Hoe maak je je suède bank schoon

Heb je een suède bank en moet je weten hoe je deze op de juiste manier schoonmaakt? Suède banken zijn immers gemaakt van natuurlijk suède of microvezel suède stoffen die kunnen worden beschadigd als ze niet correct worden schoongemaakt.

We zullen delen hoe je je suède bank kunt schoonmaken, zodat je hem er nog jaren mooi uit kunt laten zien.

Inhoudsopgave
 • Reiniging van natuurlijk suède vs microvezel suède
 • Microvezel Suède Etiketten
 • Hoe maak je je natuurlijke suède bank schoon
 • Hoe maak je een microvezel suède bank schoon
 • Schoonmaaktips voor alle soorten suède banken
 • Suede Couch Veelgestelde vragen

Reiniging van natuurlijk suède vs microvezel suède

Voordat je thuis begint met het schoonmaken van je suède bank, moet je weten van welk type suède je bank is gemaakt. Het type suède bepaalt welk type reinigers je op je bank kunt gebruiken. Wat is suède?

 • Natuurlijk suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid en is dun en poreus. Het heeft ook een geslapen of wazige afwerking met een gevarieerde korrel.
 • Microvezel suède heeft polyester en nylon draden strak met elkaar geweven en is gesneden om de textuur van natuurlijk suède te imiteren.

Er zijn vier verschillende labels voor microvezel suède. Deze zullen bepalen welke reinigingsmethode moet worden gevolgd. De labels zijn S, W, S-W en X. De S staat voor solvent-only. W betekent reiniger op waterbasis. S-W betekent dat u zowel oplosmiddelhoudende als op water gebaseerde reinigingsmiddelen kunt gebruiken. Een X-label betekent dat u geen van beide kunt gebruiken. Poets en stofzuig alleen je bank.

Zie de onderstaande tabel voor meer informatie.

Microvezel Suède Etiketten

Het label op uw bank Type zorg Wat te gebruiken
S Maak de bank alleen schoon met een speciaal oplosmiddel. Vul je spuitfles met ontsmettingsalcohol
W Reinig met een reinigingsoplossing op waterbasis. Vul je spuitfles met water. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe.
Z-W Reinig met een oplosmiddel of oplossing op waterbasis. Volg de instructies voor S of W.
X Stofzuig en borstel alleen je bank. Als een grondige reiniging nodig is, bel dan een bekledingsreiniger.

Hoe maak je je natuurlijke suède bank schoon

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

1. Verzamel schoonmaakmiddelen

Verzamel de schoonmaakmaterialen voordat je begint met het schoonmaken van je natuurlijke suède bank. Je hebt het volgende nodig:

 • Vacuüm met spleet en bekledingsbevestigingen
 • Soft-Bristle Borstel
 • Spons of witte handdoek
 • Spuitfles
 • Witte azijn

2. Zuig losse grond weg

Het stofzuigen van je bank moet deel uitmaken van je wekelijkse schoonmaakroutine. Je moet ook je bank stofzuigen om alle losse grond te verwijderen voordat je begint met schoonmaken. Je voorkomt dat los vuil in modder verandert en je bank bevlekt terwijl je hem probeert schoon te maken.

Zorg ervoor dat u het spleetgereedschap en de bekledingsbevestiging gebruikt om alle diepe spleten te bereiken voordat u verder gaat.

3. Vlekken behandelen

Morsen en vlekken moeten onmiddellijk worden behandeld nadat ze zijn gebeurd. Dep eventuele morsen met een handdoek en laat ze langzaam drogen.

Als je een vlek op je natuurlijke suède bank vindt, vul dan eerst een spuitfles met azijn voordat je de vlek lichtjes spuit. Spuit niet te zwaar omdat je je bank niet wilt verzadigen. Je wilt gewoon genoeg spray om het vuil los te maken.

Zelfs als je de hele bank wilt schoonmaken, werk dan in kleine secties.

Zodra de vlek vochtig is, verwijdert u de vlek door er zachtjes in een cirkelvormige beweging over te wrijven. Gebruik een witte spons of handdoek omdat deze je bank niet bevlekt met kleurstof.

Nadat het gebied is opgedroogd, borstel je het suède voorzichtig met je borstel met zachte haren om de stapel opnieuw te pluizen.

4. Bel een professional

Wanneer je bank een grondige reiniging nodig heeft, is het tijd om een professionele stofferingsreiniger te bellen. Ze weten hoe je je suède bank goed moet schoonmaken om zowel waterschade als krimp te voorkomen.

Hoe maak je een microvezel suède bank schoon

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Voordat je je microvezel suède bank schoonmaakt, controleer je het bijgevoegde verzorgingslabel van je bank. U moet de juiste suède bankreiniger gebruiken om schade aan uw bank te voorkomen. Sommige banken worden gekleurd door een reinigingsoplossing op waterbasis, terwijl andere banken dit vereisen.

Water

Gebruik alleen een oplossing op waterbasis met een W-gelabelde of W-S-gelabelde bank. Maak uw oplossing op waterbasis door een spuitfles met water te vullen voordat u een paar druppels afwasmiddel toevoegt. Gebruik deze oplossing om de vlek te dempen voordat u deze voorzichtig met een witte doek wrijft.

Als je klaar bent, borstel je de vlek met een borstel met zachte borstel om de stof te pluizen.

Isopropylalcohol of ontsmettingsalcohol

Gebruik ontsmettingsalcohol op banken met S-label en W-S-label. Vul eerst de spuitfles met ontsmettingsalcohol voordat u de vlek spuit. Nogmaals, je dep en wrijft de vlek met een witte doek.

Als het droog is, gebruik je een borstel met zachte borstel en pluis je de stof op.

Maïzena

Maïzena wordt gebruikt voor vlekken op oliebasis, zoals saladedressing. Gebruik een witte doek om vloeistof op de bank op te nemen voordat je de vlek bedekt met maïzena.

Laat de maïzena 10 minuten op de bank liggen zodat deze de olie kan opnemen. Veeg de vlek vervolgens af met een azijn bevochtigde doek.

Borstel de maïzena om hem los te maken voordat je hem opzuigt.

Zuiveringszout

Als je bank een sterke geur heeft, voeg dan een theelepel zuiveringszout toe aan een oplossing op waterbasis. Je kunt ook zuiveringszout over je bank strooien. Borstel het zuiveringszout voorzichtig in de stof. Laat het een uur zitten voordat je het zuiveringszout stofzuigt.

Azijn

Azijn kan ook worden gebruikt om olievlekken op natuurlijke wijze te verwijderen. Maak een witte doek nat met azijn en wrijf tegen de vlek totdat deze weg is. Was daarna het gebied met een oplosmiddel of oplossing op waterbasis om de geur te verwijderen.

Windex

U kunt Windex ook gebruiken om inktvlekken te verwijderen. Spuit het oppervlak lichtjes in omdat je de vezels niet wilt laten weken. Borstel vervolgens voorzichtig met een borstel met zachte borstel.

Schoonmaaktips voor alle soorten suède banken

Dep natte vlekken onmiddellijk

De beste manier om te voorkomen dat uw bank wordt bevlekt, is door natte vlekken onmiddellijk met een witte doek te deppen. Dit voorkomt dat de vlekken uitharden.

Gebruik een Suede Eraser

Een suède gum wordt net als een potloodgummetje gebruikt voor taaie vlekken zoals wijn. Wrijf zachtjes tegen de vlek met toenemende druk totdat deze weg is.

Suede Couch Veelgestelde vragen

Hoe vaak maak je een suède bank schoon?

Je moet je bank wekelijks stofzuigen en borstelen om te voorkomen dat vlekken in de stof terechtkomen. Reinig vlekken onmiddellijk wanneer u ze ontdekt. Geef je bank ook een of twee keer per jaar een diepe schoonmaakbeurt.

Zijn suède banken moeilijk schoon te maken?

Suède banken zijn gemakkelijk schoon te maken. Stofzuig en borstel je bank wekelijks om het oppervlak te onderhouden en vlekken te behandelen vlak voordat ze uitharden.

Wat moet je NIET gebruiken om een suède bank schoon te maken?

Gebruik nooit bleekmiddel, aceton (of nagellakremover), tapijtreiniger, waterstofperoxide of een bekledingsreiniger op je suède bank. Ze zullen de stof beschadigen.

De beste manier om voor een suède bank te zorgen, is door deze wekelijks te stofzuigen en te borstelen. Controleer het bijgevoegde onderhoudsetiket om speciale instructies te zien over welk type suède bankreiniger u moet gebruiken. Behandel ook eventuele vlekken onmiddellijk.

Zo kun je je suède bank er jarenlang mooi uit laten zien.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Thank U Voor Uw Feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste Whirlpool Vaatwasser beoordelingen van 2023