Ja, u kunt tandpasta gebruiken om koper schoon te maken. Wrijf de tandpasta op het aangetaste gebied en laat het een paar minuten zitten. Veeg de tandpasta weg voordat u het stuk onder stromend water spoelt. Droog het koper met een schone en droge microvezeldoek.

Kun je koper reinigen met Windex?

Nee, reinig koper niet met Windex, omdat het alcoholgehalte het patina van uw koperen stuk kan verkleuren.


Hoe koper te polijsten

Combineer 1/4 kopje bloem, 1/4 kopje zout en voldoende azijn om een pasta te maken. Wrijf de pasta over je koperen stukken. Poets vervolgens de pasta van je koperen stukjes tot ze glanzen.

Werk af door uw koperen items te wassen en te drogen. Je hoeft nooit meer de angst van zwaar aangetaste koperen stukken te ervaren.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?