Hoe maak je een wollen vloerkleed schoon (dus het gaat jaren mee)

Ziet je dure wollen vloerkleed er groezelig uit en lijkt het alsof het schoongemaakt moet worden? Wollen tapijten zijn prachtige tapijten van natuurlijke vezels om in huis te hebben. Ze zijn warm in de winter en koel in de zomer.

Wollen tapijten verbeteren ook met de leeftijd! Het kan echter een uitdaging zijn om een wollen vloerkleed schoon te maken. Je moet er de juiste producten op gebruiken, zodat je de lanoline niet beschadigt of de kleuren laat bloeden. Laten we eens kijken hoe je een wollen vloerkleed kunt schoonmaken, zodat je je vloerkleed er jarenlang mooi uit kunt laten zien.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak een wollen vloerkleed schoon te maken
 • Do’s en Don’ts
 • Stappen om een wollen vloerkleed schoon te maken
 • Stappen om vlekken van een wollen vloerkleed te verwijderen
 • Hoe morsen van een wollen vloerkleed te verwijderen
 • Tips om uw wollen vloerkleed schoon te houden
 • Wollen vloerkleed Veelgestelde vragen
 • Het reinigen van wollen tapijten hoeft niet moeilijk te zijn

Hoe vaak een wollen vloerkleed schoon te maken

De eerste paar maanden nadat je je wollen vloerkleed hebt gekregen, wil je het twee keer per week stofzuigen. Nieuwe tapijten werpen wol af. Na de eerste paar maanden kunt u wekelijks of om de week stofzuigen, afhankelijk van hoeveel verkeer het tapijt ontvangt.

U kunt indien nodig lichte vlekken reinigen en slechts één keer per jaar een diepe reiniging uitvoeren.

Do’s en Don’ts

Do’s van Het Reinigen van Wol

 • Schep onmiddellijk vaste stoffen op en dep de vloeistof voorzichtig met een tissue of schone doek.
 • Laat eventuele modder op je vloerkleed drogen voordat je het schoonmaakt. Dan kun je het droge vuil eraf schrapen met de doffe rand van een lepel.
 • Gebruik een vlekkenverwijderaar die wordt aanbevolen voor wol zoals Woolite of gebruik afwasmiddel en water.
 • Dep vlekverwijderaar op het tapijt met een schone doek. Giet de vlekkenverwijderaar nooit direct op het vloerkleed.

Don’ts van cleaning wool

 • Probeer een vlek te wrijven. Dit zal de vlek in het tapijt duwen waardoor vezels samen gaan fuxen of matten.
 • Gebruik alkalische wasmiddelen zoals waszeep op je vloerkleed. Ze bevatten buffers om de PH stabiel te houden. Deze buffers kunnen leiden tot bloedingen van kleuren.
 • Vermijd het gebruik van producten zoals bleekmiddel, zuurstofbleekmiddel en ammoniak. Ze kunnen je wollen vloerkleed beschadigen door ervoor te zorgen dat de kleuren bloeden en vervagen.

Stappen om een wollen vloerkleed schoon te maken

 • Tijd: 2 of 3 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Bereid de materialen en gereedschappen voor

 • Vacuüm
 • Bezem
 • 2 Emmers
 • Spons
 • Oude handdoeken
 • Koel water
 • Zacht wol wasmiddel

1. Schud het vuil eruit

Het beste is om je vloerkleed schoon te maken op een zonnige of matige dag. De eerste stap is om je vloerkleed mee naar buiten te nemen om zoveel mogelijk los vuil eruit te schudden.

Hang je vloerkleed aan een waslijn, verandaleuning of zelfs aan een paar stevige stoelen. Gebruik een bezem om het kleed te kloppen. Je kunt ook een tennisracket of een tapijtklopper gebruiken in plaats van een bezem. Sla het kleed herhaaldelijk overal aan, zodat u het ingebedde vuil kunt verwijderen.

Neem daarna het vloerkleed naar buiten om het te schudden. Maak ook de vloer onder het vloerkleed schoon. Zodra de vloer droog is, brengt u het vloerkleed terug naar zijn plek.

Bijgesneden afbeelding van mannen die stof slaan en vuil uit een tapijt schudden met behulp van tapijtklopper

2. Stofzuig het vloerkleed

Wanneer u klaar bent met het uitschudden van het vuil, moet u het tapijt stofzuigen om vuil dat in het tapijt achterblijft te verwijderen.

Om dit te doen, neem je je tapijt mee naar een gebied waar je het buiten plat kunt leggen, zoals het dek of een patio. Indien nodig kunt u een schoon zeil onder de neus leggenth je vloerkleed. Als je het vloerkleed niet plat buiten kunt leggen, probeer dan je keuken of garage te gebruiken. Je hebt een droog gebied nodig om te werken.

Spreid het wollen vloerkleed ondersteboven uit met de verkeerde kant naar boven. Stofzuig nu grondig de verkeerde kant van het vloerkleed.

Draai het kleed om zodat je nu ook de andere kant grondig kunt stofzuigen.

Vrouw die wollen tapijt stofzuigt

3. Maak het vloerkleed schoon

Kijk nu naar je vloerkleed en zie hoe bevuild het is. Als je vloerkleed slechts licht bevuild is, kun je het een droog bad geven. Als uw tapijt zwaar bevuild is, moet u doorgaan naar stap 4 en uw tapijt reinigen met een zachte reinigingsoplossing.

Droog bad

Als je vloerkleed slechts licht bevuild is, kun je het een droog bad geven. Als je vloerkleed

Dit is de beste manier om een licht bevuild vloerkleed schoon te maken dat niet te groezelig is. Voor deze methode heb je droogshampoo nodig.

Strooi de droogshampoo gewoon over het wollen vloerkleed. Laat het de aanbevolen tijd zitten. Stofzuig nu de shampoo van het tapijt.

Je vloerkleed is nu schoon.

4. Meng een zachte reinigingsoplossing

Als uw tapijt zwaar bevuild is, moet u een zachte reinigingsoplossing gebruiken om het tapijt schoon te maken. Om de reinigingsoplossing te mengen, vult u een grote emmer met water. Voeg één tot twee eetlepels van je zachte wolveilige wasmiddel zoals Woolite toe.

Gebruik geen gewoon wasmiddel of bleekmiddel. De kleuren van je vloerkleed kunnen bloeden.

Vul de tweede emmer met schoon, koud water.

5. Licht scrubben

Nu ga je je vloerkleed lichtjes schrobben. Begin aan het ene uiteinde en werk in kleine vierkante rasters die ongeveer 3 voet breed zijn, zodat u niet per ongeluk een gebied mist.

Dompel de spons eerst in de reinigingsmiddeloplossing. Gebruik nu zachte druk om op het wasmiddel te sponzen. Schrob alle zwaar vervuilde gebieden licht.

Terwijl u het tapijt wast, moet u de spons regelmatig in de reinigingsoplossing dopen om het vuil dat wordt verwijderd weg te spoelen. Laat je vloerkleed ook niet weken of te nat worden. Wol heeft veel tijd nodig om te drogen en kan schimmel of meeldauw ontwikkelen als het niet snel genoeg kan drogen.

Bijgesneden afbeelding van vrouw die wollen tapijt met spons schrobt

6. Spoel suds weg

Zodra de grond is verwijderd uit het gebied waarmee u werkt, spoelt u het sop weg door een schone spons in uw emmer met schoon spoelwater te dopen.

Sla deze stap niet over. Wasmiddelen trekken vuil aan. Als u wasmiddelen op uw tapijt laat liggen, wordt het snel weer vies en moet het opnieuw worden schoongemaakt.

7. Dep het vocht

Dep het vocht weg met schone oude handdoeken. Je doel is om zoveel mogelijk overtollig vocht te verwijderen, zodat het vloerkleed sneller droogt.

Nu verhuis je naar een nieuw deel van je vloerkleed om schoon te maken. Herhaal stap 5-7 totdat je je hele vloerkleed hebt schoongemaakt.

8. Laat drogen

Je vloerkleed moet nu drogen voordat je het terugbrengt naar de oorspronkelijke plek. Als je kunt, hang je je vloerkleed uit om de luchtcirculatie en droogsnelheid te verbeteren.

Rode Perzische tapijten die aan de boom hangen

9. Optioneel: Steam Clean

U kunt uw tapijt op dit punt een lichte stoomreiniging geven. Het zorgt er niet alleen voor dat je vloerkleed schoon is, maar elimineert ook geuren.

Om je vloerkleed licht te stomen, moet je de stoomreiniger ongeveer 6 centimeter boven het tapijt houden. Gebruik volledige bewegingen om het hele tapijt te bedekken, zodat u niet langer dan 5 seconden over een gebied stopt.

Wees waakzaam bij stoomreiniging, want te veel stoom kan de vezels ontrafelen en de lanoline beschadigen. Het kan het tapijt ook te nat maken, waardoor het moeilijk te drogen is. Een nat vloerkleed heeft veel tijd nodig om te drogen en kan schimmel ontwikkelen.

Vrouw stoomreiniging van het tapijt in de woonkamer

Stappen om vlekken van een wollen vloerkleed te verwijderen

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Niets is erger dan iets op je dure wollen vloerkleed te morsen. Als dit thuis met je vloerkleed gebeurt, volg dan deze stappen om de vlek te verwijderen.

1. Bereid de materialen/gereedschappen voor

 • Lepel of spatel
 • Papieren handdoekjes
 • 2 Sponzen
 • Wolveilige vlekverwijderaar

2. Niet wrijven

U wilt de meeste vlekken onmiddellijk behandelen, met uitzondering van modder.
Wrijf eerst geen vlek in je wollen vloerkleed. Het duwt de vlek dieper in de vezels, waardoor de vezels samen kunnen fuzzen of matten.

3. Schraap de Solid

Gebruik een lepel of spatel om de vaste stoffen van het tapijt te schrapen met behulp van de doffe rand. De vaste stoffen kunnen rechtstreeks in de vuilnisbak of op een papieren handdoek terechtkomen.

4. Dep de vloeistof

Gebruik nu papieren handdoeken om de vloeistof voorzichtig te deppen. Dep zoveel mogelijk van de vloeistof op, maar pas nogmaals op dat je de vlek niet dieper in het tapijt duwt.

5. Laat de modder drogen

Als iemand modder op je wollen vloerkleed heeft gevolgd, laat de modder dan eerst drogen, zodat je de modder niet dieper in het tapijt duwt. Het is veel gemakkelijker om droog vuil van het oppervlak te verwijderen.
Gebruik een dof gereedschap zoals een spatel om de modder los te maken nadat deze is gedroogd. Zuig vervolgens het losgekomen vuil op.

6. Dep Wolveilige Vlekkenverwijderaar

Bevochtig je spons of schone doek met je wolveilige vlekkenverwijderaar. Dep de vlekkenverwijderaar voorzichtig op de buitenkant van de vlek met behulp van uw spons en werk naar het midden. De vlek moet op de spons worden overgebracht. Terwijl het dit doet, ga je naar een schoon deel van de spons en blijf je werken totdat de vlek weg is. Werk af door het gebied af te vegen met een schone, vochtige spons om de zeepachtige resten te verwijderen.

7. Niet bleken

Gebruik geen bleekmiddelen of ammoniak op je wollen vloerkleed. Deze chemicaliën kunnen ervoor zorgen dat de kleuren bloeden of verdwijnen. Ze kunnen ook je wollen vloerkleed beschadigen.

Hoe morsen van een wollen vloerkleed te verwijderen

Niets is erger dan iets op je dure wollen vloerkleed te morsen. Gelukkig zijn er een paar doe-het-zelf-oplossingen die u kunt gebruiken om het morsen schoon te maken. Volg gewoon de onderstaande instructies om de vlek te verwijderen en uw tapijt te herstellen.

Voedsel, cosmetische poeders, boetseerklei, potgrond en huidzalven

Als je ontdekt dat je per ongeluk een van deze stoffen op je wollen vloerkleed hebt gemorst, kun je een azijnoplossing gebruiken om de vlek te verwijderen.

Verwijder eerst alle vaste stoffen met behulp van de platte rand of een lepel of spatel. Meng vervolgens 1/4 kopje azijn in 2 kopjes water en voeg een kleine spuit afwasmiddel toe.

Gebruik een schone spons of handdoek om de oplossing op de vlek te deppen. Gebruik ten slotte een tweede schone handdoek om tegen de vlek te wrijven totdat het gebied droog is.

Rode wijn of donker fruit &groentesappen

Als je rode wijn of donkere vruchten- en groentesappen op je vloerkleed hebt gemorst, bestrooi de vlek dan onmiddellijk met zout. Het zout zal de vloeistof absorberen. Zodra de vloeistof is opgenomen, gebruikt u een lepel om het zoute residu dat overblijft te verwijderen.

Gebruik een tweede lepel of een spuit om water over de vlek te strooien voordat u het gebied droogdekt met een schone witte doek.

Misschien vind je dit ook interessant
Gemorste rode wijn op tapijtHoe rode wijn van tapijt te reinigen

Pet Messes, Parfum &Alkaline Spills

Gebruik de bovenstaande azijnoplossing en dep deze met een schone handdoek op de vlek. Gebruik vervolgens een lepel of spuit om het gebied af te spoelen met koud water. Dep ten slotte het gebied droog met nog een schone handdoek.

Verf, Olie & Vet

Gebruik nagellakremover om verf, olie en vet van je wollen vloerkleed te verwijderen. Wanneer de vlek is verwijderd, spoelt u het gebied af met een lepel of spuit gevuld met koud water. Zorg ervoor dat u het gebied droog dept.

Peroxide bleekmiddel & andere agressieve chemische morsen

Als u per ongeluk peroxidebleekmiddel of een andere agressieve chemische stof op het tapijt morst, doe dan koud water op het morsen. U moet ook zo snel mogelijk een professionele tapijtreiniger bellen.

Tips om uw wollen vloerkleed schoon te houden

U kunt helpen om uw wollen vloerkleed schoon te houden door vrienden en familie te vragen hun schoenen uit te doen wanneer ze uw huis binnenkomen. Dit zal de hoeveelheid vuil en modder die op uw tapijt wordt gevolgd aanzienlijk verminderen.

Draai je vloerkleed om de zes maanden. Hierdoor kan je vloerkleed gelijkmatig dragen.

Wollen vloerkleed Veelgestelde vragen

Hoe zorg je ervoor dat een wollen vloerkleed er nieuw uitziet?

Om je wollen vloerkleed er nieuw uit te laten zien, stofzuig je het vaak. Dit verwijdert vuil of puin dat vastzit in de tapijtvezels.

Volg ook een regelmatig schoonmaakschema. Dit zorgt ervoor dat het vloerkleed er niet groezelig uitziet en zorgt ervoor dat het er veel langer nieuw uitziet.

Wat kun je gebruiken om een wollen vloerkleed schoon te maken?

Je kunt een azijnoplossing gebruiken om een wollen vloerkleed schoon te maken. De verhouding is 1/4 kopje azijn tot 2 kopjes water met een scheutje afwasmiddel.

Zuiveringszout is een andere optie voor het reinigen van wollen tapijten. Strooi zuiveringszout lichtjes over je vloerkleed. Wacht een uur van tevoren stofzuigen. Het zal ook eventuele geuren van uw wollen tapijt helpen.

Een andere optie is om een oplossing van zeepsop te maken met behulp van afwasmiddel om je wollen tapijt schoon te maken.

Gebruik nooit bleekmiddel of ammoniak om een wollen vloerkleed schoon te maken. De chemicaliën kunnen de lanoline beschadigen. Het kan er ook voor zorgen dat de kleuren bloeden of vervagen.

Krimpt wol bij het wassen?

Nee, je wollen vloerkleed krimpt niet als het met koud water wordt gewassen. Warm water kan er echter voor zorgen dat de vezels krimpen.


Het reinigen van wollen tapijten hoeft niet moeilijk te zijn

Wanneer u wollen tapijten schoonmaakt, moet u ervoor zorgen dat u uw tapijt elke week of twee stofzuigt en indien nodig reinigt. Zorg ervoor dat u de juiste oplossing voor de lekkage gebruikt. Eens per jaar kunt u onze instructies volgen over hoe u uw vloerkleed diep kunt reinigen en uw vloerkleed zal jarenlang mooi blijven.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dish Daddy Wand Replacement Head Geel