Hoe snoeischaar schoon te maken en te slijpen

Schoonmaakgereedschap is waarschijnlijk het laatste op je lijst met klusjes, maar het is belangrijk om je snoeischaar schoon te houden. Dit kan ervoor zorgen dat ze in onberispelijke staat blijven werken, zodat u niet elke keer in een nieuw paar hoeft te investeren als ze vies worden.

We delen een stapsgewijze handleiding voor het reinigen van snoeischaren, evenals tips over hoe ze te steriliseren.

Tegen het einde weet je alles wat er te weten valt over het brandschoon en scherp houden van dit tuingereedschap.

Inhoudsopgave
 • Hoe snoeischaren schoon te maken
 • Hoe steriliseer je snoeischaren?
 • Hoe tuinscharen te slijpen
 • Hoe snoeischaar te onderhouden

Hoe snoeischaren schoon te maken

Er zijn een paar verschillende populaire methoden voor het reinigen van snoeischaren. We hebben een gids samengesteld die geweldige methoden bevat om ervoor te zorgen dat uw snoeien scharen zijn zo schoon mogelijk.

 1. Demonteer de snoeischaar: U kunt deze stap overslaan voor snelle reinigingen, maar voor diepe reinigingen is dit essentieel. Het zal je helpen om in alle hoeken en gaten te komen. Haal de snoeischaar uit elkaar (en tel de stukken zodat je niets kwijtraakt).
 2. Roest verwijderen: Allereerst wil je roest verwijderen. Als je schaar roestig is, week hem dan een nacht in een emmer gedistilleerde witte azijn. Schrob ’s ochtends met een borstel met harde borstel om de losgemaakte roest te verwijderen.
 3. Schuurpapier: De volgende stap is om andere hardnekkige vlekken te verwijderen, of dat nu van modder, plantensap of ander tuinafval is. Neem gewoon wat schuurpapier en wrijf zachtjes over de snoeischaar om vastzittende vlekken af te schrapen.
 4. Wassen: Was nu de snoeischaar met warm zeepsop. Je kunt afwasmiddel gebruiken. Schrob goed met een doek.
 5. Spoelen: Spoel ze goed af en droog ze grondig af.
 6. Weer in elkaar gezet: Zet nu de snoeischaar weer in elkaar en zorg ervoor dat alles op de juiste plaats staat.

Hoe steriliseer je snoeischaren?

Na verloop van tijd kunnen veel vervelende dingen, insecten en bacteriën in de tuin je snoeischaar bedekken. Het is dus een goed idee om de snoeischaar af en toe te steriliseren. Dat gaat als volgt:

 1. Breng een ontsmettingsmiddel aan op het gereedschap. Je kunt buitenreinigers, zoals Jeyes Fluid, gebruiken om buitengereedschap te desinfecteren.
 2. Laat ongeveer 20 minuten staan, of wat de verpakkingsinstructies suggereren.
 3. Afvegen met een oude handdoek.
 4. Goed drogen.

Vergeet niet

Je moet nu de oude handdoek desinfecteren, dus zorg ervoor dat je hem in heet water wast met een goed wasmiddel.

Hoe tuinscharen te slijpen

Misschien werkt je tuinschaar niet meer zoals vroeger. De boosdoener kan zijn dat ze zijn afgestompt. Hier leest u hoe u uw tuinschaar kunt slijpen, zodat ze alles opnieuw kunnen doorsnijden:

 1. Zoek de afgeschuinde of schuine rand. Als het aan beide zijden is afgeschuind, moet je beide kanten slijpen.
 2. Neem een vijl of steen en leg deze aan de afgeschuinde kant, bijna parallel aan het schuifblad.
 3. Oefen druk uit op de buitenrand van het mes. Vijl rond het mes dat van je afgaat. Optillen en herhalen. Breng het niet heen en weer. Beweeg altijd in dezelfde richting.
 4. Blijf doorgaan totdat de rand begint te glanzen, wat bewijst dat het mes weer scherp is.

Bij twijfel

Het slijpen van een mes kan een lastig ding lijken om te doen, en soms is het dat ook. Als je niet zeker weet of je het goed gaat doen, huur dan een professional in of breng het naar iemand die je kan helpen.

Hoe snoeischaar te onderhouden

Zoals gewoonlijk is voorkomen makkelijker dan genezen. Hier zijn enkele manieren waarop u uw snoeischaar in nieuwstaat kunt houden, zodat u kunt voorkomen dat u dagenlang uw gereedschap herstelt.

 1. Slijp je gereedschap maandelijks in plaats van te wachten tot ze zijn afgestompt. Dit zorgt ervoor dat ze perfect blijven werken – en je wordt een expert in slijpen!
 2. Olie alle bewegende delen. WD-40 kan hier goed voor werken. Dit houdt de schaar gewoon in goede staat.
 3. Maak je schaar na elk gebruik snel schoon. Zelfs het afvegen met een vochtige doek kan vervelende opbouw na verloop van tijd voorkomen.
 4. Droog je gereedschap altijd goed en bewaar het nooit als het nat is. Dit kan leiden tot roest wat erg lastig te verwijderen is.
 5. Als u uw gereedschap hebt gebruikt naast een chemische oplossing, zoals insectenspray of kunstmest, steriliseer ze dan daarna. De chemicaliën kunnen zich ophopen op de schaar en het lastig maken om later langs de lijn schoon te maken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?