Hoe merinowol te ontwarren


Hoe merinowol te ontwarren

Als je hier bent omdat je gewoon wilt leren wat je moet doen voor het geval het ondenkbare gebeurt – geweldig! Maar als je hier bent omdat het ondenkbare al is gebeurd en je per ongeluk een wollen trui gewassen en je kledingstuk is gekrompen, maak je geen zorgen – er is nog hoop. Eerst zullen we enkele van de ins en outs van deze unieke natuurlijke vezel uitleggen, die u vervolgens zullen helpen de reden achter elke stap in onze gids voor het losmaken van uw merinowolkleding te begrijpen.

Hoe komen we aan merinowol?

Zoals met veel natuurlijke vezels die afkomstig zijn van dieren, geeft de naam die we gebruiken voor de stof een bepaald ras van dieren aan. In dit geval, een ras van schapen – gedacht te hebben afkomstig uit Marokko – gevonden in het zuidwesten van Spanje. Vóór de 18e eeuw was het moeilijk om kuddes Merino’s buiten Spanje te vinden, omdat het een misdaad was die tot de doodstraf kon leiden.

Nu kun je Merino-schapen vinden die over de hele wereld zijn gefokt. Hun evolutie als een gedomesticeerd ras betekent nu dat hun wol nooit stopt met groeien, wat betekent dat deze schapen minstens één keer per jaar moeten worden geschoren om te voorkomen dat ze oververhit raken, blindheid en andere gezondheidsproblemen. Wel hoor je af en toe verhaal van een rebels schaap opduiken na jaren verdwaald op het platteland, volledig overwoekerd maar verder gezond.

Wat maakt merinowol zo bijzonder?

Merinowol van goede kwaliteit voelt zacht aan en is ongelooflijk comfortabel wanneer het tegen de huid wordt gedragen. In feite zijn veel merinowolkleding gemaakt om te worden gedragen als lagen onder andere soorten kleding, vaak voor gebruik in omgevingen waar de temperaturen extreem kunnen zijn of snel kunnen veranderen. Dat komt omdat merinowol kan multitasken – het kan je warm houden en het kan je afkoelen.

De bochten in elk haar creëren geventileerde lagen die warme lucht vasthouden. En als we beginnen te transpireren, ‘voert’ de wol het vocht af. Dat betekent dat de wol het zweet van je lichaam absorbeert en het als een damp afgeeft. Andere kleding kan je transpiratie tegen je huid houden, waardoor je lichaam niet echt profiteert van de afkoeling die het zweet je zou moeten brengen door van je huid af te verdampen.

merino wol schapen

Maar u moet weten dat niet alle merinowol afkomstig is van dezelfde stam merinoschapen – en dat betekent veel variatie in kwaliteit tussen verschillende regio’s en textielfabrikanten. Merinoschapen kunnen ook worden gefokt voor schapenvlees en de wol die ze produceren is niet levensvatbaar voor textielproductie. Toch, als iemand erin zou slagen om er een trui uit te breien, zouden ze nog steeds kunnen zeggen dat het 100% merinowol is en ze zouden het niet mis hebben. Realiteiten als deze betekenen dat u uw merinowolkleding moet kopen bij vertrouwde retailers.

Lees ook:   Lamswol vs Merino Wol

Ken je wol: merino versus andere veel voorkomende soorten

Dus hoe stapelt merinowol zich op in vergelijking met andere veel voorkomende soorten wol? Hoewel dat afhankelijk is van uw redenen om een wollen kledingstuk te kopen, zijn er bepaalde factoren die merino het voorkeurswoltype maken voor verschillende toepassingen.

Is Merino de zachtste wol?

Nee. Het valt niet te ontkennen dat goede merinowol een soepel, heerlijk gevoel heeft – maar het is lang niet de zachtste wol die je kunt vinden, en dat is rekening houden met hoe anders iemand “zachtheid” zou kunnen interpreteren. De lengte van een haarlok en de dikte ervan zijn goede indicatoren van hoe zacht een bepaald wollen kledingstuk kan zijn. Voor zachtere wollen moet je kasjmier, angora of zelfs lamswol overwegen.

Is Merino de warmste wol?

Nee. Maar omdat dit kan afhangen van hoe een persoon zich daadwerkelijk voelt tijdens het dragen van een bepaald kledingstuk, is het moeilijk om met zekerheid te zeggen. Maar wol gemaakt van bepaalde soorten ossen die in het noordpoolgebied worden aangetroffen, produceert kleding waarvan wordt aangenomen dat ze warmte veel beter vasthouden dan veel andere veel voorkomende soorten wol. Textiel zoals dit is echter mogelijk alleen geschikt voor bovenkleding, terwijl merinowol comfortabel genoeg is om dicht bij de huid te dragen.

handen die groene merinowol vasthouden

Is Merino de duurste wol?

Je portemonnee zal zeker een beetje steken als het tijd is om merinowol en merinowolkleding van goede kwaliteit te kopen, maar het is niet de duurste soort wol die er is. Afgezien van antieke zeldzaamheden, produceert de Peruaanse vicuna, een dier dat verwant is aan de alpaca, de duurste wolsoort ter wereld. Vicuna’s zijn nauw beschermd en exclusief voor Peru.

Als merinowol niet echt de beste of meest waardevolle wol is in een van deze categorieën, waarom is het dan zo populair? Het is een eerlijke vraag en heeft een even eerlijk antwoord – het is meestal de beste balans tussen comfort, functie end kosten in vergelijking met elke andere soort wol.

Best Practices: Hoe Merino Wol te wassen

Als dit de eerste keer is dat je een wollen kledingstuk wast, zorg er dan voor dat je onze diepgaande handleidingen bekijkt over hoe je je favoriete stukken met de hand kunt wassen of in de machine kunt wassen. Hier is een kort overzicht van wat u elke wasbeurt in gedachten moet houden om krimp te voorkomen:

  • Begin opnieuw. Als u een bad, gootsteen of emmer gebruikt, moet u ervoor zorgen dat ze vrij zijn van alles wat uw merinowol kan bevlekken of beschadigen. Zelfs als u niets kunt zien, is het het beste om het gebied volledig te wassen en af te spoelen voordat u begint met handen wassen. Zorg er in een machinewasser voor dat u een lege spoelcyclus uitvoert als u in de voorafgaande cyclus bleekmiddel of agressieve chemicaliën hebt gebruikt.
  • Blijf koel. Houd je wollen kledingstukken zoveel mogelijk uit de buurt van warmtebronnen – dat betekent dat je geen heet of warm water gebruikt wanneer je wast en spoelt, en laat je kledingstuk niet te drogen in de buurt van een ventilatieopening of radiator.
Lees ook:   hoe vaak ketting motor schoonmaken

voorzichtig handen wassen

  • Was merinowol voorzichtig. Dat betekent zachte zeep en zachte agitatie. Je mag je merinowol nooit schrobben of uitrekken wanneer je je merinowol wast. Door het water er zachtjes omheen te draaien, kun je dingen laten circuleren als je er zeker van wilt zijn dat je het stuk grondig schoonmaakt.
  • Spoel grondig uit. Laat die zachte hand er niet voor zorgen dat je resten zeep achterlaat. Hoewel wolveilige wasmiddelen geen agressieve chemicaliën bevatten, kan elke zeep nog steeds een residu achterlaten dat de integriteit van een textiel beïnvloedt. Verdunde azijnspoelingen kunnen ook helpen de productopbouw te verminderen.
  • Droog voorzichtig. Net zoals je wol nooit moet uitrekken bij het wassen en spoelen, moet je het nooit droog laten hangen. Het gewicht van het kledingstuk zal ervoor zorgen dat het zijn vorm verliest door in sommige gebieden te veel uit te rekken en in andere te krimpen. Zorg ervoor dat uw kledingstuk volledig droogt voordat u het opbergt, om langdurige schade of een verhoogd risico op kledingmottenplagen te voorkomen!

Hoe merino wollen kleding te unshrinken

Als je je wanhopig afvraagt of er een manier is om merinowol na het wassen te ontwarren, ben je hier aan het juiste adres. Misschien ben je vergeten om je wasgoed en je favoriete merinowol legging te scheiden en heb je een regelmatige was- en droogcyclus doorlopen en nu heb je een babybroek. Misschien dacht je huisgenoot dat ze je een plezier deden door je natte wollen sokken in de droger te gooien en nu heb je een nieuwe muff voor je grote teen. Hoe het ook zij, alle stappen zijn min of meer hetzelfde:

Stap 1.

Vul een bad of gootsteen met lauw water.

Vocht, warmte en agitatie zijn de drie belangrijkste boosdoeners achter het krimpen van merinowol – maar we kunnen sommige elementen van die factoren ook gebruiken om het krimpproces om te keren.

Lees ook:   Hoe lijm stap voor stap uit tapijt te krijgen

Stap 2.

Los een royale hoeveelheid conditioner op in het water.

Je kunt wolspecifieke conditioners vinden die zijn gemaakt om te helpen bij dit proces, maar veel mensen gebruiken hun eigen haarconditioner. Het kan ook helpen om de conditioner en het water samen te emulgeren als u een beetje van uw gebruikelijke wasmiddel toevoegt.

Stap 3.

Laat het merinowol kledingstuk enkele minuten weken.

Je moet dit zeker helpen door in het kledingstuk te knijpen zodat de conditioner goed door elke laag heen kan bewegen. Een week van 20 minuten moet lang genoeg zijn. Let op: je spoelt het kledingstuk niet als volgende stap! Dat komt later.

Stap 4.

Knijp extra water uit en leg dan plat op een handdoek.

Als je werkt met een stuk dat groter is dan je grootste handdoek, kun je een laken of een deken gebruiken. Je moet er ook nog een hebben om overheen te leggen, zodat je al het overtollige water eruit kunt persen.

Stap 5.

Hervorm en herhaal indien nodig.

Nadat je klaar bent met het uitknijpen van water, moet je in zorgvuldige, evenredige secties werken om je kledingstuk terug te rekken naar zijn oorspronkelijke vorm. U moet dit stapsgewijs en in fasen doen voordat het kledingstuk volledig droogt. Gebruik geen clips of gewichten om een deel van het kledingstuk op zijn plaats te houden.

pluizige violette merinowol close-up

Stap 6. Was je merinowol en droog opnieuw.

Zodra je tevreden bent met de hervorm en het kledingstuk volledig is opgedroogd, moet je de restanten van conditioner eruit wassen voordat je het opnieuw kunt dragen of opslaan. Zorg ervoor dat u alleen koud water gebruikt en droog het kledingstuk plat, uit de buurt van warmte- en lichtbronnen.

Nu ben je klaar om de dag te redden als je eindigt met gekrompen merinowol kleding. Vergeet niet om het rustig aan te doen en voorzichtig uit te rekken!

Vergeet niet om je merinowol kleding te beschermen met een effectieve kleding mot feromoon vallen.

wilt u meer weten over kasjmier vs wol? Klik op de link om deze te lezen op onze blog.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.