Hoe make-upborstels schoon te maken en vlekken te verwijderen

Als je je niet kunt herinneren wanneer je voor het laatst je make-upborstels hebt schoongemaakt, dan is het te lang geleden.

Het verwaarlozen van deze belangrijke taak kan leiden tot een aantal behoorlijk gruwelijke feiten die je nu naar de gootsteen zullen laten rennen. Onreine make-upborstels herbergen bijvoorbeeld olie, dode huid en een verscheidenheid aan bacteriën.

We weten wat je denkt – het is tijd. En we zullen je door alles leiden wat je moet weten over het schoonmaken van je make-upborstels. Tegen het einde zien ze er prachtig uit en jij ook.

Inhoudsopgave
 • De beste manieren om make-upborstels schoon te maken
 • Hoe make-upborstels schoon te maken
 • Hoe make-upborstels diep te reinigen
 • Tips voor het goed reinigen van make-upborstels
 • Hoe vaak moet je make-upborstels vervangen?
 • Hoe u de levensduur van uw make-upborstels kunt verlengen
 • Hoe make-up spong schoon te makenEs
 • Veelgestelde vragen
 • Make-up borstel resetten

De beste manieren om make-upborstels schoon te maken

Er zijn een paar eenvoudige manieren om je foundation en oogschaduwborstels te wassen. We hebben acht verschillende producten die je kunt gebruiken om ze op te fleuren en ze van vuil te ontdoen. We zullen uitleggen waarom het werkt en wanneer het het beste is om elke methode te gebruiken.

Met afwasmiddel

Je kunt afwasmiddel gebruiken – inclusief Dawn-afwasmiddel – om je borstels schoon te maken. Deze DIY optie is handig omdat je waarschijnlijk al afwasmiddel in huis hebt.

Afwasmiddel is fantastisch voor het reinigen van make-upborstels omdat het op olie gebaseerde foundations, concealers en andere producten kan aanpakken.

Je kunt dit ook gebruiken op make-upsponzen en beautyblenders.

Last but not least, afwasmiddel kan ziektekiemen doden. Dus als je bang bent voor alle bacteriën die waarschijnlijk in je borstels leven, probeer dan deze methode.

Met Handzeep

Handzeep werkt op dezelfde manier als afwasmiddel, maar het is zachter. Handzeep – inclusief ivoorzeep – is geweldig in het verwijderen van vloeibare make-up van je borstels. Als je zwaardere formule gebruikt, probeer dan handzeep bij het wassen van je make-upborstels.

Expert Tip

Gebruik vochtinbrengende zeep. Dit hydrateert de borstelharen van je borstel en verlengt zelfs de levensduur. Als je make-upborstel is gemaakt van natuurlijke haarharen, zorg er dan voor dat je een zeer zachte zeep gebruikt om ze niet uit te drogen.

Met Make-up Brush Cleanser

Je kunt specifieke reinigingsmiddelen vinden die zijn gemaakt voor het wassen van make-upborstels. Dit neemt een deel van het giswerk weg, omdat u weet dat het product speciaal is ontworpen om make-up van uw borstels te verwijderen. Dit omvat vaak was, olie en producten op vloeibare basis.

Als je verschillende make-upproducten gebruikt en de beste reiniging voor je borstels wilt, probeer dan een reinigingsmiddel te gebruiken.

Hier zijn een paar aanbevelingen van ons:

 • EcoTools Make-up Reiniger: Deze shampoo is ideaal voor een wekelijkse reiniging van je borstels en sponzen. De formule is hypoallergeen en gemaakt met schone ingrediënten.
 • Cinema Secrets Pro Cosmetica Cleaner: Met deze sneldrogende, spoelvrije formule kun je je make-upborstels supersnel schoonmaken. Klanten zijn er dol op voor het grondig reinigen van hun borstels en sponzen. Als je een slijtvaste, heavy-duty foundation draagt, is dit geweldig om deze van je make-upborstels te verwijderen.
 • RICRIS Premium Make-up borstel Elektrische reiniger en droger:Als je iets nog bijzonderders wilt, bekijk dan deze reinigingsmachine. Je steekt je make-upborstel vijf seconden in de kom en het reinigt de borstel diep. Dan kun je hem ook snel drogen met de spin van de machine, zodat hij in een mum van tijd weer klaar is voor gebruik. Je make-upborstels zien er zo goed als nieuw uit en je huid zal je dankbaar zijn.

Met Baby Shampoo

Babyshampoo is een goedkoop en vrolijk product dat je kunt gebruiken bij het schoonmaken van make-upborstels. Babyshampoo is zacht, dus het is geweldig voor natuurlijke borstels of een gevoelige huid.

Dit is een goede optie als je je make-upborstels regelmatig wilt schoonmaken – ongeveer één keer per week – omdat het de borstelharen niet uitdroogt. We raden een sulfaatvrije shampoo aan als extra voorzorgsmaatregel.

Met droogshampoo

Oké, we hebben het niet over de droogshampoo die je voor je haar gebruikt. In plaats daarvan zijn er specifieke droogshampoos voor je make-upborstels. Een van de topproducten is de Dry Clean Instant Dry Brush Cleaner Spray van Sephora.

Dit product reinigt snel je make-up kwasten zonder ze nat te maken. Dit betekent dat u niet uren hoeft te wachten tot de borstels zijn opgedroogd. Bovendien kan het je motiveren om je borstels regelmatiger schoon te maken.

Met Azijn

Appelazijn kan je make-upborstels schoonmaken, maar misschien wil je hiervoor kiezen als je niets anders hebt om te gebruiken. Je huid kan de azijn niet waarderen en je neus houdt misschien niet van de geur. Het is echter een eenvoudige manier om de borstels te desinfecteren en snel schoon te maken.

Met babyolie

Babyolie is goed voor het afbreken van make-up en het verwijderen ervan, dus geen wonder dat babyolie op onze lijst is gekomen. Het is ook geweldig voor het verwijderen van smurrie en opbouw. Als je je borstels een tijdje niet hebt schoongemaakt, wil je hier misschien mee beginnen voordat je ze grondig reinigt met een reinigingsmiddel of afwasmiddel.

Met reinigingsmat

Je kunt ook getextureerde reinigingsmatten gebruiken voor het wassen van je make-upborstels. Ze zijn klein en gemakkelijk te gebruiken, en de meeste worden geleverd met een begeleidende zeep. We vinden het geweldig dat je ze in je make-uptas kunt bewaren, zodat je ze onderweg kunt schoonmaken!

Velen hebben verschillende texturen voor het reinigen van allerlei borstels en sponzen. Bovendien zijn ze budgetvriendelijk!

Over het algemeen hervatten wed dit als je een verscheidenheid aan make-up borstels en sponzen hebt – of als je op zoek bent naar een grondige reiniging.

Hoe make-upborstels schoon te maken

Nu je weet wat de beste producten zijn voor het reinigen van je make-upborstels, laten we de stapsgewijze instructies bekijken.

Deze methode is ook van toepassing op sponzen – of beautyblenders – maar vergeet niet om ze 2-3 keer per jaar te vervangen.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt:

 • Reinigingsproduct naar keuze
 • Water
 • Handdoek

1. Spoel de borstel af

Maak de borstelharen nat onder water. Voorkom dat het handvat nat wordt; anders kunt u het handvat of de lijm beschadigen die de borstel aan elkaar bevestigt.

2. Zeep en massage aanbrengen

Breng het door u gekozen reinigingsproduct aan op uw hand, een bord of een reinigingsmat. Draai je borstel over het reinigingsproduct en masseer in cirkelvormige bewegingen. Verzadig de hele borstel en werk het product heel goed in de borstelharen.

3. Spoelen en herhalen

Spoel de borstel onder water tot het water helder is. Als het nog steeds vies is, herhaal dan de bovenstaande stappen totdat de borstelharen schoon zijn.

4. Water uitpersen

Zodra de borstel (of spons) schoon is, knijp je al het overtollige water eruit en hervorm je de borstelharen tot hoe ze van nature zitten.

5. Droog de borstel

Leg de borstel op een handdoek of doek. Zorg ervoor dat de kop van de borstel over het aanrecht hangt; anders drogen de borstelharen plat. Het zal moeilijk zijn om je make-up aan te brengen als de haren wonky zijn.

Laat de borstel een nacht drogen. Gebruik het niet opnieuw totdat de borstelharen 100 procent droog zijn.

Hoe make-upborstels diep te reinigen

Als je foundation, blush of oogschaduwborstels onderhevig zijn aan hardnekkige vlekken, is het tijd voor een grondige reiniging. Je kunt thuis diyen. Het is niet nodig om de borstels weg te gooien. Volg deze methode:

 1. Breng borstelshampoo aan op de reinigingsmat: Voor dieptereiniging raden we u aan om borstelreinigingsproducten te gebruiken. Investeer in een goede reinigingsmat en een borstelshampoo om de meeste vlekken te verwijderen. Breng de borstelshampoo en een beetje water aan op je reinigingsmat.
 2. Wrijf de borstel in de mat: Wrijf in kleine cirkelvormige bewegingen je make-upborstels van het meest schaarse deel van de mat naar het meest verfijnde gedeelte. Dit zorgt ervoor dat u begint met het verwijderen van overtollig vuil voordat u die vervelende vlekken aanpakt.
 3. Spoelborstel: Zorg ervoor dat u de borstel tussen de secties spoelt om overtollig reinigingsmiddel en losgemaakt vuil te verwijderen.
 4. Reinig de mat regelmatig: Als je een paar make-upborstels wast, houd de reinigingsmat dan schoon. Anders schrob je vuile borstels direct in vuil.
 5. ’s Nachts drogen: Laat de borstels een nacht aan de lucht drogen. Leg ze op een handdoek, met de borstelharen over een aanrecht om ervoor te zorgen dat de borstelharen niet plat drogen.

Lukt dat niet, of kun je niet investeren in die producten, dan kun je de borstels schoonmaken met ontsmettingsalcohol.

 1. Leg de borstels plat: Leg je borstels op een handdoek.
 2. Spritz: Verzadig de borstels door ze te besprenkelen met ontsmettingsalcohol.
 3. Wrijven: Wrijf de kwasten op een keukentje heen en weer totdat de make-up helemaal weg is van de borstelharen. Herhaal stap twee en drie totdat je klaar bent.
 4. Drukken: Knijp de overtollige alcohol uit de haren met een schone handdoek.
 5. Hervormen en drogen: Vorm de borstelharen opnieuw en droog de borstels een nacht.

Tips voor het goed reinigen van make-upborstels

Als het gaat om de beste manier om make-upborstels schoon te maken, zijn er nog enkele hacks die u misschien wilt overwegen. Dit zorgt ervoor dat je borstels brandschoon en hygiënisch zijn en in nieuwstaat blijven.

 1. Droog grondig: Als je je borstels niet grondig droogt, kunnen de borstelharen gemakkelijk in gekke richtingen buigen. Bovendien maakt het het moeilijker om je make-up soepel aan te brengen. Droog je borstels een nacht als je de tijd hebt. Maar als je haast hebt, gebruik dan een haardroger om het proces te versnellen. Zorg ervoor dat deze op de laagste stand staat om schade te voorkomen.
 2. Conditie natuurlijke borstelharen: Als je haren zijn gemaakt van natuurlijk haar, hebben ze misschien af en toe conditionering nodig. Je kunt hiervoor je haarconditioner gebruiken. Het houdt ze zacht en gezond.
 3. Wekelijks wassen: Als je elke dag make-up draagt, was dan elke week je make-upborstels. Dit houdt ze super schoon en beschermt je huid tegen bacteriën en olie-opbouw.
 4. Wees voorzichtig: Als je wekelijks wast en geen vervelende vlekken hoeft te verwijderen, gebruik dan zachte producten. Babyshampoo of make-up reinigingsreiniger is een goede optie. Hoewel afwasmiddel fantastisch is in het diep reinigen, is het het beste om dit spaarzaam te gebruiken.
 5. Houd de borstelharen in vorm: Wanneer je de borstel droogt, hang je het borsteluiteinde over het aanrecht, zodat het niet plat droogt. Voor nog betere resultaten kun je de borstels in een mesh cover wikkelen en een make-up borstel droogrek gebruiken om de borstels ondersteboven te hangen. Dit is de beste methode om je borstels goed te drogen. Vergeet niet dat het nog steeds 24 uur kan duren om te drogen met deze methode, maar je haren zullen in prachtige vorm zijn.
 6. Laat niet de hele borstel weken: U kunt vlekken op de metalen verbinding of het handvat van uw borstel opmerken, maar laat deze onderdelen niet weken. Water kan gemakkelijk in de hoeken en gaten komen en de lijm losmaken die je borstel bij elkaar houdt. In plaats daarvan moet je alleen de borstelharen weken. Als je de rest van de borstel moet schoonmaken, gebruik dan een make-updoekje.
 7. Wees voorzichtig: Met natuurlijke borstelharen moet je zachtaardig zijn. Anders kun je ze beschadigen. Ook moet je super voorzichtig zijn met poederborstels. Schud eerst al het overtollige poeder af voordat je het schoonmaakt. Als je aan het schoonmaken bent, wrijf dan niet te hard. Dit kan de uiteinden van de borstelharen beschadigen.
 8. Denk twee keer na over azijn: Hoewel het goed is om appelciderazijn te gebruiken als er niets anders beschikbaar is, mag het nooit je eerste keuze zijn. Het kan de haren beschadigen omdat het zuur is en het kan ook je huid irriteren. Kies je toch voor azijn, gebruik dan alleen appelciderazijn. Gebruik nooit moutazijn, gedistilleerde azijn of een andere soort.

Hoe vaak moet je make-upborstels vervangen?

Hoewel we aanraden om je make-upborstels wekelijks te wassen – of om de zeven keer te gebruiken – vergeet dan niet om ze te vervangen wanneer dat nodig is.

Je moet je make-upborstels over het algemeen om de één tot vijf jaar vervangen, afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt en hoe goed je ze onderhoudt.

Hier zijn een paar tekenen dat het tijd is om je make-upborstels te vervangen:

 • De borstelharen zijn niet meer vol of zacht.
 • De borstelharen zijn gekleurd of moeilijk schoon te maken.
 • De borstelharen zijn erg grof.
 • Het handvat en de verbindingsdelen slijten.
 • De borstel stinkt.
 • De borstelharen werpen af.
 • De borstelharen zijn rafelend, schaars of zitten niet meer in de juiste vorm.

Hoe u de levensduur van uw make-upborstels kunt verlengen

Als je dichter bij het einde van vijf jaar van de levensduur van je borstel wilt komen, kun je een paar dingen doen om dat te laten gebeuren.

Maak allereerst je borstels regelmatig schoon. Dit omvat foundation, oogschaduw en blushborstels. Gebruik een zachte reiniger die speciaal is gemaakt voor make-upborstels en laat ze ondersteboven drogen in een rek.

Ten tweede moet u het gebruik van oliën of azijn vermijden bij het schoonmaken van uw borstels. We weten dat die producten op onze lijst staan, maar ze zijn niet onze beste keuze.

Ten derde, gebruik een hydraterend product of verzorg je haren van tijd tot tijd. Dit hydrateert de borstelharen en verlengt de levensduur van de borstel.

Ten vierde, koop geen goedkope make-upborstels. Wanneer u kwaliteit koopt, kunt u op de lange termijn geld besparen.

Last but not least, dompel niet de hele borstel onder. Dit kan de lijm slijten en je make-upborstel breken, waardoor je een nieuwe moet kopen.

Bonustip

Deze tip gaat niet over schoonmaken maar over opslag. Als je de levensduur van je make-upborstels wilt verlengen, is het belangrijk om ze op de juiste manier op te slaan. We raden aan om ze op te bergen in een hoesje dat de borstelharen beschermt. Als je haren tegen een make-uptas of meer producten worden gedrukt, kunnen ze hun vorm verliezen. Bovendien beschermt een hoesje de borstelharen tegen bacteriën of lekkages.

Hoe make-up sponzen te reinigen

Het schoonmaken van je Beautyblender of het blenden van sponzen is vergelijkbaar met het wassen van je make-upborstels. Deze methode richt zich echter specifiek op make-upsponzen, zodat u betere resultaten kunt merken.

Vergeet niet om je make-up sponzen om de drie tot zes maanden te vervangen, afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt:

 • Water
 • Stuk zeep
 • Handdoek

1. Week de spons

Laat de make-upspons onder water lopen totdat de spons veel water heeft opgenomen. De spons moet merkbaar groter worden.

2. Wrijf de spons tegen de zeep

Houd de make-up spons onder stromend water terwijl je de spons tegen de zeepstaaf schrobt. Herhaal aan alle kanten van de spons. Je zou moeten zien dat de zeep op de spons suddert. Dit betekent dat de zeep echt in de poriën van de blender komt.

Ga door totdat de make-up spons schoon is.

3. Spoel en knijp in de spons

Spoel onder de kraan en knijp in de spons om smurrie, make-upopbouw en zeep te verwijderen. Ga door tot het water helder is.

4. ’s Nachts drogen

Knijp in de spons om al het overtollige water te verwijderen. Leg het plat op een handdoek een nacht tot het 100 procent droog is.

Veelgestelde vragen

Kunnen vuile make-upborstels acne veroorzaken?

Ja. Vuile make-upborstels herbergen productopbouw, vuil, olie en bacteriën. Wanneer je dit op je huid smeert, kan dit gemakkelijk puistjes en huiduitslag veroorzaken. (1).

Houd je borstels schoon; houd je huid helder.

Hoe droog ik mijn make-upborstels?

Je hebt twee opties.

Nummer één: leg ze plat op een handdoek met de borstelharen over het aanrecht hangend. Dit zorgt ervoor dat ze niet plat drogen. Laat ze een nacht staan of tot ze helemaal droog zijn.

Nummer twee: gebruik een droogrek en hang de borstels ondersteboven, zodat ze droog druppelen. Je kunt ze ook in een gaashoes doen om de borstelvorm te behouden. Laat ze een nacht of tot 100 procent droog.

Welke zeep moet je gebruiken om make-upborstels schoon te maken?

Hoe zachter, hoe beter. Vermijd zeep met sulfaten of andere agressieve chemicaliën. Zachte handzepen, zoals ivoorzeep, zijn een goede keuze.

De beste keuze is echter een specifieke make-upreiniger die is ontworpen voor het reinigen van borstels.

Kan ik mijn make-upborstels weken?

Week de borstelharen, maar laat niet de hele borstel weken. Als je het handvat nat maakt, kan water de lijm afbreken die de borstels bij elkaar houdt.

Welke huishoudelijke artikelen kunt u gebruiken om make-upborstels schoon te maken?

Als u niet investeert in een reinigingsoplossing voor een make-upborstel, kunt u afwasmiddel, handzeep of babyshampoo gebruiken. Babyolie en appelciderazijn kunnen ook werken, maar ze moeten een laatste redmiddel zijn.


Make-up borstel resetten

Het is essentieel om je make-upborstels regelmatig schoon te maken. Door ze elke week snel schoon te maken, blijven ze in topconditie. Ze gaan langer mee, waardoor je meer waar voor je geld krijgt.

Ons reinigingsproces is zeer eenvoudig en duurt slechts 10 minuten.

U kunt huishoudelijke producten gebruiken, zoals afwasmiddel of babyshampoo. Of u kunt investeren in hoogwaardige make-up-borstel-reinigingsoplossingen en een getextureerde mat voor fantastische resultaten.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?