Hoe verkleurde vinylvloeren te reinigen

Is uw vinylvloer verkleurd? Ziet het er groezelig uit? We zijn hier om u te leren hoe u verkleurde vinylvloeren kunt reinigen. Met deze methoden kunt u het herstellen, zodat het er bijna net zo goed als nieuw uitziet!

We delen zes verschillende methoden, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Bovendien laten we u niet achter zonder een paar tips over hoe u uw vinylvloer op de juiste manier kunt verzorgen. We weten dat je wilt dat het zo lang mogelijk meegaat.

Inhoudsopgave
 • Waar zijn vinylvloeren van gemaakt?
 • Wat zijn de oorzaken verkleurde vinylvloeren?
 • Hoe verkleurde vinylvloeren te reinigen
 • Hoe te zorgen voor vinylvloeren
 • Waardeer uw vinyl

Waar zijn vinylvloeren van gemaakt?

Vinylvloeren zijn gemaakt van een synthetisch materiaal: polyvinylchloride (PVC). Het heeft andere verbindingen betrokken om de kleur, flexibiliteit, hardheid en glans te veranderen.

De main element in vinylvloeren is vinylplaat. Fabrikanten hangen het vinyl in een vloeistof voordat ze het in een dunne laag rollen. Het wordt vervolgens gedroogd via warmte en lucht, zodat het vel taai en duurzaam wordt.

Vervolgens wordt het in tegels gesneden, zodat mensen het als vloer kunnen gebruiken. De synthetische make-up van vinylvloeren maakt het duurzaam, goedkoop en gemakkelijk schoon te maken.

Wat zijn de oorzaken verkleurde vinylvloeren?

Algemene vlekken kunnen leiden tot verkleuring op vinylvloeren. Dit omvat:

 • Zelfklevende vlekken: De lijm van onder de tegels komt door en creëert een bevlekt uiterlijk op de vloeren.
 • Vocht: Vocht van onder of bovenop kan verkleurde vlekken veroorzaken. Vinylvloeren zijn waterbestendig, maar niet waterdicht. Dus als het gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan vocht, kan het vlekken maken.
 • Vloeistof: Morsen van vloeistoffen, zoals sap, water en melk, kan vlekken op vinylvloeren veroorzaken. Water kan vlekken maken als het te lang wordt bewaard, en suikerhoudende dranken zijn moeilijker op te ruimen als ze eenmaal zijn gedroogd. Maak morsen altijd meteen schoon.
 • Voedsel: Veel voedingsmiddelen laten hardnekkige vlekken achter, vooral dingen zoals tomaten of fruit morsen. Ruim deze meteen op.
 • Make-up: Make-up kan vloeren bevlekken als ze niet onmiddellijk worden opgeruimd.
 • Kleurpotloden en stiften: Kleurpotloden en stiften zijn moeilijk schoon te maken als ze te lang worden bewaard.

Wat veroorzaakt gele vlekken op vinylvloeren?

Vinylvloeren verouderen in de loop van de tijd, dus een gele verkleuring wordt na een paar jaar verwacht. Als u de vloeren onderhoudt, zou dit echter geen merkbaar probleem moeten zijn. Om gele vlekken te voorkomen, zijn hier het belangrijkste dat u moet vermijden:

 • Bleekmiddel en agressieve chemicaliën: Deze stoffen kunnen de vloer beschadigen en verkleuren.
 • Hitte: Gebruik bij het reinigen van vinylvloeren geen heet water of een stoomreiniger.
 • Direct zonlicht: Als u veel fel licht in uw huis krijgt of grote ramen heeft, is vinylvloer misschien niet de beste keuze voor u.
 • Rubberen vloerkleden: Rubberen tapijten kunnen de kleur van de vinyltegel verpesten terwijl het de vloer roert.
 • Vuil: Doe altijd je schoenen uit voordat je op vinylvloer stapt. Het vuil, grind en chemicaliën van asfalt irriteren het vinyl en zullen na verloop van tijd verkleuring veroorzaken.

Hoe verkleurde vinylvloeren te reinigen

Laten we eens kijken naar onze favoriete manieren om verkleurde vinylvloeren schoon te maken, zodat u voor altijd afscheid kunt nemen van vlekken.

Zuiveringszout

Baking soda is een natuurlijke vinyl vloerreiniger en staat waarschijnlijk al in je kast.

 1. Meng zuiveringszout met water om een dikke pasta te maken.
 2. Gebruik een zachte witte doek om de pasta over vlekken te wrijven, vooral hardnekkige.
 3. Wrijf zachtjes. Het zuiveringszout is schurend, dus het zal helpen om de vlekken los te maken en op te heffen.
 4. Veeg af met een aparte schone doek om zuiveringszoutresten te verwijderen.

Voorkom waterschade

Laat de vloer niet weken en droog hem daarna grondig af.

Citroen

Voordat je die oude citroenen weggooit, gebruik je ze goed in huis! Ze kunnen zeker helpen bij vinylverkleuring.

 1. Veeg zoveel mogelijk van de vlek of verkleuring weg met een schone vochtige doek.
 2. Snijd een citroen doormidden. Wrijf de helft van de citroen direct op de vlek. Herhaal dit met de andere helft indien nodig.
 3. Veeg het gebied af met een vochtige doek om citroenresten te verwijderen.
 4. Droog met een aparte doek.

Ontsmettingsalcohol

Ontsmettingsalcohol is vooral goed voor inkt- en make-upvlekken.

 1. Dompel een schone witte doek in ontsmettingsalcohol.
 2. Wrijf het over het bevlekte of verkleurde gebied. De alcohol zal de vlek opheffen.
 3. Herhaal dit totdat de vlekken verdwenen zijn.

Afwasmiddel

Het mengen van afwasmiddel en water is een goede manier om uw vinylvloeren schoon te maken wanneer dat nodig is. Voor een diepere reiniging, vooral voor ingebed vuil, probeer deze methode:

 1. Meng een kopje appelciderazijn met een liter warm water. De appelciderazijn reinigt zachtjes de vloeren.
 2. Voeg een eetlepel afwasmiddel toe. De afwasmiddel zal vuil optillen en verwijderen.
 3. Gebruik een dweil met nylon scrub borstelharen, omdat dit een diepere reiniging kan bieden.
 4. Droog de vloer daarna grondig af.

Wd-40

WD-40 is een goede manier om slijtage te verwijderen. Test in een onopvallende ruimte voor gebruik.

 1. Leg wat WD-40 op een zachte witte doek.
 2. Wrijf het over de slijtplekken. Schrob zachtjes in cirkelvormige bewegingen totdat ze weg zijn.
 3. Als ze niet oplossen, zijn ze waarschijnlijk krasplekken die niet verwijderd kunnen worden.

Verjongen Vinyl Vloerreiniger

Als u liever kiest voor een product dat speciaal is ontworpen voor vinylvloeren, raden we Rejuvenate Vinyl Floor Cleaner aan.

Deze niet-giftige reiniger verwijdert vuil, vuil en vlekken van agressieve chemicaliën. Het laat geen residu achter en zorgt ervoor dat uw vloeren er meteen weer fris uitzien!

 1. Spuit over de vinylvloeren.
 2. Dweil grondig.
 3. Daarna drogen.

Hoe te zorgen voor vinylvloeren

Vinylvloeren zijn vrij onderhoudsarm omdat het niet opnieuw hoeft te worden gesloten of gewaxt, zoals hardhouten vloeren. We hebben echter enkele praktische tips voor het onderhouden en verzorgen van uw vinylvloer.

 • Veeg vaak: We raden aan om een zachte borstelbezem in de buurt te houden om te vegen. Als je elke dag een minuut de tijd kunt nemen om de vloer te vegen, zien ze er veel langer beter uit. Hoe meer vuil er op de vloeren zit, hoe gemakkelijker het is om slijtageplekken en verkleuringen te creëren.
 • Wekelijks vacuüm: Vinylvloeren kun je zeker stofzuigen. Zorg er wel voor dat u de tapijthulpstukken niet gebruikt, omdat deze krassen in de vloeren kunnen veroorzaken.
 • Dweil niet vaak: Vinylvloeren zijn waterbestendig, maar niet waterdicht. Dus alleen dweilen als het absoluut noodzakelijk is. Het kan de vinylafwerking dof maken en de lijm eronder verzwakken. Droog de vloeren altijd grondig nadat je hebt geweild.
 • Behoud de afwerking: Als u de glanzende afwerking op vinylvloeren wilt behouden, kunt u het beste een specifieke vinylreiniger gebruiken, zoals de Rejuvenate Vinyl Floor Cleaner.
 • Stoom niet met dweil: Het gebruik van intense hitte kan kromtrekken, buigen en borrelen van uw vinylvloeren veroorzaken. Hoewel stoom dweilen een handige en hygiënische manier is om vloeren schoon te maken, is het niet geschikt voor vinyl.
 • Hoe milder, hoe beter: Agressieve chemicaliën en bleekmiddel kunnen schade aan vinylvloeren veroorzaken. Hoe zachter en milder de reinigingsoplossing, hoe beter. Het is altijd een goed idee om op zoek te gaan naar commerciële vloerreinigers die speciaal zijn ontworpen voor vinyl.
 • Spoelen, spoelen, spoelen: Als u een reinigingsoplossing op uw vinylvloer hebt gebruikt, spoel deze dan goed af. Het achterlaten van residu kan verkleuring en vlekken veroorzaken. Spoel altijd goed af en droog grondig.
 • Bescherm de vloeren: Plaats beschermende voeten op uw meubels om slijtage en krassen te voorkomen. Zware meubels kunnen ook de vloeren deuken, dus het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen.
 • Gebruik geen schurende schuursponsjes: Je zou kunnen denken dat dit een goede manier is om vuil en vlekken weg te schrobben, maar het kan de vloeren beschadigen. Als je iets schurends wilt gebruiken, is zuiveringszout de beste oplossing, omdat het van nature licht schurend is.
 • Geen rubber: Rubber kan gele verkleuring veroorzaken op vinylvloeren. Kies dus niet voor rubberen beschermvoetjes of rubberen bodemkleden. Dit geldt ook voor rubberen schoenen.


Waardeer uw vinyl

Hoewel het geen dure vloerkeuze is, is het nog steeds belangrijk om er goed voor te zorgen. Dat betekent het schoonmaken met milde oplossingen, zachtjes over de vloeren wrijven en nooit te veel water aanbrengen.

Onze favoriete reinigingsoplossingen, waaronder zuiveringszout, afwasmiddel of de Rejuvenate Vinyl Floor Cleaner. Met deze methoden, en onze beste tips voor het onderhouden van vinyl, behouden uw vloeren hun zo goed als nieuw uiterlijk.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?