Hoe maak je een wasmachine schoon (dus het reek niet)

Wasmachines reinigen kleding, maar ze zijn niet zelfreinigend. Ze zullen een opeenhoping van vuil, schimmel, wasmiddel en minerale afzettingen ontwikkelen. Dit gespuis zorgt ervoor dat je wasgoed dof en grijs is of kan zelfs witte strepen op je donkere kleding veroorzaken.

Je moet weten hoe je een wasmachine moet schoonmaken met bleekmiddel en azijn, zodat je kunt genieten van goed schoongemaakte kleding en een machine die niet stinkt.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je je wasmachine schoonmaken?
 • Beste manier om een wasmachine schoon te maken
 • Hoe een wasmachine schoon te maken
 • Dieptereinigingsdiensten
 • Waarom ruikt mijn wasmachine na het schoonmaken?
 • Tips om een wasmachine schoon te houden
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je wasmachine schoonmaken?

Een standaard wasmachine moet minstens twee keer per jaar worden schoongemaakt en mogelijk elk kwartaal als je hard water hebt. Dit verwijdert alle zeepachtige resten in uw machine en helpt minerale afzettingen te voorkomen.

Je zult je wasmachine vaker moeten schoonmaken, misschien zelfs één keer per maand, als je zwaar vervuilde kleding hebt vanwege een baan of hobby. Warme vochtige klimaten vereisen ook dat wasmachines vaker worden schoongemaakt om de groei van meeldauw, schimmels en bacteriën te voorkomen.

HE (high-efficiency) wasmachines moeten elke maand worden gereinigd. Dit komt omdat HE-wasmachines veel minder water gebruiken, zodat het zeepachtige residu niet wordt weggespoeld.

Beste manier om een wasmachine schoon te maken

Er zijn drie veel voorkomende manieren om een wasmachine schoon te maken met azijn, bleekmiddel of een commerciële wasmachinereiniger.

Met Azijn

Azijn is een uitstekende doe-het-zelfreiniger om in uw machine te gebruiken, omdat het geweldig werk levert bij het verwijderen en oplossen van zeepschuim en minerale afzettingen die zich hebben opgebouwd. Azijn werkt voor zowel boven- als voorladerwassers. De twee soorten wasmachines vereisen echter verschillende reinigingsmethoden.

Met Bleach

Bleekmiddel is een andere uitstekende reiniger die je kunt gebruiken. Het primaire doel is om de schimmel, bacteriën en meeldauw te doden die een vreselijke stank in uw machine veroorzaken.

Wees voorzichtig wanneer u bleekmiddel gebruikt dat u het niet in contact laat komen met uw huid of dat u de dampen inademt. Zorg er ook voor dat je geen bleekmiddel mengt met andere reinigingsmiddelen, omdat dit schadelijke gassen kan veroorzaken.

Met wasmachinereiniger

U kunt ook commerciële reinigingstabletten gebruiken, zoals Affresh-tabletten of Tide Washing Machine Cleaner. De oplossing in de tabletten doodt niet alleen de bacteriën, maar verwijdert ook de minerale afzettingen uit uw machine. Hierdoor kunt u de afzettingen zonder azijn uit uw machine verwijderen.

Hoe een wasmachine schoon te maken

Wanneer u uw wasmachine schoonmaakt, begint u meestal met het gebruik van bleekmiddel om alle slepende schimmels en bacteriën te doden. Vervolgens volg je op door azijn te gebruiken om ervoor te zorgen dat alle zeepachtige resten waarin de schimmel en bacteriën graag broeden, zijn weggespoeld.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Gedistilleerde witte azijn
 • Bleken
 • Zachte absorberende doek

Hoe maak je een wasmachine met bovenlader schoon

Witte top load wasmachine en droger

1. Vul met heet water

Zet uw bovenlader op de langste en heetste wascyclus. Start vervolgens uw machine zodat deze zich vult met water. Houd het in de gaten, want u moet uw machine stoppen voordat deze begint te werken agiteren.

2. Bleach toevoegen

Pauzeer uw machine en voeg 4 kopjes chloorbleekmiddel toe aan het water. Voeg geen azijn, wasmiddel of andere reiniger toe, omdat u een schadelijk gas kunt creëren.

3. Start uw machine opnieuw op

Start uw machine opnieuw op en laat deze de volledige wascyclus voltooien. Zorg ervoor dat uw wasmachine tijdens de cyclus spoelt en draineert.

4. Vul met heet water

Je zet je wasmachine weer op zijn langste en heetste wascyclus en begint hem te vullen met water. Houd het waterniveau in de gaten, want u stopt uw machine wanneer het bad vol is.

5. Azijn toevoegen

Voeg 4 kopjes witte azijn toe en laat de wasmachine de wascyclus afmaken.

6. Buiten afvegen

Wanneer uw wasmachine klaar is met de wascyclus, veegt u de buitenkant van uw wasmachine af met een zachte handdoek en een sopje.

Hoe een voorlader wasmachine schoon te maken

Open deur van lege voorlader wasmachine

Wanneer u uw voorste wasmachine schoonmaakt, reinigt u eerst met bleekmiddel. Vervolgens gaat u verder met de instructies voor het schoonmaken van een dispenser om uw wasmachine met azijn schoon te maken.

1. Schone pakking

Voordat u begint met het schoonmaken van uw voorlader wasmachine, controleert u de pakking aan de voorkant, omdat kleine voorwerpen vaak vast komen te zitten in de pakking. Veeg het schoon met een zachte handdoek.

2. Bleach toevoegen

Voeg 1/2 kopje bleekmiddel toe aan het wasmiddelcompartiment van uw wasmachine voorlader. Vul vervolgens de bleekdispenser tot het hoogste niveau.

3. Wascyclus

Voer een normale wascyclus uit met warm water.

4. Veegmachine

Nadat de wasmachine klaar is met de wascyclus, veegt u de afdichtingen en deuren af met een zachte doek. Zorg ervoor dat alles droog is, vooral de pakking aan de voorkant. Uw doel is om alle schimmelresten te verwijderen, omdat de schimmel door het bleekmiddel had moeten worden gedood.

Zorg er ook voor dat je alle zegels, deuren en de binnenkant van de trommel afveegt.

Hoe de wasmachinedispenser schoon te maken

De wasmachinedispenser moet ook worden gereinigd, zodat deze het wasmiddel, bleekmiddel en wasverzachter nauwkeurig kan doseren. Te veel wasmiddel zal overlopend sop veroorzaken. Te veel bleekmiddel kan gekleurde kleding verpesten en te veel wasverzachter laat blauwe of vettig uitziende vlekken achter op kleding.

1. Lege wasmachine

Zorg ervoor dat je wasmachine leeg is en dat er geen kledingstukken in de trommel verstopt zitten.

2. Verwarm azijn

Verwarm 1 kopje azijn in de magnetron of op het fornuis. De azijn moet heet zijn, maar niet koken.

3. Giet azijn

Maak de dispenser schoon door de verwarmde azijn erin te gieten en de azijn een paar minuten te laten zitten. Als u wilt, kunt u 1 kopje waterstofperoxide gebruiken in plaats van azijn.

4. Wascyclus

Laat de wasmachine door een normale wascyclus lopen. De azijn wordt in het waswater gedoseerd, waar het de opbouw verwijdert en wordt weggespoeld.

5. Schone dispensers

Als uw dispensers verwijderbaar zijn, dompel ze dan onder in warme azijn. Schrob ze schoon en spoel ze goed af met water. Vervang de dispensers in de wasmachine.

Veeg anders uw dispensers schoon met een zachte doek.

Dieptereinigingsdiensten

Een professionele wasmachinereiniging helpt om uw apparaat te onderhouden en te controleren of uw machine in goede staat verkeert. U vindt de diepe schoonmaakservice bij verschillende onderhouds- en reparatiewerkplaatsen voor apparaten, zoals Sears Home Services.

Waarom ruikt mijn wasmachine na het schoonmaken?

Soms blijft een wasmachine na het schoonmaken ruiken en kan zelfs erger ruiken. Dit komt omdat het vuil en vuil werden losgemaakt maar niet verwijderd. Laat je wasmachine een tweede keer door de reinigingscyclus lopen.

Je kunt je wasmachine ook schoonmaken met zuiveringszout in plaats van azijn of bleekmiddel door 1 kopje zuiveringszout aan de trommel toe te voegen voordat je aan de wascyclus begint. De baking soda helpt bij het ontgeuren van je wasmachine.

Als dit niet werkt, controleer dan nogmaals of uw afvoer schoon is en het pluisfilter niet verstopt is.

Tips om een wasmachine schoon te houden

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw wasmachine schoon te houden en geen schimmel, meeldauw en bacteriën in de spleten te ontwikkelen.

 • Laat de deur van je wasmachine open staan. Dit is eenllows de trommel en afdichtingen te drogen, wat de groei van schimmel en meeldauw zal verminderen.
 • Droog de afdichtingen en pakking van uw machine met een zachte handdoek om het vocht in uw wasmachine te verminderen.
 • Bewaar geen wasproducten op uw wasmachine, omdat morsen de afwerking of elektrische componenten kan beschadigen.
 • Maak je wasmachine regelmatig schoon.

Veelgestelde vragen

Kan azijn je wasmachine beschadigen?

Ja, azijn kan je wasmachine beschadigen omdat het zuur synthetisch rubber wegvreet. Uiteindelijk kan het ervoor zorgen dat de slangen lekken.

Kan ik Oxiclean gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?

Ja, OxiClean kan worden gebruikt om uw wasmachine schoon te maken. Open een zakje van de OxiClean WasmachineReiniger en giet het in de trommel van je machine. Voeg geen wasmiddel, bleekmiddel of andere reinigingsmiddelen toe. Voer een normale wascyclus uit met heet water of start de reinigingscyclus van uw machine.

Kan ik Lysol gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?

Ja, u kunt Lysol WasmachineReiniger gebruiken om uw wasmachine schoon te maken. Controleer de instructies op de zijkant van de fles. Je giet meestal de helft van de fles in je wasmachine. Gebruik geen andere reinigingsmiddelen of reinigingsmiddelen.

Voer vervolgens een normale wascyclus uit met warm water of start de reinigingscyclus van uw machine.

Waarom ziet het water in mijn wasmachine er vies uit?

Soms ziet het water in je wasmachine er vies uit door ijzerafzettingen in het water. Je kunt ook ophoping hebben in de inlaatkleppen of verslechterende oude leidingen.

Waar is het filter op een wasmachine?

Het filter op een wasmachine bevindt zich vaak achter een klein luik aan de voorkant van de machine, aan het einde van de afvoerslang, onder de afdekking van het middelste roerwerk of langs de bovenrand van een topbelastingwasser. Raadpleeg de gebruikershandleiding om de specifieke filterlocatie van uw machine te vinden.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   wat kan je schoonmaken met baking soda