Waarom trilt mijn wasmachine hevig (en loopt hij door het huis?)

Wasmachines die plotseling beginnen te rammelen, schudden en door de wasruimte lopen, zijn zenuwslopend. De machine klinkt alsof hij op het punt staat te ontploffen of uit elkaar te vallen en je vraagt je af wat de oorzaak is van wasmachinetrillingen. Gelukkig is de reden meestal eenvoudig op te lossen, zodra je erachter komt waarom je wasmachine hevig trilt.

Dus vandaag bespreken we wat een trillende wasmachine veroorzaakt en hoe deze te repareren.

Inhoudsopgave
 • Is het normaal dat een wasmachine schudt?
 • Waarom trilt mijn wasmachine hevig?
 • Veelgestelde vragen
 • Wasmachine schudt heftig spincyclus

Is het normaal dat een wasmachine schudt?

Ja, het is normaal dat een wasmachine een kleine hoeveelheid schudt tijdens het draaien. Als uw wasmachine echter hevig trilt, bonkt, rammelt of door de kamer loopt, is er een probleem waardoor uw machine overmatig schudt.

Waarom trilt mijn wasmachine hevig?

Er zijn verschillende redenen waarom je wasmachine hevig kan trillen. De meest voorkomende reden is dat de kleding ongelijk verdeeld is. Hierdoor wordt de machine uit balans gebracht en wordt er overmatig geschud.

Een andere reden is dat de voeten niet waterpas staan waardoor een onevenwichtige wasmachine ontstaat. Samen met voeten die niet vlak zijn, bevinden veel wasruimtes zich in kelders die geen vlakke vloer hebben. De ongelijke vloer zorgt er ook voor dat je wasmachine hevig trilt.

Je hoeft niet te leven met een trillende wasmachine. Er zijn verschillende oplossingen die u kunt proberen om te voorkomen dat uw wasmachine trilt. Sommige zijn snelle oplossingen, terwijl andere meer moeite vereisen om te implementeren.

Snelle oplossingen

Er zijn een paar snelle oplossingen die vaak een schuddende wasmachine repareren. Deze omvatten het controleren van de ladingsverdeling en ervoor zorgen dat de verzendbouten zijn verwijderd. U moet er ook voor zorgen dat de stapelkit is beveiligd als u een stapelbare wasmachine en droger hebt.

Belastingsverdeling controleren

Als uw wasmachine trilt, is het eerste dat u moet controleren de belastingsverdeling. De belasting kan ongelijk verdeeld zijn in de wasmachine, waardoor de machine uit balans raakt als u grote items zoals dekens of dekbedden wast. Kingsize dekbedden zijn een veel voorkomende oorzaak van een wasmachine die overmatig schudt.

Uw wasmachine kan ook uit balans zijn omdat er te veel wasgoed tegelijkertijd wordt gewassen. De oplossing is om het deksel te openen en het wasgoed in de machine te herverdelen. Mogelijk moet u een paar items verwijderen om uw wasmachine goed in balans te brengen.

Verwijder verzendbouten

Scheepsbouten zijn harde plastic ruimtes die het veerophangsysteem op zijn plaats klemmen. Soms worden ze niet verwijderd tijdens de installatie van een nieuwe wasmachine. Dit zal overmatig schudden in uw wasmachine veroorzaken.

Meestal gebruik je een moersleutel om elke bout los te maken en uit het gat te trekken. Mogelijk moet u de gaten bedekken met plastic afdekkingen. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor specifieke instructies voor uw wasmachine.

Stapelen controleren

Gestapelde wasmachines en drogers kunnen een probleem hebben met schudden veroorzaakt door een onjuist geïnstalleerde stapelkit.

De stapelkit past tussen de wasmachine en droger en is ontworpen om het gewicht van de droger goed over de wasmachine te verdelen. Het absorbeert ook de trillingen van zowel de wasmachine als de droger terwijl de machines draaien. Kortom, uw stapelkit is wat uw wasmachine en droger tot één vaste eenheid maakt die niet plotseling begint te wiebelen of erger nog, valt.

Als u overmatig schudden of harde geluiden van uw wasmachine en droger hoort of ziet, controleert u uw stapelset op losse schroeven of versleten beugels. Gebruik een schroevendraaier om de schroeven aan te draaien en de versleten beugels te vervangen.

Zodra de stapelkit is bevestigd, moeten het schudden en het geluid stoppen.

De wasmachine waterpas zetten

Een andere veel voorkomende oorzaak voor het overmatig schudden van de wasmachine is dat de machine zelf niet waterpas of uitgebalanceerd is.

Balans Wasmachine

Eerst wil je de balans van je wasmachine controleren door er een waterpas op te plaatsen. Als het niet waterpas is, kan het worden veroorzaakt door je wasmachinevoeten. Als ze niet correct zijn afgesteld of als de vloer zelf niet waterpas is, zal uw machine uit balans raken. Beide zijn eenvoudige oplossingen.

Pas de voeten van de wasmachine aan

De voorste twee voeten van de meeste wasmachines zijn zelfinstellend. U kunt de poten omhoog of omlaag brengen om de machine in balans te brengen. Soms zijn alle vier de voeten zelfaanstellend.

Mogelijk kunt u de voeten met uw vingers aanpassen. Zo niet, houd dan een tand-in-groeftang bij de hand om te gebruiken.

Voordat u begint met het aanpassen van de sproeiervoeten, plaatst u een waterpas op uw wasmachine, zodat u de machine nauwkeurig waterpas kunt zetten. Het helpt ook om een ander je te laten helpen. De een kan de wasmachine optillen terwijl de ander de voeten aanpast.

Vloerversteviging toevoegen

Als uw wasmachine zich in de kelder of garage bevindt, is de vloer zelf mogelijk niet waterpas. Hoewel de verstelbare sproeiervoeten een enigszins ongelijkvloerse vloer kunnen corrigeren, heeft u mogelijk een andere oplossing nodig als uw helling te hoog is.

Bouw een klein platform onder uw machine om het oppervlak waterpas te maken. Omdat het geen hoog platform hoeft te zijn, kunt u proberen een of meer 5/8 – 1-inch stukken multiplex onder de hoeken van uw wasmachine te leggen totdat het waterpas is.

Als u de voorkeur geeft aan een doe-het-zelf-aanpak, kunt u 2×4’s en een plaat multiplex gebruiken om een aangepast platform te maken.

Zodra je het platform hebt gebouwd, kun je de voeten aanpassen tot je washing machine is waterpas.

Andere oplossingen

Als u hebt ontdekt dat de snelle en eenvoudige oplossingen niet voldoende zijn om uw probleem van extreme trillingen op te lossen wanneer uw wasmachine draait, kunt u ook deze andere oplossingen controleren. Zij kunnen het probleem voor u oplossen.

Anti-vibratie pads

Een oplossing is om wat anti-vibratie pads of matten onder je wasmachine te plaatsen. De pads en matten zijn gewoon dikke stukken schuim of stof die onder de voeten van je wasmachine zitten om de trillingen te verminderen.

Deze pads en matten zijn er in verschillende maten en diktes. Zo vind je de perfecte set voor je wasmachine.

De antitrillingsmat van de wasmachine ligt onder uw hele wasmachine om de geproduceerde trillingen te verminderen. De anti-vibratie pads van de wasmachine rusten onder elke voet. Dit maakt het gemakkelijker om de diepte van elke pad aan te passen, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw wasmachine waterpas is.

Schokdempers vervangen

Voorladers hebben schokdempers ingebouwd in de machine om de beweging van de kuip te verminderen. Deze worden bevestigd aan het basisframe.

Na verloop van tijd kunnen deze schokdempers verzwakt of beschadigd raken. Dit zal ervoor zorgen dat slecht uitgebalanceerde ladingen schudden en bonken tijdens de spincyclus. Dit is niet alleen vervelend, maar het kan ook leiden tot andere problemen in je wasmachine.

Als u de schokdempers moet inspecteren om er zeker van te zijn dat ze niet het probleem zijn, volgt u deze stappen.

 1. Koppel uw apparaat los voordat u eraan begint te werken.
 2. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw wasmachine om schokdempers te vinden, zodat u weet of u het voorpaneel of het achterpaneel moet verwijderen.
 3. Verwijder de juiste ruit en inspecteer de schokdempers. U bent op zoek naar tekenen van schade, waaronder gebroken hulpstukken of lekkende vloeistof.
 4. Als een schokdemper beschadigd is, moet u doorgaan en beide vervangen, omdat ze ongeveer even snel slijten.

Als u er niet zeker van bent dat u deze reparatie zelf kunt uitvoeren, bel dan een professional.

Ophangveren vervangen

De ophangveren worden gebruikt om de kuipassemblage uit de kast te hangen, of ze worden gebruikt om de kuipassemblage naar de basis te stabiliseren. Hierdoor kunnen ze de trillingen van de trommel absorberen terwijl de machine draait.

De ophangveren kunnen beschadigd, uitgerekt of losraken, wat overmatig geluid en trillen veroorzaakt.

Volg deze stappen om de ophangveren te inspecteren.

 1. Koppel het apparaat los.
 2. Verwijder het bovenpaneel of het voorpaneel om toegang te krijgen tot de veren.
 3. Inspecteer nu uw veren op tekenen van slijtage zoals stretching of schade. Controleer ook of de veren aan beide uiteinden goed zijn bevestigd. Vergeet niet om voorzichtig te zijn, want de veren staan onder spanning.
 4. Als u tekenen van schade ziet, moet u alle veren tegelijkertijd zorgvuldig vervangen.

Bel een professional als u niet zeker weet of u de reparatie zelf wilt uitvoeren.

Reinig de pomp

Overmatige trillingen kunnen optreden wanneer de afvoerpomp op de wasmachine verstopt raakt. Als dit gebeurt, kunt u de pomp eenvoudig schoonmaken.

 1. Raadpleeg uw gebruikershandleiding om de afvoerpomp op uw machine te vinden en de kleine toegangsdeur te openen. Mogelijk moet u de deur openzetten.
 2. Plaats een kom onder de pomp om water op te vangen dat uit de pomp kan weglopen.
 3. Draai het filter tegen de klok in en trek het eruit. Reinig het filter van alle pluisjes, haar, kleine voorwerpen en smurrie die het mogelijk verstoppen.
 4. Controleer of er geen kleine voorwerpen in het gebied zijn die de slangen verstoppen.
 5. Vervang de pomp.

Veelgestelde vragen

Waarom raakt mijn wasmachine altijd uit balans?

Als je wasmachine constant uit balans raakt, is de meest waarschijnlijke oorzaak verouderde ophangstangen. Ophangstangen beperken de hoeveelheid zijwaartse en voorwaartse bewegingen die optreedt in een draaiende wasmachine. De ophangstangen verouderen echter uiteindelijk en moeten worden vervangen.

Kunnen wasmachinetrillingen het huis beschadigen?

Ja, sterke trillingen van uw wasmachine kunnen structurele schade aan uw huis veroorzaken. Als u zich zorgen maakt over de sterke trillingen die uw huis beschadigen, zorg er dan eerst voor dat de machine waterpas staat. U kunt de wasmachine ook op een betonnen plaat in de kelder of garage plaatsen.

Hoe weet u of de lagers op uw wasmachine zijn gegaan?

Een paar tekenen dat je lagers misschien weg zijn, is als je de trommel van je wasmachine rond de binnenkant van je wasmachine hoort bonken of als de machine loopt. Om er zeker van te zijn dat de lagers weg zijn, kunt u het achterpaneel van uw wasmachine verwijderen en naar binnen kijken.

Als je ziet dat de motor verroest is, weet je dat de lagers weg zijn.

Wasmachine schudt heftig spincyclus


Als uw bovenlader of voorlader hevig schommelt tijdens de centrifugecyclus, controleer dan eerst of het wasgoed in de machine opnieuw moet worden verdeeld, zodat uw machine correct in balans is. Als dat niet werkt, kun je proberen wat kleding te verwijderen. Controleer ten slotte of uw wasmachine waterpas staat.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?