Hoe marmeren vloeren te reinigen (5 eenvoudige stappen)

Vuile marmeren vloeren nemen onmiddellijk de elegantie van deze vloerkeuze weg. De glanzende buitenkant is niet langer glanzend en het aderontwerp ziet er smerig uit. Je gevoel voor royalty’s is verpest.

Het reinigen van marmer is niet zo eenvoudig als het schoonmaken van andere vloertypen. Omdat marmer zeer poreus is, kun je het beschadigen als je niet voorzichtig bent.

We hebben een geweldige gids voor u samengesteld als u wilt weten hoe u marmeren vloeren kunt reinigen. Wij helpen u bij het opruimen van uw vloeren zonder schade aan te richten.

Inhoudsopgave
 • Hoe worden marmeren vloeren gemaakt?
 • Natuurlijk versus gekweekt marmer
 • Stof en vuil verwijderen
 • Hoe marmeren vloeren te wassen
 • Tips voor het onderhouden van marmeren vloer en het voorkomen van schade
 • Veelgestelde vragen
 • Marmer bewaren

Hoe worden marmeren vloeren gemaakt?

Marmer is een metamorf gesteente, meestal gevormd uit kalksteen of andere sedimentaire carbonaatgesteenten. Het verwarmingsproces veroorzaakt de herkristallisatie van de primaire minerale korrels in het marmer. Marmeren gesteente bestaat daarom uit een in elkaar grijpend mozaïekpatroon van carbonaatkristallen (1).

Minerale onzuiverheden toegevoegd, zoals slib, klei, zand en ijzeroxiden veroorzaken de verschillende kleuren in het marmer. Groen marmer is over het algemeen gemaakt van mineraalrijke kalksteen of dolomiet met silica-onzuiverheden.

Natuurlijk versus gekweekt marmer

Als u overweegt marmeren vloeren in uw huis te installeren, wordt u waarschijnlijk geconfronteerd met de keuze uit natuurlijk of gekweekt. Welke u moet kiezen, hangt af van het gebied van het huis.

Natuurlijk marmer is voornamelijk gemaakt van calciet. Hierdoor ontstaat een natuurlijke ader, of marmer, in de tegel. De mineralen die aanwezig zijn in de kalksteen of dolomiet bepalen ook de kleur en aderen (2).

De schoonheid van natuurlijke marmeren vloeren is het feit dat geen enkel stuk hetzelfde is. Het verandert door de hele kamer of het huis. Hoe dan ook, een goede installateur zal in staat zijn om de tegels te leggen om hun natuurlijke schoonheid te verbeteren.

Omdat puur marmer een natuursteen is, is het poreus (3). Je moet voorzichtig zijn bij het kiezen van natuurlijk voor kamers zoals keukens en badkamers. Als u het in deze gebieden met veel vocht installeert, zorg er dan voor dat u een afdichtmiddel van goede kwaliteit gebruikt om de steen te beschermen.

Gekweekt marmer daarentegen is door de mens gemaakt. Tijdens het productieproces worden gemalen marmerstof en polyesterharsen toegevoegd om de gewenste kleur en aderen te creëren (4).

Deze marmersoort is minder poreus dan natuursteen door een afwerkende gellaag die het oppervlak afdicht. Daarom is gekweekt marmer meer glanzend van uiterlijk met subtiele kleuren en uniforme aderen.

Vanwege het waterbestendige oppervlak is gekweekt marmer een populaire keuze voor luxe badkamers. Het wordt ook vaak gebruikt in ijdelheidstoppen.

Hoewel gekweekt marmer minder gevoelig is voor water in vergelijking met natuurlijk marmer, moet u nog steeds voorzichtig zijn bij het schoonmaken. Agressieve chemicaliën kunnen de beschermende afwerking beschadigen en het marmer blootleggen. Gebruik dus niet-schurende reinigingsmiddelen en gereedschappen – hetzelfde als bij natuursteen.

Stof en vuil verwijderen

Het regelmatig vegen van uw marmeren vloeren is een uitstekende manier om ze er schoon uit te laten zien. U moet echter voorzichtig zijn met de tools die u gebruikt.

We raden ten zeerste aan om te investeren in een stofmop of droge dweil. Deze zijn eenvoudig in gebruik en bestaan uit een lang handvat met aan het einde een microvezeldoekje. De microvezel trekt aan en collecteert vuil, stof en haar effectief terwijl het zacht is aan de oppervlakte.

Je kunt ook een uitlopende bezem gebruiken voor dagelijkse vegen. Uitlopende borstels zijn zachter in vergelijking met onaangestoken bezems. De uiteinden van de borstelharen lijken op gespleten haarpunten en nemen stof efficiënt op.

Blijf uit de buurt van stofzuigers

Stofzuigers kunnen de ergste vijand van marmeren vloer zijn. Ruwe borstels zoals klopperrollen kunnen krassen en schade aan het poreuze oppervlak veroorzaken.

Als u een stofzuiger wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze een instelling heeft voor harde vloeren. Gebruik het licht op de vloer en oefen geen druk uit tijdens het schoonmaken. Kies een stofzuiger met rubberen wielen om een soepele rit te garanderen.

Hoe marmeren vloeren te wassen

Laten we eens kijken naar de beste methode voor het reinigen van uw marmeren vloeren.

 • Tijd: 45 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Heet water (bij voorkeur gedestilleerd)
 • pH-neutrale zeep
 • Een zachte dweil (bij voorkeur microvezel)
 • Schoon water om af te spoelen
 • Een zachte handdoek of doek

1. Bereid het water voor

Omdat je geen agressieve chemicaliën of ruwe borstels moet gebruiken, kun je het beste taaie vlekken verslaan. Heet water is zeer effectief in het snijden door vuil, vet en andere dingen die mogelijk aan uw vloeren kleven (5).

Dus of je nu een reinigingsoplossing gebruikt of niet, gebruik altijd warm water. Kook wat op het fornuis of verwarm in een waterkoker.

We raden u ook ten zeerste aan om gedestilleerd water te gebruiken. Dit water gaat door een proces dat destillatie wordt genoemd. Tijdens de procedure worden onzuiverheden zoals mineralen verwijderd , waardoor H2O schoon blijft.

Vanwege de zuiverheid van gedestilleerd water zal het uw kostbare marmeren vloeren niet bevlekken, verkleuren of beschadigen. Je kunt gedestilleerd water kopen in elke supermarkt of je eigen water thuis maken.

2. Een cleaner toevoegen

Marmeren vloeren zijn poreus en vereisen daarom een mild reinigingsmiddel. Je kunt pH-neutrale reinigers kopen, zoals deze van ZEP. Deze zijn mild en veilig te gebruiken, omdat ze een minimaal risico op irritatie hebben als ze op uw huid morsen (6).

Volg de aanwijzingen van het product dat u hebt gekozen en voeg de benodigde hoeveelheid toe aan uw warme water. Als u een spuitmop heeft, kunt u speciaal gemaakte cartridges vinden met een kant-en-klare oplossing die veilig is voor marmeren vloeren, zoals Bona Stone.

3. Dweil de Vloer

Haal je beste microvezel mop eruit; het kan een spin mop zijn of een gewone handmatige dweil. Spin mops zijn vooral praktisch omdat je het meeste water er snel uit kunt wringen.

Begin bij het verste deel van de kamer en werk je een weg naar de in- of uitgang. Korte slagen werken het beste op marmer en wees niet bang om elkaar onderweg te overlappen. Dip en wring je dweil vaak om te voorkomen dat je vuil verspreidt.

4. Spoelen

Als je klaar bent met het dweilen van de vloer met het wasmiddel en het hete water, is het tijd om af te spoelen. Vul een emmer met schoon, koud water. Gebruik vervolgens dezelfde methode om te dweilen door te dippen en te wringen als dat nodig is.

Door de vloer een extra tijd te dweilen, worden eventuele resten van de reinigingsoplossing verwijderd. Het is ook een uitstekende manier om achtergebleven stof of vuil kwijt te raken.

Snelle tip

Ververs het water zo vaak als je kunt. Wanneer het er troebel uit begint te zien, verander het dan. Dit elimineert elke kans op strepen of krassen veroorzaakt door puin in het water.

5. Droog de vloer

Het drogen van marmeren vloeren is cruciaal als u een goed resultaat wilt en om waterschade te voorkomen. Gebruik een schone en zachte doek of handdoek om de vloer af te vegen. Schakel het wanneer nodig.

Snelle tip

Wikkel een schone handdoek rond een vloerwisser om grote oppervlakken gemakkelijk in één keer af te vegen. Het zal ook voorkomen dat je rug en knieën moeten buigen.

Tips voor het onderhouden van marmeren vloer en het voorkomen van schade

Marmeren vloeren zijn een luxe. Het is daarom essentieel om het gevoelige oppervlak te behouden. Hier zijn een paar manieren om aanzienlijke schade te voorkomen:

1. Schoon morsen als ze gebeuren

Vanwege het poreuze oppervlak absorbeert marmer stilstaand water en vloeistoffen – inclusief morsen en vlekken. Wanneer dit gebeurt, zal uw knikker vlekken of verkleuren.

Het beste wat u kunt doen, is morsen schoonmaken terwijl ze zich voordoen. Gebruik een vochtige doek (bij voorkeur microvezel) om de mors te deppen. Begin vanaf de randen en werk je een weg naar het midden om te voorkomen dat de vloeistoffen zich verspreiden.

2. Laat de vloer nooit aan de lucht drogen

Je marmeren vloeren aan de lucht laten drogen kan tragisch zijn. Wanneer de vloerlucht droogt, absorbeert marmer zowel water als reinigingsmiddel. Dit zal uw vloeren verkleuren of bevlekken.

Gebruik altijd een schone doek of handdoek om de vloer na het dweilen te drogen. Het is ook goed om zo min mogelijk water te gebruiken bij het wassen door het grondig uit te wringen.

Het extra proces van het spoelen en drogen van marmeren vloeren kan het schoonmaken bemoeilijken. Dit geeft echter de beste resultaten met behoud van het gevoelige oppervlak.

3. Ga voor milde wasmiddelen

Als u ervoor kiest om een reinigingsmiddel op uw vloeren te gebruiken, kies dan altijd voor een pH-neutraal product. Deze pH-neutrale reinigingsproducten zijn zacht voor het oppervlak. Het is dus veilig om op marmer te gebruiken. Ze zijn echter minder efficiënt in het verwijderen van taaie vlekken in vergelijking met zure en alkalische producten.

Azijn wordt vaak gebruikt om verschillende soorten vloeren schoon te maken, zoals tegels en hardhout. Dit is echter een grote no-no als het gaat om marmer. Azijn is zuur, met een pH-waarde van twee of drie, en zal daarom het oppervlak beschadigen (7).

Andere veelgebruikte reinigingsmiddelen om te vermijden zijn onder meer:

 • Citrusreinigers zoals sinaasappel of citroen
 • Ammoniak
 • Keramische vloerreinigers

4. Vilt verwijdert slijtplekken

Slijtageplekken kunnen optreden wanneer meubels over de vloer worden gesleept – sneakers of andere schoenen kunnen ze ook veroorzaken. Wat de oorzaak ook is, slijtageplekken kunnen frustrerend zijn om te ontdekken op uw prachtige marmeren vloeren.

De meeste slijtplekken moeten eraf kunnen komen als je dweilt. Als u echter een paar hardnekkige vlekken opmerkt, kunt u een vilten pad of tennisbal gebruiken. Breng licht wat mild wasmiddel en water aan op de pad en wrijf de vloer langs de korrel.

Let op

Vermijd wrijven in cirkelvormige bewegingen, omdat dit de marmeren vloeren kan beschadigen.

5. Gebruik een Marble Sealer

Het afdichten van uw marmeren vloeren is de beste manier om ze te behouden. Het is een klus die gemakkelijk kan worden gedaan voor elke creatieve doe-het-zelver. U kunt marmeren sealers online kopen of bij uw lokale bevoorradingswinkel of bouwmarkt.

Gebruik een product zoals deze spray van Black Diamond. Het is gemakkelijk te gebruiken en beschermt uw knikker tegen morsen en vet.

Bij de meeste sealers breng je het royaal aan en laat je het product door de natuursteen dringen. Na de vereiste tijd veegt u het overtollige af of reinigt u het.

Sommige sealers moeten om de drie jaar opnieuw worden afgesloten, terwijl andere vijf jaar meegaan. Als u niet zeker weet hoe u uw vloeren moet afdichten, neem dan contact op met een professional om u te helpen.

6. Veeg regelmatig, dweil af en toe

Stof kan uw marmeren vloeren er snel dof uit laten zien. Vuil en puin kunnen krassen op uw vloeren veroorzaken als ze worden meegesleurd door schoenen of blote voeten.

Regelmatig vegen met een zachte bezem of stofmop kan stof, vuil en krassen op afstand houden. Licht stofzuigen met een geschikte machine kan ook het werk doen.

Je zult misschien blij zijn om te horen dat marmeren vloeren niet zo vaak hoeven te dweilen. Tenzij je een bruisend huis hebt met huisdieren en kinderen, zou één keer per maand moeten volstaan met een diepe reiniging. Omdat marmer zo gevoelig is voor water, kan het beperken van dweilen helpen om het delicate oppervlak van uw vloeren te behouden.

7. Gebruik zuiveringszout met voorzichtigheid

Als u zeer hardnekkige vlekken tegenkomt, kunt u zuiveringszout met de nodige voorzichtigheid gebruiken. Zuiveringszout is alkalisch en moet met zorg worden behandeld. Het is ook gelabeld als een mild-schurende reiniger, dus het is niet nodig om te veel kracht te gebruiken bij het schoonmaken.

Strooi een kleine hoeveelheid zuiveringszout op de vlek. Gebruik een zachte, vochtige doek om het oppervlak zachtjes in de richting van de korrel te wrijven; niet schrobben. Spoel het gebied goed af met koud water om het alkalische te neutraliseren en droog de plek af met een zachte handdoek.

Zorg ervoor dat je de baking soda niet te lang op de grond laat liggen. Het is altijd beter om een proces te herhalen in plaats van langdurige blootstelling te riskeren. Zuiveringszout zal de glanzende afwerking op marmeren vloeren dof maken.

8. Gebruik tapijten en tapijten

Het plaatsen van een paar tapijten of tapijten in gebieden met veel verkeer kan helpen om slijtage op de vloeren te voorkomen. Het zal ook stof en vuil beperken.

U kunt ook deurmatten bij ingangen gebruiken als een vriendelijke herinnering voor bezoekers om hun schoenen af te vegen of uit te trekken.

Het gebruik van kleurrijke tapijten en tapijten is een uitstekende manier om uw stijl en smaak te laten zien. Mix en match verschillende kleuren en patronen om een aangename sfeer voor u en uw gezin te creëren. In de winter houden ze je voeten ook warm – marmer kan koud worden.

Veelgestelde vragen

Kun je marmeren vloeren op natuurlijke wijze reinigen?

Marmeren vloeren kunnen het beste op natuurlijke wijze worden gereinigd, maar slechts tot op zekere hoogte. We worden vaak geadviseerdd om huismiddeltjes zoals azijn en zuiveringszout te gebruiken om verschillende delen van ons huis schoon te maken. Deze mogen echter niet op marmer worden gebruikt.

De beste manier om marmeren vloeren te reinigen is door heet water en een pH-neutraal reinigingsmiddel of een milieuvriendelijke zeep te gebruiken. U moet het gebruik van zure of alkalische producten zoals azijn en zuiveringszout vermijden.

Als u er echter voor kiest om zuiveringszout te gebruiken op hardnekkige vlekken, doe dit dan met de nodige voorzichtigheid. Laat het zuiveringszout niet lang op het oppervlak zitten en weken. Wrijf lichtjes in met een vochtige doek en spoel vervolgens grondig af.

Hoe kan ik doffe vlekken op mijn marmeren vloeren repareren?

Doffe plekken kunnen snel ontstaan als je het verkeerde type reiniger gebruikt of als er bepaalde morsen achterblijven. Zure vlekken zoals rode wijn, koffie en frisdrank, of alkalische vlekken zoals olijfolie en groene thee kunnen ook saaiheid veroorzaken.

Deze kunnen dofheid veroorzaken, zelfs als u de mors meteen reinigt met water en een mild reinigingsmiddel. Gelukkig kun je het glanzende oppervlak herstellen met behulp van een polijstpoeder dat gespecialiseerd is voor marmer.

Hoe moet ik urine van marmeren vloeren reinigen?

In huishoudens met huisdieren of jonge kinderen kunnen ongelukken gebeuren. Als dat het geval is, moet u het zo snel mogelijk schoonmaken. Urine kan etssporen of vlekken op marmer veroorzaken, die moeilijk te verwijderen kunnen zijn als ze worden achtergelaten.

Reinig verse urine met een zachte microvezeldoek gedoopt in een sopje (bij voorkeur warm). Veeg de urine af vanaf de randen en werk je een weg naar het midden – dit voorkomt dat de vloeistof zich verspreidt en mogelijk de vlek verergert.

Als u oude urinevlekken ontdekt, kunnen ze eruit zien als een donkere vlek of doffe vlek. Om dit schoon te maken, heb je iets sterkers nodig dan zeepsop.

Het Natuursteen Instituut raadt aan om een marmeren kompres te maken. Deze pasta wordt gemaakt met behulp van een vloeibare reiniger en gemengd met kaolien, wijting, poederkrijt, talk of witte vormpleister (8).

Je spreidt de pasta over de vlek en bedekt deze met plastic. Laat het 24 tot 48 uur zitten. De vloeibare reiniger zal de vlek eruit trekken en het witte materiaal zal het dan absorberen.

Let op

Vermijd het gebruik van een zure reiniger, omdat dit de vloeren kan beschadigen en het effect kan opheffen.

Je kunt marmeren kompres ook gebruiken om braakvlekken te verwijderen als deze een stempel hebben achtergelaten.

Kan ik mijn marmeren vloeren zelf polijsten?

Marmeren vloeren kunnen het beste worden gepolijst door professionals, vooral als ze te maken hebben met een groot gebied. U kunt schade veroorzaken als u niet zeker bent van het proces – en het repareren van marmeren vloeren kan duur zijn.

Welke home remedy kan ik gebruiken om marmeren vloeren schoon te maken?

Je kunt pH-neutrale zeep gebruiken zoals deze ZEP Floor Cleaner. Het is geschikt voor marmer, graniet, steen en andere harde vloeren. Het herstelt glans en de formulebalans zorgt ervoor dat uw marmeren vloer beschermd wordt.

Je kunt ook zuiveringszout gebruiken als je de voorkeur geeft aan een volledig natuurlijke reiniger, hoewel het de knikker kan dof maken als het te lang op de grond blijft liggen.

Kun je marmeren vloeren stomen?

Je kunt marmeren vloeren stomen, maar doe het slechts zelden omdat natuurlijk marmer poreus is. Als je marmer hebt gekweekt, is het slijtvaster en minder doorlaatbaar, dus het moet bestand zijn tegen regelmatige stoomreiniging.

Wat zorgt ervoor dat marmer geel wordt?

Er zijn verschillende oorzaken dat je knikker geel wordt. Vuil kan in de poriën komen en het oppervlak verkleuren. Het waxen van je marmeren vloer verandert ook de kleur als de was een laag vormt die na verloop van tijd vergeelt.


Marmer bewaren

Uw marmeren vloeren worden inderdaad het middelpunt van uw huis. De elegante aderen en subtiele kleuren kunnen betoverend zijn om naar te kijken.

Of je nu natuurlijke of gekweekte vloeren hebt, ze hebben zorgvuldig onderhoud nodig. Blijf uit de buurt van schurende reinigingsmiddelen en gebruik alleen pH-neutrale reinigingsmiddelen. Overweeg om uw marmeren vloeren af te dichten om te voorkomen dat vlekken en morsen bezinken en verkleuring veroorzaken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe kan ik zilver schoonmaken